Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Spotkałem się z wieloma opiniami, że średni urobek z 1kg cukru to około 0,5L alkoholu 96%. Niestety nie udało mi się nawet zbliżyć do tego wyniku.
Nie wiem czy robię coś źle ponieważ to moje początki, czy może jest to wina sprzętu. Kolumna to https://dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-76
Opis ostatniej destylacji
Wsad: 50L (2 x 25L)
Surowiec: Cukier 12kg (2 x 6kg)
Drozdze: Moskwa
Nastaw wyklarowany, odgazowany, wrzucony na grzalki okolo 3 tygodnie po fermentacji
Destylacja:
0:00 - 1:00 - Gotowanie wsadu (moc max 4KW podlaczone bezposrednio do pradu - caly proces prowadzony na takiej mocy)
1:00 - 1:45 - Stabilizacja (brak zalania)
1:45 - 3:45 - Przedgony - 500ml
Temperatura dnia: 80.1, temperatura w kotle: ~91
3:45 - 11:45 - Serce ~3,6L, zbierane do temperatury: 80.5 (w kotle 95.5)
11:45 - 12:45 - Pogony ~6L (12 x 500ml o roznej zawartosci alkoholu, szczegoly ponizej)
1 - 96%
2 - 87%
3 - 42%
4 - 40%
5 - 38%
6 - 33%
7 - 32%
8 - 27%
9 - 22%
10 - 20%
11 - 19%
12 - 18%
Pogony zbierane do temperatury ~98.5 w kotle
Tempo odbioru
Pierwszy litr w godzine
Drugi litr w 1:50
Reszta czyli 1,5L ponad 5h
Dodam jeszcze statystyki z poprzednich destylacji:
Kazdy nastaw blg na poziomie 21-22 (srednio 6-7kg cukru na 25L)
1. 50L, 3,5L serca
2. 40L, 2,9L serca
3. 42L, 3,6L serca - kiepski destylat, ostry w smaku
4. 47L, 4,6L serca - kiepski destylat, ostry w smaku
5. 45L, 3,7L serca
6. 44L, 4,2L serca
Jakies pomysly co moze byc nie tak? Pytalem sprzedawcy ale od tygodnia cisza i kombinuje na wlasna reke
Pozdrawiam
Nie wiem czy robię coś źle ponieważ to moje początki, czy może jest to wina sprzętu. Kolumna to https://dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-76
Opis ostatniej destylacji
Wsad: 50L (2 x 25L)
Surowiec: Cukier 12kg (2 x 6kg)
Drozdze: Moskwa
Nastaw wyklarowany, odgazowany, wrzucony na grzalki okolo 3 tygodnie po fermentacji
Destylacja:
0:00 - 1:00 - Gotowanie wsadu (moc max 4KW podlaczone bezposrednio do pradu - caly proces prowadzony na takiej mocy)
1:00 - 1:45 - Stabilizacja (brak zalania)
1:45 - 3:45 - Przedgony - 500ml
Temperatura dnia: 80.1, temperatura w kotle: ~91
3:45 - 11:45 - Serce ~3,6L, zbierane do temperatury: 80.5 (w kotle 95.5)
11:45 - 12:45 - Pogony ~6L (12 x 500ml o roznej zawartosci alkoholu, szczegoly ponizej)
1 - 96%
2 - 87%
3 - 42%
4 - 40%
5 - 38%
6 - 33%
7 - 32%
8 - 27%
9 - 22%
10 - 20%
11 - 19%
12 - 18%
Pogony zbierane do temperatury ~98.5 w kotle
Tempo odbioru
Pierwszy litr w godzine
Drugi litr w 1:50
Reszta czyli 1,5L ponad 5h
Dodam jeszcze statystyki z poprzednich destylacji:
Kazdy nastaw blg na poziomie 21-22 (srednio 6-7kg cukru na 25L)
1. 50L, 3,5L serca
2. 40L, 2,9L serca
3. 42L, 3,6L serca - kiepski destylat, ostry w smaku
4. 47L, 4,6L serca - kiepski destylat, ostry w smaku
5. 45L, 3,7L serca
6. 44L, 4,2L serca
Jakies pomysly co moze byc nie tak? Pytalem sprzedawcy ale od tygodnia cisza i kombinuje na wlasna reke
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 cze 2023, 18:16 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Czy ty redukujesz prędkość odbioru po skoku temperatury na 10 półce? Do tego powiem Ci że zbiornik 30 l do kolumny 76 mm to całkowita porażka, tu przynajmniej powinna być setka (100L) zanim się rozpędzisz to trzeba hamować. Do tego nie wiem czy dla kolumny 76 mm 4 kw to wystarczająca moc żeby prowadzić rektyfikację na pełnej wydajności.
Ostatnio zmieniony sobota, 17 cze 2023, 11:03 przez boxer1981228, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Mam zbiornik 50L, ale zgadzam się, za mały
Co do mocy nie mam pojęcia, mierzyłem miernikiem to realnie jest to 3.8-3.9KW
Jeszcze dodam, że temperatura wody wychodzącej zawsze w okolicach 50 stopni
Pozdrawiam
Nastawy zawsze są przerobione, BLG poniżej zera
Oczywiście, że redukuje. Staram się utrzymać temperature dnia. Niestety okolice 95-96 stopni w kotle to brak kontroli i muszę wtedy kończyć odbiór sercaboxer1981228 pisze: ↑sobota, 17 cze 2023, 11:00 Czy ty redukujesz prędkość odbioru po skoku temperatury na 10 półce? Do tego powiem Ci że zbiornik 30 l do kolumny 76 mm to całkowita porażka, tu przynajmniej powinna być setka (100L) zanim się rozpędzisz to trzeba hamować. Do tego nie wiem czy dla kolumny 76 mm 4 kw to wystarczająca moc żeby prowadzić rektyfikację na pełnej wydajności.
Mam zbiornik 50L, ale zgadzam się, za mały
Co do mocy nie mam pojęcia, mierzyłem miernikiem to realnie jest to 3.8-3.9KW
Mógłbyś rozwinąć? Wypełnienie to HENITOM, ile mm tego nie wiem. Sprzedawca pisze o urobku 3.0-3.3 litra z 25L wsadu (15%), także coś mi tu nie gra
Jeszcze dodam, że temperatura wody wychodzącej zawsze w okolicach 50 stopni
Pozdrawiam
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Próbowałem nawet wyłączać odbiór OVM na godzine, żeby zredukować temperature, niestety bez większych efektów
Sprawdzę. Jak to zmierzyć? Zlewke na wage, wytarować i po minucie odczyt?
Tak jak pisałem. Praktycznie za każdym razem gdy temperatura w kotle dochodzi do 96, to temperatura na 10 półce wzrasta na tyle, że nie jestem w stanie utrzymać temperatury dnia
Próbowałem nawet wyłączać odbiór OVM na godzine, żeby zredukować temperature, niestety bez większych efektów
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Jeżeli przez godzinę bez odbioru nie udało się obniżyć temperatury to pracujesz na zalanej kolumnie.
Stoper pewnie masz w telefonie. Jeżeli nie masz menzurki z miarką to idziesz do apteki i kupujesz jednorazową strzykawkę minimum 60ml. W momencie włączenia stopera wkładasz wężyk odbioru do pustego naczynia. Po 60sek. wyjmujesz wężyk i strzykawką mierzysz ile Ci naleciało.
Jeżeli przez godzinę bez odbioru nie udało się obniżyć temperatury to pracujesz na zalanej kolumnie.
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Sprecyzuje, temperatura się obniża ale jest to na tyle nieznaczny spadek, że dalsza destylacja nie ma sensu, ponieważ nie zbliża się ona do temperatury dnia.
Przez zalaną kolumne rozumiem za dużą moc grzania? Jeżeli tak, to dodam, że wcześniejsze destylacje prowadziłem na mniejszych mocach typu 2KW - 3KW, oraz 3,5KW, z podobnym efektem.
Pozdrawiam
Ok, przy najbliższej destylacji sprawdzęSzlumf pisze: ↑sobota, 17 cze 2023, 18:31Stoper pewnie masz w telefonie. Jeżeli nie masz menzurki z miarką to idziesz do apteki i kupujesz jednorazową strzykawkę minimum 60ml. W momencie włączenia stopera wkładasz wężyk odbioru do pustego naczynia. Po 60sek. wyjmujesz wężyk i strzykawką mierzysz ile Ci naleciało.
Jeżeli przez godzinę bez odbioru nie udało się obniżyć temperatury to pracujesz na zalanej kolumnie.
Sprecyzuje, temperatura się obniża ale jest to na tyle nieznaczny spadek, że dalsza destylacja nie ma sensu, ponieważ nie zbliża się ona do temperatury dnia.
Przez zalaną kolumne rozumiem za dużą moc grzania? Jeżeli tak, to dodam, że wcześniejsze destylacje prowadziłem na mniejszych mocach typu 2KW - 3KW, oraz 3,5KW, z podobnym efektem.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 cze 2023, 10:02 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Ile przepraszam chciałbyś uzyskać serca z tych opisanych 6kg cukru w 25L nastawu?
Tutaj pomyleniem pojęć jest serce, czy urobek w całości?
Dane które podałeś w pierwszym poście( a przeliczyłem) od 1-12, dało 4.06, czystego alkoholu, w przeliczeniu na spirytus 100%.
Z 6 kg cukru? Ile tego cukru w cukrze było?
Zweryfikuj swoje dane i podaj poprawne wartości.
A co do serca, to sobie pomyśl Ile dobrego zostaje w kolumnie, a ty masz przewymiarowane
Fi76.
Tak samo nie chwytam tych 4kw.
Naprawdę twoja moc robocza to prawie 4kw? Robisz stripping rektyfikując?
Tutaj pomyleniem pojęć jest serce, czy urobek w całości?
Dane które podałeś w pierwszym poście( a przeliczyłem) od 1-12, dało 4.06, czystego alkoholu, w przeliczeniu na spirytus 100%.
Z 6 kg cukru? Ile tego cukru w cukrze było?
Zweryfikuj swoje dane i podaj poprawne wartości.
A co do serca, to sobie pomyśl Ile dobrego zostaje w kolumnie, a ty masz przewymiarowane
Fi76.
Tak samo nie chwytam tych 4kw.
Naprawdę twoja moc robocza to prawie 4kw? Robisz stripping rektyfikując?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1167
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 101 razy
- Kontakt:
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Pole przekroju dla tej średnicy (76,1x2) to około 40cm2. Dla wypełnienia Henitom 3,8mm maksymalne obciążenie cieplnej to nawet 100W/cm2. Wystarczy ze grzałka będzie trzymać parametry, delikatnie wyższe napięcie w sieci i już mamy zalanie.
