Glukoza jako dodatek do nastawów?
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Dzięki uprzejmości jednego z forumowych Kolegów jestem w trakcie organizowania małego przerzutu glukozy do siebie. Po wstępnej lekturze bratniego forum wnioskuję:
- glukozówka daje lepszy smak niż cukrówka na sacharozie
- produktu wychodzi nieznacznie mniej w przeliczeniu na kilogram tego i tego.
No i patrząc logicznie- drożdżom jest łatwiej, więc wprowadzają mniej zanieczyszczeń...
UPDATE- walnąłem się w obliczeniach- wychodzi, że 0,85kg glukozy = 1kg cukru, więc produktu wychodzi więcej! Pierdykłem się przy przeliczaniu, przepraszam...
- glukozówka daje lepszy smak niż cukrówka na sacharozie
- produktu wychodzi nieznacznie mniej w przeliczeniu na kilogram tego i tego.
No i patrząc logicznie- drożdżom jest łatwiej, więc wprowadzają mniej zanieczyszczeń...
UPDATE- walnąłem się w obliczeniach- wychodzi, że 0,85kg glukozy = 1kg cukru, więc produktu wychodzi więcej! Pierdykłem się przy przeliczaniu, przepraszam...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Sama woda nie zhydrolizuje Ci sacharozy. Drożdże posiadają odpowiednie enzymy, ale każda przemiana biochemiczna ciągnie za sobą dodatkowe produkty. Dlatego glukozówki smakują inaczej od "cukrówek".
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 227
- Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
No ja też jestem ciekawy tematu glukozy. Czy faktycznie osoby, które rektyfikowały czuły różnicę, a może tylko był to efekt psychologiczny? A jak faktycznie czuły to czy to zmiana na lepsze, czy może na gorsze (w końcu nie ma tutaj fruktozy, która jest jakby bardziej naturalna, niż 'sterylna' glukoza).
Także ta mniejsza wydajnośc jest zastanawiająca, jeżeli to 100% cukru prostego...
Także ta mniejsza wydajnośc jest zastanawiająca, jeżeli to 100% cukru prostego...
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Wychodzi na to, że jest lepiej- a mało tego- z lektury postów na sąsiednim forum wynika wyraźnie, że nastawy glukozowe dochodzą do większych procentów! Dobre drożdże+ kilka kg glukozy= nawet 20% nastawy!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Z reakcji hydrolizy sacharozy do glukozy i fruktozy:
C12H22O11 + H2O + katalizator = 2C6H12O6
molowo: dwucukier sacharoza 342 + woda 18 = 2 cz. cukru prostego glukoza i fruktoza (2x180) = 360
a więc 342:360=0,95 zatem 95 kg dwucukru = 100 kg cukru prostego.
Jeszcze bardziej skondensowanymi węglowodanami są polisacharydy (skrobia, celuloza). Tu współczynnik przeliczeniowy wynosi 0,9.
Wydajność alkoholu:
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 + energia
molowo: cukier prosty 180 = 2cz.alkoholu (2 x 46) = 92 + 2 cz. dwutleneku węgla (2 x 44) = 88
Czyli ze 100 kg heksozy otrzymujemy: 92 : 180 x 100 = 51,1kg etanolu.
W przeliczeniu na litry w temp. 200C otrzymujemy:
- z 100 kg cukru prostego (glukoza, fruktoza) 64,7 L etanolu
- z 100 kg dwucukru (sacharoza, maltoza) 64,7:0,95= 68,1 L
- z 100 kg polisacharydu (skrobia, celuloza) 64,7:0,9= 71,9 L
Praktyczne wydajności wynoszą od 85% do 95% teoretycznych.
C12H22O11 + H2O + katalizator = 2C6H12O6
molowo: dwucukier sacharoza 342 + woda 18 = 2 cz. cukru prostego glukoza i fruktoza (2x180) = 360
a więc 342:360=0,95 zatem 95 kg dwucukru = 100 kg cukru prostego.
