Przykrycie beczki z nastawem?
Cześć
Zanim przyjdzie pierwszy sprzęt, chciałbym zrobić cukrowy nastaw w beczce 60L.
Nie natrafiłem nigdzie na odpowiedź na proste pytanie:
Jak przykrywacie beczkę - kładziecie luźno dekiel na wierzchu, kupujecie nakrętkę z rurką fermentacyjną, sami montujecie w deklu taką rurkę, czy też robicie jeszcze inaczej.
Zanim przyjdzie pierwszy sprzęt, chciałbym zrobić cukrowy nastaw w beczce 60L.
Nie natrafiłem nigdzie na odpowiedź na proste pytanie:
Jak przykrywacie beczkę - kładziecie luźno dekiel na wierzchu, kupujecie nakrętkę z rurką fermentacyjną, sami montujecie w deklu taką rurkę, czy też robicie jeszcze inaczej.
Ostatnio zmieniony środa, 18 paź 2023, 15:07 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 715
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 142 razy
- Otrzymał podziękowanie: 179 razy
- Kontakt:
Re: Przykrycie beczki z nastawem?
Przykryj luźno tak aby muszki nie wlazły, rurka odpada - nie zdąży odebrać gazu, który drożdże wydzielają.
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?
Również korzystam z tego typu beczek. Fermentacja burzliwa musi trwać wyłącznie z nakrytym deklem, bez klamry. Na fermentację cichą zabezpieczam beztlenowo zakładając klamrę i nieco większą rurkę fermentacyjną typu "cichosza". Bez zlewania znad osadu pozostawiam tak do sklarowania grawitacyjnego
https://allegro.pl/oferta/rurka-ferment ... 2347817102
https://allegro.pl/oferta/rurka-ferment ... 2347817102
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 18 paź 2023, 17:55 przez aras.aras, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 55 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?
Powodem jest dość wysokie BLG a drożdże gorzelnicze to bardzo agresywne szczepy. Trzeba uważać z temperaturą w pomieszczeniu bo swoją "żarłocznością" potrafią wysoko podnieść temperaturę samego nastawu
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
-
- Posty: 711
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 195 razy
- Otrzymał podziękowanie: 135 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?
Kupiłem produkt Starowara PROFESSIONAL VODKA PURE YEAST, z zamiarem przepuszczenia pierwszego nastawu cukrowego jako proces czyszczenia nowego sprzętu. Jeśli wszystko pójdzie bezproblemowo, celuję później w produkt z surowca ziemniaczanego (skrobia). Zdaje się, że drożdże wymienione wyżej, też się do tego nadają, jak też Safspiryt HG-1 lub GR-2. Jeśli masz jakieś swoje typy, z chęcią je poznam.
-
- Posty: 711
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 195 razy
- Otrzymał podziękowanie: 135 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?
Dobry wybór.
Nastaw 60 l to dużo spirytusu technicznego. Nie musisz całości urobku przeznaczać " na straty". Używam drożdży Black Label. Zakup w kilogramowym opakowaniu( jeden z forumowiczów miewa je w ofercie) pozwala mi na odmierzanie mniejszej porcji w stosunku do objętości nastawu, niż w przypadku opakowania dedykowanego do 25 l.
Nastaw 60 l to dużo spirytusu technicznego. Nie musisz całości urobku przeznaczać " na straty". Używam drożdży Black Label. Zakup w kilogramowym opakowaniu( jeden z forumowiczów miewa je w ofercie) pozwala mi na odmierzanie mniejszej porcji w stosunku do objętości nastawu, niż w przypadku opakowania dedykowanego do 25 l.