Proponuję obniżyć moc do 3,5-3,6kW i spróbować ponownie. Oczywiście na skok temperatury korekta odbioru.
Wszystko powinno mieć ręce i nogi. Odpowiednia kolumna do pojemności kotła itd. Z takich nietypowych połączeń często wynikają problemy.
Proponuję obniżyć moc do 3,5-3,6kW i spróbować ponownie. Oczywiście na skok temperatury korekta odbioru.
Wszystko powinno mieć ręce i nogi. Odpowiednia kolumna do pojemności kotła itd. Z takich nietypowych połączeń często wynikają problemy.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
@rozrywek
Spokojnie, napisałeś takim tonem jak byś chciał mnie skrzyczeć. Temat utworzyłem po to, żeby doradzić się Was, osób doświadczonych, ogarniętych w temacie, jestem osobą początkującą więc trochę dystansu.
Jeżeli chcesz precyzyjnej odpowiedzi to chciałbym otrzymać wynik na poziomie 0,5L spirytusu 96% dla 1kg cukru.
Sprecyzuj co masz na myśli ile cukru w cukrze.
Możesz rozwinąć reszte odpowiedzi? nie wiem czym jest stripping.
@Twonk_2
To prawda, temperatura wysoka. Do każdej destylacji prowadzę notatki i przeważnie jest to zakres 79.3 - 79.8, z bardzo podobnym efektem
@aakk
Mam miernik, i obie grzałki 2KW dają realnie około 3.9KW.
No właśnie wcześniej destylowałem na 3.5KW i efekt ten sam. Co masz na myśli nietypowych połączeń?
Mam kilka nastawów, także jeżeli macie jakieś pomysły to śmiało, będę sprawdzał, jak na razie zapisałem sobie sugestie od @Szlumf odnośnie tempa odbioru (40-48ml/min.)
[mod: Nie cytuj całego posta, zamiast tego możesz użyć wzmianki, np @jego_nick]
[mod: Każde zdanie powinno być zakończone odpowiednim znakiem: kropką, znakiem zapytania lub wykrzyknikiem.]
Spokojnie, napisałeś takim tonem jak byś chciał mnie skrzyczeć. Temat utworzyłem po to, żeby doradzić się Was, osób doświadczonych, ogarniętych w temacie, jestem osobą początkującą więc trochę dystansu.
Jeżeli chcesz precyzyjnej odpowiedzi to chciałbym otrzymać wynik na poziomie 0,5L spirytusu 96% dla 1kg cukru.
Sprecyzuj co masz na myśli ile cukru w cukrze.
Możesz rozwinąć reszte odpowiedzi? nie wiem czym jest stripping.
@Twonk_2
To prawda, temperatura wysoka. Do każdej destylacji prowadzę notatki i przeważnie jest to zakres 79.3 - 79.8, z bardzo podobnym efektem
@aakk
Mam miernik, i obie grzałki 2KW dają realnie około 3.9KW.
No właśnie wcześniej destylowałem na 3.5KW i efekt ten sam. Co masz na myśli nietypowych połączeń?
Mam kilka nastawów, także jeżeli macie jakieś pomysły to śmiało, będę sprawdzał, jak na razie zapisałem sobie sugestie od @Szlumf odnośnie tempa odbioru (40-48ml/min.)
[mod: Nie cytuj całego posta, zamiast tego możesz użyć wzmianki, np @jego_nick]
[mod: Każde zdanie powinno być zakończone odpowiednim znakiem: kropką, znakiem zapytania lub wykrzyknikiem.]
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 cze 2023, 10:02 przez Qba, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Piszesz, że gotujesz 5O l wsadu. Jakiej pojemności jest Twój kocioł? Z załączonego linka wynika, że są różne. Może za dużo lejesz do kotła i zalewasz kolumnę.
Edit: doczytałem, masz kocioł 50 l. Lej maksymalnie 46-47 l.
Edit: doczytałem, masz kocioł 50 l. Lej maksymalnie 46-47 l.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 cze 2023, 12:20 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Sprecyzuję.
Dane które podałeś nie zgadzają się.
Podliczyłem do kupy od pkt 1-12. I wyszło mi 4.06 czystego alko.
Co jest nierealne przy 6kg cukru.
Stripping, to jest bardzo szybki odpęd, na dużej mocy grzania, do wyciągnięcia całego alko z kotła.
Nie jestem pewien czy przy takiej mocy grzania, oraz tej średnicy kolumny, w ogóle uda Ci się dobry efekt uzyskać.
Masz sprzęt skonfigurowany typowo do strippingu. Nie do rektyfikacji.
Oraz: nic nie wspominasz o drugim razie.
Czyżby drugiego razu nie było?
Pierwsze, to odpęd, do wyciągnięcia wszystkiego z kotła. Drugi raz to konkretna rektyfikacja.
Zmniejsz moc, zmniejsz odbiór, a powinno pomóc.
Co do ilości serca od pkt 1-6 to są to bardzo duże rozbieżności.
Za duże. Nie powinno tak być.
Jak już wspominałem, dużo dobroci zostaje ci w kolumnie.
Popracuj nad grzaniem. Wypracujesz to sam. Alko jest do odzysku, puścisz to jeszcze raz i zobaczysz sam efekt.
Zresztą opisujesz sam, że serce cię nie zadowala. Cóż rozcieńczyć do 20% i gotować jeszcze raz.
Uzysk:
Uzysk wynika bezpośrednio z blg startowego i końcowego.
Tyle a tyle alko masz w wsadzie. Prosta matematyka.
A jak rozdzielisz frakcje to już wypracujesz sam z czasem.
W każdym razie w nauce jest plus.
Puszczenie jeszcze raz da ci dobry czysty destylat.
Ps: Ja dobry chłopak jestem, tylko stylistykę wypowiedzi mam ostrą. Tym się nie zrażaj. Rób swoje.
Dane które podałeś nie zgadzają się.
Podliczyłem do kupy od pkt 1-12. I wyszło mi 4.06 czystego alko.
Co jest nierealne przy 6kg cukru.
Stripping, to jest bardzo szybki odpęd, na dużej mocy grzania, do wyciągnięcia całego alko z kotła.
Nie jestem pewien czy przy takiej mocy grzania, oraz tej średnicy kolumny, w ogóle uda Ci się dobry efekt uzyskać.
Masz sprzęt skonfigurowany typowo do strippingu. Nie do rektyfikacji.
Oraz: nic nie wspominasz o drugim razie.
Czyżby drugiego razu nie było?
Pierwsze, to odpęd, do wyciągnięcia wszystkiego z kotła. Drugi raz to konkretna rektyfikacja.
Zmniejsz moc, zmniejsz odbiór, a powinno pomóc.
Co do ilości serca od pkt 1-6 to są to bardzo duże rozbieżności.
Za duże. Nie powinno tak być.
Jak już wspominałem, dużo dobroci zostaje ci w kolumnie.
Popracuj nad grzaniem. Wypracujesz to sam. Alko jest do odzysku, puścisz to jeszcze raz i zobaczysz sam efekt.
Zresztą opisujesz sam, że serce cię nie zadowala. Cóż rozcieńczyć do 20% i gotować jeszcze raz.
Uzysk:
Uzysk wynika bezpośrednio z blg startowego i końcowego.
Tyle a tyle alko masz w wsadzie. Prosta matematyka.
A jak rozdzielisz frakcje to już wypracujesz sam z czasem.
W każdym razie w nauce jest plus.
Puszczenie jeszcze raz da ci dobry czysty destylat.
Ps: Ja dobry chłopak jestem, tylko stylistykę wypowiedzi mam ostrą. Tym się nie zrażaj. Rób swoje.
Ostatnio zmieniony niedziela, 18 cze 2023, 14:39 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
@HeniekStarr, tak masz rację. Nastaw 50L ale przy zlewaniu finalnie będzie właśnie te 47L wsadu.
@rozrywek,
Wynik z destylacji z jednego razu. Nigdy nie destylowałem więcej niż jeden raz. Mam dopiero kilka nastawów za sobą.
Czyli przy pierwszej destylacji zebrać wszystkie pogony, wymieszać z sercem, rozrobić do 30% i destylować drugi raz i wtedy oceniać wynik?
Z ciekawości, jest ktoś kto destyluje na fi76 i mógłby napisać jakie ma efekty?
Podsumowując, jak dotąd:
Prędkość odbioru ustawić na (40-48ml/min.)
Zmniejszyć moc grzania do 3.5KW
Destylować na dwa razy
Pozdrawiam
@rozrywek,
Wynik z destylacji z jednego razu. Nigdy nie destylowałem więcej niż jeden raz. Mam dopiero kilka nastawów za sobą.
Czyli przy pierwszej destylacji zebrać wszystkie pogony, wymieszać z sercem, rozrobić do 30% i destylować drugi raz i wtedy oceniać wynik?
Z ciekawości, jest ktoś kto destyluje na fi76 i mógłby napisać jakie ma efekty?
Podsumowując, jak dotąd:
Prędkość odbioru ustawić na (40-48ml/min.)
Zmniejszyć moc grzania do 3.5KW
Destylować na dwa razy
Pozdrawiam
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Normalnie muszę bo się uduszę.
1. Srednia moc 39,5, objetość 6000. Daje to 2370 ml czystego alkoholu.
2. Na piechotę (dodawany czysty alkohol): 480+435+210+200+190+165+160+135+110+100+95+90=2370
Delikatnie mi brakuje do Twoich wyliczeń.
@Radzik2
Jeśli chodzi o wydajność to jak dla mnie jest na poziomie ok. Licząc czysty alkohol: 480 (przedgon) + 3456 (serce) + 2370 (pogon) = 6306
Co w przeliczeniu na 1kg cukru daje około 525 ml czystego alko (moglem się gdzieś delikatnie pomylić).
Trzeba troszeczkę zmienić technikę prowadzenia procesu, aby alko z pogonów poszło nam jako serce
Zacząlbym od podstaw, próg zalania, moc robocza, wydajnośc kolumny, RR (u mnie 6:1), kontrola prądu, reakcja na zmiany temperatur.
Czytanie ze zrozumieniem widzę kuleje.
Matematyka również też. Mi wychodzi całkiem inaczej:
1. Srednia moc 39,5, objetość 6000. Daje to 2370 ml czystego alkoholu.
2. Na piechotę (dodawany czysty alkohol): 480+435+210+200+190+165+160+135+110+100+95+90=2370
Delikatnie mi brakuje do Twoich wyliczeń.
