Witajcie
Zanim trafiłem na forum spróbowałem zrobić pierwsze wino bo każdego roku marnowało mi się dużo winogrona.
A więc:
Tydzień temu do 60l balona wrzuciłem Ok 40kg pogniecionego winogrona i wlałem do tego 10kg cukru rozpuszczonego w ok 7litrach wody (nie dodawałem drożdży)
Na początku z rurki zaczęło „bulgotać” lecz teraz jakby zwolniło i tak myślę że przesadziłem z cukrem...
Czy po tych kilku dniach mogę jeszcze dodać drożdże żeby przerobić ten cukier czy jest za późno ?
Jestem w temacie kompletnie zielony dlatego proszę o wyrozumiałość.
Z góry dziękuję za rady
Panowie pomocy -pierwsze wino
-
Autor tematu - Posty: 1
- Rejestracja: wtorek, 21 wrz 2021, 15:56
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Panowie pomocy -pierwsze wino
Kolego, zero informacji jakie Blg było, winogrona mają bardzo różną ilość cukrów. Bez zbadania początkowego Blg, nic nie wiemy jakie były warunki początkowe.
A generalnie wino z winogron robi się bez dodatku cukru na początku. Dodaje się ewentualnie później do dosłodzenia.
Wino robiłeś na dzikusach, to są nieprzewidywalne drożdże, pewnie już przerobiły ile mogły i tyle.
Dopóki nie będziesz znał zawartości cukru, trudno cokolwiek radzić.
A generalnie wino z winogron robi się bez dodatku cukru na początku. Dodaje się ewentualnie później do dosłodzenia.
Wino robiłeś na dzikusach, to są nieprzewidywalne drożdże, pewnie już przerobiły ile mogły i tyle.
Dopóki nie będziesz znał zawartości cukru, trudno cokolwiek radzić.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 66
- Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Panowie pomocy -pierwsze wino
Obejrzyj https://www.youtube.com/watch?v=GuqBprKdoRs Generalnie musisz się wyposażyć minimum w cukromierz. Jak będziesz chciał zgłębić wiedzę na forum jest wszystko BTW u mnie w tym roku winogron wodnisty i mało słodki- wiadomo jaka była pogoda
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Panowie pomocy -pierwsze wino
Podstawowy błąd, to nie dodawanie drożdży specjalistycznych. Bez tego dzikusy mogą stanąć i na 7-9 procent alkoholu i będziesz miał słodki ulepek winopodobny. Co możesz teraz zrobić? Kup drożdże tzw restartery i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 41
- Rejestracja: czwartek, 30 lis 2017, 19:45
- Krótko o sobie: wpadłem w nałóg działań
- Ulubiony Alkohol: własnej produkcji
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: okolice
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Panowie pomocy -pierwsze wino
Polecam bayanus g995 , mi ładnie robotę robią ,tylko jak dla mnie trochę za dużo cukru
Ostatnio zmieniony piątek, 24 wrz 2021, 21:52 przez kociołek, łącznie zmieniany 1 raz.