Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...

Autor tematu
interfire
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 23 gru 2022, 14:04

Post autor: interfire »

Chciałem zrobić cydr z soku tłoczonego z takiego worka z kranikiem. Od samego początku był bardzo mętny, nie to co sok z sokowirówki. Po nastawieniu, po tygodniu, jak cały cukier już wyfermentował, zlałem go znad osadu i zaniosłem do piwnicy gdzie jest ok 10 stopni. I już tam jest tydzień, i ja nie widzę żeby to się wyklarowało choćby troszeczkę, czyli tak jak był kupiony mętny, to cały czas jest taki sam poziom mętności. Tak dla porównania, jak zaniosłem tam po fermentacji wino jabłkowe czy miód pitny, to efekt był widoczny gołym okiem już po kilku dniach.

Mam pytanie: czy taki sok od samego stania kiedykolwiek się wyklaruje?
alembiki

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: prolog1975 »

Mam podobne doświadczenia. Cydr z sokowirówki i prasy czy z fermentowany z miazgi jabłek postoi i się klaruje. A ten z torebki stoi od października i nic.

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: INTseed »

Wyklaruje się. Ja na początku lałem taki cydr nie wyklarowany. Po 2 latach od dołu był taki glutek chyba gruby na 5mm.
Jak chcesz wyklarować szybko to pektoenzym dodać podczas fermentacji.
Dodałem też sok do piwa na drożdzach w34/70 nie pamiętam czy był pekto ale wyklarował się po fermentacji.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2592
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: jakis1234 »

Skąd taki nacisk na wyklarowany cydr?
Dawno przestałem się tym przejmować. Cydr mętny jest bardziej naturalny.
Patrzcie na smak, a nie na klarowność.
Ostatnio zmieniony środa, 10 maja 2023, 23:07 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

Alek07
20
Posty: 25
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2020, 21:09
Ulubiony Alkohol: Jeszcze go nie odkryłem
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: Alek07 »

Jeśli mętność przeszkadza, to można dodać pektoenzymu na dobę przed dodaniem drożdży i rozpoczęciem fermentacji. Sprawdzałem wielokrotnie, działa dużo szybciej niż w razie dodania później, a ten osad to coś, co i tak w czasie fermentacji nie pomaga.
Z tego co wiem, enzymy naturalnie występujące w soku są niszczone podczas pasteryzacji soku NFC, dlatego nie klaruje się samoczynnie.
„Wiedzą wszyscy, że mu nikt na tym instrumencie
Nie wyrówna w biegłości, w guście i talencie”

Jestem bimbriofilem, bo interesuję się litraturą.

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: INTseed »

Smak soków nfc jest taki sam. W większości słaby. Czy klarowny czy nie.
Mnie na przykład drażnią piwa mętne. New england czy coś. Wolę opalizujące w słońcu lub klarowne.

prolog1975
450
Posty: 473
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: prolog1975 »

Ja się klarowaniem cydru nie przejmuję. Robiłem trzy na próbę,
1. Sok z biedry. 2 Jabłka sokowirówka prasa sam sok.
3 Sokowirówka z pulpą całość do fermentacji ale bez pestek wydłubane. 1 Brak klaru pozostałe ok. Mi wchodzi ten bez pulpy 2. Tyle.

Autor tematu
interfire
20
Posty: 20
Rejestracja: piątek, 23 gru 2022, 14:04
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: interfire »

A jak myślicie, czy dla klarowania wystarczy ten pektoenzym co jest w mieszance "aromatic wine complex"?

Olka88
20
Posty: 27
Rejestracja: środa, 30 mar 2022, 14:58
Podziękował: 10 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: Olka88 »

Cześć. Troszkę mnie tutaj nie było. Co do cydru mam pytanie. Tylko błagam nie śmiejcie się ze mnie i nie hejtujcie. Jeżeli np. nie macie zrobionego cydru, czas Wam nie pozwolił etc. to jaki najlepiej kupować ? Najczęściej ten w marketach, który ja widzę, to Cydr Lubelski w Biedronce czy Dino https://blix.pl/produkty/alkohol/cydr Gdzie według Was mogę dostać dobrej jakości cydr ? Taki by był najbardziej naturalny? Niestety ze względu na natłok różnych spraw i pracy nie mam czasu na takie rzeczy, bo przychodzę do domu i jestem padnięta.
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: manowar »

Nie ma co się śmiać.
Jeśli chodzi o naprawdę dobre rzemieślnicze cydry polskie szukaj ich w sklepach z kraftowym piwem lub w sklepach z winami. Ja piłem z Chyliczek i był pyszny.
Z cydrów dostępnych marketowo to jak pamiętam można było ze smakiem wypić cydr sadowski, oba cydry marki carrefour (słodki 2% i wytrawny), cydr Miłosław (też wersja gruszkowa czyli perry) i wymrażany cydr winiarni zamojski. Ten ostatni jest słodki deserowy niegazowany i ma 8%
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lip 2023, 10:35 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 254
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Kiedyś carrefour miał właśnie b. dobre cydry normandzkie, w jakiś niepozornych butelkach schowane na dolnej półce.

Olka88
20
Posty: 27
Rejestracja: środa, 30 mar 2022, 14:58
Podziękował: 10 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: Olka88 »

Dziękuję Wam w takim razie przejadę się do Carrefoura. Akurat jutro na zakupy się wybieram, (decathlony, half pricy i te sprawy ) i w końcu od czwartku długo wyczekiwany urlop. poszukam jeszcze jakieś miejsca gdzie są kraftowe piwa, które również bardzo lubię. Dzięki jeszcze raz :)
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: AAmatorek »

Przymierzam sie do zrobienia pierwszego cydru, padlo na sok NFC.
Podpowiedzcie proszę
1) w damie 5 L ile maksymalnie zalać aby nie wykipiało?
2) jakie dać najleliej drożdże? Winne w płynie?
3) czy dawać pektoenzym? Jeżeli tak, to jaki i ile na taka małą ilość.
4) czy temperatura 20 - 22'C będzie odpowiednia do fermentacji?

