Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
-
Autor tematu - Posty: 502
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Odkrywcze.
[admin:edit]
Cały wywiad:
Sztuka barmańska, duży biznes i przygody w USA | MÓJ ŚWIAT #22
Strona Pana Patryka: https://mojbar.pl/
Ostatnio zmieniony sobota, 9 lis 2024, 16:37 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Z czego jest robiona wódka?
Ogólnie, to głupota co ten gość gada.
Jakby wódka była z przeterminowanych piw albo z obierków - to o niczym nie świadczy. Z takiego surowca można zrobić alkohol pierwsza klasa. Problem jest w taniej produkcji - za szybkiej fermentacji, za szybkiej destylacji, nie oddzielaniu przedgonów i pogonów i chemicznym uzdatnianiu do spożycia (ma być wysoki uzysk). I z tego później jest kac i głowę urywa po sklepowej taniej wódce.
Jeśli gorzelnia produkuje dziennie np. 10 tyś l spirytusu (to taka dość mała gorzelnia), to idea, że ktoś przywozi tam codziennie 40 tyś. kg przeterminowanego dżemu i ludzie siedzą, odkręcają słoiki i łyżką wyjmują to do beczki to jest czysta abstrakcja. To by nawet na pensje nie zarobili ani na wywóz pustych słoików.
Wódkę produkuje się przede wszystkim z melasy (odpad z produkcji cukru buraczanego) oraz z ziemniaków - bo tak jest najtaniej.
PS. Z tego co pamiętam, to Jakubiak robi swoją whisky z przeterminowanego piwa.
Jakby wódka była z przeterminowanych piw albo z obierków - to o niczym nie świadczy. Z takiego surowca można zrobić alkohol pierwsza klasa. Problem jest w taniej produkcji - za szybkiej fermentacji, za szybkiej destylacji, nie oddzielaniu przedgonów i pogonów i chemicznym uzdatnianiu do spożycia (ma być wysoki uzysk). I z tego później jest kac i głowę urywa po sklepowej taniej wódce.
Jeśli gorzelnia produkuje dziennie np. 10 tyś l spirytusu (to taka dość mała gorzelnia), to idea, że ktoś przywozi tam codziennie 40 tyś. kg przeterminowanego dżemu i ludzie siedzą, odkręcają słoiki i łyżką wyjmują to do beczki to jest czysta abstrakcja. To by nawet na pensje nie zarobili ani na wywóz pustych słoików.
Wódkę produkuje się przede wszystkim z melasy (odpad z produkcji cukru buraczanego) oraz z ziemniaków - bo tak jest najtaniej.
PS. Z tego co pamiętam, to Jakubiak robi swoją whisky z przeterminowanego piwa.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 lis 2024, 16:19 przez Zbyszek T, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3940
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
Spirytus przemyslowo, przynajmniej w Wielkopolsce robi się z kukurydzy. Akurat wykańczamy dom potentata w produkcji, zarówno hurtowych ilości spirytusu jak i alkoholi smakowych leżakujących w beczkach. Rozmawiałem z nim. Koleś na filmie faktycznie nie ma pojęcia o czym gada.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 530 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
Tu konkret, a nie tam jakieś dyrdymały o dżemach i przeterminowanych koncerniakach, które wciska bananowy goguś przez całe życie klepany po pleckach przez tatusia z układami
Tu konkret, a nie tam jakieś dyrdymały o dżemach i przeterminowanych koncerniakach, które wciska bananowy goguś przez całe życie klepany po pleckach przez tatusia z układami
Ostatnio zmieniony niedziela, 10 lis 2024, 02:53 przez mtx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 254
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
Panowie, wszystko ok ale nie ze wszystkim mogę się zgodzić. Najgorsze w tym że nie mogę użyć konkretnych przykładów. Warzywa i owoce które nie trafiły do sprzedaży z różnych przyczyn tzn nie zostały spakowane aby trafić na półki sklepowe, mają dużą szanse trafić do gorzelni. Czy i ile trafia to inna bajka, a te które w sklepie straciły swoją świeżość (prawdopodobnie na tą chwilę wszystkie) trafiają do biogazowni. Jedna z sieci będzie te warzywa i owoce przerabiać na nawozy i sprzedawać u siebie. Dlatego jak widać każdy chce zarobić. Jeżeli hurtownia takie owoce chciala by oddać, musi drugi raz zapłacić za nie podkatek. Wszystko się kręci w koło jednej rzeczy
-
- Posty: 7507
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
No, zwłaszcza brokuły, kalafior, nać pietruszki, por, szczypiorek i przygniła cebula
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 3067
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
Ale właśnie gdzieś wyczytałem, że głównie robi się z melasy, która jest odpadem przy produkcji cukru, tj. ma już na tyle mało cukru, że nie opłaca się go dalej odzyskiwać. Ale to pewnie na bieżąco się zmienia - cukrownie pozamykane, procesy udoskonalane, może dzisiaj to już się tak nie robi.