W mojej opini kolumna nie jest do odpędów - marnujemy jej potencjał. Dwie pełne rektyfikacje w pełnym reżimie temperaturowym (albo 2,5 proces).
@Radzik2
Jeśli chodzi o wydajność to jak dla mnie jest na poziomie ok. Licząc czysty alkohol: 480 (przedgon) + 3456 (serce) + 2370 (pogon) = 6306
Co w przeliczeniu na 1kg cukru daje około 525 ml czystego alko (moglem się gdzieś delikatnie pomylić).
Trzeba troszeczkę zmienić technikę prowadzenia procesu, aby alko z pogonów poszło nam jako serce
Zacząlbym od podstaw, próg zalania, moc robocza, wydajnośc kolumny, RR (u mnie 6:1), kontrola prądu, reakcja na zmiany temperatur.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Nie. Serce z dwóch pojedynczych rektyfikacji, rozrobić do 18-20%(pamiętać o przykryciu grzałek przez cały proces) i rektyfikować drugi raz lub metodą 2,5. Pogony zbierać, rektyfikować osobno. Lub wylewać, są różne szkoły.
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Pomyśl o puszczeniu tych pogonów albo osobno - po rozcieńczeniu do 15-20% albo dolewając do tych obecnych niedestylowanych nastawów.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Jeden nastaw przerobiony, poniżej efekty.
Konsultowałem się, ze sprzedawcą i trochę zmieniliśmy taktyke.
Wsad: 48 L
Nastaw: odgazowany, wyklarowany samoistnie
Surowiec: Cukier 12 KG
Drożdże: Super jeast T3
BLG: -3
Mocy jednak nie zmieniałem, mierzyłem grzałki i realna moc to: 3760 W
Rozebrałem kolumne, sprawdziłem czy na łączeniach taśmy nie blokują od środka. Wysypałem również i umyłem wypełnienie.
Zmiany założeń w procesie destylacji:
Skrócić czas odbioru przedgonów, z 2h do 30min ( 16.6ml/min )
Tempo odbioru serce 40ml/min (nie udało się)
Destylacja
0:00 - 0:55 Gotowanie wsadu
0:55 - 1:45 Stabilizacja (brak zalania)
Temp w kotle 90,5
1:45 - 2:18 Przedgony 500ml
Temp w kotle 91
Woda na wyjściu 50 stopni
Temp dnia 77,6 stopni
2:23 - 8:09 Serce 5,2 L
Tempo odbioru:
2:23 40ml/min
2:37 Korekta 25ml/min
3:31 Korekta, nie zapisane ile
5:07 Korekta, nie zapisane ile
5:30 Korekta 13ml/min
W praktyce (namieszałem coś bo czas się nie zgadza, ale orientacyjnie jest to)
1 litr około 30min
2 litr 45min
3 litr 45min
4 litr 1h
5 litr 2h
Serce destylowane do 99 stopni w kotle
Pogony 1,5L (3 x 500ml)
1 500ml > 96%
2 500ml 73%
3 500ml 20%
Dalej nie zbierałem
Pytania
1. Jak zarządzacie tempem odbioru względem temperatury dnia?
Wynik 40ml/min był nierealny, ponieważ po 15 min temperatura wzrosła o 0,2 i zrobiłem korekte. Czy w takiej sytuacji akceptujecie taki wzrost czy rygorystycznie robicię korektę?
Podobno w takiej konfiguracji standardowe tempo odbioru to 33ml/min co daje 2L/h. Jeżeli zignorowałbym temperature dnia do max 0,3 stopnia to prawdopodobnie bym uzyskał taki wynik bez problemu
2. Do ile stopni powyżej temperatury dnia destylujecie? Ja destylowałem do 0,3 a podejrzewam, że gdybym destylował do 0,5 to udałoby się uzyskać te 6L jednak końcówka pewnie była by gorszej jakości
3. Czy tak uzyskany alkohol traktujecie jako surówke? Osobiście w smaku oceniam go rewelacyjnie i raczej traktuje jako finalny produkt. Ale będe go destylował z ciekawości drugi raz
Konsultowałem się, ze sprzedawcą i trochę zmieniliśmy taktyke.
Wsad: 48 L
Nastaw: odgazowany, wyklarowany samoistnie
Surowiec: Cukier 12 KG
Drożdże: Super jeast T3
BLG: -3
Mocy jednak nie zmieniałem, mierzyłem grzałki i realna moc to: 3760 W
Rozebrałem kolumne, sprawdziłem czy na łączeniach taśmy nie blokują od środka. Wysypałem również i umyłem wypełnienie.
Zmiany założeń w procesie destylacji:
Skrócić czas odbioru przedgonów, z 2h do 30min ( 16.6ml/min )
Tempo odbioru serce 40ml/min (nie udało się)
Destylacja
0:00 - 0:55 Gotowanie wsadu
0:55 - 1:45 Stabilizacja (brak zalania)
Temp w kotle 90,5
1:45 - 2:18 Przedgony 500ml
Temp w kotle 91
Woda na wyjściu 50 stopni
Temp dnia 77,6 stopni
2:23 - 8:09 Serce 5,2 L
Tempo odbioru:
2:23 40ml/min
2:37 Korekta 25ml/min
3:31 Korekta, nie zapisane ile
5:07 Korekta, nie zapisane ile
5:30 Korekta 13ml/min
W praktyce (namieszałem coś bo czas się nie zgadza, ale orientacyjnie jest to)
1 litr około 30min
2 litr 45min
3 litr 45min
4 litr 1h
5 litr 2h
Serce destylowane do 99 stopni w kotle
Pogony 1,5L (3 x 500ml)
1 500ml > 96%
2 500ml 73%
3 500ml 20%
Dalej nie zbierałem
Pytania
1. Jak zarządzacie tempem odbioru względem temperatury dnia?
Wynik 40ml/min był nierealny, ponieważ po 15 min temperatura wzrosła o 0,2 i zrobiłem korekte. Czy w takiej sytuacji akceptujecie taki wzrost czy rygorystycznie robicię korektę?
