Spirit ferm t3 i duży nastaw

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witka, robił ktoś duży nastaw na drożdżach jak w tytule? Chodzi mi o taki nastaw w jednej beczce i żeby można zrobić z 35 kg cukru. Jakie dać proporcje? Mam takie drożdże i chce je wykorzystać, chodzi również aby nastaw nie chodził dłużej jak tydzień.

Przykładowo: 35kg cukru i 110l wody. Ile drożdży, czy to dobre proporcje?

Czy po prostu zrobić lepiej dwa nastawy, niż jeden taki duży?
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 cze 2011, 13:21 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery i interpunkcja.
promocja

mariusz0478
20
Posty: 22
Rejestracja: poniedziałek, 31 maja 2010, 20:52
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: mariusz0478 »

Witam.
Mój nastaw na drożdżach T3 to 26kg cukru + 84 litry wody +40 g kwasku cytrynowego. Drożdży T3 daję dwa opakowania. Po tygodniu całość jest przerobiona Blg poniżej 0. Pozdrawiam :)

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: użytkownik usunięty »

Czyli proporcje masz podobne, a jak myślicie lepiej będzie zrobić jeden nastaw w dużej beczce, czy dwa w mniejszych?
Ostatnio zmieniony wtorek, 14 cze 2011, 13:20 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wielkie litery i interpunkcja.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: Zygmunt »

Przy obecnych upałach lepiej zrobić dwa oddzielnie, w jednym temperatura może być za wysoka...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

kondzik
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 5 sie 2010, 09:04
Krótko o sobie: Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: kondzik »

Dokładnie jak Zygmunt radzi, u mnie od czwartku bayonuski z 21 blg zjadły cukier do 7 blg przy około 35 l nastawu z różnych przetworów owocowych, więc szybko dodałem kolejną porcje cukru. Natomiast nastaw z drożdży Spirit ferm t3 od Pana Jana Okowity (polecam robić u Niego zakupy) przez 7 dni z poziomu 26-27 blg i 37 l nastawu (poza skalą) osiągnął wartość 1 blg
Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol ;)
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: Juliusz »

slasz129 pisze:Witka, robił ktoś duży nastaw na drożdżach jak w tytule? Chodzi mi o taki nastaw w jednej beczce i żeby można zrobić z 35 kg cukru. Jakie dać proporcje? Mam takie drożdże i chce je wykorzystać, chodzi również aby nastaw nie chodził dłużej jak tydzień.

Przykładowo: 35kg cukru i 110l wody. Ile drożdży, czy to dobre proporcje?

Czy po prostu zrobić lepiej dwa nastawy, niż jeden taki duży?
Nastaw ze 110 L może wymagać już chłodzenia. Taka ilość nastawu produkuje bardzo dużo ciepła! Niby 100L jest ilością na granicy ale ja nastawiałem 70L i musiałem chłodzić przez pierwsze dwa dni.

Na ciepło fermentacji przy większych nastawach trzeba uważać. Definitywnie jeśli nastaw zaczyna pachnieć zgniłymi jajami - fermentacja przebiega w zbyt wysokiej temperaturze.

J
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: użytkownik usunięty »

Dzięki za rady, Zrobiłem tak:

80l wody,
ok. 22kg cukru, nie wiem dokładnie bo to cukier z odzysku w rozwalonych torebkach
dwie paczki drożdży t3 spirit ferm
oraz dwie duże łyżki czegoś podobnego do kwasku cytrynowego.
Początkowe BLG 21, czy nie za mało?
Jest to w jednej beczce i temp. nastawu to 26st. no i pięknie pracuje.
Czy można z czasem dodać kilka kg cukru do tego nastawu, i czy jest sens?

kondzik
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 5 sie 2010, 09:04
Krótko o sobie: Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: kondzik »

Z 21 blg otrzymasz nastaw o stężeniu 10 % alko, a te grzybki mogą przeżyć w dużo większym stężeniu. Jeżeli dodasz cukier to automatyczne zwiększą Ci się %, jak również wydłuży się czas fermentacji. Wszystko zależy czy możesz poświęcić trochę więcej czasu na fermentację.
Pozdrowionka
Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol ;)

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: użytkownik usunięty »

Czasu mam dużo nawet dwa tygodnie, więc ile mogę jeszcze dodać kg cukru. Aby stężenie było bezpieczne i jak najlepsze?

kondzik
30
Posty: 46
Rejestracja: czwartek, 5 sie 2010, 09:04
Krótko o sobie: Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Zielona Góra
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: kondzik »

http://hostuje.net/file.php?id=4de6117e ... 4a7a8ae938 tu masz tabelkę, oraz obliczenia jak na podstawie poziomu cukru wyliczyć % alkoholu w winie/nastawie. Według mojego doświadczenia najlepiej celować w 14-15 %.
pozdrawiam
Od dnia, kiedy strzałą trafił we mnie amor
W sercu mam psocenie a w żyłach etanol ;)

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Spirit ferm t3 i duży nastaw

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie może mi się otworzyć ten plik, a tak na szybko ile mogę dodać cukru?
Dziś po 24h BLG na poziomie 12.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”