Ja osobiście też myślałem, że najtaniej ze zboża. Biorąc pod uwagę, że koszt surowca to jedno, ale to trzeba jeszcze przetransportować, zmagazynować i fajnie jakby to było trwałe. Tutaj zboże ma dużą przewagę.Doody pisze: ↑sobota, 9 lis 2024, 22:03 Spirytus przemyslowo, przynajmniej w Wielkopolsce robi się z kukurydzy. Akurat wykańczamy dom potentata w produkcji, zarówno hurtowych ilości spirytusu jak i alkoholi smakowych leżakujących w beczkach. Rozmawiałem z nim. Koleś na filmie faktycznie nie ma pojęcia o czym gada.
Ale właśnie gdzieś wyczytałem, że głównie robi się z melasy, która jest odpadem przy produkcji cukru, tj. ma już na tyle mało cukru, że nie opłaca się go dalej odzyskiwać. Ale to pewnie na bieżąco się zmienia - cukrownie pozamykane, procesy udoskonalane, może dzisiaj to już się tak nie robi.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
@cumel ale dochodzi później zacieranie destylacja więc do efektu końcowego dużo sie nie przedostanie . Za to kiedys miałem okazję dostać się na chwilę do najstarszego browaru w moim mieście.
Widok szczura wyciąganego z kadzi był bezcenny , a tak lubiłem tego Portera
Widok szczura wyciąganego z kadzi był bezcenny , a tak lubiłem tego Portera
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
Z takimi obrazkami trzeba się oswoić Tak jest w wielu miejscach, ale to można zobaczyć raczej od zaplecza. Moja religia mówi: co mnie nie zabije, to mnie wzmocni.
Pamiętam z dzieciństwa - 8-12 lat - gorzelnię, która przerabiała głównie ziemniaki. Były hektary kopców z ziemniakami zabezpieczające surowiec na okres zimowy. Tworzyły się kolejki rolników po wywar, który musiał być wartościową, a i chyba darmową paszą dla zwierząt. Przerabiano również zboże - widziałem żyto i jęczmień. Tato czasem przynosił do domu w termoforze zbożowy spirytus - określany był jako świąteczny
Miałem też okazję widzieć na placu pryzmy jabłek pod koniec lata - ciekawe jak smakował ten spirytus?
Teraz na miejscu gorzelni rosną czarne bzy Przejeżdżałem tamtędy niedawno i odżyły wspomnienia. Z kolegami penetrowaliśmy samą gorzelnię i przyległe tereny. Jedno pomieszczenie było zawsze zamknięte, plomb nie pamiętam - teraz wiem dlaczego. Już wtedy próbowaliśmy spijać przez słomki resztki spirytusu z dwustulitrowych beczek
Pamiętam z dzieciństwa - 8-12 lat - gorzelnię, która przerabiała głównie ziemniaki. Były hektary kopców z ziemniakami zabezpieczające surowiec na okres zimowy. Tworzyły się kolejki rolników po wywar, który musiał być wartościową, a i chyba darmową paszą dla zwierząt. Przerabiano również zboże - widziałem żyto i jęczmień. Tato czasem przynosił do domu w termoforze zbożowy spirytus - określany był jako świąteczny
Miałem też okazję widzieć na placu pryzmy jabłek pod koniec lata - ciekawe jak smakował ten spirytus?
