Drożdże TURBO 3 GOLD
-
Autor tematu - Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam. Jak wiemy każdy psotnik lubi eksperymentować
Ja wypróbowałem takie oto drożdże: TURBO 3 GOLD
Efekty? Rzekłbym wspaniałe. Popełniłem nastaw:
7kg cukru rozpuściłem dokładnie w gorącej wodzie ok 10L i dopełniłem do 25 litrów zimną wodą. Po uzyskaniu temperatury ok 27*C w baniaczku, odlałem ok 0,5L z baniaka, i wsypałem całą zawartość opakowania Turbo 3 mieszając delikatnie przez ok minutkę.
Następnie rozpuszczoną zawartość wlałem do nastawu i całość zamieszałem.
Baniak stał w kuchni w temp ok 20*C, nieopodal grzejniczka. Temperatura nastawu wachała się między 31-34*C. Ważne aby kontrolować temperaturę, ponieważ po ok 12 godzinach wyraźnie czuć ciepełko na sciankach baniaka. Starajmy się nie przekroczyć 35*C.
Spostrzeżenia:
1 doba- spadek cukru do 15blg
2 doba - spadek cukru do 5 blg
3 doba - spadek cukru do 0 blg
3,5 doby - magiczne -4
Osobiście stwierdzam, iż drożdze te są jednymi z lepszych. Aromat nastawu to jedynie wyczuwalny alkohol, w smaku równie przyjazny. Aromat i smak destylatu po pierwszym gotowaniu na moim szybkowarze na 5+.
Zaskoczył mnie równierz czas w jakim nastaw był gotowy. W 5 dniu już sam się klarował. Jeśli ktoś używał tych drożdży, warto się podzielić uwagami.
Na drożdże T3 nie narzekam, ale smak delikatnie się różni. Cena równierz ta sama, ok 9zł.
Ja wypróbowałem takie oto drożdże: TURBO 3 GOLD
Efekty? Rzekłbym wspaniałe. Popełniłem nastaw:
7kg cukru rozpuściłem dokładnie w gorącej wodzie ok 10L i dopełniłem do 25 litrów zimną wodą. Po uzyskaniu temperatury ok 27*C w baniaczku, odlałem ok 0,5L z baniaka, i wsypałem całą zawartość opakowania Turbo 3 mieszając delikatnie przez ok minutkę.
Następnie rozpuszczoną zawartość wlałem do nastawu i całość zamieszałem.
Baniak stał w kuchni w temp ok 20*C, nieopodal grzejniczka. Temperatura nastawu wachała się między 31-34*C. Ważne aby kontrolować temperaturę, ponieważ po ok 12 godzinach wyraźnie czuć ciepełko na sciankach baniaka. Starajmy się nie przekroczyć 35*C.
Spostrzeżenia:
1 doba- spadek cukru do 15blg
2 doba - spadek cukru do 5 blg
3 doba - spadek cukru do 0 blg
3,5 doby - magiczne -4
Osobiście stwierdzam, iż drożdze te są jednymi z lepszych. Aromat nastawu to jedynie wyczuwalny alkohol, w smaku równie przyjazny. Aromat i smak destylatu po pierwszym gotowaniu na moim szybkowarze na 5+.
Zaskoczył mnie równierz czas w jakim nastaw był gotowy. W 5 dniu już sam się klarował. Jeśli ktoś używał tych drożdży, warto się podzielić uwagami.
Na drożdże T3 nie narzekam, ale smak delikatnie się różni. Cena równierz ta sama, ok 9zł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Drożdże TURBO 3 GOLD
Przeczytaj, jak nastawiłem sok brzozowy na T3 Gold w tym poście http://alkohole-domowe.com/forum/post31187.html#p31187
Po tygodniu BLG +1. Czekam dalej
Po tygodniu BLG +1. Czekam dalej
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Re: Drożdże TURBO 3 GOLD
Pozdrawiam
Te drożdże prawie się nie pienią wystarczy kilka centymetrów luzu .Trzeba pamiętać, że ciecz też zwiększa trochę swoją objętośćdawemasta pisze:Witam.
Mam pytanie odnośnie tych drożdży, bo właśnie będę na nich nastawiał. Jak intensywnie pracują/pienią się. Nie chcę mieć gejzeru w pokoju Ewentualnie ile miejsca zostawić przy baniaku 25l.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Posty: 157
- Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
- Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Irlandia
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Drożdże TURBO 3 GOLD
Witam, przepraszam ale przeoczyłem ten post.
Kolego Dewamasta.
Zgadzam się ze Starowar, drożdżaki pracują intensywnie, ale nie ma efektu piany.
Bardzo efektywnie przerabiają cukier.
Próbuj różnych drożdżaków, oceń sam które najbardziej odpowiadają Tobie.
Na te narzekać nie mogę.
Kolego Dewamasta.
Zgadzam się ze Starowar, drożdżaki pracują intensywnie, ale nie ma efektu piany.
Bardzo efektywnie przerabiają cukier.
Próbuj różnych drożdżaków, oceń sam które najbardziej odpowiadają Tobie.
Na te narzekać nie mogę.
Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej...
