Ocet jabłkowy dziwny nalot i zapach

Przepisy i sposoby wytwarzania domowego octu.

Autor tematu
Wojtek5
650
Posty: 693
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 87 razy

Post autor: Wojtek5 »

Cześć wszystkim,
Robiłem ocet jabłkowy na przełomie marca i kwietnia tego roku, ten był robiony dwa razy tzn.
z pierwszego robienia odparowało mi dużo płynu i jakiś taki słaby był w smaku, więc jabłka wywaliłem zostawiając płyn, który uzupełniłem i włożyłem świeże jabłka Reneta.
Zrobił się, ładnie pachniał, więc zlałem go do słoika.
Dziś to jakieś 4 miesiące jak jest w słoiku i jakieś 2-3 tyg temu zauważyłem, czarny nalot na pokrywce, który skrapla się i spada do zawartości. Zakładam, że guma na pokrywce zaczęła korodować od oparów.
Sam płyn powyżej sklarowanej części i lekkiego żelu u góry jest jako tako czysty, choć już nie pachnie ani jabłkami ani octem. Zapachu nie potrafię dobrze określić, ale jest mdły, coś jakby karmel połączony z zapachem farby emulsyjnej - mniej więcej tak to przypomina.
Nie próbowałem, jakoś nie mam odwagi.

Czy ktoś miał coś podobnego, ew. czy to nadaje się dalej do spożycia czy wylania?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
alembiki
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2604
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Ocet jabłkowy dziwny nalot i zapach

Post autor: jakis1234 »

Oj nie chciałbym takie coś spożywać. Według mnie do wylania.
Pozdrawiam z opolskiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ocet Domowy”