Przykrycie beczki z nastawem?

Naczynia do nastawiania zacieru.

Autor tematu
dadast
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 10 paź 2023, 08:34

Post autor: dadast »

Cześć
Zanim przyjdzie pierwszy sprzęt, chciałbym zrobić cukrowy nastaw w beczce 60L.
Nie natrafiłem nigdzie na odpowiedź na proste pytanie:
Jak przykrywacie beczkę - kładziecie luźno dekiel na wierzchu, kupujecie nakrętkę z rurką fermentacyjną, sami montujecie w deklu taką rurkę, czy też robicie jeszcze inaczej.
Ostatnio zmieniony środa, 18 paź 2023, 15:07 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Qba
700
Posty: 716
Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 142 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Kontakt:
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: Qba »

Przykryj luźno tak aby muszki nie wlazły, rurka odpada - nie zdąży odebrać gazu, który drożdże wydzielają.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: jakis1234 »

Skoro masz beczkę, to lekko zakreć pokrywę. Tak, żeby wspomniane muszki nie miały dostępu, ale też, żeby dwutlenek węgla swobodnie się wydostawał.

Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

zask
250
Posty: 263
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 38 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: zask »

Wężyk przymocowany do dekla a drugi koniec do słoika/butelki z wodą.
online
Awatar użytkownika

EdiWillow
350
Posty: 351
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: EdiWillow »

Również korzystam z tego typu beczek. Fermentacja burzliwa musi trwać wyłącznie z nakrytym deklem, bez klamry. Na fermentację cichą zabezpieczam beztlenowo zakładając klamrę i nieco większą rurkę fermentacyjną typu "cichosza". Bez zlewania znad osadu pozostawiam tak do sklarowania grawitacyjnego ;)
https://allegro.pl/oferta/rurka-ferment ... 2347817102
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 18 paź 2023, 17:55 przez EdiWillow, łącznie zmieniany 1 raz.
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.

Autor tematu
dadast
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 10 paź 2023, 08:34
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: dadast »

Dziękuję wszystkim za rady, ja stanąłem na wspomnieniach sprzed 30 lat i wizji gąsiora delikatnie sobie pyrkającego. Z Waszych opisów wynika, że różnica w dynamice jest ogromna.
online
Awatar użytkownika

EdiWillow
350
Posty: 351
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2019, 09:29
Ulubiony Alkohol: Destylaty wszelakie
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 57 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: EdiWillow »

dadast pisze: środa, 18 paź 2023, 19:13 Z Waszych opisów wynika, że różnica w dynamice jest ogromna.
Powodem jest dość wysokie BLG a drożdże gorzelnicze to bardzo agresywne szczepy. Trzeba uważać z temperaturą w pomieszczeniu bo swoją "żarłocznością" potrafią wysoko podnieść temperaturę samego nastawu :)
Pszczoły nie tracą czasu na wyjaśnianie muchom, że miód jest lepszy niż gówno.
online

HeniekStarr
700
Posty: 720
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: HeniekStarr »

@dadast
A jakie wybrałeś na pierwszy raz drożdże?

Autor tematu
dadast
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 10 paź 2023, 08:34
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: dadast »

Kupiłem produkt Starowara PROFESSIONAL VODKA PURE YEAST, z zamiarem przepuszczenia pierwszego nastawu cukrowego jako proces czyszczenia nowego sprzętu. Jeśli wszystko pójdzie bezproblemowo, celuję później w produkt z surowca ziemniaczanego (skrobia). Zdaje się, że drożdże wymienione wyżej, też się do tego nadają, jak też Safspiryt HG-1 lub GR-2. Jeśli masz jakieś swoje typy, z chęcią je poznam.
online

HeniekStarr
700
Posty: 720
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 196 razy
Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: HeniekStarr »

Dobry wybór.
Nastaw 60 l to dużo spirytusu technicznego. Nie musisz całości urobku przeznaczać " na straty". Używam drożdży Black Label. Zakup w kilogramowym opakowaniu( jeden z forumowiczów miewa je w ofercie) pozwala mi na odmierzanie mniejszej porcji w stosunku do objętości nastawu, niż w przypadku opakowania dedykowanego do 25 l.

rowan
5
Posty: 7
Rejestracja: środa, 24 kwie 2024, 20:34
Re: Przykrycie beczki z nastawem?

Post autor: rowan »

Normalna zakrętka do beczki, tyle że bez uszczelki i nie dokręcam na siłe , żeby gazy swobosdnie uciekały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”