Witam serdecznie!
Zanim rozpocznę, proszę o wyrozumiałość jeżeli popełniam jakiekolwiek błędy ortograficzne albo moje zdania nie mają sensu . Mieszkam poza ojczyzną od ok. 20 lat, rzadko(prawię napisałem żadko ) mam okazję rozpisywać się po Polsku.
Kilka miesięcy temu skosztowałem wina domowej roboty. Byłem miło zaskoczony jakością wyrobu I ogólnie smakiem.
Od tamtej pory przymieżałem się do rozpoczęcia własnej, małej produkcji. Trochę czytania na internecie, czasem zaglądam na kanały YouTube typu Malinowy Nos, Skipior i kilku innych czarodzieji.
Powoli zacząłem kupowyać podstawowy sprzęt, balon, środki czyszczące, pirosiarczyn, drożdze, pożywki itd. Tydzień temu nastawiłem pierwszy balon, domyślam się żę jak na pierwszy raz coś napewno zrobiłem nie tak ale zobaczymy co z tego będzie
CichoCzarny
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: CichoCzarny
Witaj na tym zacnym forum
Powodzenia
Polecam ten temat o ile nie czytałeś https://alkohole-domowe.com/forum/podst ... t6449.html
Powodzenia
Polecam ten temat o ile nie czytałeś https://alkohole-domowe.com/forum/podst ... t6449.html
Ostatnio zmieniony środa, 1 cze 2022, 19:27 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: CichoCzarny
Nie taki zły ten Polski.
W telefonie ustaw Polski będzie ci podpowiadał, w kompie też ustaw język. Ja też zapominam słów, oraz pisowni. Forum, ma wbudowany słownik, każdy telefon i komp też, język zmień.
Inwestuj w balony, bo sezon owocowy idzie, małe, duże, różne.
Zobaczysz, przydadzą się.
Jakie pierwsze winko i z czego?
Napisz co tam dodałeś finalnie, łatwiej będzie podpowiedzieć.
Ps: z ciekawości, to gdzie jesteś?
W telefonie ustaw Polski będzie ci podpowiadał, w kompie też ustaw język. Ja też zapominam słów, oraz pisowni. Forum, ma wbudowany słownik, każdy telefon i komp też, język zmień.
Inwestuj w balony, bo sezon owocowy idzie, małe, duże, różne.
Zobaczysz, przydadzą się.
Jakie pierwsze winko i z czego?
Napisz co tam dodałeś finalnie, łatwiej będzie podpowiedzieć.
Ps: z ciekawości, to gdzie jesteś?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: środa, 1 cze 2022, 15:20
- Podziękował: 6 razy
Re: CichoCzarny
Sprzęt zdesynfekowany środkiem VWP, po czym wypłukane wodą a potem wodą z piro.
Wlałem 2.7L soku, w nim rozpuszczony 1kg cukru - Na pierwszą porcję chyba troche przesadziłem, nie wziąłem pod uwagę cukier w soku - ale pracuje już od tygodnia. Dam mniej cukru albo wcale na cichą fermentację.
Drożdze Bayanus około 7g-8g i pierwsza porcja pożywki 1.8g. Pachnie z rurki nawet ładnie
Wygląda to ja poniżej, zastanawiam się/mam nadzieję że to co pływa na wierzchu to normalne:
Obecnie UK, pólnocny Londyn.rozrywek pisze: Ps: z ciekawości, to gdzie jesteś?
Na pierwszą próbę żeby nie marnować owoców chcę zrobić 5L z soku tłoczonego, Jabłko-Gruszka.rozrywek pisze:Jakie pierwsze winko i z czego?
Napisz co tam dodałeś finalnie, łatwiej będzie podpowiedzieć.
Sprzęt zdesynfekowany środkiem VWP, po czym wypłukane wodą a potem wodą z piro.
Wlałem 2.7L soku, w nim rozpuszczony 1kg cukru - Na pierwszą porcję chyba troche przesadziłem, nie wziąłem pod uwagę cukier w soku - ale pracuje już od tygodnia. Dam mniej cukru albo wcale na cichą fermentację.
Drożdze Bayanus około 7g-8g i pierwsza porcja pożywki 1.8g. Pachnie z rurki nawet ładnie
Wygląda to ja poniżej, zastanawiam się/mam nadzieję że to co pływa na wierzchu to normalne:
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: CichoCzarny
Dużo tego cukru, ale cóż trudno.
To co pływa na wierzchu, to tak ma być.
Jak zacznie opadać, to wtedy będziesz wiedział że koniec jest blisko.
Ps: północny lądek zdrój?
Mam nadzieję że nie seven sisters.
Jak chcesz, podaj nr na pw, pogadamy, mam bez limitu, szybciej będzie, niż pisać.
Też jestem w Uk.
To co pływa na wierzchu, to tak ma być.
Jak zacznie opadać, to wtedy będziesz wiedział że koniec jest blisko.
Ps: północny lądek zdrój?
Mam nadzieję że nie seven sisters.
Jak chcesz, podaj nr na pw, pogadamy, mam bez limitu, szybciej będzie, niż pisać.
Też jestem w Uk.
Ostatnio zmieniony niedziela, 5 cze 2022, 16:27 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............