DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy

Post autor: radius »

Drodzy koledzy i koleżanki.
Oto kilka przepisów na wyprodukowanie WHISKEY domowym sposobem, znalezione na amerykańskich stronach w internecie. Oczywiście te ichnie funty, uncje, galony i farenhajty przeliczyłem na "normalne" :mrgreen: jednostki żebyście nie dostali kur...cy czytając np. że trzeba wziąć pół buszla kukurydzy :o albo 1 cup drożdży :crazy:
A więc miłej lektury i udanych produkcji życzę.
Nazwy nastawów - jak w oryginale.

CORN WHISKEY

30l wody
8kg śruty kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego

Do wody o temp. 74 st.C wsypać kukurydzę i mieszając czekać aż temp. spadnie do 64 st.C. Wsypać zmielony słód i utrzymywać temp. przez 1,5h od czasu do czasu mieszając nastaw, następnie schłodzić do temp. 30 st.C i dodać drożdże Turbo 48 (tak jest w oryginale).

HEAD WHISKEY

1,5kg mąki kukurydzianej
1,5kg słodu jęczmiennego (zmielony)
9l wody
drożdże Turbo 48

Składniki wymieszać w wodzie o temp. ok. 30 st.C, dodać drożdże i fermentować 5-7 dni.

STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY

1l syropu kukurydzianego
150ml miodu
5l wody
50g drożdży

Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-30 st.C i dodać uwodnione drożdże.
Fermentacja 7-14 dni.

JACK DANIELS BLACK LABEL

Skład:
80% skruszonej kukurydzy (śruta)
12% żyta
8% słodu jęczmiennego
Drożdże Whisky
5l wody na każdy kilogram składników

Składniki wsypać do wody o temp. 62-64 st.C i mieszając utrzymywać temp. przez 1,5h. Odczekać aż nastaw ostygnie do ok. 25 st.C i dodać drożdże.
Po skończonej fermentacji i przedestylowaniu, przesączyć przez węgiel drzewny (nie aktywny :!: ) najlepiej klonowy i leżakować ze średnio pieczonym dębem przez 3 miesiące. Następnie dodać syropu klonowego "REAL" (lekko wędzony smak).
Syrop dodawać do destylatu o mocy poniżej 65% aby zapobiec zmętnieniu.

WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka, namoczyć ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 30 st.C dodać uwodnione drożdże.
Fermentować z rurką fermentacyjną :!:

KILL ME QUICK

35l wody
5kg cukru
1,5kg śruty kukurydzianej
1,5kg żyta
0,5kg rodzynek
100g drożdży gorzelnianych

Wymieszać cukier z wodą, dodać pozostałe składniki i uwodnione drożdże.
Czekać do czasu ustania fermentacji i destylować.

RYE WHISKEY

22l wody
3,5kg żyta
1kg jęczmienia
0,5kg słodu jęczmiennego
30g drożdży gorzelniczych
kwasek cytrynowy do zakwaszenia nastawu (w oryginale - fluorek amonu)

Wymieszać słód i ziarno w wodzie o temp. ok. 25 st.C i mieszając podgrzać do temp. 70 st.C. Szybkość podgrzewania powinna wynosić 2 st.C na minutę. Utrzymywać temp. 70 st.C przez 2h.
Następnie odsączyć płyn, schłodzić do ok. 20-25 st.C i dodać uwodnione drożdże i intensywnie zamieszać (ok.1min.) aby napowietrzyć nastaw. W celu zakwaszenia nastawu dodać kwasek cytrynowy. Nastaw powinien mieć PH w granicach 4,8-5,3 ("Gorzelnictwo i drożdżownictwo" - Jarosz).
Po fermentacji przefiltrować płyn i destylować.

GEORGE WASHIGTON'S RYE WHISKEY

3 kg żyta
1 kg kukurydzy
0,5 kg słodu jęczmiennego
22 litry wody
30 g drożdży
80 g chmielu

Dodać chmiel do wody i gotować przez 30 minut. Ostudzić do około 20 st.C i odfiltrować chmiel. Do wody chmielowej dodać słód i ziarna. Wymieszać. Mieszaninę powoli podgrzać do 70 stopni (podnosić temperaturę o 3 stopnie co 2 minuty). Przetrzymać mieszaninę w temperaturze 70 stopni stale mieszając przez 2-3 godziny do konwersji skrobi w cukier i dekstryny.
Po zakończeniu, schłodzić do 20-25 stopni, odsączyć płyn i przelać do zbiornika fermentacyjnego.
Dodać drożdże. Aby uniknąć wtórnej fermentacji i zanieczyszczenia dodać 1 g fluorku amonu. Wymieszać płyn przez 1 minutę i przykryć. Fermentacja zacieru zajmie 5-7 dni. Po fermentacji zacier przefiltrować przez gazę w celu usunięcia wszystkich ciał stałych. Destylować 2 do 3 razy.


Życzę powodzenia w produkcji i smacznego :!: :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
koncentraty wina
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

Radius :respect:
wielkie dzięki w imieniu wszystkich forumowiczów za zamieszczenie tego postu,
myślę że nie jednemu ułatwi to zadanie!!!!
Wszystkim składam również życzenia LEPSZEGO, SMAKOWITSZEGO I ZAPRAWIONEGO DAWKĄ MIŁOŚCI, NOWEGO ROKU :!: :!: :!: :!:
:punk: :piwo: :ok:
Awatar użytkownika

andrzejvw
5
Posty: 9
Rejestracja: piątek, 30 gru 2011, 15:07
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem bezkonfliktowym i otwartym na nowe doświadczenia.
Ulubiony Alkohol: Whisk(e)y. (w szerokim tego słowa znaczeniu...)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Wodzisław Śląski, okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: andrzejvw »

Witam.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Życzę wszystkim udanego psocenia 8-)
A Tobie "radius"ie dzięki za taki temat i przepisy :poklon; :)
Mam nadzieję, że będziemy intensywnie produkować ten boski trunek i wymieniać się spostrzeżeniami, aż wspólnie uzyskamy wynik, którego nie powstydziliby się nawet skąpi Szkoci :smiech:
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: waz_2000 »

Dzięki, będzie trzeba spróbować!
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

baniak
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 7 lut 2010, 21:52
Ulubiony Alkohol: ricard
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: baniak »

Rzeczywiście tak się robi danielsa. Warto się pobawić. Polecam :!:

47edas
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 9 gru 2011, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: 47edas »

Witam Kolegów.
Nawiązując do tematu Whiskey, mam pytanko: czy pocimy na pot-still'u, czy mmogę zastosować odstojniki. Życzę zdrówka w Nowym Roku.
.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

Radius!!!
WHISKEY

5kg kukurydzy (całe ziarna)
20 l źródlanej wody
100g drożdży gorzelnianych (nie turbo)

Wsypać kukurydzę do jutowego worka namoczonego ciepłą wodą i przenieść do ciemnego i ciepłego miejsca. Utrzymywać wilgotność ziarna przez ok. 10 dni, aż ziarna puszczą kiełki długości ok. 10mm.
Następnie kukurydzę dobrze przepłukać oddzielając kiełki i korzonki (na ile jest to możliwe). Ziarno przesypać do fermentora i zalać wrzątkiem. Po ostudzeniu do ok. 300C dodać uwodnione drożdże.
ile w/g Ciebie powinno wyjść alkoholu z tego przepisu :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Teoretycznie tyle:
Wydajność.jpg
A praktycznie, nie robiłem jeszcze wg tego przepisu więc nie wiem :(
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Góral
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 22:17
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: Góral »

Witam wszystkich!

Mam ograniczony dostęp do tych wszystkich szlachetnych zbóż. Zastanawiam czy można zastosować taki przepis?:

-20-22 l wody,
-3 kg mąki kukurydzianej,
-1,5 kg mąki żytniej,
-0,5-1 kg słodu,
-drożdże do whisky.

Dodać do temperatury 50-60*C i mieszać do połączenia. Po 12 godz. dodać drożdże. Czy zawartość cukru będzie wystarczająca?, Czy np. dodać jeszcze 500-600 ml miodu lub cukier (ile?). I jeszcze jedno czy ma sens przechowywanie gotowej psoty w balonie 10 l do wina, z dodatkiem tak ok. 10 g płatków dębowych przez okres np. 12 miesięcy. Proszę doświadczonych Skrytokapaczy o rady, dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1198
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 143 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: Kula »

Zainspirowany Radiusowymi przepisami postanowiłem ukręcić coś na kształt WHISKEY.
Na początek zrobię prawdopodobnie HEAD WHISKEY lub KILL ME QUICK gdyż nie wymagają zacierania.
Czy mógłby mnie ktoś bardziej doświadczony w tej dziedzinie oświecić, czym będzie się różniła psota która jest zacierana w temperaturze ok 70C od psoty gdzie wrzucamy składniki do wody i robimy zwykłą fermentację??
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKEY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

Radius :respect:
Co do przepisu na Danielsa to faktycznie będzie to praktycznie tak jak na filmie z serii Megafabryki.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

No, to jeszcze jeden przepis na "kukurydziankę" znaleziony na amerykańskich stronach,.
Oczywiście zaadaptowany do naszych potrzeb.

CORN MASH (ZACIER KUKURYDZIANY)

6 kg śruty kukurydzianej lub mąki grubo mielonej
3 kg mąki żytniej (typ 1200 lub 720)
1,5 kg słodu jęczmiennego
50 g drożdży gorzelniczych
30 litrów wody

Wodę podgrzać do 770C, wsypać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać aby nie powstały grudki. Wsypać mąkę żytnią i ponownie zamieszać. Zostawić na 1,5 godziny. Następnie odlać 3 litry mieszaniny, wsypać 1 kg słodu, wymieszać i wlać z powrotem do zbiornika fermentacyjnego. Zamieszać całość i pozostały słód rozsypać po powierzchni zacieru. Odstawić na 45 min. Gdy ziarna słodu zaczną pęcznieć, rozpocząć mieszanie całości do momentu aż zacier osiągnie temp. 300C.
W niewielkiej ilości zacieru rozmnożyć (uwodnić) drożdże i wlać do zbiornika z zacierem. Temp. pracy zacieru nie powinna przekroczyć 300C.
Fermentacja trwa od 3-5 dni.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Góral
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 22:17
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Góral »

Serdeczne dzięki Kolego radius :poklon; . Ten ostatni przepis bardzo mi pasuje. Chociaż postaram się poeksperymentować też z pozostałymi (jak zdobędę dobry surowiec). Muszę też przyznać, że te sposoby na zacieranie ziarna to już inny poziom trudności niż np. nastawy owocowe, ale takie trudności do sama radość. Może nawet uda się zrobić jakiś zacny trunek.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Właśnie wróciłem z wycieczki do młyna wodnego ze świeżym zapasem śruty kukurydzianej, mąki żytniej i mąki pszennej więc w przyszłym tygodniu biorę się za zacieranie i produkcję oryginalnej łychy :D Tym razem spróbuję zrobić Jacka Danielsa.
Mój syn powiedział, że tylko ta łycha mu smakuje więc siła wyższa...
Może i beczkę dębową mi zafunduje :?: :lol:
Efekty nie omieszkam opisać :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gotiger »

Mam wieeelką chęć nastawić na próbę jeden z przepisów na whisky, ale zastanawiam się gdzie w PL można kupić węgiel drzewny klonowy ? :roll:
Wszystkie składniki bez większego problemu można zakupić, ale informacji gdzie zakupić węgiel nie znalazłem ...

Może ktoś z szanownych kolegów pomoże ? :P
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

I to jeszcze z klonu cukrowego :)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: rozrywek »

Pamiętajmy że geneza rudej wódy na myszach, ma korzenie podobne jak nasz bigos,pierogi czy inne cuda typu bimber.

Nie musicie na siłę naśladować Jacka,
Smak się wysublimował, Ludziom posmakowało,
Twórzmy coś swojego.
Kto wie,,,,może domowa łycha pana X okaże się kiedyś naprawdę zacnym wspaniałym trunkiem.

Tak wszystkie słynne marki powstawały.
Powiem wam szczerze że potęga jest w leżakowaniu.
Kto wie.... może stara malutka beczułka po śliwkowym winku bądź nalewie będzie prekursorem nowego?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

@gotiger, a może wystarczy dodać do destylatu parę kropel syropu klonowego jak w jednym z przepisów :?: Trudno będzie zdobyć węgiel klonowy, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby wyprodukować go samemu. Wystarczy stary gar i ognisko. No i oczywiście szczapy drewna klonowego.
Ja zakupiłem ostatnio syrop klonowy nr 2 (ten ciemniejszy) i przeprowadzę próby organoleptyczne z jego dodatkiem.
syrop.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gotiger »

rozrywek, jak najbardziej masz rację, ale 1-szym razem chciałem zrobić wg przepisu.
Mając jakiś punkt wyjściowy (smakowy), można później sobie eksperymentować ;)

radius, z zakupem syropu klonowego nie powinno być raczej większego problemu (trzeba będzie poszukać).
Co do własnej produkcji węgla drzewnego, to przeszło mi coś takiego przez myśl.
Z tego co poczytałem, popatrzyłem, nie jest to większa filozofia :P
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Gotiger- syrop jest w Almie, Delimie i Realu, podejrzewam że w innych większych sklepach też.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: gotiger »

Zygmunt, a czy np. taki z Reala nie będzie oszukany/rozwodniony ?
Jakoś straciłem całkowicie do tego marketu zaufanie. Po kupnie znanych produktów w tymże sklepie, mocno zastanawiałem się co z nimi zrobić.
Co do Almy czy Delimy nigdy tam nie byłem jeszcze. Może trzeba będzie te sklepy odwiedzić :roll:

A może sam już kupowałeś kiedyś syrop klonowy i możesz coś polecić ?
(marka, producent itp)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5391
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 678 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: Zygmunt »

