Spirit ferm t3 i duży nastaw
-
Autor tematu
Witka, robił ktoś duży nastaw na drożdżach jak w tytule? Chodzi mi o taki nastaw w jednej beczce i żeby można zrobić z 35 kg cukru. Jakie dać proporcje? Mam takie drożdże i chce je wykorzystać, chodzi również aby nastaw nie chodził dłużej jak tydzień.
Przykładowo: 35kg cukru i 110l wody. Ile drożdży, czy to dobre proporcje?
Czy po prostu zrobić lepiej dwa nastawy, niż jeden taki duży?
Przykładowo: 35kg cukru i 110l wody. Ile drożdży, czy to dobre proporcje?
Czy po prostu zrobić lepiej dwa nastawy, niż jeden taki duży?
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 cze 2011, 13:21 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery i interpunkcja.
Powód: Wielkie litery i interpunkcja.
-
- Posty: 22
- Rejestracja: poniedziałek, 31 maja 2010, 20:52
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw
Czyli proporcje masz podobne, a jak myślicie lepiej będzie zrobić jeden nastaw w dużej beczce, czy dwa w mniejszych?
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 cze 2011, 13:20 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery i interpunkcja.
Powód: Wielkie litery i interpunkcja.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw
Przy obecnych upałach lepiej zrobić dwa oddzielnie, w jednym temperatura może być za wysoka...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 5 sie 2010, 09:04
- Krótko o sobie: Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol - Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw
Dokładnie jak Zygmunt radzi, u mnie od czwartku bayonuski z 21 blg zjadły cukier do 7 blg przy około 35 l nastawu z różnych przetworów owocowych, więc szybko dodałem kolejną porcje cukru. Natomiast nastaw z drożdży Spirit ferm t3 od Pana Jana Okowity (polecam robić u Niego zakupy) przez 7 dni z poziomu 26-27 blg i 37 l nastawu (poza skalą) osiągnął wartość 1 blg
Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
-
- Posty: 1066
- Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
- Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
- Ulubiony Alkohol: Whiskey.
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Australia
- Podziękował: 82 razy
- Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw
Na ciepło fermentacji przy większych nastawach trzeba uważać. Definitywnie jeśli nastaw zaczyna pachnieć zgniłymi jajami - fermentacja przebiega w zbyt wysokiej temperaturze.
J
Nastaw ze 110 L może wymagać już chłodzenia. Taka ilość nastawu produkuje bardzo dużo ciepła! Niby 100L jest ilością na granicy ale ja nastawiałem 70L i musiałem chłodzić przez pierwsze dwa dni.slasz129 pisze:Witka, robił ktoś duży nastaw na drożdżach jak w tytule? Chodzi mi o taki nastaw w jednej beczce i żeby można zrobić z 35 kg cukru. Jakie dać proporcje? Mam takie drożdże i chce je wykorzystać, chodzi również aby nastaw nie chodził dłużej jak tydzień.
Przykładowo: 35kg cukru i 110l wody. Ile drożdży, czy to dobre proporcje?
Czy po prostu zrobić lepiej dwa nastawy, niż jeden taki duży?
Na ciepło fermentacji przy większych nastawach trzeba uważać. Definitywnie jeśli nastaw zaczyna pachnieć zgniłymi jajami - fermentacja przebiega w zbyt wysokiej temperaturze.
J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
-
Autor tematu
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw
Dzięki za rady, Zrobiłem tak:
80l wody,
ok. 22kg cukru, nie wiem dokładnie bo to cukier z odzysku w rozwalonych torebkach
dwie paczki drożdży t3 spirit ferm
oraz dwie duże łyżki czegoś podobnego do kwasku cytrynowego.
Początkowe BLG 21, czy nie za mało?
Jest to w jednej beczce i temp. nastawu to 26st. no i pięknie pracuje.
Czy można z czasem dodać kilka kg cukru do tego nastawu, i czy jest sens?
80l wody,
ok. 22kg cukru, nie wiem dokładnie bo to cukier z odzysku w rozwalonych torebkach
dwie paczki drożdży t3 spirit ferm
oraz dwie duże łyżki czegoś podobnego do kwasku cytrynowego.
Początkowe BLG 21, czy nie za mało?
Jest to w jednej beczce i temp. nastawu to 26st. no i pięknie pracuje.
Czy można z czasem dodać kilka kg cukru do tego nastawu, i czy jest sens?
-
- Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 5 sie 2010, 09:04
- Krótko o sobie: Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol - Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw
Z 21 blg otrzymasz nastaw o stężeniu 10 % alko, a te grzybki mogą przeżyć w dużo większym stężeniu. Jeżeli dodasz cukier to automatyczne zwiększą Ci się %, jak również wydłuży się czas fermentacji. Wszystko zależy czy możesz poświęcić trochę więcej czasu na fermentację.
Pozdrowionka
Pozdrowionka
Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
-
Autor tematu
-
- Posty: 46
- Rejestracja: czwartek, 5 sie 2010, 09:04
- Krótko o sobie: Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol - Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw
http://hostuje.net/file.php?id=4de6117e ... 4a7a8ae938 tu masz tabelkę, oraz obliczenia jak na podstawie poziomu cukru wyliczyć % alkoholu w winie/nastawie. Według mojego doświadczenia najlepiej celować w 14-15 %.
pozdrawiam
pozdrawiam
Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
-
Autor tematu