Jagermeister
Hm... Jak chcecie uzyskać taki ładny ciemny kolor jagera a’la ramazzotti to zamiast białego cukru wystarczy zastosować cukier trzcinowy nierafinowany dark muscovado. Da piękny ciemny kolor, inną słodycz, i nie trzeba dodawać zaprawek.. Niestety. Z nalewkami ziołowymi jest jeden wielki kłopot, ... one smak zyskują dopiero po dluuuugim dojrzewaniu. Rok dla tego typu nalewek to niezbędne minimum. ( rzecz jasna jager to nie whisky czy burbon wiec ten rok to jeszcze nie tak przecież strasznie... ).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 97
- Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2021, 18:51
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jagermeister
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.
Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół .Zwodzik pisze: zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.
-
- Posty: 140
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jagermeister
Może się wtrącę ze swoim spostrzeżeniem. Osobiście lubię oryginał ale jako hobbysta spróbowałem zaprawki, Hunterschnaps z Prestige. Na dobrym destylacie jak dla mnie bardzo bardzo przypomina oryginał (ślepego testu nie robiłem). Ominąć można zabawę z ziołami, bardziej lub mniej udane eksperymenty związane z poszukiwaniem ingrediencji. Tyle ode mnie, z zaciekawieniem obserwuję dalej wątek;)
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
-
- Posty: 227
- Rejestracja: czwartek, 16 sty 2020, 13:16
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
-
- Posty: 140
- Rejestracja: niedziela, 3 lis 2019, 20:26
- Krótko o sobie: typowy słowianin co za kołnierz nie wylewa ;)
bimbrownik z wyboru - Ulubiony Alkohol: ten który ma "ukrytą moc" i atakuje z zaskoczenia
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jagermeister
Jak dalest jak pisze producent, zgadzam się. Dodaj mniej cukru, a 20ml starczy na litr, niech odstąpi miesiąc i spróbuj;) ja go robię na ok 40%marian.naworski pisze:@sinynos próbowałem zaprawki o której mówisz, dla mnie totalnie odpychający trunek nie zdatny do picia . Nawet butelkę zafarbował na zielono . Z oryginalnym Jegerem raczej mało wspólnego.
Ach! ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem,
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
To tylko nasze, co dziś zjemy i wypijem!
Jacek Soplica vel Ksiądz Robak
Re: Jagermeister
Cześć, poszperałem nieco po forach, stronach etc i wpadło mi w oko kilka składników które można by było dodać, ale niekoniecznie wiem w jakich ilościach, może jakieś sugestie? Dodam, że dobrze by było sugerować się "łyżeczkami", aby było po prostu łatwiej ewentualnie dodać coś do przepisu z pierwszego posta.
- lukrecja
- kolendra
- koper włoski
- żeńszeń
- ziele lubczyku
- arcydzięgiel
- hyzop
- szafran
- lukrecja
- kolendra
- koper włoski
- żeńszeń
- ziele lubczyku
- arcydzięgiel
- hyzop
- szafran
-
- Posty: 486
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Jagermeister
Nie mam wiedzy jak jest z "jegrem" ale widziałem w sklepie beczki dębowe po likerze ziołowym. To może i coś tam leżakuje?Rebeli@nt pisze:Kolego są to pierdy producentów o tych beczkach tak samo jak z tą ilością ziół .Zwodzik pisze: zrobiłem mały eksperyment i do jednej butelki dodałem parę płatków dębowych na kolor gdyż original w beczce też leżakuje
Jager jak już leżakuje, to albo w ceramice ewentualnie w szkle. Czy ktoś z kolegów pijąc jagera wyczuł, by takowy mógł leżakować w beczce i to przez kilka lat, bo ja za cholerę.
Ostatnio zmieniony wtorek, 19 paź 2021, 18:29 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 31
- Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2018, 12:19
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz