Witam
Jest to mój pierwszy post a zarazem zapytanie do szanownych forumowiczów. Jestem początkującym bimbrownikiem z małym jeszcze doświadczeniem ale pierwsze śliwowice, cukrówki, no i już drugi sprzęt jest na moim koncie. Dużo praktycznych pomysłów, przepisów czerpie właśnie z tego forum za co Wam jestem niezmiernie wdzięczny, to tak tytułem wstępu. A teraz do rzeczy. Stałem się posiadaczem glukozy w postaci płynnej, taki syrop. Oczywiście trzeba to wykorzystać i zamienić na %, i tu nasuwają się moje pytania.
Czy ktoś z was ma doświadczenia z glukozą w takiej postaci, jakie zachować proporcje przy nastawie, czy drożdże mogą być np typu T4. I chyba najważniejsze dla mnie bo pozwalające samodzielnie dostosować proporcje, czy wskazania areometru są przy glukozie miarodajne ? czyli czy 22 blg przy cukrówce jest takie samo jak 22 blg przy glukozie ?
pozdrawiam
Glukoza do nastawu?
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Glukoza
Możesz spokojnie, z tego, co wiem, traktowac glukozę jak sacharozę. Ba, glukozę drożdże przerabiają jeszcze łatwiej na %, bo nie muszą rozkładać sacharozy inwertazą na cukry proste. Od razu biorą, co lubią.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza
Glukoza zachowuje się "śmiesznie" w trakcie rozpuszczania w wodzie. Pomimo dodawania gorącej wody o temperaturze 45 st.C temperatura cały czas spada. Dopiero po odpowiednim rozcieńczeniu należy dodać letniej wody do uzyskania właściwej temperatury.
Natomiast środowisko glukozy to dla drożdży prosta robota. Nie od parady sportowcy piją roztwory glukozy w napojach energetycznych no i podają nam ją w szpitalu w postaci kroplówki...
Pozdrawiam
Jan Okowita
Natomiast środowisko glukozy to dla drożdży prosta robota. Nie od parady sportowcy piją roztwory glukozy w napojach energetycznych no i podają nam ją w szpitalu w postaci kroplówki...
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)