Drukarka

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)

Moderator: amator

Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
3000
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 568 razy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Panie i Panowie co myślicie o takim ustrojstwie na domowe potrzeby :scratch: https://allegro.pl/oferta/urzadzenie-3w ... 7c2d87cdd6
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
promocja

rastro
2500
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Drukarka

Post autor: rastro »

1. Czy potrzebujesz funkcji kopiarki...
2. Sprawdź ile kosztują i jak wydajne są opakowania z tuszem... zazwyczaj tanie drukarki są drogie w eksploatacji. (komplet oryginałów, to koszt przynajmniej połowy drukarki, nie wiem jak teraz ale zazwyczaj jak ja kupowałem drukarki, akurat konkurencyjnych marek, to dostałem tusz "demo"

Ja bym poszedł w jakiś model z tzw. stałym zasilaniem tuszem, dwa razy drożej... ale tusze uzupełnia się z butelek, są one tańsze a i kolorowe dolewa się osobno, ostatecznie wyjdzie taniej. Druga sprawa to drukarki atramentowe nie powinny być używane od przypadku do przypadku... bo dysze potrafią wysychać.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Alien844
250
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Dokładnie już drugi raz kupiłem drukarkę na tusze i znów problem z zaschniętymi dyszami, następna laserowa będzie podobno takiego problemu nie ma.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
3000

Dziękuje za opinie :poklon; Atramentowa bo drukuje też zdjęcia.
Zamienniki są prawie o połowę tańsze.

Alien844
250
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: Alien844 »

Laserowa kolor i też drukujesz zdjęcia.

rastro
2500

Góral bagienny pisze: czwartek, 7 lis 2024, 05:38 Zamienniki są prawie o połowę tańsze.
Są... ale instalacja zamiennika może oznaczać utratę gwarancji, nie wiem jak teraz ale kiedyś dawali do tuszu jakiś znacznik i umieli łatwo udowodnić użycie zamiennika ;). Rozważ drukarkę droższą ze stałym zasilaniem atramentem. Nawet oryginały są połowę tańsze. Butelka tuszu kosztuje 30-40zł za 65ml, nawet zamiennik w cartridge jest droższy przy pojemności ok. 20ml. Mam też wrażenie że te na tusz z butelek mają większą żywotność.

Miałem akurat epsona, do niego instalowałem taki zewnętrzny podajnik do tuszu i niestety drukarka wyzionęła ducha po iluś cyklach "wymiany: tuszu, nawet nie skończył mi się ten z butelek, nie to że źle drukowała, raczej zwyczajnie elektronika ją odcięła.

Dodatkowo jest tak że tusze kolorowe zużywają się nierównomiernie, a tusze butelkowe są dostępne jako oddzielne butelki, w przeciwieństwie do cartridge, który wymieniasz w całości nawet jeżeli zużyjesz tylko jeden kolor.
Alien844 pisze: czwartek, 7 lis 2024, 08:53 Laserowa kolor i też drukujesz zdjęcia.
A to jest akurat sprawa umowna... niby wydrukujesz zdjęcie, ale pozostawia ono wiele do życzenia, no ale nie ma problemu z zasychającym tuszem ;) Ale może coś się zmieniło od mojego ostatniego kontaktu z tego typu drukarką, teraz zwyczajnie praktycznie drukuję jak muszę jakiś kwit mieć papierowy czyli zazwyczaj dwa trzy razy do roku ;)
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 lis 2024, 09:10 przez rastro, łącznie zmieniany 2 razy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

jpiwek
300
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy

Post autor: jpiwek »

Zdjęcia wydrukuj w rossmanie za 30 groszy, będą lepsze niż z każdej drukarki do 1500zł. A do c-b druku laser samsung xpress m202* (końcówka wskazuje na wifi / BT lub brak)- towar za 15zł starcza na 1500 kartek pisma.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy

Post autor: jakis1234 »

rastro pisze: czwartek, 7 lis 2024, 08:58 Dodatkowo jest tak że tusze kolorowe zużywają się nierównomiernie, a tusze butelkowe są dostępne jako oddzielne butelki, w przeciwieństwie do cartridge, który wymieniasz w całości nawet jeżeli zużyjesz tylko jeden kolor.
Niekoniecznie, w mojej drukarce każdy pojemnik jest osobno i mogę wymieniać pojedynczo. Zamienniki kosztują po kila zł (zestaw 25 szt. - 45 zł) i drukują świetnie.
Drukarka ma też osobny, większy pojemnik na czarny tusz.
To też Canon Pixma, tylko model MG5750 (zależało mi na dupleksie).
Jestem z niej zadowolony.
Pozdrawiam z opolskiego.

rastro
2500

To możliwe, ale ta z linku ma pojemnik z tuszem czarnym i drugi kolorowym...
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy

Post autor: drgranatt »

Góral bagienny pisze: środa, 6 lis 2024, 21:23 :witam: Panie i Panowie co myślicie o takim ustrojstwie na domowe potrzeby :scratch:
To zależy do czego potrzebujesz.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
3000

@drgranatt Średnio w miesiącu 15 stron i około 10 zdjęć.

boxer1981228
1050
Ulubiony Alkohol: Czysta
Podziękował: 278 razy
Otrzymał podziękowanie: 191 razy

Post autor: boxer1981228 »

Alien844 pisze: czwartek, 7 lis 2024, 00:04 następna laserowa będzie podobno takiego problemu nie ma.
Nie ma takiego problemu, ja ma taką https://support.hp.com/us-en/drivers/hp ... el/3965843 i żeby Was nie skłamać to śmiga już dobre 7-8 lat. Kupiłem tonery po regeneracji i wszystko cacy. Też się przesiadałem z atramentówki, to powiem Wam że niebo a ziemia.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
3000

Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 309 razy
Otrzymał podziękowanie: 446 razy
Kontakt:

Post autor: JanOkowita »

Każdy kupuje to co lubi. Ja postawiłem na jakość wydruku zdjęć i kupiłem:
Drukarka EPSON Expression Photo HD XP-15000 Druk w kolorze, Automatyczny druk dwustronny, Wi-Fi

Bardzo dobry sprzęt. Drukuję sporo własnych zdjęć i ta drukarka ma dobrą jakość wydruku. Zamienniki tuszu do napełniania z butli też są dostępne. Oczywiście ma to sens jedynie wtedy, gdy drukuje się więcej niż 15-20 zdjęć miesięcznie.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

drgranatt
2000
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 128 razy
Otrzymał podziękowanie: 216 razy

Post autor: drgranatt »

Góral bagienny pisze: czwartek, 7 lis 2024, 18:45 @drgranatt Średnio w miesiącu 15 stron i około 10 zdjęć.
Mam kolorową drukarkę atramentową HP i jak chcesz mogę Ci wysłać za darmo. Oczywiście sprawna, mało używana. Trzeba dokupić tylko tusze.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

rastro
2500

JanOkowita pisze: czwartek, 7 lis 2024, 20:36 Każdy kupuje to co lubi. Ja postawiłem na jakość wydruku zdjęć i kupiłem:
Ty Janku jak zwykle bez kompromisów... musi być drogie bo jak nie to do niczego się nie nadaje ;)
drgranatt pisze: piątek, 8 lis 2024, 07:13 Mam kolorową drukarkę atramentową HP i jak chcesz mogę Ci wysłać za darmo.
Czemu chcesz kolegę obdarzyć tym nieszczęściem ;) Może teraz jest inaczej, ale tej marki była moja pierwsza drukarka... i od tej pory omijam szerokim łukiem, może teraz jest inaczej. Oczywiście jeżeli mowa o atramentowych.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2024, 07:34 przez rastro, łącznie zmieniany 2 razy.
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Kontakt:

rastro pisze: piątek, 8 lis 2024, 07:32 Ty Janku jak zwykle bez kompromisów... musi być drogie bo jak nie to do niczego się nie nadaje ;)
Jak widać niektórych to boli i zaraz masz problem. Na rynku jest jeszcze wiele droższych drukarek do zdjęć - nie wspominając o profesjonalnych monitorach komputerowych. Jak mnie stać to kupuję - bo w trumnach nie ma kieszeni na pieniądze.

Moją starą drukarkę mam do sprzedania za jedyne 200 zł. Oto model i specyfikacja:

Drukarka laserowa kolor Canon i-sensys LBP7680Cx

kupiona 5 lat temu w serwisie drukarek Agitor, po kompletnym przeglądzie, 100 % sprawna
rodzaj urządzenia: drukarka laserowa kolor
wydajność: do 60000 kartek / miesiąc
szybkość wydruku (stron na minutę): 20
Czas wydruku pierwszej strony (s): 16
zainstalowany moduł DUPLEXu
pojemność podajnika papieru: 300 arkuszy
rozdzielczość druku: 600x600 dpi
pamięć: 768MB
procesor 528 MHz + 264 MHz
5-wierszowy wyświetlacz LCD

używana z niskim przebiegiem, tonery w komplecie stan ok.1/3 tuszu

drukowanie z USB
maksymalny format papieru: A4
wymiary (W x S x G) w cm: 34,6 x 41,4 x 49,9 cm

Ze względu na wagę możliwy jedynie odbiór osobisty (Grodzisk Mazowiecki)- drukarka waży 25 kg!
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2024, 20:27 przez JanOkowita, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

rastro
2500

JanOkowita pisze: piątek, 8 lis 2024, 08:09 Jak widać niektórych to boli i zaraz masz problem. Na rynku jest jeszcze wiele droższych drukarek do zdjęć
Nic nikogo nie boli... ot zwykła zimna analiza sytuacji, ale zapewne nie bez powodu pytanie było o raczej budżetową drukarkę... i ja jestem zdania że może warto dołożyć do drukarki, ale w zamian za tańszą eksploatację, twoja propozycja to urządzenie jednofunkcyjne w cenie 2x wyższej oraz dwukrotnie droższe w eksploatacji, do tego pytanie dotyczyło urządzenia wielofunkcyjnego.

To jest trochę tak jak jakiś nowy pyta o sprzęt do bimbru mając do dyspozycji pięć stówek, a "doświadczeni" zazwyczaj zaczynają doradzać sprzęt do spirytusu za przynajmniej dwa koła... bo oni mają i są zadowoleni.

PS. zdaje się że do wystawiania ofert jest tu specjalny dział, tak więc cyk fotka i już.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2024, 08:31 przez rastro, łącznie zmieniany 2 razy.
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

Marian_jl
200
Krótko o sobie: Piję okazyjnie ..a że okazje się trafiają codziennie , tak bywa
Ulubiony Alkohol: Próbuję wszystkiego , może trafię na to ulubione.
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy

Post autor: Marian_jl »

rastro pisze: piątek, 8 lis 2024, 08:28
To jest trochę tak jak jakiś nowy pyta o sprzęt do bimbru mając do dyspozycji pięć stówek, a "doświadczeni" zazwyczaj zaczynają doradzać sprzęt do spirytusu za przynajmniej dwa koła... bo oni mają i są zadowoleni.
Dobre porównanie :)
Pytanie podstawowe czy ta drukarka bedzie faktycznie potrzebna.
Ja na przestrzeni ostatnich 15 lat miałem 2 atramentowe i tak sie w domu drukowało ... ze obie zaschły
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
3000

:witam: Miałem drukarkę atramentową przez 5-6 lat.
Niestety zepsuła się a wiadomo to sprzęt można powiedzieć jednorazowy :D
Skoro przez 5 lat tusze nie zaschły to coś drukuje ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
3000

Drogi @JanOkowita Mnie nie interesuje jakim samochodem jezdzisz a wiem ;)
Nie interesuje mnie na czym drukujesz a wiem ;)
Ja wiem że to już taki wiek że trzeba się czymś chwalić, jesteśmy rówieśnikami więc to rozumie :ok:
Więc i ja się pochwalę ;) ostatnio zamiast samochodu kupiłem ciągnik :hahaha:
Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że bardziej mi potrzebny będzie w okresie 2 lat niż nowe auto.
Nowe auto pewnie za rok :scratch:
Prośba nie pisz do mnie jak czegoś nie wiesz .
Czasami warto zapytać Janku :ok:
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Kontakt:

Góral bagienny pisze: piątek, 8 lis 2024, 20:55 jesteśmy rówieśnikami więc to rozumie :ok:
Więc i ja się pochwalę ;) ostatnio zamiast samochodu kupiłem ciągnik :hahaha:
Pisze się "rozumiem". A ciągnik na pewno jest fajny i przydatny. Nie płacz już Góralu, życie jest jakie jest.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Góral bagienny
3000

Następny który nie rozumie Małopolskiej gatki .
Górale nie płaczą Kolego ;)

rastro
2500

Jak już idziemy w off-topic to chciałem poinformować, że taki szambiarz jak ja, nie musi sobie przedłużać siurka, obnosząc się swoim dostatnim i wygodnym życiem. Jednocześnie chciałem poinformować, że moje nieco bardziej skromne podejście do posiadanego majątku ruchomego, traktowanego jako swego rodzaju narzędzie. oraz posiadanych nieruchomości nie czyni mnie człowiekiem nieszczęśliwym (odnoszę wrażenie, że może być dokładnie odwrotnie, i pewne braki emocjonalne mogą prowadzić do tego, że niektórzy czują silną potrzebę okazywania swojego lepszego stanu posiadania), informuję też (jak wielu innych ludzi) mam głęboko w poważaniu czyjś stan posiadania i styl życia i w żadnym wypadku nie wkurwia mnie, że ktoś ma lepiej o ile ten ktoś nie wpierdala się z butami w moją prywatną przestrzeń sugerując, że jestem kimś gorszym bo nie mam potrzeby posiadania np. drogiego samochodu.

PS. wbrew temu co otrzymałem na PW w pierwszym poście @Góral bagienny wskazał dokładny model drukarki, o której chciał zebrać opinie.
Ostatnio zmieniony piątek, 8 lis 2024, 22:21 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy

Post autor: jakis1234 »

Pax vobiscum.
Góral, kup dowolną drukarkę atramentową. Wszystkie mają zbliżone możliwości i jakość. Radzę tylko kupić taką z osobnymi tuszami, żeby je wymieniać pojedynczo.
Ta, którą mam u mnie sprawdza się idealnie a ceny zastępczych tuszów bardzo niskie.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Kontakt:

Góral bagienny pisze: piątek, 8 lis 2024, 22:17 Następny który nie rozumie Małopolskiej gatki .
Oj tam, zaraz nie rozumie. Przecież to nagminne w TV: "Ja nie rozumie". Ale "gatki" zamiast "gadki" ? To jakie jest zdrobnienie od słowa gacie w Małopolsce?

A drukarkę kup porządną, będziesz drukował zdjęcia rodzinne dla potomnych - bo młodzi zachowują wszystko jedynie w postaci cyfrowej, a to może się kiedyś zemścić. W ten sposób Twoje wnuki i prawnuki będą ciepło myśleć o Dziadku, który o to zadbał. Ja tym się kierowałem kupując porządną drukarkę do zdjęć. Do zwykłej pracy od 15 lat używam Samsunga SCX-3200 i nie mogę się nadziwić, że nadal działa drukując po 30-40 stron dziennie. A tonery do niej są po 25 zł jako zamienniki. 1500 stron na 1 wkład. Oczywiście czarno biała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”