Witam.
Mam takie pytanie. Mam dostęp do taniej gruboziarnistej mąki kukurydzianej. Próbowałem wyczytać coś w internecie, ale jakoś każdy teoretyzuje ale pewnej odpowiedzi nie znalazłem.
Koledzy, czy da się to zesłodować słodem jęczmięnnym?
Gruboziarnista mąka kukurydziana
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Gruboziarnista mąka kukurydziana
Słodowanie, to kiełkowanie ziarna na słód- mąka raczej nie wykiełkuje
Zapewne chodzi Ci o dodanie słodu do maki, żeby enzymy rozłożyły skrobię- no cóż, pewnie da się, ale dużo taniej, prościej i efektywniej zrobić to samo gotowymi enzymami.
Zapewne chodzi Ci o dodanie słodu do maki, żeby enzymy rozłożyły skrobię- no cóż, pewnie da się, ale dużo taniej, prościej i efektywniej zrobić to samo gotowymi enzymami.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 332
- Rejestracja: czwartek, 4 lis 2010, 19:47
- Krótko o sobie: Jak się bawić, to się bawić na całego.
- Ulubiony Alkohol: Pigwówka, wino z dzikiej róży.
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: UK - DERBY
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Gruboziarnista mąka kukurydziana
Dokładnie tak jak mówisz Zygmuncie. Mogę opisać to po angielsku ale ty to mi wytłumaczyłeś po Polsku.
Chodzi oczywiście o zamiane skrobi zawartej w mące kukurydzianej enzymami zawartymi w słodzie jęczmiennym.
Co do gotowych enzymów to jeszcze poszukam, ale lokalny sklep browarniczy posiada słodowaną przenicę i jęczmień, DME czyli jakiś extrakt wysuszonego słodu oraz jakiś słód płynny.
Co do ceny za mąkę to jest na razie relatywnie tania, bo mam ją w podobnej cenie jak cukier. Muszę się pokręcić po sklepach dla rolników lub zoologicznych za kukurydzą do rozkruszenia. Na chwilę obecną, to kukurydza jaką znalazłem jest w tej samej cenie co mąka wiec tak se wywnioskowałem, że mąka lepsza.
Zamierzam dodać 20% słodu na każdy kilo mąki. Całość planuje na 20l wiec będzie to tak na moje oko 5kg mąki, kilo słodu i 15l wody. Nie mam żadnego przepisu więc strzelam na oko. Jeżeli proporcję są złe to proszę o poprawienie.
Chodzi oczywiście o zamiane skrobi zawartej w mące kukurydzianej enzymami zawartymi w słodzie jęczmiennym.
Co do gotowych enzymów to jeszcze poszukam, ale lokalny sklep browarniczy posiada słodowaną przenicę i jęczmień, DME czyli jakiś extrakt wysuszonego słodu oraz jakiś słód płynny.
Co do ceny za mąkę to jest na razie relatywnie tania, bo mam ją w podobnej cenie jak cukier. Muszę się pokręcić po sklepach dla rolników lub zoologicznych za kukurydzą do rozkruszenia. Na chwilę obecną, to kukurydza jaką znalazłem jest w tej samej cenie co mąka wiec tak se wywnioskowałem, że mąka lepsza.
Zamierzam dodać 20% słodu na każdy kilo mąki. Całość planuje na 20l wiec będzie to tak na moje oko 5kg mąki, kilo słodu i 15l wody. Nie mam żadnego przepisu więc strzelam na oko. Jeżeli proporcję są złe to proszę o poprawienie.