Teraz na miejscu gorzelni rosną czarne bzy Przejeżdżałem tamtędy niedawno i odżyły wspomnienia. Z kolegami penetrowaliśmy samą gorzelnię i przyległe tereny. Jedno pomieszczenie było zawsze zamknięte, plomb nie pamiętam - teraz wiem dlaczego. Już wtedy próbowaliśmy spijać przez słomki resztki spirytusu z dwustulitrowych beczek
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 161 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 152
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2017, 21:37
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
Głównie to go piliśmy a po nim robiliśmy kiełbaski i szynki Chodzi o to że można obrzydzić wszystko, od alkoholu do kiełbasy.wawaldek11 pisze: ↑niedziela, 10 lis 2024, 21:44 W masarni robiliście alkohol? Bo tym głównie rozmawiamy
-
- Posty: 342
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 56 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
W masarni miałem epizod i wystarczyło...
A kanapki na praktyki robiłem sobię z dżemem Takich historyjek będzie bez liku w miejscach, gdzie jest kontakt z produkcją żywności. Dlatego swojaczek najlepszy jest i basta
A kanapki na praktyki robiłem sobię z dżemem Takich historyjek będzie bez liku w miejscach, gdzie jest kontakt z produkcją żywności. Dlatego swojaczek najlepszy jest i basta
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 11 lis 2024, 07:47 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
Autor tematu - Posty: 502
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
Polmos robi wódkę ze spirytusu pozyskiwanego w gorzelniach rolniczych skąd u nich piwa, dżemy ?
Jak nie było internetu tylko rodzina wiedziała że ma fantastę u boku tyle wie co zje.
Jak trol z upadłego forum czyta to facet mówi ile Polmos ma półek w aparacie by uzyskać spiryt najwyższej klasy. Dodając że rektyfikują do skutku. Warto zwrócić uwagę na spawy KO. Na forum by nie przeszły odbioru jakości. Nic o chemii nie mówią. Odstąpili od tego procederu czy raczej przemilczeli?
Polmos robi wódkę ze spirytusu pozyskiwanego w gorzelniach rolniczych skąd u nich piwa, dżemy ?
Jak nie było internetu tylko rodzina wiedziała że ma fantastę u boku tyle wie co zje.
Jak trol z upadłego forum czyta to facet mówi ile Polmos ma półek w aparacie by uzyskać spiryt najwyższej klasy. Dodając że rektyfikują do skutku. Warto zwrócić uwagę na spawy KO. Na forum by nie przeszły odbioru jakości. Nic o chemii nie mówią. Odstąpili od tego procederu czy raczej przemilczeli?
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
No. Surówka przechowywana "w stali czarnej węglowej nie reagującej w żaden sposób z alkoholem", a Wy tu deliberacje, czy surówkę można w HDPE przechowywać
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 530 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
I wtedy trafiają się takie kwiatki:prolog1975 pisze: ↑poniedziałek, 11 lis 2024, 14:26 Jak nie było internetu tylko rodzina wiedziała że ma fantastę u boku tyle wie co zje.
Jak trol z upadłego forum czyta
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Z czego jest robiona wódka? wg. Patryka Le Narta
No tak słynna opowieść o dziadku i wódce w proszku... jest ona tak samo często słyszana jak tekst , że na własny użytek to można.
Swoją drogą jeśli chodzi o gorzelnie rolnicze i jakieś dżemy czy inne produkty spożywcze, to zapewne są one dostarczane w celu uniknięcia opłat za utylizację. Kojarzę ze z Łowicza brali całe przyczepy pestek, następnie je suszono i dodawano do miału . Miało to na celu spowodować lekkie wybuchy w piecu które wzruszały miał i następowało lepsze spalanie .
Swoją drogą jeśli chodzi o gorzelnie rolnicze i jakieś dżemy czy inne produkty spożywcze, to zapewne są one dostarczane w celu uniknięcia opłat za utylizację. Kojarzę ze z Łowicza brali całe przyczepy pestek, następnie je suszono i dodawano do miału . Miało to na celu spowodować lekkie wybuchy w piecu które wzruszały miał i następowało lepsze spalanie .
Ostatnio zmieniony wtorek, 12 lis 2024, 06:17 przez marian.naworski, łącznie zmieniany 1 raz.