Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: środa, 21 lip 2021, 10:41
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam serdecznie.
Nastawiłem wczoraj winko do fermentacji, po 1 dniu (niecałym) piana wypchnęła na wierzch osad (farfocle) z soku. Wino robione z czerwonej porzeczki - sok wyciskany za pomocą wyciskarki wolnoobrowej, więc miał w sobie sporo cząstek stałych. Jest to normalna sytuacja czy trzeba coś z tym robić? Zdjęcie w załączniku.
Pozdrawiam
Nastawiłem wczoraj winko do fermentacji, po 1 dniu (niecałym) piana wypchnęła na wierzch osad (farfocle) z soku. Wino robione z czerwonej porzeczki - sok wyciskany za pomocą wyciskarki wolnoobrowej, więc miał w sobie sporo cząstek stałych. Jest to normalna sytuacja czy trzeba coś z tym robić? Zdjęcie w załączniku.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą
Na kilka razy?
Może napisz już teraz nam, jakie chcesz zrobić proporcje, bo coś czuję, że chcesz zrobić ulepek, a nie wino.
Do wina spokojnie cukier na dwa razy, a gdybyś miał dobre owoce ( specjalnie pod wino uprawiane ) to nawet raz, nieduża ilość.
Może napisz już teraz nam, jakie chcesz zrobić proporcje, bo coś czuję, że chcesz zrobić ulepek, a nie wino.
Do wina spokojnie cukier na dwa razy, a gdybyś miał dobre owoce ( specjalnie pod wino uprawiane ) to nawet raz, nieduża ilość.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą
Tak więc spokojnie wymieszaj wszystko, jak dodasz syrop cukrowy, nic się nie stanie - tylko nie zapomnij zdezynfekować sprzętu przed dodaniem. Ze zdjęcia widać, że wszystko przebiega prawidłowo, więc winko powinno być dobre. Jeżeli mogę Ci coś doradzić to obchodź się oszczędnie z cukrem, zawsze lepiej dać go za mało niż za dużo. Jak dasz za mało, to później nawet po paru miesiącach przy zlewaniu z nad osadu zawsze możesz dosłodzić do smaku, natomiast jak przesłodzisz to nie ma już sposobu na redukcję cukru, jak tylko rozcieńczenie wodą, co odbije się negatywnie na smaku. Więc celuj raczej na początku w wytrawne, a później sobie wyregulujesz smak pod własny gust.
Kolego, mam akurat też nastawione wino porzeczkowe od tygodnia w wiadrze. Różnica jest tylko taka, że dałem porzeczki czerwone i czarne w proporcjach 50/50 i do tego jeszcze agrest. Postanowiłem nie dosładzać cukrem tylko miodem. Też dodawałem ten miód na 2 razy.hjuston pisze:To jeszcze jedno pytanie
Tak więc spokojnie wymieszaj wszystko, jak dodasz syrop cukrowy, nic się nie stanie - tylko nie zapomnij zdezynfekować sprzętu przed dodaniem. Ze zdjęcia widać, że wszystko przebiega prawidłowo, więc winko powinno być dobre. Jeżeli mogę Ci coś doradzić to obchodź się oszczędnie z cukrem, zawsze lepiej dać go za mało niż za dużo. Jak dasz za mało, to później nawet po paru miesiącach przy zlewaniu z nad osadu zawsze możesz dosłodzić do smaku, natomiast jak przesłodzisz to nie ma już sposobu na redukcję cukru, jak tylko rozcieńczenie wodą, co odbije się negatywnie na smaku. Więc celuj raczej na początku w wytrawne, a później sobie wyregulujesz smak pod własny gust.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą
Koledze wywaliło korek po ośmiu latach od zabutelkowania, tak więc bywa różnie.
Wino słodkie, nie siarkowane, w zasadzie nigdy nie kończy swojej pracy.czytam pisze:O ile po dodaniu cukru nie wznowi fermentacji. Oby nie w butelkach.
Koledze wywaliło korek po ośmiu latach od zabutelkowania, tak więc bywa różnie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą
akurat sok z porzeczki, malin, borówki jest trudny w tłoczeniu, wyciskaniu bo po zmieleniu robi się pulpa z ktorej pozniej ciężko oddzielnić sok od miąższu, najlepiej wyciskać bez mielenia, troche więcej sie straci ale przynajmniej sok bedzie klarowny
Polskie soki naturalne PolskiSok.pl
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą
Jasne, tyle że wino z porzeczek się sklaruje , potrwa to krócej lub dłużej, ale jednak.
Wina też staram się doprowadzać do pełnej klarowności, chociaż w niektórych przypadkach to dosyć trudne.
Co innego cydry, piwa czy niektóre nalewki.
A wracając do pytań autora.
Tak jak napisał Domingo, podaj więcej informacji jak robisz to wino, proporcje, Blg (jeżeli mierzyłeś), drożdże itp.
Zobaczymy jak to wygląda.
Wina też staram się doprowadzać do pełnej klarowności, chociaż w niektórych przypadkach to dosyć trudne.
Co innego cydry, piwa czy niektóre nalewki.
A wracając do pytań autora.
Tak jak napisał Domingo, podaj więcej informacji jak robisz to wino, proporcje, Blg (jeżeli mierzyłeś), drożdże itp.
Zobaczymy jak to wygląda.
Pozdrawiam z opolskiego.