Może wycisnąć dodatkowo kilka gruszek?

Jakieś wskazówki/sugestie?
Resztę dopytam w tym topiku w trakcie tworzenia ;).
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2592
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: jakis1234 »

AAmatorek pisze: poniedziałek, 21 sie 2023, 11:59 1) w damie 5 L ile maksymalnie zalać aby nie wykipiało?
2) jakie dać najleliej drożdże? Winne w płynie?
3) czy dawać pektoenzym? Jeżeli tak, to jaki i ile na taka małą ilość.
4) czy temperatura 20 - 22'C będzie odpowiednia do fermentacji?
5) Może wycisnąć dodatkowo kilka gruszek?
1. Praktycznie nie kipi, 4 litry a nawet trochę więcej.
2. Drożdże do cydru, są takie do słodkiego i wytrawnego. Nie lubię drożdży w płynie, potrafią szybciej paść, jeżeli nie są przechowywane w odpowiedni sposób.
3) Nie daję, ale też nie zależy mi na klarowności cydru.
4) Tak
5) Nie, to już nie będzie cydr.
Kopalnia wiedzy na ten temat to: https://projektcydr.pl
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 sie 2023, 12:08 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: AAmatorek »

:witam:

Trzymałem ten cydr ponad miesiąc. Wyklarował się prawie do zera. Blg 0. Caly czas pokazują się pęcherzyki z dna (dlatego tak długo trzymałem).
Jest bardzo gazowany, warto to butelkować z cukrem i ksylitolem? Odgazowac przed butelkowaniem?

szoalko
10
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2020, 05:19
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: szoalko »

@jakis1234
Dużo piszesz w tym dziale. To powiedz nam jakie są Twoje doświadczenie z cydrem ? ;D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2592
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: jakis1234 »

@szoalko a Ty mnie sprawdzasz? Czy o co chodzi?
Ale ok, od kilku lat cydr nastawiam praktycznie co roku. Jednorazowo tak około 30 litrów, bo to jest ilość, która schodzi do następnego sezonu.
Robiłem z soku wyciskanego z jabłek, z soku z marketu i obecnie najczęściej robię z soków NFC kupowanych od przetwórni.
A teorię czerpałem głównie ze strony projekt-cydr. Kilka lat temu trochę inaczej wyglądała i było tam mnóstwo informacji na ten temat.
I co zdałem? :D
Ostatnio zmieniony sobota, 17 lut 2024, 08:04 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

szoalko
10
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2020, 05:19
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: szoalko »

No coś Ty jakis1234
Jestem tu nowy. Tak chciałem tylko zaczepić. Faktycznie do cydru można jak z wszystkim podejść na różne sposoby. Też dużo eksperymentuję i szukam i oczy mi się otwierają ile ludzi w tym siedzi na tym forum i na innych... A ja myślałem, że jestem jednym z nielicznych, bo wszyscy w piwie i gorzałce...

A z drożdży to czym lubisz pracować? Ja uwielbiam V1116, ale ostatnio takie ciderini dry z marketu mi przypiasowały. Muszę poszukać o drożdżach, żeby offtopa nie robić tutaj...
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2592
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: jakis1234 »

Ok, nie ma sprawy :)
Z drożdżami jest ciekawie, użyłem kiedyś Safale US-05, drożdże piwne, ale właśnie one były proponowane jako najlepsze do cydru na stronie projekt cydr.
Używałem Ciderini zarówno dry jak i sweet, a ostatni użyłem Chokeberry Wine Yeast, bo akurat takie miałem :)
I wszystkie cydry były dobre a różnice niewielkie.
Chyba akurat w tym przypadku drożdże mają mniejsze znaczenie, oczywiście bez przesady, turbo raczej bym nie użył.
Ważniejsze są składniki (czyli jabłka) i parametry fermentacji.
Kupuję sok z jabłek kwaśnych i słodkich pół na pół i do tego dodatek soku z szarej renety - mnie taka mieszanka najbardziej smakuje.
A do refermentacji dodaję świeży sok zamiast cukru.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lut 2024, 20:18 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.

szoalko
10
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2020, 05:19
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr z soku tłoczonego i jego klarowanie

Post autor: szoalko »

Sok do refermentacji jest najlepszy.
Jabłka i ich smak też bardzo ważne, z jabłek deserowych za wiele nie wykręcisz.
Niestety dochodzę do wniosku, że najważniejszy jest czas, który trzeba dać cydrowi do sklarowania, nagazowania i dojrzenia smaku w butelce. Naprawdę pół roku na półce w piwnicy nie za zimnej potrafi zdziałać cuda. Odkąd sam uprawiam jabłonie odmian cydrowych dostrzegam naturalny rytm.
Zbiór, przerób, fermentacja. Postoi przez listopad w osadzie lub na cichej i refermentacja w grudniu. W styczniu i na początku lutego opada w kegu to coldcrush i rozlew do butelek. Od czerwca gotowy do schłodzenia i podania w upalny dzień, a zapasów zrób tyle, żeby na wakacje starczyło. Jak przyjdą sąsiedzi lub znajomi czy rodzina to zapasów nigdy nie wystarczy... :crazy:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”