Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
Milosz92.LPU
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 21 wrz 2021, 14:56
Załączniki
Panowie pomocy -pierwsze wino

Postautor: Milosz92.LPU » wtorek, 21 wrz 2021, 15:06

Witajcie
Zanim trafiłem na forum spróbowałem zrobić pierwsze wino bo każdego roku marnowało mi się dużo winogrona.
A więc:
Tydzień temu do 60l balona wrzuciłem Ok 40kg pogniecionego winogrona i wlałem do tego 10kg cukru rozpuszczonego w ok 7litrach wody (nie dodawałem drożdży)
Na początku z rurki zaczęło „bulgotać” lecz teraz jakby zwolniło i tak myślę że przesadziłem z cukrem...
Czy po tych kilku dniach mogę jeszcze dodać drożdże żeby przerobić ten cukier czy jest za późno ?
Jestem w temacie kompletnie zielony dlatego proszę o wyrozumiałość.
Z góry dziękuję za rady :)
Ostatnio zmieniony środa, 22 wrz 2021, 10:48 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

jakis1234
800
Posty: 816
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Panowie pomocy -pierwsze wino

Postautor: jakis1234 » środa, 22 wrz 2021, 11:20

Kolego, zero informacji jakie Blg było, winogrona mają bardzo różną ilość cukrów. Bez zbadania początkowego Blg, nic nie wiemy jakie były warunki początkowe.
A generalnie wino z winogron robi się bez dodatku cukru na początku. Dodaje się ewentualnie później do dosłodzenia.
Wino robiłeś na dzikusach, to są nieprzewidywalne drożdże, pewnie już przerobiły ile mogły i tyle.
Dopóki nie będziesz znał zawartości cukru, trudno cokolwiek radzić.
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

KofiSzop
20
Posty: 21
Rejestracja: niedziela, 21 lut 2021, 18:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Panowie pomocy -pierwsze wino

Postautor: KofiSzop » czwartek, 23 wrz 2021, 10:08

Obejrzyj https://www.youtube.com/watch?v=GuqBprKdoRs Generalnie musisz się wyposażyć minimum w cukromierz. Jak będziesz chciał zgłębić wiedzę na forum jest wszystko :read: BTW u mnie w tym roku winogron wodnisty i mało słodki- wiadomo jaka była pogoda :roll:

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
850
Posty: 872
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Panowie pomocy -pierwsze wino

Postautor: MASaKrA_Domingo » piątek, 24 wrz 2021, 18:12

Podstawowy błąd, to nie dodawanie drożdży specjalistycznych. Bez tego dzikusy mogą stanąć i na 7-9 procent alkoholu i będziesz miał słodki ulepek winopodobny. Co możesz teraz zrobić? Kup drożdże tzw restartery i postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

kociołek
30
Posty: 41
Rejestracja: czwartek, 30 lis 2017, 19:45
Krótko o sobie: wpadłem w nałóg działań
Ulubiony Alkohol: własnej produkcji
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: okolice
Załączniki
Re: Panowie pomocy -pierwsze wino

Postautor: kociołek » piątek, 24 wrz 2021, 20:51

Polecam bayanus g995 , mi ładnie robotę robią ,tylko jak dla mnie trochę za dużo cukru
Ostatnio zmieniony piątek, 24 wrz 2021, 20:52 przez kociołek, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Wina Gronowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość