Szczapki dębowe Magasa
-
Autor tematu - Posty: 1093
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Dalece zniesmaczony chipsami, trochę rozczarowany własnymi zabawami z drewnem (nie tylko dębowym), a zachęcony dobrymi opiniami o szczapkach Magasa - zakupiłem. Informacji i doświadczeń o ich stosowaniu jednak niewiele - wątek na białym jakby tylko zaczęty i po chwili umarły...
Stosujecie? W jakich ilościach i na jak długo? Jakoś je przygotowujecie? Wrzuciłem do dwóch 3l damek z kuku po ok. 10g i po kilku godzinach zacząłem się zastanawiać, czy i kiedy wylać - zaszło mgłą jak po najgorszych nieopiekanych czipsach...
Stosujecie? W jakich ilościach i na jak długo? Jakoś je przygotowujecie? Wrzuciłem do dwóch 3l damek z kuku po ok. 10g i po kilku godzinach zacząłem się zastanawiać, czy i kiedy wylać - zaszło mgłą jak po najgorszych nieopiekanych czipsach...
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 823
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
- Kontakt:
Re: Szczapki dębowe Magasa
Ja używam od dawna, smak jest fajny, ale tak naprawdę to chyba tylko ten, co je wysyła wie jakie wysłał.
Niestety siwucha się robi za pierwszym razem myślałem, że to wina destylatu, jednak bez desek jest ok.
Mi to jakoś nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się .
Niestety nie mam sprawdzonego sposobu dawkowania, raczej stosuje metodę na oko, na 5l dawałem 3-5 szczapek w zależności od wielkości, jak po miesiącu czy 2 łapało zbyt intensywny kolor do zlewałem i zalewałem kolejną porcją (oddają kolor smak do 3 zalania). Do dłuższego leżakowania daje szczapkę, góra dwie na 5l ale to już wtedy stoi przynajmniej rok .
Niestety siwucha się robi za pierwszym razem myślałem, że to wina destylatu, jednak bez desek jest ok.
Mi to jakoś nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się .
Niestety nie mam sprawdzonego sposobu dawkowania, raczej stosuje metodę na oko, na 5l dawałem 3-5 szczapek w zależności od wielkości, jak po miesiącu czy 2 łapało zbyt intensywny kolor do zlewałem i zalewałem kolejną porcją (oddają kolor smak do 3 zalania). Do dłuższego leżakowania daje szczapkę, góra dwie na 5l ale to już wtedy stoi przynajmniej rok .
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Dłuższe leżakowanie to minimum 2-3 lata. Tylko rok to u mnie nawet wieloowocowe brandy nie stoi. No ale moje destylaty pędzę na 2" pot-still'u. Destylaty z półkowej zapewne nie wymagają takiego okresu. Aż muszę zajrzeć do kamionki ze śliwowicą, gdzie moczy się Magas'owa szczapka.
Edit
Zeszłoroczny destylat śliwkowy. Kamionka 2,5 galona. Szczapka dodana na początku kwietnia tego roku. Zmętnienia brak
Edit
Zeszłoroczny destylat śliwkowy. Kamionka 2,5 galona. Szczapka dodana na początku kwietnia tego roku. Zmętnienia brak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2024, 15:36 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 3 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
No ok lubisz
Moje pytanie do czego Ci potrzebna szczapka z beczki
Po co płacić za coś co można mieć za free
Szczapkę z beczki należy wypalić w odpowiedniej temperaturze i wtedy mamy to co chcemy uzyskać.
Karmel, czekolada i inne aromaty.
Dodanie do destylatu szczapki z beczki gdzie kiedyś było wino jak dla mnie bez sensu
I na dodatek zepsułeś śliwowicę
Moje pytanie do czego Ci potrzebna szczapka z beczki
Po co płacić za coś co można mieć za free
Szczapkę z beczki należy wypalić w odpowiedniej temperaturze i wtedy mamy to co chcemy uzyskać.
Karmel, czekolada i inne aromaty.
Dodanie do destylatu szczapki z beczki gdzie kiedyś było wino jak dla mnie bez sensu
I na dodatek zepsułeś śliwowicę
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
To tylko Twoje zdanie. Nie kupiłem. Magas dodaje te szczapki gratis przy zakupie kamionek i sam dedykuje by ich nie opalać. Zobaczymy za rok, może dwa, co z tego będzie @wolan zapewniam, że destylat jest klarowny.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2024, 17:21 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Z tymi konkretnymi to nie.
Ale z 15lat temu kupowałem i robiłem próby z szczapkami z beczek.
Jak dla mnie bez sensu
Kolega dodał szczapki pytanie po co
Dla aromatu Wystarczy wlać 5mll wina dobrego rocznika.
Robiłem takie próby i niektórym smakowało.
Dla mnie owoc ma zachować swój smak i aromat.
Ale z 15lat temu kupowałem i robiłem próby z szczapkami z beczek.
Jak dla mnie bez sensu
Kolega dodał szczapki pytanie po co
Dla aromatu Wystarczy wlać 5mll wina dobrego rocznika.
