Witam,
jestem pszczelarzem i trafiłem na to forum z uwagi na przygotowywanie swoich pierwszych miodów pitnych. W tym roku chcę przygotować 2 baniaki 10 litrowe w proporcji jeden 3x 0.9 litra wielokwiatu 6.5 litra wody, drugi o 0.3 l miodu więcej. Jeden z nich na koniec fermentacji ustabilizować i dosłodzić miodem. Wiedza z youtuba, z uwagi na pracę, niewiele czasu na jej uzupełnianie więc eksperymenty metodą prób i błędów a na forum trafiłem z myślą o pomocy w zdobyciu bardziej szczegółowych informacji skoro już pierwszy baniak stoi.
Emik3
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Emik3
Cześć!
To jeszcze poczytaj o reżimie dodawania pożywek w fermentacji miodu.
A wielkości nastawów planuj tak, żebyś po zlaniu znad osadu mógł wypełnić naczynie pod korek.
To jeszcze poczytaj o reżimie dodawania pożywek w fermentacji miodu.
A wielkości nastawów planuj tak, żebyś po zlaniu znad osadu mógł wypełnić naczynie pod korek.
Ostatnio zmieniony niedziela, 30 lip 2023, 23:18 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.