Część
To moje drugie winko i mam pytanie. Winko jabłkowe przestało pracować po 4 tygodniach. Fermentacja burzliwa trwała 3 tygodnie a cicha tydzień i nic się nie dzieje. Co dalej robić? Dodam winko z soku wyciśniętego z jabłek dodany cukier +woda pożywką drożdże po tygodniu dodana druga partia cukru.
Wino z jabłek nie pracuje
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Wino z jabłek nie pracuje
Nie mam tego miernika Blg. Tak jak napisałem mam drugi nastaw o podobnych proporcjach i on dalej pracuje więc nie wiem co tu jest nie tak.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 wrz 2023, 13:06 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2597
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z jabłek nie pracuje
To już tylko wróżka może pomóc. Nie wiesz jakie jest Blg, nie wiesz czy spada, nie podałeś informacji jakie drożdże, ile wody, cukru, to mamy zgadywać co się dzieje? Zainwestuj kilkanaście zł w cukromierz, zmierz poziom cukru i coś będzie wiadomo.
Ostatnio zmieniony czwartek, 28 wrz 2023, 13:12 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 2597
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino z jabłek nie pracuje
Jeżeli Blg poniżej 5, to znaczy, że cały cukier już przerobiony i zostały tylko cukry niefermentowalne.
Oblicz sobie jaki masz poziom alkoholu i na tej podstawie zdecyduj, czy chcesz dodać cukru i zwiększyć ilość alkoholu, czy też już wystarczy. I proszę, przeczytaj podstawy robienia wina, tam wszystko jest wytłumaczone.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Oblicz sobie jaki masz poziom alkoholu i na tej podstawie zdecyduj, czy chcesz dodać cukru i zwiększyć ilość alkoholu, czy też już wystarczy. I proszę, przeczytaj podstawy robienia wina, tam wszystko jest wytłumaczone.
Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam z opolskiego.