Podobno w takiej konfiguracji standardowe tempo odbioru to 33ml/min co daje 2L/h. Jeżeli zignorowałbym temperature dnia do max 0,3 stopnia to prawdopodobnie bym uzyskał taki wynik bez problemu
2. Do ile stopni powyżej temperatury dnia destylujecie? Ja destylowałem do 0,3 a podejrzewam, że gdybym destylował do 0,5 to udałoby się uzyskać te 6L jednak końcówka pewnie była by gorszej jakości
3. Czy tak uzyskany alkohol traktujecie jako surówke? Osobiście w smaku oceniam go rewelacyjnie i raczej traktuje jako finalny produkt. Ale będe go destylował z ciekawości drugi raz
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
@rozrywek
Ok. Nie mam rozeznania bo nie mam kogo zapytać.
Taką czyli jaką, bo nie rozumiem? Jeśli masz na myśli destylacje tylko raz, to przecież napisałem, że wleci druga destylacja, tylko muszę drugi nastaw przerobić, żeby grzałki przykryło.
Jeżeli ktoś mógłby odpowiedzieć mi na powyższe dwa pytania, bo są dla mnie kluczowe, będe wdzięczny.
Pozdrawiam
Ok. Nie mam rozeznania bo nie mam kogo zapytać.
Taką czyli jaką, bo nie rozumiem? Jeśli masz na myśli destylacje tylko raz, to przecież napisałem, że wleci druga destylacja, tylko muszę drugi nastaw przerobić, żeby grzałki przykryło.
Jeżeli ktoś mógłby odpowiedzieć mi na powyższe dwa pytania, bo są dla mnie kluczowe, będe wdzięczny.
Pozdrawiam
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Ostatnio zmieniony piątek, 23 cze 2023, 01:10 przez HeniekStarr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
@Radzik2
1. Wzrost temperatury po rozpoczęciu odbioru jest normalny. O ile wzrośnie to kwestia indywidualna dla sprzętu i sposobu prowadzenia procesu. Ważne by nie było stałego wzrostu.
2. Przy jakim wzroście temperatury kończyć to też zależy od sprzętu. M.in. od położenia termometru. Jak zacznie rosnąć to łap do małych butelek czy słoiczków 100ml - 200ml zapisując na nich temperaturę. Zostaw otwarte i oceń następnego dnia. Ja dopuszczam wzrost o 0,5*C przy termometrze na 50cm wypełnienia ale to kwestia indywidualna sprzętu i smaku.
3. Jeżeli dla Ciebie jest dobre po razie to rób raz. Zresztą piszesz, że z ciekawości puścisz dwa razy więc sam wybierzesz. Po dwóch razach jest czystsze ale tracisz więcej czasu i kasy na dwa procesy i gorzała jest jakby "jałowa".
1. Wzrost temperatury po rozpoczęciu odbioru jest normalny. O ile wzrośnie to kwestia indywidualna dla sprzętu i sposobu prowadzenia procesu. Ważne by nie było stałego wzrostu.
2. Przy jakim wzroście temperatury kończyć to też zależy od sprzętu. M.in. od położenia termometru. Jak zacznie rosnąć to łap do małych butelek czy słoiczków 100ml - 200ml zapisując na nich temperaturę. Zostaw otwarte i oceń następnego dnia. Ja dopuszczam wzrost o 0,5*C przy termometrze na 50cm wypełnienia ale to kwestia indywidualna sprzętu i smaku.
3. Jeżeli dla Ciebie jest dobre po razie to rób raz. Zresztą piszesz, że z ciekawości puścisz dwa razy więc sam wybierzesz. Po dwóch razach jest czystsze ale tracisz więcej czasu i kasy na dwa procesy i gorzała jest jakby "jałowa".
-
- Posty: 312
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Ech, jesteś niestety kolejnym, który nabrał się na sprzęt od dobrydestylator. To bardzo kiepska konstrukcja, a sprzedawca nie ma dużej wiedzy- coś tam pościągał od innych, ale nie zna pryncypiów procesu, więc błądzi we mgle. I potem masz takiego kwiatka, jak kolumna 76mm z mocą 4kW, co to na niej litr odbierasz jak na dobrej kolumnie 54mm. Wypełnienie- sądząc po zdjęciach na stronie- to nie jest żaden Henitom, bo długość sprężynki jest 2x większa, niż jej szerokość. Prawdopodobnie jakiś starowar. Dlatego może przyjąć tak małą moc i dlatego masz tak fatalne wyniki. Ten skraplacz też nie wychłodzi większej mocy, więc zamknąłeś się we własnej klatce. Trzeba było wziąć sprzęt od polecanych, a nie domorosłego einsteina. Kolumna 76mm powinna dawać Ci 3l/h przy ok. 5700W.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Popatrz na to z innej perspektywy.
Uzysk masz dobry, tylko serca mniej.
Co nie oznacza że tego nie da się odzyskać.
Dużo alko jest w pogonach.
Szkoły dwie:
Albo dolewać pogony do pierwszego gotowania.
Albo uzbierać ich na tyle aby zmieściły się na jeden wsad.
Preferuję drugie rozwiązanie.
Puszczać je osobno, a idąc dalej, surówkę z tych pogonów, dolewać do następnych gotowań.
Co ci daje cyrkulację i obieg wtórny.
Reasumując: pracując w ten sposób, tylko pierwszym razem serca będzie mało, a potem się unormuje, i uzyskasz swoje 0,55L z kilograma cukru.
Alkohol jest, tylko ukryty w pogonach, oraz w źle odebranych przedgonach.
Oczywiście nie polecam zbierania przedgonów. Pogon, to co innego.
Przedgonem to można grilla popsikać, albo umyć felgi w aucie.
Fajnie że skłaniasz się do obróbki wsadu na dwa razy.
Pierwsza gonitwa do zera, wyciągająca całe alko, druga na serce.
Rektyfikując tylko raz, dużo tracisz.
Tracisz również coś innego.
Mianowicie doskonałej jakości destylat.
Zdecydowanej większości użytkowników kolumn, Polmos nie jest godzien sznurówek wiązać, nie mówiąc o zrobieniu...hmmm l.....i.
Uwierz mi, warto się postarać.
Teraz żartem, ja wolę w łóżku jedną 30-kę, niż dwie 60-tki.
Jakość, nie ilość.
Z czasem to wypracujesz sobie, a wspomnij moje słowa, bardzo szybko zrezygnujesz z cukru, na rzecz zboża, skrobi i tym nie do buraka podobnych.
Pozdrawiam serdecznie. Rw.
Uzysk masz dobry, tylko serca mniej.
Co nie oznacza że tego nie da się odzyskać.
Dużo alko jest w pogonach.
Szkoły dwie:
Albo dolewać pogony do pierwszego gotowania.
Albo uzbierać ich na tyle aby zmieściły się na jeden wsad.
Preferuję drugie rozwiązanie.
Puszczać je osobno, a idąc dalej, surówkę z tych pogonów, dolewać do następnych gotowań.
Co ci daje cyrkulację i obieg wtórny.
Reasumując: pracując w ten sposób, tylko pierwszym razem serca będzie mało, a potem się unormuje, i uzyskasz swoje 0,55L z kilograma cukru.
Alkohol jest, tylko ukryty w pogonach, oraz w źle odebranych przedgonach.
Oczywiście nie polecam zbierania przedgonów. Pogon, to co innego.
Przedgonem to można grilla popsikać, albo umyć felgi w aucie.
Fajnie że skłaniasz się do obróbki wsadu na dwa razy.
Pierwsza gonitwa do zera, wyciągająca całe alko, druga na serce.
Rektyfikując tylko raz, dużo tracisz.
Tracisz również coś innego.
Mianowicie doskonałej jakości destylat.
Zdecydowanej większości użytkowników kolumn, Polmos nie jest godzien sznurówek wiązać, nie mówiąc o zrobieniu...hmmm l.....i.
Uwierz mi, warto się postarać.
Teraz żartem, ja wolę w łóżku jedną 30-kę, niż dwie 60-tki.
Jakość, nie ilość.
Z czasem to wypracujesz sobie, a wspomnij moje słowa, bardzo szybko zrezygnujesz z cukru, na rzecz zboża, skrobi i tym nie do buraka podobnych.
Pozdrawiam serdecznie. Rw.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Nie, nie i jeszcze raz nie. Nie marnujmy możliwości kolumny na odpęd. To nie potstill. Dwie rektyfikacje, obie od początku do końca w pełnym reżimie temperatury.
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Druga destylacja, mimo teoretycznie identycznego procesu co ostatnio efekt to 4,6L z 12kg cukru
Wsad: 48 L
Nastaw: odgazowany, wyklarowany samoistnie
Surowiec: Cukier 12 KG
Drożdże: Super jeast T3
BLG: -3
MOC: 3,7KW cały proces prowadzony na tej mocy
0:00 - 1:00 gotowanie wsadu
1:00 - 1:55 stabilizacja
temp w kotle 90,5
1:55 - 2:30 przedgony 530ml, tempo 16ml/min
temp w kotle ~91
Woda na wyjsciu ~50
temp dnia 77,6
2:30 - 6:00 serce 4,6L
pierwsze 3 litry odebrane z predkoscia 33ml/min
skok temperatury o 0,4 i redukcja odbioru do 21ml/min, efekt to 77,9
4 litr i kolejna redukcja
Kolejne 700ml i brak kontroli nad temperaturą. Zamykam zawór ovm na kilkanaście minut, żeby sprawdzić czy może się ustabilizuje - brak efektu. KONIEC
Serce zbierane do 0,5 stopnia powyżej temp dnia
temp w kotle 98,5
Pogony na szybko
1L 96%
500ml 60%
Dalej nie zbierałem
Cały czas ten sam schemat, brak kontroli nad temperaturą. Końcowe próby stabilizacji poprzez zakręcenie zaworu OVM dają zbyt słaby efekt aby prowadzić dalszą destylacje.
