ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Od dawna robię zaciery bezdrożdżowe ale na owocach wodzie i cukrze stojące około 1 roku.
Jednak chciałbym spróbować "tych waszych" drożdży ze sklepu. Do zrobienia zacieru cukrowego (woda + cukier) w beczce 120l.
Mam kilka pytań:
1. Czy jak zrobię 80 l wody + 30 kg cukru to jakie drożdże byście polecili na taki nastaw i w jakiej ilości ?
2. Czy dodając drożdży do tego nastawu długo będę musiał czekać na przerobienie cukru?
3. Ile % zacier można uzyskać po dodaniu drożdży do takiego nastawu?
4. Czy drożdże w jakiś specyficzny sposób mogą popsuć smak samogonu?
Jednak chciałbym spróbować "tych waszych" drożdży ze sklepu. Do zrobienia zacieru cukrowego (woda + cukier) w beczce 120l.
Mam kilka pytań:
1. Czy jak zrobię 80 l wody + 30 kg cukru to jakie drożdże byście polecili na taki nastaw i w jakiej ilości ?
2. Czy dodając drożdży do tego nastawu długo będę musiał czekać na przerobienie cukru?
3. Ile % zacier można uzyskać po dodaniu drożdży do takiego nastawu?
4. Czy drożdże w jakiś specyficzny sposób mogą popsuć smak samogonu?
Ostatnio zmieniony sobota, 5 lis 2011, 13:51 przez Calyx, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Caps off.
Powód: Caps off.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Kolego skarabeusz.
napisz jeszcze raz zacier... to kogoś szlag trafi na pewno.
Wbijasz na forum jak panisko w gumofilcach i chcesz gotową receptę na wszystko.
Zdejmij słomiany kapelusz, podrap się w czuprynę i pomyśl.
Może jednak zagłębiłbyś się w temat choć odrobinę. Przeczytał 2-4 posty.
Chociaż tyle. Cokolwiek!!! Piepszone minimum!!!
Już sobie wyobrażam sprzęt i warunki przechowywania.
Dobra - na drożdźach jest napisane jak byk, co ile i jak.
bezdrożdżowy za...r stojący rok, no mniodzio, zapewne bukiet niesie się od Gs-u aż do kościoła. Chłopakom spod sklepu smakuje, ech ach, mniam.
Wybaczcie koleżanki i koledzy forumowicze stylistykę i słownictwo, ale czy was to nie wk**ia?
napisz jeszcze raz zacier... to kogoś szlag trafi na pewno.
Wbijasz na forum jak panisko w gumofilcach i chcesz gotową receptę na wszystko.
Zdejmij słomiany kapelusz, podrap się w czuprynę i pomyśl.
Może jednak zagłębiłbyś się w temat choć odrobinę. Przeczytał 2-4 posty.
Chociaż tyle. Cokolwiek!!! Piepszone minimum!!!
Już sobie wyobrażam sprzęt i warunki przechowywania.
Dobra - na drożdźach jest napisane jak byk, co ile i jak.
bezdrożdżowy za...r stojący rok, no mniodzio, zapewne bukiet niesie się od Gs-u aż do kościoła. Chłopakom spod sklepu smakuje, ech ach, mniam.
Wybaczcie koleżanki i koledzy forumowicze stylistykę i słownictwo, ale czy was to nie wk**ia?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
A tak na poważnie- zależy to od drożdży. 3, czy 4 paczki przerobią to w 3-4 dni. 1 paczka w jakieś 2 tygodnie.
Znowu na poważnie- jakieś 15%.
Bogowie...
A cukier w tych "zacierach" przerabiają krasnoludki. Dziwne, że krasnoludkom nie szkoda czasu...Od dawna robię zaciery bezdrożdżowe ale na owocach wodzie i cukrze stojące około 1 roku.
Np. 3 paczki T3.1. Czy jak zrobię 80 l wody + 30 kg cukru to jakie drożdże byście polecili na taki nastaw i w jakiej ilości ?
Na pewno bedzie szybciej niż byś ich nie dodał2. Czy dodając drożdży do tego nastawu długo będę musiał czekać na przerobienie cukru?
A tak na poważnie- zależy to od drożdży. 3, czy 4 paczki przerobią to w 3-4 dni. 1 paczka w jakieś 2 tygodnie.
Chcesz uzyskać zacier z nastawu, więc te krasnoludki jeszcze po drodze muszą wyskoczyć kupić ziarno, a potem je zatrzeć...3. Ile % zacier można uzyskać po dodaniu drożdży do takiego nastawu?
Znowu na poważnie- jakieś 15%.
Może zacząć zawierać alkohol, a nawet-o zgrozo- nim pachnieć.4. Czy drożdże w jakiś specyficzny sposób mogą popsuć smak samogonu?
Bogowie...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Za dużo cukru, albo mało wody. 30kg na 80 litrów to nie całe 100 litrów nastawuZygmunt pisze:Np. 3 paczki T3.1. Czy jak zrobię 80 l wody + 30 kg cukru to jakie drożdże byście polecili na taki nastaw i w jakiej ilości ?
Bogowie...
Bo mogą nie cały cukier przerobić 24/85 jest OKZygmunt pisze:na poważnie- jakieś 15%.
Może choć instrukcję z opakowania drożdży: http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html Tam znajdziesz proporcjerozrywek pisze:Może jednak zagłębiłbyś się w temat choć odrobinę. Przeczytał 2-4 posty.
Chociaż tyle.
Wkur...za i to jeszcze jakrozrywek pisze: czy was to nie wk**ia?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Przerobi przerobi skoro 8 kg cukru przerabia w 21l wody to i 30 przerobi w 80litrach Tydzień w stosunku do roku to błyskawicaWald pisze:Bo mogą nie cały cukier przerobić 24/85 jest OK
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Chyba piszesz o innym zestawie, bo T3 http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html są do 7 kg na 25 litrów, czyli 28/100. 30/80 oczywiście że jest możliwe. I tak będzie szybciej. Osobiście nie przekraczam (nawet w owocówkach) 5 kg na 25 litrów, czyli do 14% alkoholu.Brzydal pisze:Przerobi przerobi
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 69
- Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 22:54
- Krótko o sobie: Poryty beret.
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Lokalizacja: Kalisz
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Hms... ja bym zrobił 25kg cukru i 80l wody. Na to dwie paczki alcoteców pure 48h i bez stresu sobie przez 5 dni z tym poradzą. Mi 1,5 paczki tych drożdży przerobiło nastaw 80l/24kg w 4 dni do BLG -4. Tak, że dla dwóch paczek można by sypnąć coś pod 28kg cukru.
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
pozdr.
My Ciebie również witamy kolego, jeśli możesz przybliż trochę Swoją technologię zacierów bezdrożdżowych stojących rok. To pierwsze częściowo jestem sobie w stanie sobie wyobrazić (wiem nastaw nie zacier ale to tylko semantyka), dzikie drożdże z owoców wystartują w takiej konfiguracji to fakt. Ale ta druga część, że całość stoi ok roku to już niekoniecznie wiem o co chodzi.skarabelusz pisze:Od dawna robię zaciery bezdrożdżowe ale na owocach wodzie i cukrze stojące około 1 roku.
Jednak chciałbym spróbować "tych waszych" drożdży ze sklepu. Do zrobienia zacieru cukrowego (woda + cukier) w beczce 120l.
pozdr.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Dzięki za odpowiedzi. Mniejsza o tych co mnie lekko pojechali,poczekajcie a co nieco zobaczycie w końcu wszyscy od czegoś zaczynamy. Ja zacząłem na szczęście od porad dziadka, który całą aparaturę dostał od swojego dziadka. Aparatura stara, przedwojenna. Miedziana prosta chłodnica mocowana do parnika 160, mimo to daje radę na niej wyprodukować pod koniec klarowny, 60 procentowy roztwór o smaku gruszek, bo tylko z tych owoców nastawiam.