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Re: Drożdże TURBO 3 GOLD
Witam. Na T3 zrobiłem 1/2 czyli pól na pól 3,5kg cukru i 12l wody (przegotowanej) fermentacja w kamiennym garncu 20l. Do tego grzałka akwarystyczna+termometr+termostat grzałki-elektroniczny. Na razie po 5-ciu dniach wyszło naprawdę super. Osad na dnie około 0.5mm może odrobinę mniej, bez problemu da się odlać w miarę czysty płyn w miarę klarowny mleczny kolor, idzie właśnie do klarowania. Zapach nastawu (jestem zdumiony) super (nie wiem jak inne drożdże?) praktycznie czuć alkohol, słodki. Zobaczymy co będzie jak się sklaruje i po destylacji?? Po zapachu czuć jakoby około 15% może więcej ale niestety nie posiadam sprzętu (pierwsza próba:) Pozdrawiam.
Re: Drożdże TURBO 3 GOLD
Teraz idąc dalej (używam aparatury szklanej i kuchenki gazowej, chłodzenie z kranu)
Czyli miałem około 12L nastawu, po odlaniu zostało może z 11L czyli ten osad z dołu zostawiłem. Poszło do grzańca czyli rozlałem 11L/2 czyli 5L z hakiem. Pierwsze grzanie 5L wziąłem dwa słoiki 1L-owe i wychodzi tak 1L 70% i drugi około 40%. Czyli mamy ze wszystkiego 11L w sumie po dobraniu calości 3 flaszki 0.5=70% i 2 flaszki 0.5=40% Powiem że bardzo dużo zostaje w odstojnikach innych frakcji w deflegmentatorze i odstojniku, po pedzeniu 5L pełne są,trzeba wylać do klopa i jesze odlewam pierwsza 50-tke. Ale potem przez węgielek aktywowany i te 70% pachnią cudnie jak spiryt w sklepie. CUDO
Czyli miałem około 12L nastawu, po odlaniu zostało może z 11L czyli ten osad z dołu zostawiłem. Poszło do grzańca czyli rozlałem 11L/2 czyli 5L z hakiem. Pierwsze grzanie 5L wziąłem dwa słoiki 1L-owe i wychodzi tak 1L 70% i drugi około 40%. Czyli mamy ze wszystkiego 11L w sumie po dobraniu calości 3 flaszki 0.5=70% i 2 flaszki 0.5=40% Powiem że bardzo dużo zostaje w odstojnikach innych frakcji w deflegmentatorze i odstojniku, po pedzeniu 5L pełne są,trzeba wylać do klopa i jesze odlewam pierwsza 50-tke. Ale potem przez węgielek aktywowany i te 70% pachnią cudnie jak spiryt w sklepie. CUDO
-
- Posty: 41
- Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: gostynin
Re: Drożdże TURBO 3 GOLD
Witam, zarobiłem na "Alcotec 48 Turbo Pure" 12 kg cukru + 32 litry wody. Po 48h, blg spadło z 27 na 12. Co będzie dalej, będę pisał.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 sty 2012, 22:26 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post niestarannie napisany.
Powód: Post niestarannie napisany.
-
- Posty: 27
- Rejestracja: czwartek, 11 lis 2010, 12:59
- Krótko o sobie: daa bum tsss....
- Ulubiony Alkohol: Piwo i wino ;]
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Drożdże TURBO 3 GOLD
Witam,
ja mam natomiast pytanie szybkości drożdży - bo o tej też jest tutaj mowa.
Mianowicie użyłem drożdży COOBRA WHISKY, i dokładnie teraz mija 24h od kiedy intensywnie pracują. Start zajął im ok 1h, nastaw z jęczmienia ~16Blg, 18-19 L. Temp strasznie mi skoczyła, jak sprawdzałem to około 36*C ale rano pracował aż miło. Raczej się nie przegrzały.
Sedno sprawy jest takie że areometr wskazuje 0*Blg.
Mogły to tak szybko przerobić?
Z ramienia iż, gdyż ponieważ będzie to szło przez deflegmator i na smak nie mam co liczyć jak mniemam to chyba mogę trochę syropu cukrowego dolać? Tak na 5*Blg? Jak myślicie?
ja mam natomiast pytanie szybkości drożdży - bo o tej też jest tutaj mowa.
Mianowicie użyłem drożdży COOBRA WHISKY, i dokładnie teraz mija 24h od kiedy intensywnie pracują. Start zajął im ok 1h, nastaw z jęczmienia ~16Blg, 18-19 L. Temp strasznie mi skoczyła, jak sprawdzałem to około 36*C ale rano pracował aż miło. Raczej się nie przegrzały.
Sedno sprawy jest takie że areometr wskazuje 0*Blg.
Mogły to tak szybko przerobić?
Z ramienia iż, gdyż ponieważ będzie to szło przez deflegmator i na smak nie mam co liczyć jak mniemam to chyba mogę trochę syropu cukrowego dolać? Tak na 5*Blg? Jak myślicie?
Lepiej alkoholem zalać robaka niż papierosami karmić raka
-
- Posty: 41
- Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: gostynin
Re: Drożdże TURBO 3 GOLD
@MacChuck
Myślę że nie drożdże whisky wg. etykiety wyciągają 12-14%, czyli mogą nie przerobić cukru
16 luty, cukromierz z biowinu prawie się utopił (wystawał 5-6 mm) nastaw prawie sklarowany.marcin0616@ pisze:Witam, zarobiłem na "Alcotec 48 Turbo Pure" 12 kg cukru + 32 litry wody. Po 48h, blg spadło z 27 na 12. Co będzie dalej, będę pisał.
@MacChuck
Myślę że nie drożdże whisky wg. etykiety wyciągają 12-14%, czyli mogą nie przerobić cukru