Krzysztoff witam. Moim zdaniem wogóle nie warto dokupować kupnych soków tylko skupażować i wlać do balona. W kupnych sokach mogą być konserwanty nie pozwalające żyć drożdżom. Jeden Bóg wie z czego są soki kupne robione.
Podaje Ci winną tabelę z której dobierzesz sobie proporcje. Jest to nie moja tabela, ale wielokrotnie się nią posiłkowałem z dobrym skutkiem.
Tabelaryczne zestawienie składników win owocowych
Zalecane proporcje soku (owoców), cukru, wody i kwasku cytrynowego na 10 l nastawu.
Substrat ilość owoców sok cukier dla mocy woda kw. cyt.
kg litr 12% 14% 16% litr gram
Agrest 5,3 3,7 1,8 2,2 2,5 5,0 0
Aronia 7,9 5,5 1,7 2,0 2,4 3,3 16
Czarny bez 7,7 5,0 1,7 2,1 2,4 3,8 10
Czarna jag 8,6 6,0 1,8 2,1 2,5 2,7 10
Czereśnie 7,7 5,0 1,7 2,0 2,4 3,8 18
Dzika róża 2,5 1,3 2,0 2,3 2,7 7,4 20
Głóg 2,5 1,3 2,0 2,3 2,7 7,3 20
Gruszki 7,9 5,5 1,5 1,9 2,2 3,4 24
Jabłka 10,8 6,5 1,5 1,8 2,2 2,4 25
Jeżyny 8,5 5,5 1,8 2,1 2,5 3,2 10
Maliny 6,7 4,7 1,9 2,2 2,6 4,0 0
Morele 10,8 5,4 1,7 2,1 2,4 3,3 0
Porzec białe 4,6 3,2 1,9 2,2 2,6 5,5 0
Porzec czar 3,9 2,3 1,9 2,3 2,6 6,3 0
Porzec czer 3,9 2,9 1,9 2,3 2,6 5,7 0
Rabarbar 5,0 3,0 2,0 2,4 2,7 5,6 17
Rodzynki 1,4 1,0 1,7 2,1 2,4 7,8 20
Śliwki renkl 9,0 4,5 1,9 2,3 2,6 4,1 5
Śliwki węgie 8,3 5,0 1,6 2,0 2,3 3,8 10
Truskawki 10,0 7,0 1,2 1,5 1,9 2,1 11
Winog białe 7,9 5,5 1,2 1,5 1,9 3,6
Winog czar 7,9 5,5 1,2 1,6 1,9 3,6 0
Wiśnie 9,2 5,5 1,6 1,9 2,3 3,4 4
Zboża 2,5 2,1 2,5 2,8 8,5 40
Są to sprawdzone zalecane proporcje .
Jeżeli masz cukromierz (kosztuje ok. 10 zł
http://biowin.pl/?bio=1&lang=pol&str=4& ... fe07d06b7b )
to sobie poradzisz, jak nie to niech najpierw drożdże wyjedzą cukier a potem jak ustanie praca dodawaj roztwór cukrowy małymi porcjami np. po 0,5 kg czy 0,25 kg.
Powodzenia (pożywka winna obowiązkowa + drożdże)