Imagine to lewicowa utopia, a z tej nigdy nie wynikło nic dobrego.
Gdzie są Ci prawdziwi ludzie? Zarówno przeciwnicy, jak i entuzjaści szczepień życzą sobie źle. Zwolennicy odmiennych partii. Kibice różnych klubów. Cieszy nas, kiedy osoba robiąca coś głupiego zostaje na miejscu ukarana i staje jej się krzywda (te wszystkie filmiki karma itp.). Jeśli ktoś łamie prawo, to już w ogóle niech umiera... Cieszy nas szkoda myślących odmiennie od nas. Tak naprawdę wiele nas nie różni od nazistów i spora część ludzi w ich sytuacji zachowywałaby się podobnie.zielonka pisze:I tym się własnie ludzie prawdziwi różnią od zamordystów i oprawców.
Właściwa lekcja płynąca z XXw. to "właśnie tacy są zwykli ludzie":
Pytaniem jest co tak naprawdę uzależnia. Uzależniać może myślenie „jestem dobrą osobą”. Może i tak. Jednak ktoś o umyśle psychoanalitycznym mógłby powiedzieć, że to nie to jest narkotykiem. Narkotykiem jest nienawiść, usprawiedliwienie do użycia siły, pragnienie totalitarnej kontroli i tyranicznych rządów. Maska dobroci jedynie to przykrywa. (...)
Mam ujście dla moich najgorszych impulsów. Nie muszę ich nawet świadomie zauważać, bo mam tę maskę dobroci, więc mogę pozwolić ”demonicznym siłom”, będącym częścią ludzkiej psychiki, na swobodne działanie, jednocześnie mówiąc, że jestem dobry.
Często to nie jest nawet chęć przekonania innych i zrobienia czegoś dobrego, a tylko wygrania dyskusji.nemeto pisze:Kurde jakbym nasz Sejm oglądał, obie strony usilnie starają się przekonać drugą stronę do swoich racji. Nie ma tam zrozumienia dla drugiej strony - jest jedynie próba przeciągnięcia na "dobrą stronę" (czytaj moją).
Nie czytałem tematu, który (jak się domyślam) jest inspiracją tego manifestu, więc odnoszę się jedynie do treści zawartych tutaj.