Jarzębiak
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 39
- Rejestracja: sobota, 30 kwie 2011, 01:05
- Krótko o sobie: Jestem atrystą i wynalazcą.
- Ulubiony Alkohol: Własne wyroby
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Kraków
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
- Kontakt:
Zwracam się z pytaniem jak zrobić dobrą nalewkę z jarzębiny. Coś mi świta że robi się jarzębiak. Spytałem dzisiaj znajomą która ma szkółkę ogrodniczą, czy owoce jarzębiny są jadalne. Odpowiedziała ze i owszem. Pojechałem więc do lasu i nazbierałem sporo tych owoców. Trzeba będzie dać dużo cukru, to już z góry wiem. Bo są gorzkie i kwaśne bez odrobiny słodyczy. Czy ktoś robił już na tym nalewkę?
Z bimbrownictwem jest jak z prohibicją. Tyle że 90 lat temu. I znowu jesteśmy 100 lat za murzynami.
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Jarzębiak
Jarzębina nie jest trująca. Natomiast jako surowiec do nalewek jest dopiero przydatna po pierwszych przymrozkach, tak więc zebrać ją trzeba w listopadzie/grudniu, trochę podsuszyć i dopiero stosować.
Jesienią zrobię jarzębiak, zdam relację.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Jesienią zrobię jarzębiak, zdam relację.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)