Jeszcze bardziej skondensowanymi węglowodanami są polisacharydy (skrobia, celuloza). Tu współczynnik przeliczeniowy wynosi 0,9.
Wydajność alkoholu:
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 + energia
molowo: cukier prosty 180 = 2cz.alkoholu (2 x 46) = 92 + 2 cz. dwutleneku węgla (2 x 44) = 88
Czyli ze 100 kg heksozy otrzymujemy: 92 : 180 x 100 = 51,1kg etanolu.
W przeliczeniu na litry w temp. 200C otrzymujemy:
- z 100 kg cukru prostego (glukoza, fruktoza) 64,7 L etanolu
- z 100 kg dwucukru (sacharoza, maltoza) 64,7:0,95= 68,1 L
- z 100 kg polisacharydu (skrobia, celuloza) 64,7:0,9= 71,9 L
Praktyczne wydajności wynoszą od 85% do 95% teoretycznych.
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Tadeusz Chrząszcz - "Gorzelnictwo": ze 100kg cukru glukozy powstaje 51,14kg wzgl. 64,39 l alkoholu. Przy fermentacji dwucukrów, sacharozy lub maltozy, powstaje ze 100kg - 67,77 l alkoholu, zaś przy fermentacji skrobi wydajność teoretyczna ze 100kg wynosi 71,54 l alkoholu. Powyższe teoretyczne wydajności nie są w praktyce osiągalne.
Ostatnio zmieniony piątek, 11 mar 2011, 16:41 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spacja i inne duperele
Powód: spacja i inne duperele
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Zwróćcie uwagę na drożdże, jakich używamy przy glukozówkach. Stąd się biorą rozbieżności.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Jeżeli chodzi o rozbieżności w wydajnościach alkoholu, które podał za T. Chrząszczem kolega Radagosta a które podałem ja, to ich tak naprawdę nie ma. T. Chrząszcz podał wydajności w temperaturze odniesienia 150C, dla której ciężar wł. etanolu wynosi 0,7936 g/ml a ja w temperaturze odniesienia 200C dla której c. wł etanolu wynosi 0,78932 g/ml.
Wyliczenie:
Dla temperatury odniesienia 150C
Cukry proste 51,1 kg etanolu : 0,7936 = 64,39 L
Dwucukry 64,39 L : 0,95 = 67,77 L
Wielocukry 64,39 : 0,9 = 71,54 L
Dla temperatury odniesienia 200C
Cukry proste 51,1 kg etanolu : 0,78932 = 64,74 L
Dwucukry 64,39 L : 0,95 = 68,15 L
Wielocukry 64,39 : 0,9 = 71,93 L
Są to wydajności teoretyczne, na które enzymy drożdżowe nie mają wpływu.
Wydajności rzeczywiste wynoszą średnio 90% teoretycznych. Ta mniejsza wydajność jest wynikiem zużycia części cukru na rozmnażanie i czynności życiowe (oddychanie) komórek drożdżowych oraz wytworzenie innych, ubocznych produktów fermentacji, takich jak; aldehydy, kwasy, estry, alkohole wyższe, gliceryna i inne. Tutaj dobór odpowiednich ras oraz stworzenie optymalnych warunków dla ich rozwoju i zdolności fermentacyjnych (temperatura, pH, stężenie alkoholu i wiele innych) decyduje o wydajności alkoholu ze 100 kg cukrów ulegających fermentacji alkoholowej.
Wyliczenie:
Dla temperatury odniesienia 150C
Cukry proste 51,1 kg etanolu : 0,7936 = 64,39 L
Dwucukry 64,39 L : 0,95 = 67,77 L
Wielocukry 64,39 : 0,9 = 71,54 L
Dla temperatury odniesienia 200C
Cukry proste 51,1 kg etanolu : 0,78932 = 64,74 L
Dwucukry 64,39 L : 0,95 = 68,15 L
Wielocukry 64,39 : 0,9 = 71,93 L
Są to wydajności teoretyczne, na które enzymy drożdżowe nie mają wpływu.
Wydajności rzeczywiste wynoszą średnio 90% teoretycznych. Ta mniejsza wydajność jest wynikiem zużycia części cukru na rozmnażanie i czynności życiowe (oddychanie) komórek drożdżowych oraz wytworzenie innych, ubocznych produktów fermentacji, takich jak; aldehydy, kwasy, estry, alkohole wyższe, gliceryna i inne. Tutaj dobór odpowiednich ras oraz stworzenie optymalnych warunków dla ich rozwoju i zdolności fermentacyjnych (temperatura, pH, stężenie alkoholu i wiele innych) decyduje o wydajności alkoholu ze 100 kg cukrów ulegających fermentacji alkoholowej.
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Panowie,
Używam glukozy już z pół roku i efekt jest taki że drożdże radzą sobie znacznie lepiej podczas fermentacji,dużo szybciej kończą pracę ale efekt końcowy otrzymanego spirytusu jest zawsze 10 - 15% mniejszy niż na cukrze.
Po dodaniu glukozy już samo blg nastawu jest niższe niż po dodaniu takiej samej ilości cukru.
Plusem jest to że wódka jest łagodniejsza niż na cukrze.
Glukozę kupowałem w Warszawie w Ziarnexie - jest to glukoza w 25 kg workach firmy Peepes z Łomży.
Pozdrawiam.
Używam glukozy już z pół roku i efekt jest taki że drożdże radzą sobie znacznie lepiej podczas fermentacji,dużo szybciej kończą pracę ale efekt końcowy otrzymanego spirytusu jest zawsze 10 - 15% mniejszy niż na cukrze.
Po dodaniu glukozy już samo blg nastawu jest niższe niż po dodaniu takiej samej ilości cukru.
Plusem jest to że wódka jest łagodniejsza niż na cukrze.
Glukozę kupowałem w Warszawie w Ziarnexie - jest to glukoza w 25 kg workach firmy Peepes z Łomży.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 1925
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
Kolego olo 69,
Czy możesz zdradzić nam po ile sprzedają tę glukozę? Dzięki
Panowie, a co powiecie o fruktozie? Czy nada się do naszych celów?
Od producenta obydwu dowiedziałem się, że mówiąc w uproszczeniu i bardziej obrazowo zawartość słodyczy w glukozie to około 70% sacharozy a natomiast zawartość słodyczy we fruktozie to około 200% w porównaniu z sacharozą.
Czy fruktoza łatwo poddaje się fermentacji Czy ktoś już próbował
No i na koniec cena:
U producenta fruktoza jest około 2,5 raza droższa od glukozy.
Czy możesz zdradzić nam po ile sprzedają tę glukozę? Dzięki
Panowie, a co powiecie o fruktozie? Czy nada się do naszych celów?
Od producenta obydwu dowiedziałem się, że mówiąc w uproszczeniu i bardziej obrazowo zawartość słodyczy w glukozie to około 70% sacharozy a natomiast zawartość słodyczy we fruktozie to około 200% w porównaniu z sacharozą.
Czy fruktoza łatwo poddaje się fermentacji Czy ktoś już próbował
No i na koniec cena:
U producenta fruktoza jest około 2,5 raza droższa od glukozy.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza jako dodatek do nastawów?
W Ziarnexie w Warszawie glukoza jeszcze tydzień temu kosztowała 4 zł brutto za kilogram,worek 25 kg - tel. do hurtowni to 22 8724444
W firmie Peepes w Łomży jest tańsza ponad 50 gr. na kilogramie.Mimo że to producent tej glukozy to można kupić np.jeden worek 25 kg.
Pozdrawiam.
W firmie Peepes w Łomży jest tańsza ponad 50 gr. na kilogramie.Mimo że to producent tej glukozy to można kupić np.jeden worek 25 kg.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy