Wypełnienie bufora
Re: Wypełnienie bufora
Katalizator mam pojemności 0,6l , a bufor 1,2l. W sklepie gościu powiedział żebym bufor miedzią zasypał bo nie robię przemysłowo tego. Zaś inna osoba doradziła żebym zasypał nierdzewką bo wtedy jest bufor na 100% wykorzystany przy miedzi nie pracuje na pełnej mocy. Myślę dać bufor KO, a katalizator nad nim i miedź do niego.
-
- Posty: 3920
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 287 razy
- Otrzymał podziękowanie: 475 razy
Re: Wypełnienie bufora
Jak nie ma się dostatecznie wysokiego pomieszczenia, a chce się mieć miedź , to wsypuję się miedziane sprężynki do bufora. Miedź ma oczywiście gorsze HETP (czyli wysokość półki teoretycznej) od KO i bufor pracuje skuteczniej z nierdzewką. Ale daje sobie radę również z miedzią.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 7495
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 398 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1738 razy
Re: Wypełnienie bufora
Rura w buforze jest tylko przedłużeniem rury głównej i nie spełnia jakiejś magicznej czy dodatkowej roli. Aby bufor spełnił swoją rolę i był "na 100% wykorzystany", musi być prawidłowo skonstruowany. Po pierwsze musi mieć pojemność dobraną do pojemności zbiornika. Po drugie odpowiedni stosunek wysokości do średnicy i po trzecie, w zależności od konstrukcji, dogrzane dno albo dodatkowe "dogrzewacze" wewnątrz.
Bufor tak samo spełni swoje zadanie, niezależnie czym wypełnisz rurę wewnętrzną. Dasz miedź, będziesz miał katalizator, dasz sprężynki nierdzewne, będziesz miał "dłuższą" (o kilka-kilkanaście półek), kolumnę. Oczywiście rura wewnątrz bufora musi być co najmniej tej samej średnicy co rura główna
To nie jest takPrzemoo pisze: inna osoba doradziła żebym zasypał nierdzewką bo wtedy jest bufor na 100% wykorzystany a przy miedzi nie pracuje na pełnej mocy.
Rura w buforze jest tylko przedłużeniem rury głównej i nie spełnia jakiejś magicznej czy dodatkowej roli. Aby bufor spełnił swoją rolę i był "na 100% wykorzystany", musi być prawidłowo skonstruowany. Po pierwsze musi mieć pojemność dobraną do pojemności zbiornika. Po drugie odpowiedni stosunek wysokości do średnicy i po trzecie, w zależności od konstrukcji, dogrzane dno albo dodatkowe "dogrzewacze" wewnątrz.
Bufor tak samo spełni swoje zadanie, niezależnie czym wypełnisz rurę wewnętrzną. Dasz miedź, będziesz miał katalizator, dasz sprężynki nierdzewne, będziesz miał "dłuższą" (o kilka-kilkanaście półek), kolumnę. Oczywiście rura wewnątrz bufora musi być co najmniej tej samej średnicy co rura główna
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 368
- Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 08:23
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Wypełnienie bufora
Moim skromnym zdaniem, czysto teoretycznym, ponieważ nie posiadam bufora, to różnica pomiędzy niezasypaną rurą bufora, zasypaną miedzią, czy zasypaną KO wynika z tegoż wypełnienia lub jego braku i prawdopodobnie będzie ona wyglądała w każdym z tych przypadków nieco inaczej - inny moment rozpoczęcia intensywnego wrzenia. Być może się mylę, ale dla dobra nauki warto, aby ktoś zrobił takie doświadczenia i się wypowiedział na forum.
-
- Posty: 1195
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
- Kontakt:
Re: Wypełnienie bufora
Odnosząc się do postu kolegi @Szlumf w temacie: wysokosc-bufora-t20643.html
Czyli jednak nie można sobie zaprojektować tak jak nam pasuje tylko jakieś wytyczne są..radius pisze: Aby bufor spełnił swoją rolę i był "na 100% wykorzystany", musi być prawidłowo skonstruowany. Po pierwsze musi mieć pojemność dobraną do pojemności zbiornika. Po drugie odpowiedni stosunek wysokości do średnicy i po trzecie, w zależności od konstrukcji, dogrzane dno albo dodatkowe "dogrzewacze" wewnątrz.
Odnosząc się do postu kolegi @Szlumf w temacie: wysokosc-bufora-t20643.html
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2754 razy
Re: Wypełnienie bufora
Gadżet ten nazywamy w skrócie buforem. Jednak jego pełna nazwa to bufor wzmacniająco stabilizujący. W tej nazwie kryje się wszystko co bufor swoja obecnością wprowadza do procesu.
- rola wzmacniająca polega na tym, że w buforze gromadzi się flegma o mocy zależnej od wysokości wewnętrznej rury i rodzaju wypełnienia będącego w środku tejże rury. Czyli po prostu im lepsze wypełnienie tym flegma zgromadzona w tymże buforze będzie miała większą moc.
- rola stabilizująca polegająca na tym iż w czasie stabilizacji w buforze gromadzi się flegma o mocy zaleznej od warunków opisanych wyżej. Im mocniejsza flegma tym udział bufora w stabilnej pracy całej kolumny jest bardziej efektywny. Rola stabilizująca polega na tym, że kolumna pracując z prędkością ustaloną na początku ma możliwość pracy na stałej prędkości dłużej niż gdyby bufora nie było. Gdy pracujemy na kolumnie bez bufora to korekcję prędkości odbioru musimy przeprowadzić np w 1/3 procesu. Gdy mamy bufor to długość pracy na tej samej prędkości wydłuża nam się nawet dwukrotnie i dłużej. Dlaczego tak się dzieje. Ano z tego powodu, ze gdy zaczyna brakować etanolu w baniaku to kolumna zasilana jest dodatkowo alkoholem z bufora.
Mam nadzieję, ze czegoś nie pomieszałem i opisałem w miarę przejrzyście. Jeśli jest inaczej to musicie mi wybaczyć bo jestem po pierwszych kieliszkach wyrobów kolegi Manowar. Są to próbki alkoholi z eksperymentu opisanego w tym temacie:
post174655.html#p174655
Moje pierwsze wrażenia -
Tak Twoje rozważania sa czysto teoretyczne i z gruntu błędne.pepe59 pisze:Moim skromnym zdaniem, czysto teoretycznym, ponieważ nie posiadam bufora, to różnica pomiędzy niezasypaną rurą bufora, zasypaną miedzią, czy zasypaną KO wynika z tegoż wypełnienia lub jego braku i prawdopodobnie będzie ona wyglądała w każdym z tych przypadków nieco inaczej - inny moment rozpoczęcia intensywnego wrzenia.
Gadżet ten nazywamy w skrócie buforem. Jednak jego pełna nazwa to bufor wzmacniająco stabilizujący. W tej nazwie kryje się wszystko co bufor swoja obecnością wprowadza do procesu.
- rola wzmacniająca polega na tym, że w buforze gromadzi się flegma o mocy zależnej od wysokości wewnętrznej rury i rodzaju wypełnienia będącego w środku tejże rury. Czyli po prostu im lepsze wypełnienie tym flegma zgromadzona w tymże buforze będzie miała większą moc.
- rola stabilizująca polegająca na tym iż w czasie stabilizacji w buforze gromadzi się flegma o mocy zaleznej od warunków opisanych wyżej. Im mocniejsza flegma tym udział bufora w stabilnej pracy całej kolumny jest bardziej efektywny. Rola stabilizująca polega na tym, że kolumna pracując z prędkością ustaloną na początku ma możliwość pracy na stałej prędkości dłużej niż gdyby bufora nie było. Gdy pracujemy na kolumnie bez bufora to korekcję prędkości odbioru musimy przeprowadzić np w 1/3 procesu. Gdy mamy bufor to długość pracy na tej samej prędkości wydłuża nam się nawet dwukrotnie i dłużej. Dlaczego tak się dzieje. Ano z tego powodu, ze gdy zaczyna brakować etanolu w baniaku to kolumna zasilana jest dodatkowo alkoholem z bufora.
Mam nadzieję, ze czegoś nie pomieszałem i opisałem w miarę przejrzyście. Jeśli jest inaczej to musicie mi wybaczyć bo jestem po pierwszych kieliszkach wyrobów kolegi Manowar. Są to próbki alkoholi z eksperymentu opisanego w tym temacie:
post174655.html#p174655
Moje pierwsze wrażenia -
Ostatnio zmieniony sobota, 31 sie 2019, 14:19 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 2438
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 646 razy
- Otrzymał podziękowanie: 602 razy
Re: Wypełnienie bufora
@aakk.
Radius pisze o buforze idealnym. Pojawia się pytanie o ten ideał. Dla mnie bufor idealny - biorąc pod uwagę jego funkcję stabilizującą - umożliwia jednoczesne wygotowanie zawartości kotła i bufora bez korekty odbioru do 100C z prędkością 12ml/1000W przyłożonej mocy. Nie wiem czy jest choć jeden taki na forum. Z kolei biorąc pod uwagę funkcję wzmacniającą moim zdaniem powinien osiągać nieco ponad 60% ale nie więcej niż 70% by przy długiej stabilizacji zastąpić drugą rektyfikację i wygotować przedgony trudne do wyłapania w mniejszych stężeniach. Dla mnie, przy pojedynczym buforze, te funkcje się wykluczają. Zresztą bufor idealny do wsadu 20% nie będzie już idealny dla wsadu 10% bez zmiany sposobu prowadzenia rektyfikacji. Dlatego w przytoczonym przez Ciebie poście piszę co jest dla mnie ważne (spust i cyrkulacja) by bufor choć w części spełniał wymagania ideału przy dostosowaniu sposobu prowadzenia rektyfikacji do posiadanej konstrukcji.
Radius pisze o buforze idealnym. Pojawia się pytanie o ten ideał. Dla mnie bufor idealny - biorąc pod uwagę jego funkcję stabilizującą - umożliwia jednoczesne wygotowanie zawartości kotła i bufora bez korekty odbioru do 100C z prędkością 12ml/1000W przyłożonej mocy. Nie wiem czy jest choć jeden taki na forum. Z kolei biorąc pod uwagę funkcję wzmacniającą moim zdaniem powinien osiągać nieco ponad 60% ale nie więcej niż 70% by przy długiej stabilizacji zastąpić drugą rektyfikację i wygotować przedgony trudne do wyłapania w mniejszych stężeniach. Dla mnie, przy pojedynczym buforze, te funkcje się wykluczają. Zresztą bufor idealny do wsadu 20% nie będzie już idealny dla wsadu 10% bez zmiany sposobu prowadzenia rektyfikacji. Dlatego w przytoczonym przez Ciebie poście piszę co jest dla mnie ważne (spust i cyrkulacja) by bufor choć w części spełniał wymagania ideału przy dostosowaniu sposobu prowadzenia rektyfikacji do posiadanej konstrukcji.
-
- Posty: 1195
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
- Kontakt:
Re: Wypełnienie bufora
O czyli udało mi się zbudować bardzo dobry bufor jak na pierwszy raz. Przy odbiorze 30ml/min i grzaniu w okolicach ~2600W nie musiałem ostatnim razem w ogóle zmniejszać odbioru aż do samego końca. Bufor posiada tylko podgrzewane dno no i oczywiście wypełniony sprężynkami KO
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 1195
- Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Sieradz
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
- Kontakt:
Re: Wypełnienie bufora
Jasne Sam bufor średnicy 139.7mm ( ścianka 2mm ) i wysokości około 30cm ( bez złączy ). W środku 25cm rura 76.1mm wypełniona KO która jest wspawana w dekielku który wchodzi 1cm w środek rury 139.7 aby utworzyć przestrzeń która będzie dogrzewała troszkę bufor. Od dołu wspawany dekiel z korkiem do kega. Na górze środkowej rury dennica a nad nieco miejsca na "pianę" podczas ostrego wrzenia. Na dole zaworek do spuszczania zawartości bufora do kega. Bufor nieocieplony, choć zastanawiam się jakie to wniesie zmiany jeśli go teraz ocieplę. Budowany po wcześniejszym wpisaniu wszystkich danych do arkusza exela i informacji że takie wymiary są ok ( gdzieś na forum znalazłem taki fajny arkusz ).
Pojemność bufora około 1.7L, keg 50L, moja kolumna rura 63.5 mm, ovm.
Po kilku procesach i dzięki informacjom z forum stwierdziłem że najbardziej optymalne pracuje jeśli zamykam zawór spustowy do kega po około 5-10minutach stabilizacji.
Jeszcze znalazłem jakieś zdjęcia z początku budowy. Chyba nie opisałem tego zbyt chaotycznie i wszystko jest zrozumiałe
Pojemność bufora około 1.7L, keg 50L, moja kolumna rura 63.5 mm, ovm.
Po kilku procesach i dzięki informacjom z forum stwierdziłem że najbardziej optymalne pracuje jeśli zamykam zawór spustowy do kega po około 5-10minutach stabilizacji.
Jeszcze znalazłem jakieś zdjęcia z początku budowy. Chyba nie opisałem tego zbyt chaotycznie i wszystko jest zrozumiałe
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
-
- Posty: 368
- Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 08:23
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Wypełnienie bufora
@lesgo58
Wyszło na moje, cytuję Twoje słowa
Wyszło na moje, cytuję Twoje słowa
Chyba zgodzisz się z niepodważalnym faktem, że temperatura wrzenia mieszaniny zależy od jej mocy (zawartości etanolu i innych składników) Przykładem jest zmiana temperatury wrzenia zawartość KEG-a w miarę postępowania procesu, która nieustannie wzrasta, gdyż maleje stężenie etanolu. Skoro więc rodzaj wypełnienia decyduje o mocy mieszaniny w buforze, to z automatu będzie on miał wpływ na temperaturę wrzenia tej mieszaniny. Co należałoby potwierdzić doświadczalnie. Taki był mój wniosek.w buforze gromadzi się flegma o mocy zależnej od wysokości wewnętrznej rury i rodzaju wypełnienia będącego w środku tejże rury. Czyli po prostu im lepsze wypełnienie tym flegma zgromadzona w tymże buforze będzie miała większą moc.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 sie 2019, 22:37 przez pepe59, łącznie zmieniany 4 razy.
Re: Wypełnienie bufora
Jeżeli mamy tylko bufor bez katalizatora, to przy pierwszym odpędzie używam sprężynek miedzianych, które oczyszczają nam destylat z niepożądanych zapachów i smaków. Przy pierwszym odpędzie otrzymujemy tzw. surówkę, żeby destylat był pijalny należy go ulepszyć, czyli rektyfikować, inaczej mówiąc, drugi raz destylować i właśnie wtedy wyciąga się sprężynki miedziane z bufora i zamienia się na nierdzewne i to tyle filozofii.
Widzę, że nikt konkretnie Ci nie odpowiedział, to powiem jak ja to robię.Przemoo pisze:Panowie czym wypełnić bufor ? Miedź czy nierdzewka ? Bo szukając znalazłem obie możliwości. Podpowie ktoś ? Kolumna z OLM głowica aabratek. Mam katalizator.
Jeżeli mamy tylko bufor bez katalizatora, to przy pierwszym odpędzie używam sprężynek miedzianych, które oczyszczają nam destylat z niepożądanych zapachów i smaków. Przy pierwszym odpędzie otrzymujemy tzw. surówkę, żeby destylat był pijalny należy go ulepszyć, czyli rektyfikować, inaczej mówiąc, drugi raz destylować i właśnie wtedy wyciąga się sprężynki miedziane z bufora i zamienia się na nierdzewne i to tyle filozofii.
Ostatnio zmieniony sobota, 31 sie 2019, 20:45 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2754 razy
Re: Wypełnienie bufora
Chyba na przyszłość muszę zacząć czytać posty po dwa razy.
Przepraszam za zamieszanie.
Oczywiście. Bez dwóch zdań.pepe59 pisze: Skoro więc rodzaj wypełnienia decyduje o mocy mieszaniny w buforze, to z automatu będzie on miał wpływ na temperaturę wrzenia tej mieszaniny. Co należałoby potwierdzić doświadczalnie. Taki był mój wniosek.
Chyba na przyszłość muszę zacząć czytać posty po dwa razy.
Przepraszam za zamieszanie.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wypełnienie bufora
Witam mam pytanie jaka może być przyczyna braku zasilania bufora stabilizującego chodzi mi dokładnie że po stabilizacji i napełnieniu bufora nie widać w nim bąbelków lecących do góry tak jak miałem zawsze do tej pory teraz jedynie widać ciecz zalaną do połowy wziernika bufora stabilizującego .???
-
- Posty: 271
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wypełnienie bufora
A powiedz czy oprócz tego , że nie lecą Ci bombelki dzieje się coś jeszcze w sensie , że bufor nie chce oddać pod koniec zawartości alkoholu ? Ciecz zalana do do połowy wziernika bufora ( jeśli ten wziernik masz na wysokości przelewu ) powinna być prawie do końca procesu i tak wygląda praca prawidłowa bufora , możesz tam tylko widzieć jakieś właśnie bombelki , mocne wrzenie występuje na koniec procesu .
