Kolumna półkowa procup
-
- Posty: 766
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 114 razy
To dzielenie na małe porcje i decydowanie po kilku dniach co nadaje się do serca też może być mylące. Na pewno początkujących doprowadzi do zbytniego oczyszczania destylatu. Trzeba nieco doświadczenia, aby ocenić, czy smrodek zmieni się po kilku latach w aromat. Tradycja w narodzie zanikła i praktykujących przewodników pod których osobistym nadzorem można byłoby pobierać nauki w zasadzie nie ma. Proponuję to co byłoby wylane/rektyfikowane też gromadzić i z czasem poddać osobnemu procesowi. Można się pozytywnie zdziwić z uzyskanych rezultatów.
-
- Posty: 1273
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa procup
Czyli to z rumem jest problem nie z kolumną. Rum świeży cuchnie dla mnie jak źle zrobiona cukrówka. Ale to moje wrażenia. Na szczęście w beczce daje radę i po roku jest już do próbowania.
Odnośnie półkowej - jak wielokrotnie pisałem ja pracuję na niej jak na aparacie prostym. Wykorzystuję jednak zalety półek do odbioru przedgonu i później do ograniczania niechcianego pogonu. Jest to najlepszy dla mnie kompromis.
Odnośnie półkowej - jak wielokrotnie pisałem ja pracuję na niej jak na aparacie prostym. Wykorzystuję jednak zalety półek do odbioru przedgonu i później do ograniczania niechcianego pogonu. Jest to najlepszy dla mnie kompromis.
-
- Posty: 3970
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Kolumna półkowa procup
Pierwszy odpęd sam katalizator plus głowica aabratek do 100 stopni w kotle. Drugie gotowanie, też z katalizatorem, na tym kolumna pólkowa. Ja na półkową nakładam głowicę aabratka i odbieram w widełkach temperaturowych na głowicy 88-90 stopni, jak ma iść do beczki na lata albo 82-86 stopni, jak ma iść do szkła i leżakować tylko kilka miesięcy z płatkami dębowymi.
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 gru 2024, 21:49 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Kolumna półkowa procup
Dziękuję
Robić stabilizację i zrzuty jeziorka?
Jak zrobię stabilizację to na początku będzie niższa temperatura w głowicy i zanim doleci od zakładanej troszkę urobku naleci.
Robić stabilizację i zrzuty jeziorka?
Jak zrobię stabilizację to na początku będzie niższa temperatura w głowicy i zanim doleci od zakładanej troszkę urobku naleci.
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 gru 2024, 23:07 przez -julian-, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3970
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 289 razy
- Otrzymał podziękowanie: 482 razy
Re: Kolumna półkowa procup
Ja robię stabilizację i zrzucam 3-4 razy po 70-80ml przedgonu. Potem odkręcam na maksa i odbieram do mniejszej butelki pierwsze 500ml czekam aż temperatura osiągnie widełki i przykręcam tak zawór aby utrzymywać temp. w widełkach i żeby był jakiś minimalny refluks podtrzymujący barbotaż na sitach (mam sitową). Odbieram tak do 96stopni w kotle, a potem do małych butelek po 200ml do 97,5 - 98 stopni w kotle. Na drugi dzień decyduję co z małych butelek dodam do serca.
Pozdrawiam
Darek
Darek