Robiłem takie próby i niektórym smakowało.
Dla mnie owoc ma zachować swój smak i aromat.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Czepiasz się. Masz jakieś trudne dni? Nie uwzględniałem tych szczapek przy wpisie na listę oczekujących, jak niektórzy koledzy więc są dla mnie gratisowym dodatkiem. Tym bardziej, że Ci którzy chcieli szczapki zapłacili za kamionki tą samą kwotę. W czym problem? A jeśli masz jakieś uwagi, co do kompetencji Magasa w sprawach maturacji i dębienia destylatów to swoje wywody kieruj na białym forum. Jeżeli chodzi o mnie to się nie dowiem jeśli nie spróbuję. Oprócz teorii jest jeszcze praktyka. Ten temat dotyczy konkretnej formy szczapek, a sam filozofujesz nie mając z nimi doczynienia.Góral bagienny pisze: ↑niedziela, 1 wrz 2024, 17:30 Coś w gratisie za free doliczone do kamionki
Magas to nie wyrocznia
Poczytaj o stosowaniu szczapek po winie PO WYPALENIU.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2024, 18:49 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Trudne to Ty masz bo zawsze gdy dyskusja schodzi na temat Ty odwołujesz się do linków lub jak w tym przypadków do Magasa.
Doświadczenie 40lat Co Ci da dodanie szczapek bez wypalenia :hammer
A jeszcze jedno możesz przekazać na białym że dla mnie to totalna lipa
Doświadczenie 40lat Co Ci da dodanie szczapek bez wypalenia :hammer
A jeszcze jedno możesz przekazać na białym że dla mnie to totalna lipa
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2024, 19:12 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
To chyba oczywiste, że odwołuje się do źródła? Temat dotyczy właśnie szczapek Magasa i jego zaleceń względem stosowania. Ciężki z Ciebie pacjent. Dość często zdarza Ci się filozofować na zagadnienia bez praktycznego doświadczenia. Czy to nie Ty na rozważania dotyczące miedzianych kolumn zasypowych z głowicą notorycznie odbiegasz od tematu przytaczając konstrukcje destylatorów prostych? Twoje uwagi mogą być cenne wyłącznie w przypadku, gdybyś z tymi szczapkami miał jakiekolwiek obycie. Nie wiem jaki przyniosą efekt po tej kilkuletniej maturacji destylatów owocowych, tak samo jak i Ty. Różnica polega na tym, że ja się dowiem a Ty możesz tylko nadal filozofować Twoje 40-letnie doświadczenie w kwestii tych konkretnych szczapek nie znaczy nic jeśli nie miałeś z nimi doczynienia . Ja rozumiem Twoją potrzebę uwielbienia wyłącznie tego, co sam robisz ale nie polemizuj na tematy, których praktycznie nie weryfikowałeś. Ty też nie jesteś "wyrocznią" Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2024, 19:31 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 2 razy.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Zapewne jak by ktoś chciał się czepiać, to by napisał że oprócz kaminoki i lampy błyskowej to nic nie widać, więc nie można ocenić klarowności
Szczapki od Magasa I ja mam, też dostałem do kamionek, ale na razie nie wrzucałem ich jeszcze nigdzie.
Aczkolwiek nie pamiętam kto, ale mówił mi żeby jednak je wpierw opiec, a Magas pisał żeby nie opiekać.
Wiec zapewne kiedyś zrobię test, surowe i pieczone.
Szczapki od Magasa I ja mam, też dostałem do kamionek, ale na razie nie wrzucałem ich jeszcze nigdzie.
Aczkolwiek nie pamiętam kto, ale mówił mi żeby jednak je wpierw opiec, a Magas pisał żeby nie opiekać.
Wiec zapewne kiedyś zrobię test, surowe i pieczone.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
Autor tematu - Posty: 1093
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Ja również mam uwielbienie do tego, co sam zrobię, ale też mam dystans do swojego dzieła. Trochę drewienka przerobiłem, dębów różnych, jesionów, klonów, łupanych, przetaczanych, opiekanych i nie. Niestety w żadnym nie wyczułem np. wanilii, o której piszą używający szczapek magasowych. Większość moich drewienek nie szlamiło alkoholu, ale nigdy nie wiedziałem, czy dąb od X da tak samo klarowny płyn jak od Y. Klon i jesion chyba w żadnej formie nie szlamiły alkoholi. Tu sprzedawca zalecał nieopalanie i... w gębę sobie póki co pluję, że je dodałem. Spożywam także oczami...
Dziękuję tym, co się swoim dawkowaniem podzielili.
Dziękuję tym, co się swoim dawkowaniem podzielili.
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Taki mam aparat w telefonie Musisz uwierzyć na słowo lub nie W sprawie szczapek Magas określił to dokładnie tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2024, 20:23 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 227
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
Autor tematu - Posty: 1093
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Te dopiero włożyłem. Wcześniejsze (z innymi drewnami, chipsami itp) filtrowałem, zazwyczaj kilkukrotnie (filtry do kawy, wata, lignina), dodawałem bentonit, wystawiałem na balkon zimą - jęk coś złapało szłam, to wielokrotna filtracja co najwyżej robiła z tego opal, z którego i tak później w butelce osiadał na dno piasek. Jak coś było klarowne od początku, to już takie zostawało.
Potajemne gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 1089
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 278 razy
- Otrzymał podziękowanie: 191 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Ja stosuję szczapy robione przez kolegę Gr000bego. Nigdy się nie bawiłem w jakieś ważenie. Zalewałem 4-6 szczap destylatem i czekałem do osiągnięcia odpowiedniego koloru i smaku. Wiadomo pierwsze użycie najszybciej i najłatwiej przedębić. trzeba było kontrolować. Szczapy używane później jeszcze raz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 wrz 2024, 21:52 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1634
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowanie: 378 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Kupowałem, robiłem samemu w kominku, kombinowałem. Ale podobnie jak @góral twierdzę, że dodawanie szczap znacząco nie wpływa na smak destylatu, a nawet może niepotrzebnie zdominować sam produkt podstawowy. Co innego kontakt z beczką - tu dochodzi "oddychanie" trunku przez lata i dzieją się cuda. Do szkła dodaję tylko na krótko "surowe" szczapy śliwki, dają piękny kolor.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
To nie wpływa, czy jednak dominuje? Wcześniej nie dodawałem nic do śliwowicy ale jeśli sam nie sprawdzę to nie będę miał odniesienia.
Moja śliwka oddycha w kamionce z zaledwie jedną szczapką na 2,5 galona zawartości. Nie sądzę zatem aby zdominowała destylat. Beczka to już ryzyko. Tak, czy inaczej będę to kontrolował. Pytanie tylko, jak pojmujesz termin "na krótko"?
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 1634
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowanie: 378 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
@aras.aras zrobiłem żyto (starka) na urodziny wnuka, założenie było na jego 18 urodziny dlatego kupiłem stare beczki. Ale i tak sprawdzam co roku. I co roku zadziwiam się zmianą smaku. Nowe beczki (najpierw pół roku wino, potem 3 miesiące coś rekty i dopiero wsad właściwy) kontroluję częściej. Bardziej zalezy mi na kwestii dojrzewania trunku niż przenikania aromatami palonego lub nie drewna. Jedna szczapka na pewno nie zrobi problemu, ale kombinowałem z różnymi "drewnami" : mango, grapia, palo sante i amurane. Ta ostatnia trzymana kilka tygodni o mało co nie zepsuła mi smaku kilkudziesięciu litrów, mimo, że nie było jej dużo. Teraz mam dwie beczki 30l, dwie małe 10l (zalane winem czekają na miód pitny) i 190l używka po Jacku Danielsie. Zapas starczy na kilka lat
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
OK ale nadal nie zaspokoiłeś mojej ciekawości
Jak to dawkujesz? Jakaś przybliżona gramatura względem objętości i stężenia destylatu? I na jaki okres czasu?
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 1634
- Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
- Podziękował: 220 razy
- Otrzymał podziękowanie: 378 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Nie ważę, daję "na oko". Wrzucę zdjęcie jak wrócę do domu: dwukrotnie destylowane winogrona na alembiku z dodatkiem szczapek śliwki po tygodniu. Mam zamiar trzymać jeszcze z 2 tygodnie.
Ostatnio zmieniony piątek, 13 wrz 2024, 15:55 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
-
- Posty: 3079
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 568 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
Surowe szczapki śliwki dodaję tylko dla koloru.
W damie 5l. efekt jest zajebisty bordowy kolor
Niestety po przelaniu do butelek już mniej atrakcyjny ale jest i tak ciekawy
Nie poczułem żadnych zmian smakowych po dodaniu szczapek
Jako ciekawostkę mogę podać że trzymanie długo szczapek w destylacie powoduje że staje się gęściejszy
W damie 5l. efekt jest zajebisty bordowy kolor
Niestety po przelaniu do butelek już mniej atrakcyjny ale jest i tak ciekawy
Nie poczułem żadnych zmian smakowych po dodaniu szczapek
Jako ciekawostkę mogę podać że trzymanie długo szczapek w destylacie powoduje że staje się gęściejszy
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 350
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Szczapki dębowe Magasa
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... &start=435
Natomiast same nurtujące pytania należy kierować do tych kolegów, którzy dzielili się doświadczeniem w tym zakresie lub zwyczajnie zwrócić się do samego kolegi Magasa.
Więcej na temat praktycznego zastosowania tych szczapek wyczytasz notabene w tematyce poświęconej kamionkom niż w samym dziale o Magas'owych szczapkach. Oczywiście mam tu na myśli "białe forum". Mniej wnikliwym polecam przewertować do wpisów z 30 zakładki tematu
https://www.bimber.info/forum/viewtopic ... &start=435
Natomiast same nurtujące pytania należy kierować do tych kolegów, którzy dzielili się doświadczeniem w tym zakresie lub zwyczajnie zwrócić się do samego kolegi Magasa.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.