Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Załączniki
Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: zjebus » czwartek, 9 kwie 2009, 21:06

Mieszkam w tej części kraju gdzie nie uprawia się chmielu , natomiast w pobliskim lesie rośnie dziki chmiel, ma on nieco mniejsze szyszunie niż ten hodowlany. pytanie brzmi czy można go używać do piwa i czy nie zepsuje on całej warki ?
tomek


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

machos6
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 25 mar 2009, 15:12
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: machos6 » wtorek, 22 wrz 2009, 17:06

myśle że aromat chmielu dzikiego jest spoks!!!jednak najlepiej pasuje do piwa kozicowego


Autor tematu
zjebus
50
Posty: 55
Rejestracja: wtorek, 17 mar 2009, 22:37
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: zjebus » czwartek, 15 kwie 2010, 23:36

co to za pivo ? kozicowe ? pierwsze słyszę ? daj jakiś przepis :-)


Marmur87
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: Marmur87 » środa, 9 mar 2011, 10:18

Odgrzeję trochę stary temat :) Co do dzikiego chmielu to raczej byłbym sceptyczny. Nie chodzi o to że piwo wyjdzie niepijalne, bo może wyjść ok, ale chmiel taki jest całkowicie nieprzewidywalny. Nigdy nie możemy być pewni ile go dodać by nachmielić piwo jak lubimy, zarówno pod względem goryczki jak i aromatu. Tak więc myślę że nie warto ryzykować, robienie piwa z zacieraniem zajmuje 6-8h roboty i szkoda było by zmarnować ten czas psując piwo przez oszczędzenie paru zł na chmielu. Co innego gdy ktoś chce założyć własny chmielnik z sprawdzonymi odmianami, wiem że część piwowarów tak robi (ja niestety nie mam warunków) i uzyskuje świetne piwa.

Awatar użytkownika

JanOkowita
2000
Posty: 2066
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: JanOkowita » środa, 9 mar 2011, 12:51

Popieram Przedmówcę. Można łatwo zepsuć warkę. Lepiej użyć chmielu rasowego.

Ja w ubiegłym roku robiłem nalewkę miętową z mięty szlachetnej oraz nalewkę miętową z mięty dzikiej. Zastosowałem te same ilości w obydwu przypadkach. Ze szlachetnej wyszła nalewka o przepięknym aromacie, smaku i kolorze.
Z dzikiej wyszła brudnozielona, bardziej gorzka i ostra.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


pkac6
50
Posty: 63
Rejestracja: sobota, 27 lut 2010, 23:13
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: pkac6 » środa, 9 mar 2011, 21:37

Witam.
Za niewielkie pieniądze można założyć własny chmielnik, potrzeba trochę czasu i ok. 2 m2 ziemi uprawnej. Raz w roku w kwietniu Browamator zapisuje na sztobry chmielu. Zaczynasz od posadzenia w kwietniu, a we wrześniu cieszysz się ze zbioru własnego chmielu. Jeden sztober urodzi ok. 3kg szyszek co da ok. 1kg suszu. Na "kilka" warek powinno wystarczyć?
Pozdro.


MaszynaDoPiwa
20
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 24 mar 2011, 10:40
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: MaszynaDoPiwa » sobota, 9 kwie 2011, 09:47

Moim zdaniem nie ma to jak dziki,naturalny chmiel. Sklepowy to już nie to samo i zatraca swój smak:) Przynajmniej taka jest moja opinia na ten temat.

Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 21:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: Partyzant » sobota, 9 kwie 2011, 23:44

MaszynaDoPiwa pisze:Moim zdaniem nie ma to jak dziki,naturalny chmiel. Sklepowy to już nie to samo i zatraca swój smak:) Przynajmniej taka jest moja opinia na ten temat.


Zależy gdzie, co, jak!

W chmielu mamy pana i panią, oczywiście do piwa zbieramy panie, ale te panie muszą być dziewicami, a mając blisko pana to ciężko uchronić dziewice. Dlatego kiedy zbieramy dzikie panie to nie wiemy, czy miały blisko pana... Dziewice dają smak i zapach i to te stosuje się w browarnictwie.

Z dzikiego chmielu też można zrobić ( dziewice ) przesadzając sztorby do własnego ogródka, kiedy zacznie wschodzić to zostawić dwa lub trzy największe odrosty (resztę wyciąć lub rozsadzić) aby się pięły w górę. W ten sposób powoli uszlachetniasz dziki chmiel.

W tym roku zobaczę jak wyjdzie moja dziewica... Zebrana na dziko :mrgreen:
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!


kobelko
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 24 wrz 2011, 11:08
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: kobelko » czwartek, 29 wrz 2011, 19:20

Chmiel najprościej iść i kupić w zwykłej aptece, jest mało chodliwy dlatego czasem trzeba zamawiać.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5339
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: Zygmunt » czwartek, 29 wrz 2011, 20:17

taaa i na bank kupisz Lubelski i Hallertau:P

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Marmur87
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Chmiel, kupić czy nazbierać w pobliskim lesie ?

Postautor: Marmur87 » piątek, 21 paź 2011, 07:50

Poza tym chmiel z apteki będzie zwietrzały i to bardzo. Chmiel do piwa trzyma się w zamrażarce by za szybko nie tracił aromatu, a ten w aptece jest trzymany po prostu w temp. pokojowej. Może się on nadać może np. do Lambiców...ale to już raczej bardzo wysoka szkoła jazdy. Poza tym myślę, że nie każdemu pasuje piwo o nutach smakowych opisywanych jako stodoła czy koński pled. ;)
Ostatnio zmieniony piątek, 21 paź 2011, 10:19 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości