Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach

Otrzymywanie spirytusu z wykorzystaniem kolumn rektyfikacyjnych.
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2926
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy

Post autor: Góral bagienny »

:witam: Co to jest kacie :scratch:
Czyżby na kocie miało być :mrgreen: "nie może być"
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
alembiki
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach

Post autor: AAmatorek »

:smiech: kacie = katalizator = filtr katalityczny :P

To przez to, że niektórzy mówią "ukradli mi kata na parkingu " ;) :p dlatego tak mi się powiedziało hehe
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 221
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach

Post autor: kleryk88 »

czyli katalizator olm z buforem i głowica, a odbierasz z olm czy z głowicy ?
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach

Post autor: AAmatorek »

O buforze nic nie wspominał. Z głowicy odbiera kropelkowo a z olm na maksymalnie otwartym zaworze.

bigfungus
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 27 kwie 2022, 11:28
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach

Post autor: bigfungus »

głowica --> kropelkowo przedgon
OLM --> odbiór
katalozator
keg

Nie mam bufora. Odbieram z OLM na w pełni odkręconym zaworku do momentu gdy w kegu jest temperatura powyżej 88 st. i na głowicy zacznie wzrastać temperatura powyżej 88 st. wtedy zaczynam wykorzystywać reflux żeby temperatura na głowicy była w przedziale 86-88 st. aż do samego końca czyli do 99 st. w kegu.
Z głowicy przez cały proces odbieram kropelkowo przedgon i tutaj ważne żeby był gorący reflux - 55 - 60 st na wyjściu ciepłej wody z chłodnicy. Przy gorącym refluxie przedgon cały czas jest "uwięziony" w głowicy, a do OLM spływa czysty urobek.
Awatar użytkownika

kleryk88
200
Posty: 221
Rejestracja: niedziela, 30 gru 2018, 23:05
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach

Post autor: kleryk88 »

chodziło mi o to ze nad olm jest bufor ze sprężynek ;)
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach

Post autor: AAmatorek »

Nie no ten OLM ma chyba pusty, jak dobrze rozumiem.

bigfungus
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 27 kwie 2022, 11:28
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jak destylujecie owocówki na swoich kolumach

Post autor: bigfungus »

Z racji tego, że powyżej 88 st. w kegu zaczynamy sterować refluxem to zostawiam wypełnienie KO w OLM ponieważ dzięki tym kilku półkom lepiej się steruje refluxem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja metodą reflux ratio”