Przejście dla pieszych z azylem.
Moderator: amator
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
Autor tematu - Posty: 3007
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Jak w Waszych stronach traktuje/interpretuje się przejście dla pieszych przerwane azylem, na azylu nie ma pasów - jako jedno ciągłe, czy dwa oddzielne przejścia? Ja z b. dawnych lat pamiętam, że dwa. Ale teraz może jest inaczej
Ostatnio zmieniony piątek, 25 paź 2024, 13:04 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Przejście dla pieszych z azylem.
Tak z prawnego punktu widzenia to są dwa przejścia... tyle że to chyba musi być taki fizyczny azyl, a nie tylko namalowana powierzchnia wyłączona z ruchu, w takim przypadku nie mam pewności jak to wygląda.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Podziękował: 196 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Dz. U. z 2018 r. poz. 1990, z późn. zm
art. 13 ust.8
https://www.prawodrogowe.pl/informacje/ ... -resortu-i
Link sprzed kilku lat, ale wygląda na to, że bez zmian
art. 13 ust.8
https://www.prawodrogowe.pl/informacje/ ... -resortu-i
Link sprzed kilku lat, ale wygląda na to, że bez zmian
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Podziękował: 128 razy
- Otrzymał podziękowanie: 216 razy
Czyli inaczej mówiąc, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.
Tyle przepis i to chyba wyjaśnia wątpliwości."Jeżeli przejście dla pieszych wyznaczone jest na drodze dwujezdniowej, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni."
Czyli inaczej mówiąc, przejście na każdej jezdni uważa się za przejście odrębne. Przepis ten stosuje się odpowiednio do przejścia dla pieszych w miejscu, w którym ruch pojazdów jest rozdzielony wysepką lub za pomocą innych urządzeń na jezdni.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
To jest bardzo bezpieczne rozwiązanie. Oraz mądre. Pieszy jest widoczny z daleka i ma szansę się zatrzymać A nie wcinać pomiędzy w pojazdy które nadjeżdzają z różnych stron. Najpierw patrzę w jedną stronę. Wchodzę na wysepkę i patrzę w drugą. Oczywiście najbezpieczniejsza jest sygnalizacja świetlna. Ale też trafi się ktoś kto przeleci na czerwonym. O pieszych którzy przechodzą na czerwonym nie wspomnę.
Nie ma pasów bo po co marnować farbę. Są pasy po obu stronach. A przejście to przejście. Czy będzie miało 4 pasy ruchu i 3 wysepki to dalej będzie to jedno przejście. Z A do B. A wysepkę wymyślił gościu kiedy jego żona zginęła przechodząc przez jezdnię. Jeden ją przepuścił a drugi nie.wawaldek11 pisze: ↑piątek, 25 paź 2024, 13:03 Jak w Waszych stronach traktuje/interpretuje się przejście dla pieszych przerwane azylem, na azylu nie ma pasów - jako jedno ciągłe, czy dwa oddzielne przejścia? Ja z b. dawnych lat pamiętam, że dwa. Ale teraz może jest inaczej
To jest bardzo bezpieczne rozwiązanie. Oraz mądre. Pieszy jest widoczny z daleka i ma szansę się zatrzymać A nie wcinać pomiędzy w pojazdy które nadjeżdzają z różnych stron. Najpierw patrzę w jedną stronę. Wchodzę na wysepkę i patrzę w drugą. Oczywiście najbezpieczniejsza jest sygnalizacja świetlna. Ale też trafi się ktoś kto przeleci na czerwonym. O pieszych którzy przechodzą na czerwonym nie wspomnę.
-
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Tylko weźcie to większości kierowców wytlumaczcie.
Odkąd zmieniły sie przepisy, to jest masakra z tym hamowaniem przed przejściami.
Jezdnia dwukierunkowa, czterojezdniowa, przejście rozdzielone wyspą, bo to juz nie wysepka. Co drugi debil wali w hamulce w opór bo trzy pasy z boku ktoś lezie po chodniku
Odkąd zmieniły sie przepisy, to jest masakra z tym hamowaniem przed przejściami.
Jezdnia dwukierunkowa, czterojezdniowa, przejście rozdzielone wyspą, bo to juz nie wysepka. Co drugi debil wali w hamulce w opór bo trzy pasy z boku ktoś lezie po chodniku
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
Teraz jest jeszcze gorzej. Przed przejściem dwa mohery gadające A ty się zatrzymujesz aby je przepuścić. Teraz jest coś gorszego. Gówniarz z telefonem w ręku wchodzący na przejście. Albo gówniara zr słuchawkami na uszach. I też z telefonem w łapie.
Ileż to razy marzyłem aby zatrąbić A potem ten cholerny srajfon rozjechać.
A najgorszy koszmar kierowcy to rowerzysta z telefonem w ręku podczas jazdy. Za to bym takie mandaty wlepiał że odechciało by się telefonu podczas jazdy.
Ileż to razy marzyłem aby zatrąbić A potem ten cholerny srajfon rozjechać.
A najgorszy koszmar kierowcy to rowerzysta z telefonem w ręku podczas jazdy. Za to bym takie mandaty wlepiał że odechciało by się telefonu podczas jazdy.
Ostatnio zmieniony piątek, 25 paź 2024, 18:30 przez Marian1406, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 309 razy
- Otrzymał podziękowanie: 446 razy
- Kontakt:
To co się dzieje w ogóle na ścieżkach rowerowych, chodnikach, przejściach oznakowanych i nieoznakowanych to już temat rzeka, który opowie o postępującej mądrości społeczeństwa. Paradoksem jest to, że w latach 70-80 -tych ubiegłego wieku, gdy pojazdów było wielokrotnie mniej szkoła uczyła bezpiecznego zachowania na drogach. A teraz mam wrażenie, że poziom otumanienia rośnie logarytmicznie wraz z każdym rocznikiem.
