Karmel w butelce skrystalizowany

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
Wodo18
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 17 kwie 2023, 06:27

Post autor: Wodo18 »

Witam mam taki problem zrobiłem karmel i wlałem go odrazu do butelki. Skrystalizował się zalałem to ekstraktem i alkoholem. Karmel został w butelce skrystalizowany czy po jakimś czasie się rozpuści sam. Czy coś z tego jeszcze będzie, czy można to jakoś uratować.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 cze 2023, 15:58 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Karmel w butelce skrystalizowany

Post autor: Kamal »

Rozpuści się, ale to trochę zajmie czasu.
K.
Obrazek

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Karmel w butelce skrystalizowany

Post autor: wawaldek11 »

Jakim % zalałeś?
Można podgrzać w wodzie i szybciej się rozpuści, poczekać, potrząsać...
Pozdrawiam,
Waldek

arfi
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 2 kwie 2020, 16:49
Krótko o sobie: :)
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Kontakt:
Re: Karmel w butelce skrystalizowany

Post autor: arfi »

Trudno będzie go rozpuścić, zrobiłbym nowy. Albo spaliłeś cukier albo dodałeś za mało wody.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Karmel w butelce skrystalizowany

Post autor: Kamal »

Nie jest tak trudno go rozpuścić ;).
1. Co jakiś czas mieszać, i się rozpuści, ale wymaga czasu.
2. To co Waldek wspomniał -> Wstawić butelkę do ciepłej/gorącej wody, i warto nią raz na jakiś czas wstrząsnąć (w rękawicy do piekarnika trzymać butelke) to przyspieszy sporo proces.
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Karmel w butelce skrystalizowany

Post autor: rozrywek »

Jak zrobiłeś ten karmel, w jakich proporcjach?
Cukier rozpuści się w wodzie, nie alkoholu, jaki procent alkoholu był?
Przy normalnym procencie, nie ma bata aby flaszka wyjęta z gorącej wody potrząsana parokrotnie, nie rozpuściła tego w Parę minut.

Landrynka, czy inny twardy cukierek w wódce rozpuści się w tydzień.
Telepnąć trzeba, bo zrobi warstwę na sole i wody nie dopuści.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”