Witam.
Panowie to moja druga warka i mam pytanie.
Zrobiłem lodówkę ze styropianu umieściłem w niej fermentor z brzeczką i dałem 4 butelki 1.5l z zamrożoną wodą.
Brzeczkę wychłodziłem do 20 stopni a drodze us-5 uwodniłem w brzece o temperaturze 21-22 stopnie i ładnie ruszyły.
Drożdże wlałem w nocy koło 24:00 i fermentor do lodówki styropianowej.
Dziś rano wstaje i termometr przyklejony do fermentora zabezpieczony styropianem wskazywał 13 stopni a w fermentorze brak piany i jakiejkolwiek odznaki iż drożdże ruszyły.
Wyciągnąłem 3 butelki i 1 butelkę zostawiłem w lodówce.
Pierwszy raz robię w lodówce i boję się iż temperatura może za niska była w fermentorze i może już nie ruszą drożdże ?
Czy więcej czasu trzeba ?