ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

Autor tematu
skarabelusz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny

Post autor: skarabelusz »

Od dawna robię zaciery bezdrożdżowe ale na owocach wodzie i cukrze stojące około 1 roku.
Jednak chciałbym spróbować "tych waszych" drożdży ze sklepu. Do zrobienia zacieru cukrowego (woda + cukier) w beczce 120l.

Mam kilka pytań:
1. Czy jak zrobię 80 l wody + 30 kg cukru to jakie drożdże byście polecili na taki nastaw i w jakiej ilości ?
2. Czy dodając drożdży do tego nastawu długo będę musiał czekać na przerobienie cukru?
3. Ile % zacier można uzyskać po dodaniu drożdży do takiego nastawu?
4. Czy drożdże w jakiś specyficzny sposób mogą popsuć smak samogonu?
Ostatnio zmieniony sobota, 5 lis 2011, 13:51 przez Calyx, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Caps off.
promocja
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: rozrywek »

Kolego skarabeusz.
napisz jeszcze raz zacier... to kogoś szlag trafi na pewno.
Wbijasz na forum jak panisko w gumofilcach i chcesz gotową receptę na wszystko.
Zdejmij słomiany kapelusz, podrap się w czuprynę i pomyśl.

Może jednak zagłębiłbyś się w temat choć odrobinę. Przeczytał 2-4 posty.
Chociaż tyle. Cokolwiek!!! Piepszone minimum!!!
Już sobie wyobrażam sprzęt i warunki przechowywania.
Dobra - na drożdźach jest napisane jak byk, co ile i jak.

bezdrożdżowy za...r stojący rok, no mniodzio, zapewne bukiet niesie się od Gs-u aż do kościoła. Chłopakom spod sklepu smakuje, ech ach, mniam.

Wybaczcie koleżanki i koledzy forumowicze stylistykę i słownictwo, ale czy was to nie wk**ia?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5381
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Zygmunt »

Od dawna robię zaciery bezdrożdżowe ale na owocach wodzie i cukrze stojące około 1 roku.
A cukier w tych "zacierach" przerabiają krasnoludki. Dziwne, że krasnoludkom nie szkoda czasu...
1. Czy jak zrobię 80 l wody + 30 kg cukru to jakie drożdże byście polecili na taki nastaw i w jakiej ilości ?
Np. 3 paczki T3.
2. Czy dodając drożdży do tego nastawu długo będę musiał czekać na przerobienie cukru?
Na pewno bedzie szybciej niż byś ich nie dodał :P
A tak na poważnie- zależy to od drożdży. 3, czy 4 paczki przerobią to w 3-4 dni. 1 paczka w jakieś 2 tygodnie.
3. Ile % zacier można uzyskać po dodaniu drożdży do takiego nastawu?
Chcesz uzyskać zacier z nastawu, więc te krasnoludki jeszcze po drodze muszą wyskoczyć kupić ziarno, a potem je zatrzeć...
Znowu na poważnie- jakieś 15%.
4. Czy drożdże w jakiś specyficzny sposób mogą popsuć smak samogonu?
Może zacząć zawierać alkohol, a nawet-o zgrozo- nim pachnieć.

Bogowie...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Wald »

Zygmunt pisze:
1. Czy jak zrobię 80 l wody + 30 kg cukru to jakie drożdże byście polecili na taki nastaw i w jakiej ilości ?
Np. 3 paczki T3.
Bogowie...
Za dużo cukru, albo mało wody. 30kg na 80 litrów to nie całe 100 litrów nastawu :!:
Zygmunt pisze:na poważnie- jakieś 15%.
Bo mogą nie cały cukier przerobić :!: 24/85 jest :ok: OK :ok:
rozrywek pisze:Może jednak zagłębiłbyś się w temat choć odrobinę. Przeczytał 2-4 posty.
Chociaż tyle.
Może choć instrukcję z opakowania drożdży: http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html Tam znajdziesz proporcje :!:
rozrywek pisze: czy was to nie wk**ia?
Wkur...za i to jeszcze jak :evil: :!: :!:
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Brzydal »

Wald pisze:Bo mogą nie cały cukier przerobić :!: 24/85 jest :ok: OK :ok:
Przerobi przerobi skoro 8 kg cukru przerabia w 21l wody to i 30 przerobi w 80litrach Tydzień w stosunku do roku to błyskawica :D
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Wald »

Brzydal pisze:Przerobi przerobi
Chyba piszesz o innym zestawie, bo T3 http://alkohole-domowe.pl/product-pl-26 ... rm-t3.html są do 7 kg na 25 litrów, czyli 28/100. 30/80 oczywiście że jest możliwe. I tak będzie szybciej. Osobiście nie przekraczam (nawet w owocówkach) 5 kg na 25 litrów, czyli do 14% alkoholu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

masato
50
Posty: 69
Rejestracja: czwartek, 18 sie 2011, 22:54
Krótko o sobie: Poryty beret.
Status Alkoholowy: Producent Bimberku
Lokalizacja: Kalisz
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: masato »

