Nastaw nie pracuje

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Fascynata
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 30 maja 2011, 18:29

Post autor: Fascynata »

Witajcie,
Mam problem z nie pracującym nastawem ( pierwszym). Co i jak. Jestem od miesiąca zainteresowany witryną i tematyką. Dwa dni temu skończyłem zbieranie sprzętu i chciałem zrobić nastaw. Kupiłem drożdże winiarskie od Biowinu w markecie budowlanym. Dość dziwne było to (innych nie mieli) że były to drożdże w płynie (20 ml).Na opakowaniu napisali że wystarczy na 5 do 25 l . Byłem na tyle napalony na produkcje, że mimo braku zaufania kupiłem. Na opakowaniu była informacja o rozmnażaniu 1-2 dni w wodzie z sokiem i 2 łyżeczkami cukru. Stwierdziłem że ten sok nie jest istotny i zrobiłem 300 ml + łyżeczka soku. Postało 1 dzień i wczoraj dodałem do butli z rozpuszczonym cukrem ( na początek 2/3 z kg cukru). Całość +- 4,2 l zgodnie z 1410 dalsza ilość cukru miała pójść za tydzień.

Problem
Nic się nie dzieje. Dzisiaj zaniepokojony czytałem forum i znalazłem informacje o dodawaniu kwasku cytrynowego albo nawet koncentratu pomidorowego. Czy ten dodatek jest niezbędny czy to tylko ułatwienie (przyśpieszenie produkcji). Proszę o pomoc
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: macius »

Nie wiem jak innym, ale mi jeszcze nie udalo się wystartować cukrówki na winiarskich. Może MD Ci nie wystartowała, poza tym nie piszesz nic o pożywce i jakichkolwiek proporcjach.

Ogólnie to jeśli zależy Ci na jakości, a nie tanim urżnięciu przyjmij zasadę:
-winiarskie do wina
-gorzelnicze do wódki
-piekarnicze do wypieków.
Ostatnio zmieniony niedziela, 19 cze 2011, 12:26 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie ś, ć, ż, ó, ł. I nie używamy wulgaryzmów!
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7510
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: radius »

Ale namieszałeś :!:
Po pierwsze; piszesz, że rozmnażając drożdże pominąłeś sok, a kawałek dalej - 300ml + łyżeczka soku. To co pominąłeś, sok czy cukier, który jest bardzo istotny?
Po drugie; do nastawów cukrowych drożdże winne nie bardzo się nadają, tym bardziej, że piszesz o metodzie 1410, w której stosuje się drożdże piekarnicze.
Po trzecie; jak mogłeś w tej metodzie rozpuścić 2 kg cukru i uzyskać 4,2 l nastawu. To nie jest zgodne z przepisem 1410, gdzie na każdy kilogram cukru daje się 4 l wody.
Coś nie doczytałeś do końca temat o produkcji najprostszych cukrówek.
Po czwarte; dolej do nastawu 5 l wody, dodaj rozpuszczoną kostkę drożdży Babuni lub jeszcze lepiej jakieś gorzelniane np. T3 i czekaj na efekty :ok:
Możesz dodać małą puszeczkę koncentratu pomidorowego jako pożywki - dadzą drożdżom dobrego kopa :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
Fascynata
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 30 maja 2011, 18:29
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Fascynata »

Mała korekta dałem łyżeczkę cukru a nie soku ***
Pożywki brak, proporcje tak jak w 1410
Z tym, że zamiast od razu 1kg cukru, miało być na raty, najpierw 700g a po tygodniu 300 g.
Tam jest ułamek w poście 2/3 a nie 2 lub 3 xD
.
Awatar użytkownika

wolan
800
Posty: 823
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Kontakt:
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: wolan »

Witam
Podążę za radami kolegów :) Sam niejednokrotnie robiłem nastawy cukrowe na drożdzach winiarskich. Zaprzestałem tego z powodu w leczącej się fermentacji. Metod na przyspieszenie i doprowadzenie tego procesu do końca jest dwie.
Wariant 1 zastosowanie pożywki; przecier pomidorowy; jakieś domowe konfitury lub ugotowane drożdże babuni :) Polecam zacząć od przecieru :)

Wariant 2 to dodatnie innych drożdży najlepiej gorzelniczych w ostateczności babuni.
Jak zdecydujesz się na piekarnicze to nie przesadzaj z ilością (dla przypomnienia w 1410 na kilo cukru dajemy cztery litry wody i 10deko drożdży co jest przegięciem totalnym :P i taka kostka poradzi sobie spokojnie z 10 kh cukru.)

NA przyszłość taka dobra rada :) każdy na początku liczy się z kosztami i chce jak najtaniej (nikomu dogryzam :) sam tak zaczynałem :)) Prawda taka, że robiąc cukrówkę lepiej kupić drożdże turbo, polecam npT3 i podobne, bo nie są drogie a dają dobre efekty. A jak doliczymy do winiarskich, pożywki, przeciery, rodzynki to tak naprawdę kosztuje nas to więcej niż paczka turbo :)

Co innego jeżeli ma to być destylat typu koniak czy brendy.
Ale jak cukrówka to nic turbo nie zastąpi :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

Autor tematu
Fascynata
5
Posty: 6
Rejestracja: poniedziałek, 30 maja 2011, 18:29
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Fascynata »

Sytuacja jest ratowana przez babunie i koncentrat, Dzięki. nie wiem czy do kolejnego nastawu zdecyduje się na drożdże za 8-10 zł chyba że dotrę do sklepu w okolicy z takim asortymentem. Koszt wysyłki psuje zabawę
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7510
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: radius »

Poczekaj, poczekaj :!:
Jak się już wciągniesz i Za-Fascynujesz tym hobby, żadne koszty przesyłki nie będą ci straszne :lol: A z resztą przy nastawach większych niż z 1kg cukru :P tylko drożdże turbo będą ci przyjacielem :kumple:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5389
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 677 razy
Kontakt:
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Zygmunt »

Przy zamówieniach 100 czy 200zł, to koszt przesyłki staje sie marginalny... A naprawdę opłaca się kupować na zapas, bo potem chcemy coś zrobić, a tu ani drożdży, ani pożywki, a jak się jedyny cukromierz rozbije...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Michallo
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 21:34
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Michallo »

Mam pytanie. Nastawiłem dwa baniaki 5l cukrówki, na każdy baniak pokroiłem pół jabłka w drobną kostkę. Drożdże Bayanus wstępnie rozmnożone w słoiku 1litr dzień wcześniej. Fermentacja od początku się strasznie wlokła. Przyśpieszyło gdy dodałem przecieru do każdego baniaka. Po jakichś dwóch tygodniach woda w rurce stanęła i tak sobie stoi. Stosuję rurki duże plastikowe. Widać, że w baniakach jest ciśnienie i jak temperatura skacze do góry to woda też się podnosi. Chociaż widać, że coś się dzieje, bombelki gazu lecą z dna do góry. Ciekawe gdzie się podziewa ten gaz. Czyżby dwutlenek węgla zdążył się rozpuszczać w roztworze w takim samym tempie w jakim gazuje?
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7510
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: radius »

A bierz cukromierz do łapek i zmierz balling. Może drożdże już zrobiły swoje i czekają żebyś uwolnił je ze zbędnego balastu w postaci płynu z procentami :?: :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Michallo
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 21:34
Re: Nastaw nie pracuje

Post autor: Michallo »

I tak się okazało. Jeden baniak został przerobiony przez winiarskie. Drugi wesoło bulgoce bo dolałem szklankę babuni wcześniej rozrobionych w wodzie z cukrem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”