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 lis 2022, 14:13 przez Pako23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wypełnienie bufora
Wiem że bufor powinien oddawać alkohol jak w kegu temperatura jest w okolicy 96'C u mnie natomiast jest temperatura kega 92'C mniej więcej i bufor zaczyna oddawać alkohol ponieważ zaczyna się wzrost temperatury w nim z 78.50'C w górę wygląda tak jakby pary z kega nie wzmacniały cieczy znajdującej się w buforze spróbuję przesypać wypełnienie składające się z sprężynek nierdzewnych w buforze . I tu moje pytanie czy sprężynki w buforze powinny być delikatnie ubijane frakcjami czy też wsypane luźno?
-
- Posty: 248
- Rejestracja: sobota, 23 lut 2013, 17:01
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Wypełnienie bufora
Praca bufora wróciła do normy, według opisu Pako23.
Zostaw 1/5 przestrzeni pustej w buforze. Nie potrafię tego wyjaśnić ale u mnie rozwiązało to wszystkie problemy związane z buforem.land75 pisze:spróbuję przesypać wypełnienie składające się z sprężynek nierdzewnych w buforze
Praca bufora wróciła do normy, według opisu Pako23.
-
- Posty: 271
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wypełnienie bufora
Wypełnienia w buforze nie ubijaj zbyt mocno, co do twoich problemów to albo za szybko odbierasz bo na to wszystko wskazuje, tym bardziej że bufor masz ładnie wzmocniony (jeśli ufać temperaturze) , lub zrób jeszcze taki test, otwórz spust bufora do kega , jeśli zacznie Ci kapać alkohol z odpowietrznika kolumny to będzie znaczyć że najprawdopodobniej porobiły się warstwy w buforze. Sprawdź to jeśli taka sytuacja nastąpi będziemy rozwiązywać problem dalej .
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wypełnienie bufora
Dzięki koledzy za rady także zrobię że nie będę ubijał mocno sprężynek tylko wsypię je luźno odnośnie prędkości pobierania to myślę że nie odbieram za szybko przy grzałce 2,5 kW odbieram z olm 25 ml na minutę średnicę kolumny mam 63,5 zaś wysokość całkowita 2.60metra. Dodam że sprężynki w buforze mam średnicy 4,2 mm zaś w pozostałej części kolumny 3,8mm ,katalizazator 16cm wysokości zasypany jest sprężynkami miedzianymi 4,8 mm.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 21 lis 2022, 20:24 przez land75, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 271
- Rejestracja: niedziela, 15 lis 2015, 10:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Wypełnienie bufora
Pomyśl teraz defacto co napisałeś. Skad wiesz ,że ma dobrze wykalibrowane sondy ? Nie rozumiem po co się go czepiasz i szydzisz , ciężko się domyśleć , że ta sonda pokazuje tylko to ,że bufor jest wzmocniony prawidłowo? A czy będzie stopień w ta czy w tamtą to co to jest za różnica? To są warunki domowe a nie laboratoryjne , nasze sondy pokazują raczej temperaturę podglądowa, tym bardziej jak ktoś nie wykalibbrował sond, a robić tego nie trzeba .
Ostatnio zmieniony wtorek, 22 lis 2022, 08:47 przez Pako23, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 137
- Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2018, 14:03
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i chyba zostanę taki jaki jestem
- Ulubiony Alkohol: domowy trunek
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wypełnienie bufora
Zasyp mam w nim 18 cm zaś odnośnie czasu jego wzmacniania to trwa to około dwóch i pół godziny. Najpierw zalewam kolumnę trzy razy później stabilizuje pół godziny na otwartym buforze i odbieram 100 ml podpałki po czym zamykam bufor i zmniejszam prędkość na dwie krople na sekundę (wtedy bufor się zapełnia) po około 30 minutach odbieram przy maksymalnie otwartym zaworku z LM 50 ml po czym znów zmniejszam na dwie krople na sekundę I robię to około trzech razy czyli trwa to w granicacy 2.5h wtedy temperatura w buforze mniej więcej pokazuje mi w granicach 78.5 st C.