Alergia na drożdże
Cześć mam pytanie odnośnie wyrobu wina. Czy podczas fermentacji burzliwej gdy wydobywa się gaz i z rurki bulga to wydobywa się tylko dwutlenek węgla czy drożdże również wydobywają się na zewnątrz. Pytam bo chciał bym trzyman nastaw w kuchni a żona ma uczulenie na drożdże, czy może zaszkodzić?
Ostatnio zmieniony niedziela, 15 paź 2023, 21:47 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2921
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Alergia na drożdże
Nie wiadomo na jaki szczep ale np. Jak rozrabia drożdże do ciasta to odrazu ma czerwone plamy na rękach przez kilka dni.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 paź 2023, 08:39 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2761
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 435 razy
- Kontakt:
Re: Alergia na drożdże
To nie musi być uczulenie na drożdże - może być uczulona na inne składniki, które są zastosowane w masie kostki drożdży piekarskich. Kup jakieś suche drożdże aktywne i przygotuj z nich próbkę w szklance wody z odrobiną cukru i niech żona posmaruje takim roztworem dłoń.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)