Fosforan dwuamonowy, jaka ilość...

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
agrarroia
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 14:25
Krótko o sobie: Prawdopodobnie baba z jajem
Ulubiony Alkohol: tequila

Post autor: agrarroia »

Mam mały problem. Czy mógłby mi ktoś pomóc w dawkowaniu tej pożywki. W domu nie posiadam aż tak dokładnej wagi, aby odmierzyć np.10 gram. Czy ktoś wie ile to jest np. mililitrów w postaci sypkiej.
Awatar użytkownika

Lukstir
150
Posty: 157
Rejestracja: niedziela, 7 lis 2010, 01:59
Krótko o sobie: Dziękuje za to że są jeszcze psotnicy, którzy potrafią przekazać wiedzę potomnym. Pozdro dla Adminów i Braci psotniczej :-)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Piwo, Bimberek.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Irlandia
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Fosforan dwuamonowy, jaka ilość...

Post autor: Lukstir »

Witam Agrarroia, zerknij tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/post23701.html#p23701. Może znajdziesz coś dla siebie.

Pozdrawiam serdecznie, Luk
Psocić każdy może ;-), trochę lepiej lub trochę gorzej... :ok:
Pozdrawiam serdecznie, Lukstir

Autor tematu
agrarroia
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 14:25
Krótko o sobie: Prawdopodobnie baba z jajem
Ulubiony Alkohol: tequila
Re: Fosforan dwuamonowy, jaka ilość...

Post autor: agrarroia »

Dziękuję:) Jak prawie zawsze posłużyłam się intuicją i rozumem. Posiadam w domu sole magnezu. Kryształki mają podobną strukturę i wagę. Wiadomo mi, iż 1g tego specyfiku, to 1,25ml. Tak teraz sobie myślę, że niedużo się pomylę w takim dawkowaniu.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Fosforan dwuamonowy, jaka ilość...

Post autor: Zygmunt »

Nawet jak, to dawkowanie pożywki nie musi być dokładne co do miligramów...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
agrarroia
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2010, 14:25
Krótko o sobie: Prawdopodobnie baba z jajem
Ulubiony Alkohol: tequila
Re: Fosforan dwuamonowy, jaka ilość...

Post autor: agrarroia »

Ja wyznaję zasadę, że im mniej chemii tym lepiej:)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Fosforan dwuamonowy, jaka ilość...

Post autor: Zygmunt »

Akurat w tym przypadku im więcej, tym lepiej. To nie konserwant, czy rakotwórczy proszek, syp śmiało.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”