Łącznie 9,8L z 24kg cukru (100L nastawu), dodam, że jest to rekordowy wynik
W zasadzie, co teraz? mam 9,8L serca i pogony
Pogonow samych nie przegotuje bo nie przykryja grzalki
Moge jedynie ponowic eksperyment dodajac te pogony do nowych nastawow, ale powoli trace nadzieje
Pozdrawiam
Wsad: 48 L
Nastaw: odgazowany, wyklarowany samoistnie
Surowiec: Cukier 12 KG
Drożdże: Super jeast T3
BLG: -3
MOC: 3,7KW cały proces prowadzony na tej mocy
0:00 - 1:00 gotowanie wsadu
1:00 - 1:55 stabilizacja
temp w kotle 90,5
1:55 - 2:30 przedgony 530ml, tempo 16ml/min
temp w kotle ~91
Woda na wyjsciu ~50
temp dnia 77,6
2:30 - 6:00 serce 4,6L
pierwsze 3 litry odebrane z predkoscia 33ml/min
skok temperatury o 0,4 i redukcja odbioru do 21ml/min, efekt to 77,9
4 litr i kolejna redukcja
Kolejne 700ml i brak kontroli nad temperaturą. Zamykam zawór ovm na kilkanaście minut, żeby sprawdzić czy może się ustabilizuje - brak efektu. KONIEC
Serce zbierane do 0,5 stopnia powyżej temp dnia
temp w kotle 98,5
Pogony na szybko
1L 96%
500ml 60%
Dalej nie zbierałem
Cały czas ten sam schemat, brak kontroli nad temperaturą. Końcowe próby stabilizacji poprzez zakręcenie zaworu OVM dają zbyt słaby efekt aby prowadzić dalszą destylacje.
Łącznie 9,8L z 24kg cukru (100L nastawu), dodam, że jest to rekordowy wynik
W zasadzie, co teraz? mam 9,8L serca i pogony
Pogonow samych nie przegotuje bo nie przykryja grzalki
Moge jedynie ponowic eksperyment dodajac te pogony do nowych nastawow, ale powoli trace nadzieje
Pozdrawiam
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
Wyniki z drugiego gotowania samego spirytusu
Wasd ~48L
7,5L spirytusu 96> (5L dama pod sam kurek i 2,5L zmierzone w zlewkach) rozrobione do 18-20%
Moc 3,8KW
0:00 - 1:00 gotowanie wsadu
1:00 - 1:45 Stabilizacja brak zalania
temp w kotle 89,5
1:45 - 2:15 przedgony 490ml
2:15 - 6:30 serce, razem 5850ml
ostatnie 1,5L śmierdzi pogonami
tempo odbioru serca 33ml/min
pogony 1500ml (3 x 500ml o mocy poniżej)
1 - 96%
2 - 50%
3 - 10%
Alkohol łącznie
490 (przedgon) + 5850 (serce) + ~600ml pogony = ~6,9L
Co się stało z brakującymi 600ml?
Nic nie przecieka. Woda na wyjściu 50 stopni.
Jakim cudem Wy robicie 2 albo 2,5 i macie uzysk 0,5L z 1kg cukru to ja nie wiem. Dla mnie to abstrakcja nawet przy jednym gotowaniu
Wasd ~48L
7,5L spirytusu 96> (5L dama pod sam kurek i 2,5L zmierzone w zlewkach) rozrobione do 18-20%
Moc 3,8KW
0:00 - 1:00 gotowanie wsadu
1:00 - 1:45 Stabilizacja brak zalania
temp w kotle 89,5
1:45 - 2:15 przedgony 490ml
2:15 - 6:30 serce, razem 5850ml
ostatnie 1,5L śmierdzi pogonami
tempo odbioru serca 33ml/min
pogony 1500ml (3 x 500ml o mocy poniżej)
1 - 96%
2 - 50%
3 - 10%
Alkohol łącznie
490 (przedgon) + 5850 (serce) + ~600ml pogony = ~6,9L
Co się stało z brakującymi 600ml?
Nic nie przecieka. Woda na wyjściu 50 stopni.
Jakim cudem Wy robicie 2 albo 2,5 i macie uzysk 0,5L z 1kg cukru to ja nie wiem. Dla mnie to abstrakcja nawet przy jednym gotowaniu
Ostatnio zmieniony środa, 28 cze 2023, 02:12 przez Radzik2, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Dlaczego otrzymuje tak mało serca?
@AAmatorek, Pewnie masz racje. Z OVM akurat u mnie jest zimny.
@defacto,
Przedgon, bardzo przyjemny, słodki, aż korci, żeby wypić
Serce poprawne, w zasadzie nie widzę większej różnicy względem pojedyńczej destylacji, może łagodniejszy. Czekam aż się ułoży i obiektywnie ocenie za jakiś czas.
Ale końcowe 1,5L serca wyjątkowo dziwne, smak i zapach gumy balonowej? o subtelnym smaku pogonów.
@HeniekStarr wychodzi 5000ml
@defacto,
Przedgon, bardzo przyjemny, słodki, aż korci, żeby wypić
Serce poprawne, w zasadzie nie widzę większej różnicy względem pojedyńczej destylacji, może łagodniejszy. Czekam aż się ułoży i obiektywnie ocenie za jakiś czas.
Ale końcowe 1,5L serca wyjątkowo dziwne, smak i zapach gumy balonowej? o subtelnym smaku pogonów.
@HeniekStarr wychodzi 5000ml