Na waszą stronę trafiłem z rok temu ponieważ chciałem dowiedzieć się czegoś więcej na temat psocenia, jednak zacząłem ją czytać już po zrobieniu nastawu :
1 nastaw wyglądał tak:
60-70 l wody
10-15 kg cukru
40-50 kg gruszek
Było tego 6 beczek 120l, stało z rok czasu a wyszło niecałe 40 litrów psoty 60%
I tu pojawiły się wątpliwości. Założyłem ten temat w celu poszerzenia wiedzy i podczas kolejnego nastawiania chciałbym poradzić się tutaj i skorygować swoje błędy.
Na waszą stronę trafiłem z rok temu ponieważ chciałem dowiedzieć się czegoś więcej na temat psocenia, jednak zacząłem ją czytać już po zrobieniu nastawu :
1 nastaw wyglądał tak:
60-70 l wody
10-15 kg cukru
40-50 kg gruszek
Było tego 6 beczek 120l, stało z rok czasu a wyszło niecałe 40 litrów psoty 60%
I tu pojawiły się wątpliwości. Założyłem ten temat w celu poszerzenia wiedzy i podczas kolejnego nastawiania chciałbym poradzić się tutaj i skorygować swoje błędy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 lis 2011, 19:21 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj znaków przestankowych!
Powód: Używaj znaków przestankowych!
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Nie przejmuj się kolego, każdy z nas zaczynał i popełniał mniejsze lub większe błędy. Nas tylko rozśmieszyło troszkę ten brak dodawania drożdży i czekanie rok na zrobienie winka, ale ponieważ zgrabnie się wytłumaczyłeś technologią przedwojenną to jesteś rozgrzeszony Osobiście Ciebie rozumiem bo mi tez przekazano taką technologie przed wojenną tylko na specyfik z ziemniaka. Tam jednym z etapów technologi było jego mrożenie lub bardziej wykorzystanie zmrożonych. Ponoć mróz robił za enzym scukrzający. Wracając do naszego tematu to proponuje jednak poświecić trochę czasu i poczytać te forum, a w głowie od razu zrobi się jaśniej. Wszystkie drobne niejasności pewnie uda się na forum wyjaśnić. Musisz bowiem wiedzieć że na forum poza kilkoma rodzynkami sami faceci , a jak nasze żony mawiają jesteśmy leniami i nie chce nam się pisać wciąż i wciąż o tym samym. To Ty musisz określić jaki smak chcesz osiągnąć i jaki ci smakuje, wtedy łatwiej będzie dobrać rodzaj aparatu choć ten co masz na pewno jest dobry, a po unowocześnieniu będzie ok.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
-
- Posty: 71
- Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
- Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
- Ulubiony Alkohol: Bimberek
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Człowieku! Jakie błędy? Super wynik! Ty naucz nas jak takie wyniki osiągać. Wyciągnąłeś w przeliczeniu 24 litry czystego sprytu. 9 litrów z cukru, czyli z 50 kg gruszek 15 litrów spirytusu. Mnie wychodzi że połowa masy owoców to cukier. Niemożliwe. Kur..cze coś źle liczę Koledzy pomóżcie, bom trzeźwy jeszcze i nie wiem co spierniczyłem.skarabelusz pisze: 1 nastaw wyglądał tak:
60-70 l wody
10-15 kg cukru
40-50 kg gruszek
Było tego 6 beczek 120l, stało z rok czasu a wyszło niecałe 40 litrów psoty 60%
I tu pojawiły się wątpliwości. Założyłem ten temat w celu poszerzenia wiedzy i podczas kolejnego nastawiania chciałbym poradzić się tutaj i skorygować swoje błędy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 5381
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Jeżeli było tego 6 beczek po 120l, to miał jakieś 700l płynu. Skoro ze wszystkiego wyszło 40l 60%, to wychodzi, że ciecz w beczkach miała 3,4%- więc mniej niż piwo. Dla mnie to marnotrawstwo gruszek, beczek, cukru i czasu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
To fakt. Ile energii żeby to wygotować! Większość niewiele poniżej tego poziomu kończy proces.
Ale co z tym cukrem? Bo przecież nie są to chyba proporcje na każdą z beczek? To byłoby dopiero marnotrawstwo.
Tak czy siak, dobrze że do nas trafił. Tutaj już takich błędów nie popełni.
Ale co z tym cukrem? Bo przecież nie są to chyba proporcje na każdą z beczek? To byłoby dopiero marnotrawstwo.
Tak czy siak, dobrze że do nas trafił. Tutaj już takich błędów nie popełni.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
Aparatura na dniach będzie gotowa. Wybrałem typ "Aabratka" mocowany na kegu 50L, ogrzewany gazem.
Rura Głowna instalacji będzie średnicy 60mm.
Mocowanie do kega rurowe z flaszą zaciskaną na śruby i uszczelkę sylikonową(ok. 10cm wysokości).
Rura będzie wspawywana w keg i dopiero do niej mocowane będą kolejne elementy.
2x rura 80 cm (160cm) wypełnienia.
Rura chłodząca 50 cm z chłodnicą miedzianą.
Tamka wysokości 2,5-3 cm z wspawaną rurką przelewową fi-8 max, centralnie skierowaną w środek wypełnienia.
Na wypełnienie planuję użyć kilka różnych materiałów na stanie mam: zmywaki KO, wióry miedziane z tokarki, wióry KO z tokarki, porcelanę.
Jak wykończę wstawię fotkę a na razie wrzucam zdjęcie nastawu ( 18kg cukru + 20 kg gruszek + 5 kg winogron + 70L wody) do tego 2x T3 + winne do win czerwonych, mam też turbo klar, jak myślicie Wyklarować ten nastaw?.
Rura Głowna instalacji będzie średnicy 60mm.
Mocowanie do kega rurowe z flaszą zaciskaną na śruby i uszczelkę sylikonową(ok. 10cm wysokości).
Rura będzie wspawywana w keg i dopiero do niej mocowane będą kolejne elementy.
2x rura 80 cm (160cm) wypełnienia.
Rura chłodząca 50 cm z chłodnicą miedzianą.
Tamka wysokości 2,5-3 cm z wspawaną rurką przelewową fi-8 max, centralnie skierowaną w środek wypełnienia.
Na wypełnienie planuję użyć kilka różnych materiałów na stanie mam: zmywaki KO, wióry miedziane z tokarki, wióry KO z tokarki, porcelanę.
Jak wykończę wstawię fotkę a na razie wrzucam zdjęcie nastawu ( 18kg cukru + 20 kg gruszek + 5 kg winogron + 70L wody) do tego 2x T3 + winne do win czerwonych, mam też turbo klar, jak myślicie Wyklarować ten nastaw?.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
I widzisz kolego skarabeusz że można?
Wystarczyło o(...cenzura...)ć porządnie i zawstydzić lekko.
Zadziałało, wziąłeś się za lekturę, pewne sprawy techniczne nie są ci już takie obce.
Czasem trzeba przywalić, czasem tylko wytłumaczyć.
Załączaj na bieżąco elementy składowe sprzętu, zawsze AD skoryguje błędy zanim coś zmontujesz
I drożdżaki t3 się znalazły, niepotrzebnie dodawałeś winnych, nie wrzucaj królika do klatki z lwami.
Nie pozostaje mi nic innego jak powitać wśród pędniczej braci.
Pozdrawiam.
Wystarczyło o(...cenzura...)ć porządnie i zawstydzić lekko.
Zadziałało, wziąłeś się za lekturę, pewne sprawy techniczne nie są ci już takie obce.
Czasem trzeba przywalić, czasem tylko wytłumaczyć.
Załączaj na bieżąco elementy składowe sprzętu, zawsze AD skoryguje błędy zanim coś zmontujesz
I drożdżaki t3 się znalazły, niepotrzebnie dodawałeś winnych, nie wrzucaj królika do klatki z lwami.
Nie pozostaje mi nic innego jak powitać wśród pędniczej braci.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ
p.s. Bardzo fajna dziadkowa maszynka
Ani się waż! Równie dobrze mógłbyś tam nakłaść żwiru albo potłuczonego szkła a efekt byłby ten sam czyli trzymaj się KO i miedzi a będzie dobrze.skarabelusz pisze:Na wypełnienie planuję użyć kilka różnych materiałów ... porcelanę ....
p.s. Bardzo fajna dziadkowa maszynka