Hms... ja bym zrobił 25kg cukru i 80l wody. Na to dwie paczki alcoteców pure 48h i bez stresu sobie przez 5 dni z tym poradzą. Mi 1,5 paczki tych drożdży przerobiło nastaw 80l/24kg w 4 dni do BLG -4. Tak, że dla dwóch paczek można by sypnąć coś pod 28kg cukru.
Awatar użytkownika

bwie
50
Posty: 90
Rejestracja: czwartek, 8 paź 2009, 20:18
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: bwie »

skarabelusz pisze:Od dawna robię zaciery bezdrożdżowe ale na owocach wodzie i cukrze stojące około 1 roku.
Jednak chciałbym spróbować "tych waszych" drożdży ze sklepu. Do zrobienia zacieru cukrowego (woda + cukier) w beczce 120l.
My Ciebie również witamy kolego, jeśli możesz przybliż trochę Swoją technologię zacierów bezdrożdżowych stojących rok. To pierwsze częściowo jestem sobie w stanie sobie wyobrazić (wiem nastaw nie zacier ale to tylko semantyka), dzikie drożdże z owoców wystartują w takiej konfiguracji to fakt. Ale ta druga część, że całość stoi ok roku :shock: to już niekoniecznie wiem o co chodzi.
pozdr.

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Brzydal »

O winka kolego o winka, a potem w zależności od potrzeb może być i winiaczek. ;) :D
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

Autor tematu
skarabelusz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: skarabelusz »

Dzięki za odpowiedzi. Mniejsza o tych co mnie lekko pojechali,poczekajcie a co nieco zobaczycie w końcu wszyscy od czegoś zaczynamy. Ja zacząłem na szczęście od porad dziadka, który całą aparaturę dostał od swojego dziadka. Aparatura stara, przedwojenna. Miedziana prosta chłodnica mocowana do parnika 160, mimo to daje radę na niej wyprodukować pod koniec klarowny, 60 procentowy roztwór o smaku gruszek, bo tylko z tych owoców nastawiam.

Na waszą stronę trafiłem z rok temu ponieważ chciałem dowiedzieć się czegoś więcej na temat psocenia, jednak zacząłem ją czytać już po zrobieniu nastawu :
1 nastaw wyglądał tak:
60-70 l wody
10-15 kg cukru
40-50 kg gruszek
Było tego 6 beczek 120l, stało z rok czasu a wyszło niecałe 40 litrów psoty 60%

I tu pojawiły się wątpliwości. Założyłem ten temat w celu poszerzenia wiedzy i podczas kolejnego nastawiania chciałbym poradzić się tutaj i skorygować swoje błędy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 6 lis 2011, 19:21 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj znaków przestankowych!

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Brzydal »

Nie przejmuj się kolego, każdy z nas zaczynał i popełniał mniejsze lub większe błędy. Nas tylko rozśmieszyło troszkę ten brak dodawania drożdży i czekanie rok na zrobienie winka, ale ponieważ zgrabnie się wytłumaczyłeś technologią przedwojenną to jesteś rozgrzeszony :lol: Osobiście Ciebie rozumiem bo mi tez przekazano taką technologie przed wojenną tylko na specyfik z ziemniaka. Tam jednym z etapów technologi było jego mrożenie lub bardziej wykorzystanie zmrożonych. Ponoć mróz robił za enzym scukrzający. Wracając do naszego tematu to proponuje jednak poświecić trochę czasu i poczytać te forum, a w głowie od razu zrobi się jaśniej. Wszystkie drobne niejasności pewnie uda się na forum wyjaśnić. Musisz bowiem wiedzieć że na forum poza kilkoma rodzynkami sami faceci , a jak nasze żony mawiają jesteśmy leniami i nie chce nam się pisać wciąż i wciąż o tym samym. ;) :lol: To Ty musisz określić jaki smak chcesz osiągnąć i jaki ci smakuje, wtedy łatwiej będzie dobrać rodzaj aparatu choć ten co masz na pewno jest dobry, a po unowocześnieniu będzie ok.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
Awatar użytkownika

szczurek.g
50
Posty: 71
Rejestracja: niedziela, 28 sie 2011, 20:35
Krótko o sobie: Absolwent UP WTD
Ulubiony Alkohol: Bimberek
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: szczurek.g »

skarabelusz pisze:... mimo to daje radę na niej wyprodukować pod koniec klarowny, 60 procentowy roztwór o smaku gruszek ...
pod koniec klarowny a wcześniej co leci ... ?

