Badanie nastawu za pomocą alkoholomierza?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
dixel
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 18 paź 2010, 18:51

Post autor: dixel »

Witam 6 dni temu zrobiłem nastaw 6kg cukru na 21l przegotowanej oraz odkamienionej wody i drożdże 135g Alcotec 48 Turbo PURE fermentacja jak wiadomo burzliwa i dziś sprawdzam co z tego wyszło:
1.Areometr wyskalowany w stopniach (Blg 0-20) opadł na sme dno próbówki wiec chyba ok
2.Alkoholomierz z termometrem Areometr wyskalowany w 0-96% pokazał 35% w temperaturze 20 stopni i to mnie właśnie martwi bo to raczej nie realne żeby było aż tak wysokie stężenie alkoholu
I w związku z tym moje pytanie co się dzieje dlaczego taki odczyt z alkoholomierza - nastaw do wyrzucenia? Czy ok aha wszystko robiłem w zbiorniku fermentacyjnym temperatura fermentacji od 24-25C pomóżcie bo jestem początkującym chemikiem 8-) pozdrawiam i Życzę wesołych Świąt i smacznego jajka
alembiki
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: dziwne wskazania alkoholomierza

Post autor: Zygmunt »

Alkoholomierz służy do badania wodnego roztworu etanolu, a nie nastawu...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: dziwne wskazania alkoholomierza

Post autor: mtx »

Wg. mnie wszystko jest ok, tylko nie potrzebnie gotowałeś wode, tego się nie
robi, lejesz do nastawu wodę prosto z kranu, gotowanie pozbawia ją powietrza
przez co drożdże gorzej i dłużej pracują, poza tym alkoholomierzem nie zmierzysz
zawartości alko w nastawie - tak jak wyżej napisał Zygmunt

Dziękujemy i wzajemnie...
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: dziwne wskazania alkoholomierza

Post autor: wiking »

Sam zadawałem kiedyś takie głupie (jak mi się teraz wydaje) pytania. Chwała i pokłon dla moderatorów, za wytrwałość i chęć niesienia pomocy. Teraz sam wiem jakie to ciężkie brzemię. :poklon; :pije:
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: dziwne wskazania alkoholomierza

Post autor: olo 69 »

dixel pisze:Witam 6 dni temu zrobiłem nastaw 6kg cukru na 21l wody
A na jedną paczke Alcotec 48 dawaj spokojnie 38-40 litrów kranowej wody plus 12 kg cukru bez żadnych innych dodatków.
W ten sposób zaoszczędzisz kasę na drożdże a po max. 7 dniach będziesz miał po fermentacji.
Pozdrawiam,olo 69
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”