Cukrówka nie wystartowała

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
Hub6
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2023, 15:28
Podziękował: 3 razy

Post autor: Hub6 »

Witam
Pośród tematów dotyczących problemów z nastawami nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na mój przypadek.

Jako początkujący alchemik Cukrowek zrobiłem kilkanaście. Dotychczas nigdy nie miałem problemów z nastawami (używałem turbo drożdży browin)
Tym razem skorzystałem z drożdży które kupiłem dosyć dawno bo jakieś półtora roku temu. Data ważności kończy się za miesiąc więc bez obaw przygotowałem wszystko według przepisu widniejącym na opakowaniu Gozdawa 1410

Po raz pierwszy miałem do czynienia z Gozdawa i prawdopodobnie źle przygotowałem nastaw...
8 kg cukru zmieściłem w finalnie 21 litrach wody. Wyspałem drożdże jak zawsze i Zostawiłem na noc. Patrzę rano a tu wszystkie drożdże pływają na powierzchni i zero reakcji...
Pomyślałem że przeterminowane drożdże. Zebrałem je z powierzchni otwarlem nowa taka sama paczkę, podgrzalem nastaw z 25 do 27 stopni i wyspałem intensywnie mieszając.
Po 15 minutach zrobił się kożuch.
Po godzinie, pisząc tego posta wpadłem na to że zrobiłem za mały litraż nastawu.
BLG powyżej skali 30.....
Wlałem 4 litry wody odpowiednią temperaturą wymieszalem.
Znów robi się kożuch,BLG powyżej 30, drożdże cisza
Czy da się to jeszcze uratować ???
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: zask »

25l + 8kg = 24BLG Trochę wysokie BLG, ale dobre drożdże powinny sobie poradzić. Ewentualnie z końcówką miałyby problem dociągnąć.
Dodasz 3l wody to będziesz miał 22BLG i około 33l całego nastawu.

To że drożdże są w dacie nie znaczy że są dobre. Prawidłowo przechowywane długo po terminie będą działać.
Zmień drożdże.
Ostatnio zmieniony czwartek, 12 paź 2023, 21:15 przez zask, łącznie zmieniany 2 razy.

Saltis
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 19 paź 2022, 23:50
Krótko o sobie: 40% to za mało
Ulubiony Alkohol: Śliwowica
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: Saltis »

Ja korzystam z alcotec turbo 48 , 70g na 25l .
Nigdy mnie nie zawiodły, ich spróbuj.

Autor tematu
Hub6
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2023, 15:28
Podziękował: 3 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: Hub6 »

Panowie zrobiłem błąd na poziomie przedszkola. Ja zrobiłem 21 litrów gdzie zmieściłem 8 kg cukru :/ Dotychczas druzdze browinu miały lepiej sformułowaną instrukcję. Tam mi wychodziło 25 litrów z rozpuszczonym 8kg cukru i zawsze działo.
Na opakowaniu drożdży Gozdawa jest inaczej sformułowaną instrukcja.
Do tych 21 litrów dolalem 4 litry wody z odpowiednią temperaturę i ruszyło :)
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 paź 2023, 21:47 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 221
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: kleryk88 »

mnie to zawsze zadziwia bierzesz 6-7kg cukru wlewasz tyle wody by było 25l w wiadrze do fermentowania czekasz aż temperatura będzie 25-30 i wrzucasz drożdże cała filozofia, jak można popełnić błąd
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: AAmatorek »

@Hub6

Ciekawe, czy Tobie to teraz nie wykipi od ilości drożdży i pożywki. Pilnuj temperaturę.

Autor tematu
Hub6
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 12 paź 2023, 15:28
Podziękował: 3 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: Hub6 »

Mija 12 dzień od momentu gdy dolalem, wody i nastaw ruszył. Nic nie wykipiało ale teraz drożdże ciągle minimalnie pracują. Nie mogą przerobic tych 8kg cukru i zwiększonej pożywki?? Wciąż jest 1,5blg .....
Coś za długo to idzie prawda ?
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: jakis1234 »

Trochę długo, widać że drożdże mocno się męczą.
Możesz jeszcze poczekać lub odpuścić sobie trochę cukru i puścić na rurę.
A następnym razem zrób ją zgodnie z zasadami.
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: użytkownik usunięty »

Długo, ale nie rezygnuj. Niech walczą do ostatecznego rozwiązania kwestii cukru.
Następnym razem, jeśli chcesz uniknąć podobnych dylematów, ogranicz cukier.
22°Blg to górna granica :ok:
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 314
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: Mrooq »

To chyba większość mniej doświadczonych producentów domowych napitków robi tego babola:
-Dosypię dużo cukru i będę miał więcej alkoholu z nastawu.

A prawda jest taka, zyskuje się więcej przedgonów i pogonów, udaje im się zrobić nastawy które albo nie startują, albo kończą na kilku blg. Zaczynają się kombinacje jak to uratować i mizerny efekt końcowy.

Co zyskali? Zmarnowany czas.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

zask
200
Posty: 225
Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: zask »

Przypomniał mi się problem jaki miałem z nastawami z cukru. Nie zawsze schodziła do zera (-4BLG) lub strasznie zwalniała przy końcu mimo prawidłowych proporcji i użytych różnych drożdży. Miało to miejsce jak drożdże dodawałem do mikstury która miała 30-35°C. Problem nigdy więcej nie wystąpił jak drożdże dodawałem do ~25°C
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: jakis1234 »

Zaczynałem od zacierania piwa i robieniu wina i może dlatego w głowie mi się nie mieści dodanie drożdży w temperaturze powyżej 30 stopni.
A drożdże turbo to w ogóle staram się dodać gdy temperatura nastawu ma maksymalnie 22 stopnie, bo drożdże i tak później mocno ją podniosą.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Drożdże do zacieru zawsze dodaję przy 35st. i zawsze przerabiają ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: jakis1234 »

I do ilu stopni podnoszą temperaturę?
To zależy też od temperatury otoczenia, ja mam około 20 stopni, jakbym dodał turbo w takiej temperaturze, to by wzrosła powyżej 40 stopni, a tego to już by nie wytrzymały.
I jest kwestia jakości nastawu/zacieru. Uważam, że stosunkowo niskie Blg, w miarę niska temperatura i połowa zalecanej dawki drożdży, poprawiają jakość.
Ostatnio zmieniony wtorek, 24 paź 2023, 22:39 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: Góral bagienny »

Ja nie aptekarz nie mierzę temp. :D
Bimbrownie mam ogrzewaną około 22st. w niej jest.
Dla mnie drożdże turbo nie istnieją :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Cukrówka nie wystartowała

Post autor: jakis1234 »

Góral bagienny pisze: wtorek, 24 paź 2023, 22:44 Dla mnie drożdże turbo nie istnieją :ok:
No i to jest jeden z powodów, że temperatura zbytnio nie rośnie.
Przypominam, że autor pisał o cukrówce i drożdżach turbo. I do tego się odnosiłem.
Sam też rzadko używam turbo, ale mimo wszystko drożdże dodaję w zdecydowanie niższych temperaturach.
Co kto lubi :piwo:
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”