Jestem bardzo ciekaw jak ta maszyneria wygląda, mógłbyś zamieścić jakąś fotkę ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Wald »

skarabelusz pisze: 1 nastaw wyglądał tak:
60-70 l wody
10-15 kg cukru
40-50 kg gruszek
Było tego 6 beczek 120l, stało z rok czasu a wyszło niecałe 40 litrów psoty 60%

I tu pojawiły się wątpliwości. Założyłem ten temat w celu poszerzenia wiedzy i podczas kolejnego nastawiania chciałbym poradzić się tutaj i skorygować swoje błędy.
Człowieku! Jakie błędy? Super wynik! Ty naucz nas jak takie wyniki osiągać. Wyciągnąłeś w przeliczeniu 24 litry czystego sprytu. :poklon; 9 litrów z cukru, czyli z 50 kg gruszek 15 litrów spirytusu. Mnie wychodzi że połowa masy owoców to cukier. Niemożliwe. Kur..cze coś źle liczę :!: Koledzy pomóżcie, bom trzeźwy jeszcze i nie wiem co spierniczyłem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5381
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli było tego 6 beczek po 120l, to miał jakieś 700l płynu. Skoro ze wszystkiego wyszło 40l 60%, to wychodzi, że ciecz w beczkach miała 3,4%- więc mniej niż piwo. Dla mnie to marnotrawstwo gruszek, beczek, cukru i czasu.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: Wald »

To fakt. Ile energii żeby to wygotować! Większość niewiele poniżej tego poziomu kończy proces.

Ale co z tym cukrem? Bo przecież nie są to chyba proporcje na każdą z beczek? To byłoby dopiero marnotrawstwo.
Tak czy siak, dobrze że do nas trafił. Tutaj już takich błędów nie popełni.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Autor tematu
skarabelusz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: skarabelusz »

Poczytałem trochę i wziąłem się za robienie nowej aparatury 21 wieku. Przed sekundą kupiłem kega 50l. Porobię kilka fotek jak będę kleił aparaturę :)

Mod.
Ostatni raz poprawiam i akceptuję posta bez znaków przestankowych :!:
Awatar użytkownika

Autor tematu
skarabelusz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: skarabelusz »

Aparatura na dniach będzie gotowa. Wybrałem typ "Aabratka" mocowany na kegu 50L, ogrzewany gazem.
Rura Głowna instalacji będzie średnicy 60mm.
Mocowanie do kega rurowe z flaszą zaciskaną na śruby i uszczelkę sylikonową(ok. 10cm wysokości).
Rura będzie wspawywana w keg i dopiero do niej mocowane będą kolejne elementy.
2x rura 80 cm (160cm) wypełnienia.
Rura chłodząca 50 cm z chłodnicą miedzianą.
Tamka wysokości 2,5-3 cm z wspawaną rurką przelewową fi-8 max, centralnie skierowaną w środek wypełnienia.
Na wypełnienie planuję użyć kilka różnych materiałów na stanie mam: zmywaki KO, wióry miedziane z tokarki, wióry KO z tokarki, porcelanę.
Jak wykończę wstawię fotkę a na razie wrzucam zdjęcie nastawu ( 18kg cukru + 20 kg gruszek + 5 kg winogron + 70L wody) do tego 2x T3 + winne do win czerwonych, mam też turbo klar, jak myślicie Wyklarować ten nastaw?.
Obrazek
Awatar użytkownika

Autor tematu
skarabelusz
5
Posty: 8
Rejestracja: sobota, 24 lip 2010, 20:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: skarabelusz »

szczurek.g pisze: Jestem bardzo ciekaw jak ta maszyneria wygląda, mógłbyś zamieścić jakąś fotkę ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: rozrywek »

I widzisz kolego skarabeusz że można?
Wystarczyło o(...cenzura...)ć porządnie i zawstydzić lekko.
Zadziałało, wziąłeś się za lekturę, pewne sprawy techniczne nie są ci już takie obce.
Czasem trzeba przywalić, czasem tylko wytłumaczyć.
Załączaj na bieżąco elementy składowe sprzętu, zawsze AD skoryguje błędy zanim coś zmontujesz
I drożdżaki t3 się znalazły, niepotrzebnie dodawałeś winnych, nie wrzucaj królika do klatki z lwami.

Nie pozostaje mi nic innego jak powitać wśród pędniczej braci.
Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

bwie
50
Posty: 90
Rejestracja: czwartek, 8 paź 2009, 20:18
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: ZACIER CUKROWY + DROŻDŻE KILKA PYTAŃ

Post autor: bwie »

skarabelusz pisze:Na wypełnienie planuję użyć kilka różnych materiałów ... porcelanę ....
Ani się waż! Równie dobrze mógłbyś tam nakłaść żwiru albo potłuczonego szkła a efekt byłby ten sam czyli :dupa: trzymaj się KO i miedzi a będzie dobrze.

p.s. Bardzo fajna dziadkowa maszynka :ok:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”