Dostawa z autoklawa, czyli przetwory z autoklwu

Robione latem cieszą zimą, ogórki w słoiku, pyszne dżemy, kompoty, grzyby i wszystko inne, co możemy sami przygotować i przechować w słoiku.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy

Post autor: wawaldek11 »

Nie wiesz gdzie można kupić mały termometr maksymalny 115 - 130ºC. Nasze firmy już nie produkują, bo Hg. Może Ukraina?
Chciałbym ustalić czasy i temperatury w słoiku podczas procesu w autoklawie. Jest pomysł jak to zrobić elektronicznym, ale prościej byłoby włożyć szklany do słoika i odczytać po sterylizacji.
Pozdrawiam,
Waldek

Resal
50
Posty: 56
Rejestracja: niedziela, 13 sie 2023, 08:49
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Dostawa z autoklawa, czyli przetwory z autoklwu

Post autor: Resal »

Nie pomogę. Teraz przemysł używa elektronicznych pastylek, które umieszcza w konserwach. Po zakończeniu procesu odczytuje się zapisane dane. "To nie są proszę Pana tanie rzeczy" jak mawiał Ferdynand Kiepski...

https://www.thermonext.pl/rejestratory/ ... ewnetrznym
Ostatnio zmieniony niedziela, 1 paź 2023, 14:03 przez Resal, łącznie zmieniany 2 razy.

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Dostawa z autoklawa, czyli przetwory z autoklwu

Post autor: wawaldek11 »

To zrobię długą sondę wlutowaną w zakrętkę i uszczelnię silikonowym przepustem. Taniej, samodzielnie i kontrola na bieżąco.
Pozdrawiam,
Waldek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przetwory Domowe”