Syropy są produkowane poza Polską i tam konfekcjonowane, więc opakowania na bank nie były ruszane. Ja kupuję do naleśników, jakichś wyraźnych różnic miedzy markami nie dostrzegłem. Kupuje tai, jak jest- bo i tak zazwyczaj nie ma wyboru.
Narobiłeś mi smaka, przejadę się do Almy:P
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

szabix
150
Posty: 184
Rejestracja: środa, 30 gru 2009, 15:01
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: szabix »

Niewielki dodatek syropu klonowego zbliża produkt raczej do Canadian Whisky niż do Jacka Danielsa.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Spróbujemy, zobaczymy :o Kto nie ryzykuje ten w pierdlu nie siedzi :roll:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

Panowie mi się wydaje, że wspomniany syrop klonowy nie ma być dawany do smaku, tylko do uzyskania pożądanego koloru, tak jak ma to miejsce przy Johny'm W., tylko że tu dodawany jest karmel.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Następne posty zostały przeniesione do tematu "Wujek Jessie inaczej, czyli..."
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: waz_2000 »

Na homedistiller też jest 12% słodu i 8% żyta przy przepisie na Jack Daniels:

Recipe consists of 80% corn, 12% malted barley, 8% rye, yeast, and iron-free spring water
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

tomanio27
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: płock
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: tomanio27 »

Witam. Czy któryś z kolegów próbował robić w/g przepisu w którym kukurydza była kiełkowana w worku jutowym?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 mar 2012, 21:45 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Post niestarannie napisany.

tomanio27
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: płock
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: tomanio27 »

Właśnie wczoraj zdobyłem worek jutowy i tym samym zasypałem go kukurydzą zwilżyłem i zaczynam kiełkowanie. Jestem bardzo ciekawy co wyjdzie z tego przepisu.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

@tomanio27, w takim razie opisuj z czasem krok po kroku jak to robisz, temat jest nad wyraz interesujący :!: :!: :!:

tomanio27
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: płock
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: tomanio27 »

Ok nie ma sprawy, a i ja trochę zmienię ten przepis. Gdy kukurydza zakiełkuje zmielę ją bo moim zdaniem nie ma sensu zaciera całego ziarna i dodam enzymy.

tomanio27
50
Posty: 56
Rejestracja: środa, 9 lis 2011, 19:08
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: bimberek
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: płock
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: tomanio27 »

Właśnie przed chwilą skończyłem destylacje mojego zacieru z kiełkującą kukurydzą. Smak o wiele bardziej wyrazisty niż z przepisu wujka jessego. Tylko z wydajnością trochę lipa, wyszło około 2L 75% typowego na whiskey, 0.3L przedgonu i 1.5l pogonu.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 kwie 2012, 23:24 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: klodek4 »

A mógłbyś podać więcej szczegółów, co , ile, jak :?: :?: :?:
Awatar użytkownika

kfas666
30
Posty: 32
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 19:50
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: kfas666 »

Tak naszła mnie dziś myśl jedna koledzy. Jakiej kukurydzy dajecie do tych nastawów - cukrowej czy pastewnej ? Podejrzewam, że w większości sklepów "rolniczych" gdzie można kupić ziarno kukurydzy będzie dostępna pastewna.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 532 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

Ja osobiście teraz już daję tylko pastewną, jest ją najłatwiej kupić i cena przystępna,
na początku robiłem z cukrowej ale poza ceną "materiału" nie dopatrzyłem się jakichś
wielkich różnić w smaku i ilości produktu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Ja, osobiście kupując śrutę kukurydzianą, nawet nie pytałem jaka ona :mrgreen:
Po prostu kupuję, zacieram, des(cenzura :smiech: ) i rozkoszuję się własną łychą :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

Wczoraj zrobiłem zacier z przepisu na Jacka Danielsa, zobaczymy co z tego wyjdzie. Następny zacier zrobię jak z przepisu, ale dodam cukru dla zwiększenia ilości urobku i porównania smaku oryginalnalnego i z cukrem.
Ostatnio zmieniony sobota, 19 maja 2012, 12:57 przez pokrec, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: literówki, interpunkcja
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1422
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 532 razy
Otrzymał podziękowanie: 127 razy
Kontakt:
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: mtx »

Z cukrem zawsze wejdzie Ci w aromat więcej bimbrowych "nutek" - a może jakby tak użyć
melasy zamiast cukru??? Co myślicie?
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7500
Posty: 7528
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: radius »

Wtedy otrzymasz burbona z posmakiem rumu :o Takiego jeszcze nie piłem :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Post autor: papo »

Jak już wcześniej pisałem, zrobiłem zacier z przepisu Jack Daniels. Mam pytanie do kolegów którzy testowali ten przepis, czy z rurki fermentacyjnej też wam pachniało lekko serkiem topionym ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”