Dlatego jak kretyn hamuję widząc każdą osobę zbliżającą się do przejścia dla pieszych. Bo nigdy nie wiem, czy nie skręci na nie nagle, bez zatrzymywania się i obrócenia głowy w lewo - prawo - i ponownie w lewo. A taki zwyczaj był wpajany dzieciom za moich czasów zgreda z komuny.
Interpretacja pewnie w dużej mierze zależy od policjanta. Nie wiadomo czy taki pieszy czegoś sobie nie przypomni i nagle nie wróci na chodnik. Więc dla świętego spokoju lepiej poczekać, podobnie jak na pionowe szlabany przed przejazdem kolejowym.wawaldek11 pisze: ↑piątek, 25 paź 2024, 13:03 Jak w Waszych stronach traktuje/interpretuje się przejście dla pieszych przerwane azylem, na azylu nie ma pasów - jako jedno ciągłe, czy dwa oddzielne przejścia? Ja z b. dawnych lat pamiętam, że dwa. Ale teraz może jest inaczej
To co się dzieje w ogóle na ścieżkach rowerowych, chodnikach, przejściach oznakowanych i nieoznakowanych to już temat rzeka, który opowie o postępującej mądrości społeczeństwa. Paradoksem jest to, że w latach 70-80 -tych ubiegłego wieku, gdy pojazdów było wielokrotnie mniej szkoła uczyła bezpiecznego zachowania na drogach. A teraz mam wrażenie, że poziom otumanienia rośnie logarytmicznie wraz z każdym rocznikiem.
Dlatego jak kretyn hamuję widząc każdą osobę zbliżającą się do przejścia dla pieszych. Bo nigdy nie wiem, czy nie skręci na nie nagle, bez zatrzymywania się i obrócenia głowy w lewo - prawo - i ponownie w lewo. A taki zwyczaj był wpajany dzieciom za moich czasów zgreda z komuny.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
A ja może bym do tej pory siedział. Ponieważ pewna babcia przechodziła przez przejście. Oczywiście zwolniłem, widząc ją z daleka. Obliczyłem szybko jej czas i równo jechałem. Aby płynnie przejechać. A ta w połowie drogi na przejściu zaczęła zawracać. Auto stanęło obok niej w poprzeg.
Na pełnym hamulcu. Spalone klocki hamulcowe. A gdyby jechał ktoś inny i nie miał aż tak dobrych hamulców? Przykładowo starym Starem. Ludzie nie patrzą czasem. Tylko wchodzą na przejście. Życie im niemiłe czy co?.
Zabiłbym niewinną osobę tylko auto miałem dobre. A co by było gdybym jechał Żukiem. Nie wyhamował bym.
Na pełnym hamulcu. Spalone klocki hamulcowe. A gdyby jechał ktoś inny i nie miał aż tak dobrych hamulców? Przykładowo starym Starem. Ludzie nie patrzą czasem. Tylko wchodzą na przejście. Życie im niemiłe czy co?.
Zabiłbym niewinną osobę tylko auto miałem dobre. A co by było gdybym jechał Żukiem. Nie wyhamował bym.
-
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Tak na chłopski rozum to jedno przejście, ale z prawnego punktu widzenia jeżeli jest azyl w postaci wyspy to są dwa przejścia... nawet jak by ktoś te pasy tam namalował. Inna sprawa to durna interpretacja prawa przez "naszych pseudo policjantów"... i czasem sądy pierwszej instancji, chociaż pewnie większość tych wyroków jest klepanych zaocznie zgodnie z tym co taki pseudo policjant w kwicie napisał. No bo jak się zastanowić co to policjant jak zobaczy, że przejechałeś jak już pieszy stanął na przejściu to od razu łapie za bloczek... zupełnie nie zwracając uwagi że pieszy wchodzi z Twojej lewej a jezdnia jest na tyle szeroka że pieszy może iść swoim tempem, (co już samo w sobie oznacza że nie doszło do żadnego wymuszenia) nie mówiąc już o zagrożeniu. Wiadomo jak ruch jest akurat spory i widoczność taka sę, to trzeba zwolnić i ew. się zatrzymać ale nie zawsze to jest konieczne.Marian1406 pisze: ↑piątek, 25 paź 2024, 15:59 Nie ma pasów bo po co marnować farbę. Są pasy po obu stronach. A przejście to przejście. Czy będzie miało 4 pasy ruchu i 3 wysepki to dalej będzie to jedno przejście.
Akurat na to nie warto poczekać, ale jest to prawnie wymagane, jak akurat w pobliżu będzie jakiś policjant albo nawet SOK... to taka oszczędzona sekunda jest wyceniana na dwa tysiące.JanOkowita pisze: ↑piątek, 25 paź 2024, 20:16 podobnie jak na pionowe szlabany przed przejazdem kolejowym.
Może nie trzeba było szybko ale bezpiecznie... bo jakoś mi się nie chce wierzyć że z 50, no niech będzie nawet 70 wbicie hamulca w podłogę kończy się spaleniem klocków i utratą trakcjiMarian1406 pisze: ↑sobota, 26 paź 2024, 05:10 Auto stanęło obok niej w poprzeg.
Na pełnym hamulcu. Spalone klocki hamulcowe.
Może tym starym starem nie dał by rady zapierdalaćMarian1406 pisze: ↑sobota, 26 paź 2024, 05:10 A gdyby jechał ktoś inny i nie miał aż tak dobrych hamulców? Przykładowo starym Starem.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy
- Kontakt: