Nastaw na cukrze trzcinowym Demerara

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
vlugt25
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2018, 12:10

Post autor: vlugt25 »

Witam.
Mam dojscie do taniego cukru trzcinowego Demerara.
Pytanie takie: czy nadaje sie na cukrówke? Czy jest jakas różnica w fermentacji a potem destylacji?
Z góry zaznacze, że nie robie, nie robiłem i nie będe robil rumu.
Ostatnio zmieniony piątek, 4 mar 2022, 18:04 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Nastaw na cukrze trzcinowym Demerara

Post autor: rozrywek »

Na tzw cukrówkę nadaje się wszystko.
Sprzęt ci to powycina do postaci czystego spirytu.

Ale..szkoda go na cukrówkę.

Jak masz fajne dojście to może ktoś będzie zainteresowany, i zechce go użyć w innym celu niż cukrówka.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
vlugt25
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2018, 12:10
Re: Nastaw na cukrze trzcinowym Demerara

Post autor: vlugt25 »

No to super. Jutro jade po palete cukru.
Moge odstapic komus ale ja w UK siedze.

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 260 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Nastaw na cukrze trzcinowym Demerara

Post autor: boxer1981228 »

Jak masz demerarę to zrób rum. Demerara i Muscovado nadają się żeby z nich zrobić rum. Szkoda ich na cukrówkę.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw na cukrze trzcinowym Demerara

Post autor: wawaldek11 »

Masz go taniej niż buraczany?
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
vlugt25
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2018, 12:10
Re: Nastaw na cukrze trzcinowym Demerara

Post autor: vlugt25 »

Kupiłem worek 25kg za £10 a jak wezmę paletę to mi zajdzie z ceny na £8 może £9 za worek.....wiec jak za darmo
Ostatnio zmieniony sobota, 5 mar 2022, 13:37 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Albertgonzo
50
Posty: 72
Rejestracja: sobota, 12 wrz 2020, 18:13
Ulubiony Alkohol: Starka
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Wielka Brytania
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw na cukrze trzcinowym Demerara

Post autor: Albertgonzo »

vlugt25 pisze:No to super. Jutro jade po palete cukru.
Moge odstapic komus ale ja w UK siedze.
W jakim rejonie konkretnie? Mój rum z molasy i demery już pół roku w beczce siedzi. Wczoraj kosztowałem i nabiera coraz to lepszych nut i delikatności. Potrzymam go jeszcze jakiś rok, dwa.

Mam możliwość nabycia 400kg skrobi za £0.90 za kg ale chce polowe odstąpić bo miejsca brak.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 mar 2022, 13:39 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
vlugt25
5
Posty: 6
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2018, 12:10
Re: Nastaw na cukrze trzcinowym Demerara

Post autor: vlugt25 »

Blackpool, Lancashire
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”