Karmel w butelce skrystalizowany
Witam mam taki problem zrobiłem karmel i wlałem go odrazu do butelki. Skrystalizował się zalałem to ekstraktem i alkoholem. Karmel został w butelce skrystalizowany czy po jakimś czasie się rozpuści sam. Czy coś z tego jeszcze będzie, czy można to jakoś uratować.
Ostatnio zmieniony piątek, 16 cze 2023, 15:58 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2373
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Karmel w butelce skrystalizowany
Nie jest tak trudno go rozpuścić .
1. Co jakiś czas mieszać, i się rozpuści, ale wymaga czasu.
2. To co Waldek wspomniał -> Wstawić butelkę do ciepłej/gorącej wody, i warto nią raz na jakiś czas wstrząsnąć (w rękawicy do piekarnika trzymać butelke) to przyspieszy sporo proces.
K.
1. Co jakiś czas mieszać, i się rozpuści, ale wymaga czasu.
2. To co Waldek wspomniał -> Wstawić butelkę do ciepłej/gorącej wody, i warto nią raz na jakiś czas wstrząsnąć (w rękawicy do piekarnika trzymać butelke) to przyspieszy sporo proces.
K.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Karmel w butelce skrystalizowany
Jak zrobiłeś ten karmel, w jakich proporcjach?
Cukier rozpuści się w wodzie, nie alkoholu, jaki procent alkoholu był?
Przy normalnym procencie, nie ma bata aby flaszka wyjęta z gorącej wody potrząsana parokrotnie, nie rozpuściła tego w Parę minut.
Landrynka, czy inny twardy cukierek w wódce rozpuści się w tydzień.
Telepnąć trzeba, bo zrobi warstwę na sole i wody nie dopuści.
Cukier rozpuści się w wodzie, nie alkoholu, jaki procent alkoholu był?
Przy normalnym procencie, nie ma bata aby flaszka wyjęta z gorącej wody potrząsana parokrotnie, nie rozpuściła tego w Parę minut.
Landrynka, czy inny twardy cukierek w wódce rozpuści się w tydzień.
Telepnąć trzeba, bo zrobi warstwę na sole i wody nie dopuści.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............