Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
hjuston
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 21 lip 2021, 09:41
Załączniki
Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: hjuston » środa, 21 lip 2021, 10:19

Witam serdecznie.

Nastawiłem wczoraj winko do fermentacji, po 1 dniu (niecałym) piana wypchnęła na wierzch osad (farfocle) z soku. Wino robione z czerwonej porzeczki - sok wyciskany za pomocą wyciskarki wolnoobrowej, więc miał w sobie sporo cząstek stałych. Jest to normalna sytuacja czy trzeba coś z tym robić? Zdjęcie w załączniku.

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

czytam
450
Posty: 469
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: czytam » środa, 21 lip 2021, 11:22

OK. Czekaj.

Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 644
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: jakis1234 » środa, 21 lip 2021, 12:05

Wszystko w porządku, czekaj spokojnie na zakończenie fermentacji.
Pozdrawiam z opolskiego.


Autor tematu
hjuston
2
Posty: 2
Rejestracja: środa, 21 lip 2021, 09:41
Załączniki
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: hjuston » środa, 21 lip 2021, 16:48

To jeszcze jedno pytanie - wino jest na tyle mocne że muszę dodawać cukier (syrop cukrowy) na kilka razy. Przy jego podaniu wypadało by calość zamieszać - nie będzie wtedy problemu jak wymieszam również ten osad z wierzchu?

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
750
Posty: 768
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: MASaKrA_Domingo » czwartek, 22 lip 2021, 08:14

Na kilka razy?
Może napisz już teraz nam, jakie chcesz zrobić proporcje, bo coś czuję, że chcesz zrobić ulepek, a nie wino.

Do wina spokojnie cukier na dwa razy, a gdybyś miał dobre owoce ( specjalnie pod wino uprawiane ) to nawet raz, nieduża ilość.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Awatar użytkownika

jakis1234
600
Posty: 644
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 15:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: jakis1234 » czwartek, 22 lip 2021, 08:20

Wino z czerwonej porzeczki nie wychodzi dobre, jak jest za mocne. To nie jest ciężkie wino.
A odpowiadając na pytanie, możesz śmiało zamieszać, po zakończeniu fermentacji cały osad i tak się rozdzieli
Pozdrawiam z opolskiego.

Awatar użytkownika

kiwitom23
400
Posty: 403
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: kiwitom23 » czwartek, 22 lip 2021, 13:01

hjuston pisze:To jeszcze jedno pytanie


Kolego, mam akurat też nastawione wino porzeczkowe od tygodnia w wiadrze. Różnica jest tylko taka, że dałem porzeczki czerwone i czarne w proporcjach 50/50 i do tego jeszcze agrest. Postanowiłem nie dosładzać cukrem tylko miodem. Też dodawałem ten miód na 2 razy.
Tak więc spokojnie wymieszaj wszystko, jak dodasz syrop cukrowy, nic się nie stanie - tylko nie zapomnij zdezynfekować sprzętu przed dodaniem. Ze zdjęcia widać, że wszystko przebiega prawidłowo, więc winko powinno być dobre. Jeżeli mogę Ci coś doradzić to obchodź się oszczędnie z cukrem, zawsze lepiej dać go za mało niż za dużo. Jak dasz za mało, to później nawet po paru miesiącach przy zlewaniu z nad osadu zawsze możesz dosłodzić do smaku, natomiast jak przesłodzisz to nie ma już sposobu na redukcję cukru, jak tylko rozcieńczenie wodą, co odbije się negatywnie na smaku. Więc celuj raczej na początku w wytrawne, a później sobie wyregulujesz smak pod własny gust.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."


czytam
450
Posty: 469
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: czytam » piątek, 23 lip 2021, 11:12

O ile po dodaniu cukru nie wznowi fermentacji. Oby nie w butelkach.

Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
750
Posty: 768
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 20:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wino porzeczkowe - cząstki soku nad pianą

Postautor: MASaKrA_Domingo » piątek, 23 lip 2021, 11:14

czytam pisze:O ile po dodaniu cukru nie wznowi fermentacji. Oby nie w butelkach.

Wino słodkie, nie siarkowane, w zasadzie nigdy nie kończy swojej pracy.
Koledze wywaliło korek po ośmiu latach od zabutelkowania, tak więc bywa różnie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości