Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Mytickle
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 15 gru 2023, 06:59

Post autor: Mytickle »

Witam. Tak jak w tytule co polecacie na zimową porę gdy jest brak owoców itp.
Coś najlepiej niedrogiego. Drożdży chcę użyć Drożdże gorzelnicze Turbo Fruit 5-7.

Dodatkowo w butelce po wodzie 5L bo to 1 mój taki wyrób winko tu winko tam.
Co polecacie coś może z biedry mam tu na myśli banany pomarańczę itp.

PS ostatnio wziąłem pełny karton bananów już takich czarnawych

Obrazek
Ostatnio zmieniony piątek, 5 sty 2024, 22:25 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3849
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: Doody »

Drożdże turbo są do nastawów z przeznaczeniem do destylacji. Użyj drożdży winnych.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: Góral bagienny »

Cytrusy sobie odpuść, zrób z ryżu.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: jakis1234 »

Tak jak napisał Góral, zrób wino z ryżu. Jak dodasz do niego przyprawy, będziesz miał rewelacyjne wino na grzańca.
Same wino nie powala, ale z dodatkami jest świetne.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Kasko
300
Posty: 300
Rejestracja: sobota, 22 gru 2018, 22:18
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: Kasko »

Możesz pokusić się na wino z rodzynek lub hibiskusa

grimek
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 16:28
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: grimek »

Zdecydowanie nie drożdze Turbo. A jak już muszą być i nie ma innego wyjścia to użyj niewielkiej ilości.
Jak ma być tanio to rób z ryżu ale obowiązkowo z rodzynkami (samo z ryżu jest mało ciekawe).
Jak ma być dobre to z hibiskusa ;)
Awatar użytkownika

maniek2939
150
Posty: 175
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: maniek2939 »

A może wino z szuszonych kwiatów hibiskusa z dodatkiem żurawiny na soku jabłkowym nfc zamiast wody :)

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka


Niedorajdażyciowa90
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 13 lis 2022, 12:49
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: Niedorajdażyciowa90 »

Ja bym Ci zdecydowanie polecił wino z jabłek. Bardzo szybko się klaruje i jest proste do zrobienia. Bez problemu jeszcze kupisz jabłka, najlepiej różne odmiany. Jedynie co potrzebujesz to sokowirówkę, albo jakąś prasę do wyciskania owoców .

Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: manowar »

Dla mnie na 1 miejscu cydr kartonikowy bo kolega nie ma żadnego pojęcia...
Inne propozycje: z kartoników Wurzel Orange Wine (ewentualnie modyfikacje), nektar z czarnej porzeczki jak chce czerwone.
Żyto, ryż, czwórniak z naparem z owoców czarnego bzu, albo nawet piątniak owocowy - takie bardziej wino miodowe.
Jak musi być owocowe to... kiwi bo teraz chyba tanie i dojrzałe są... ewentualnie mrożone owoce np. wiśnie...
Ostatnio zmieniony sobota, 6 sty 2024, 13:17 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Awatar użytkownika

freek
150
Posty: 197
Rejestracja: niedziela, 3 wrz 2017, 16:10
Krótko o sobie: By żyć, trza pić :-)
Ulubiony Alkohol: Własny, domowy, nie za słaby.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: freek »

Hej, przypominam że kolega pisał aby było tanio ;) , jak piszą chłopaki możesz sie pokusić o ryżowe z dodatkami jak na wermut - są dostępne gotowe zestawy przypraw, ciekawy smak i na grzańca jak znalazł. Ze swojej strony mogę polecić Ci wino z zielonej herbaty z dodatkami, przepis znajdziesz w necie, po roku robi się smakowo na mocny plus i czym dalej tym lepiej.
Drożdże te sobie zostaw, nie nadają się, kup winne, zależnie jaki % chcesz osiągnąć masz wybór.
I od razu Ci mówię zrób więcej niż 5 litrów bo zaczniesz zlewać, próbować i koniec końców nic nie zostanie.
Pozdrawiam ✋

grimek
50
Posty: 79
Rejestracja: poniedziałek, 8 mar 2010, 16:28
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: grimek »

A banany lepiej sobie odpuść.....na początku mojej kariery też trafiłem na "okazję". Dostałem 3 kartony przejrzałych bananów. Z braku pomysłów co z nich zrobić, zrobiłem wino.....
W smaku może było i nie najgorsze za to zapach okropny.....
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: rozrywek »

Zimą to z suszu. Rodzynki. Śliwki suszone.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Czach
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 21:17
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: Czach »

Tanio i dobrze to wino z żyta. Zapomniane chyba trochę, a w smaku znakomite. Tylko żyto wypłucz porządnie, ale krótko.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: jakis1234 »

Wina z suszu są do.... niczego.
Zdecydowanie odradzam i to na podstawie własnych doświadczeń. Jedyne, pijalne wino jakie mi wyszło z suszu, tak wino z hibiskusa (suszone kwiaty).
Rodzynki są fajnym dodatkiem do innych win, na przykład z ryżu, ale samodzielnie niezbyt się nadają na wino. Na wódkę owszem. Z suszonych śliwek nie robiłem, ale raczej bym się nie spodziewał czegoś ciekawego.



Ostatnio zmieniony sobota, 6 sty 2024, 19:50 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

maniek2939
150
Posty: 175
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: maniek2939 »

Hibi z dodatkiem żurawiny :) bardzo dobre, jeszcze lepsze jak wodę się zastąpi sokiem jabłkowym nfc.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: zask »

O tej porze roku poszedłbym w wermuth ryżowy. Na owoce można poczekać. Z resztą moje pierwsze i najlepsze wino zrobiłem właśnie z ryżu z przyprawami. Porównywali je z Bianco. Jedynie co pamiętam to 3kg ryżu przyprawy z marketu plus te które były w kuchni. 5kg cukru drożdże tokay i co dziennie rano nim zamieszałem w plastikowej butli po wodze 5 galonów. Próbowałem je powtórzyć parę razy i bezskutecznie. Dlatego jestem na tym forum bo musiałem coś z tym potem zrobić :)

Hibiskus bardzo fajny surowiec ale NIGDY w surowej formie. Musi być parzony i dopiero dodany jako baza czy dodatek do wina. Hibiskus czy inaczej malwa sudańska można zaparzyć 2 lub 3 krotnie aby wydobyć z suszu jak najwięcej. Jak robiłem wino z winogron to zawsze trochę dodawałem dla smaku i rubinowego koloru.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: jakis1234 »

zask pisze: sobota, 6 sty 2024, 20:13 Hibiskus bardzo fajny surowiec ale NIGDY w surowej formie. Musi być parzony i dopiero dodany jako baza czy dodatek do wina. Hibiskus czy inaczej malwa sudańska można zaparzyć 2 lub 3 krotnie aby wydobyć z suszu jak najwięcej.
NIGDY nie parzony. Zrobiłem wino z hibiskusa parzonego, z wywaru i drugie z kwiatów na zimno. To drugie było zdecydowanie lepsze.
Skąd więc takie zdecydowanie twierdzenia? Sprawdziłeś?
Zobacz: https://skipior-alkohole.pl/wino-hibiskusowe/
Ostatnio zmieniony sobota, 6 sty 2024, 20:30 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

maniek2939
150
Posty: 175
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 10:57
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: maniek2939 »

Także potwierdzam, hibiskus na zimno 100% lepszy niż parzony

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: zask »

Tak - sprawdziłem. Z hibiskusa czy jego dodatku jest też herbata. Z parzonego hibiskusa wydobywa się kolor i smak. Dodatek suszu wniósł do wina smak "ziemi i mysz". Stąd moje przekonanie.
Nie jest to mój autorytet ale trafiłem kiedyś na YT jak malinowy nos robił wino z hibiskusa jak sugerujecie nie parzonego bo szybciej i łatwiej. Jak tylko zobaczyłem że robi w mauzerze 1000l to z ciekawości znalazłem podsumowanie i delikatnie mówiąc nie był zadowolony. Pomijając jego przygodę to jak bym miał ponownie wykorzystać hibiskus to tylko parzony i nikt mnie nie namówi żeby spróbować wsypać surowy :)
Link mi się nie otwiera.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: rozrywek »

A nie masz starych soków i kompotów, które ci zalegają w piwnicy. Jak nie masz ty, to Sąsiad ma.
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 sty 2024, 18:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: jakis1234 »

No to mamy różne doświadczenia, moje wino z nieparzonego było lepsze niż z naparu. Może za długo trzymałeś kwiatki, zauważyłem, że smaki ziemiste właśnie wtedy powstają.
Strona się otwiera, ale jako niezabezpieczona. Wrzucam kopię, bo jest tutaj też przepis na takie wino - może się przyda:
Hibiskus to potoczna nazwa malwy sudańskiej, a wino wyrabia się na suszu kwiatowym. Dla wielu osób wino to jest abstrakcyjne – do czasu kiedy spróbują. Wtedy prawie każdy jednoznacznie mówi, że smakuje to jakby połączyć czarną porzeczkę z wiśnią i maliną, a napar z suszu pozostawia po sobie lekkie taniny przypominające te z herbat.
! Ważne są tutaj proporcje, susz kwiatowy pakowany jest przeważnie w opakowania 250, 500 i 1000 gramów, więc wartość ta jest stała dla wszystkich typów win, korekty wykonałem w pozostałych składnikach by ułatwić zakupy hibiskusa.
Poniżej proporcje na ok. 10 litrów wina o mocy ok. 14%.
Hibiskus: 0,25 kg
Cukier: 2,4 kg (dla wina wytrawnego)
Woda: 9,5 l (tak, przepis jest na 10 l finalnie, ale odejdzie osad itd.)
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

Hibiskus z rodzynką:
Hibiskus: 0,25 kg
Rodzynki: 0,45 kg
Cukier: 2,1 kg (dla wina wytrawnego)
Woda: 9,5 l (tak, przepis jest na 10 l finalnie, ale odejdzie osad itd.)
Drożdże: ok. 4 g (do 13%)
Pożywka: ok. 4 g

Wino hibiskusowe przygotowane na zimno smakuje trochę lepiej niż wykonywane z naparu, a dodatkowo odejmuje nam prawię całą pracę, która jest bardzo czasochłonna przy wykonywaniu naparu.
Do fermentora wsypujemy susz kwiatowy i zalewamy go syropem cukrowym wykonanym z połowy puli wody oraz cukru. Dodajemy drożdże oraz pożywkę i pozostawiamy na 14 dni do fermentacji.
Po około 7 dniach dodajemy syrop cukrowy z pozostałej puli wody oraz cukru.
Po 14 dniach wyławiamy kwiaty i pozostawiamy wino do cichej fermentacji.
Po widocznym uspokojeniu się fermentacji dokonujemy obciągu wina znad osadu.
No to kolego @Mytickle, masz sporo propozycji na wino w zimie.
A ta właśnie się rozkręca.
Pozdrawiam z opolskiego.

Zbyszek T
200
Posty: 248
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 32 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: Zbyszek T »

Wszytko zależy jakie wino się chce i lubi :piwo:

Ale te dobre już były wymienione:

Cydr z kartonu - biały, wytrawny, kwaśny, gazowany - butelowany w butelki po piwie.

Wino z ryżu - mocny, słodki, biały wermouth.

Wino z hibiskusa - czerwone, wytrawne, można zrobić mniej % np. 12% alco.

Wino z rodzynek - czerwone, mocne, półsłodkie/słodkie, w typie Porto/Sherry.

Ps. Sprawdziłem mnóstwo innych wynalazków - z cytrusów, z kiwi, z bananów, z soków, z nektarów - wszystkie były kiepskie...
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 sty 2024, 14:26 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: rozrywek »

Wczoraj nastawiłem z daktyli suszonych. Zobaczymy co wyjdzie. A że to był karton w podzięce gratis. Postawiłem na Bayanusach 995.
Zobaczymy.
Wracając do tematu. Z suszonych owoców. Masz za dużo. Ususz. Na zimę się przyda.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Baranekagav
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 7 lut 2024, 22:12
Podziękował: 2 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: Baranekagav »

Polecam zrobić winko z zielonej herbaty z żurawiną, trochę ciężko się klaruje i bez klarzyme ani rusz ale smak bajka!

Misiek76
10
Posty: 12
Rejestracja: niedziela, 14 lip 2019, 17:28
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Z czego zrobić 1 swoje wino zimą

Post autor: Misiek76 »

Robiłem dwie wersje Hibiskusa. I na zimno jak i na ciepło. Niewielka róznica, oprócz
na ciepło"
+szybciej sie klaruje
-więcej roboty
Tu masz wersję Marka z Malinowy nos na ciepło
https://www.youtube.com/watch?v=cami6xQIigM&t=280s
Koledzy wcześniej wklejali linka do Skipior z wersją na zimno.
Nie widzę kanału Skipiora. W pewnym momencie poszedł w rolnictwo :( Ale robił podonie jak na ciepło jeżeli chodzi o składniki z jednym wyjątkiem nie parzył susonego hibiskusa. (odchodzi spora częśc pracy).
Jeżeli chcesz przepis na dobre ryżowe i wychodzi niesamowity wermut, to daj znać poszukam przepis. ZDawno nie robiłem, miałem dość znaczne zapasy wiec bylo dla degustatorów co wyjąc z szafeczki :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”