Mocznik jako pożywka dla drożdży
-
Autor tematu - Posty: 19
- Rejestracja: czwartek, 22 paź 2009, 01:29
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) lecz do czasu!!!!!!
- Ulubiony Alkohol: przepalanka
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Gliwice
Witam wszystkich . Na wstępie cholernie się cieszę że nasza ziemia obiecana , nasze ukochane forum wróciło do życia za co dziękuję wszystkim współodpowiedzialnym za ten fakt . Drodzy pasjonaci Psotnicy mam pytanie , czy ktoś stosował mocznik jako źródło azotu do cukrówki i ile owego odczynnika zastosować na 120 l nastawu? Pytam ponieważ mam do niego dostęp a w skróconym kursie gorzelnictwa wyczytałem iż jak najbardziej się nadaje , tylko nie wiem w jakich proporcjach . Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję
-
- Posty: 86
- Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Mocznik
Tutaj znajdziesz odpowiedź. http://alkohole-domowe.com/forum/post20397.html#p20397
Ja bym dał sobie spokój z nawozem - mocznikiem w domowym zaciszu. Pozdrawiam.
Ja bym dał sobie spokój z nawozem - mocznikiem w domowym zaciszu. Pozdrawiam.
Re: Mocznik jako pożywka dla drożdży
Witam,
dorzucę jeszcze swoje dwa grosze, bo stosowanie mocznika jest całkiem niegłupie w zacierach. W "Technologi wódek" Cieślaka i Lasika z 1979r. wspomina się o próbach używania mocznika jako źródła azotu, ponieważ zmienia on sposób fermentacji i ogranicza ilość izobutanolu i izopentanolu, które mają negatywny wpływ na smak i zapach destylatu(wczesne pogony). Chociaż w cukrówce mniej się sprawdzi niż w nastawie owocowym.
Do cukrówki dodaj w ilości ok. 150 g / 100 l (poprawka, było 15g) , oczywiście przy założeniu, że to czysty mocznik, a nie techniczny dosyć zanieczyszczony.
Pozdrawiam cocaine
dorzucę jeszcze swoje dwa grosze, bo stosowanie mocznika jest całkiem niegłupie w zacierach. W "Technologi wódek" Cieślaka i Lasika z 1979r. wspomina się o próbach używania mocznika jako źródła azotu, ponieważ zmienia on sposób fermentacji i ogranicza ilość izobutanolu i izopentanolu, które mają negatywny wpływ na smak i zapach destylatu(wczesne pogony). Chociaż w cukrówce mniej się sprawdzi niż w nastawie owocowym.
Do cukrówki dodaj w ilości ok. 150 g / 100 l (poprawka, było 15g) , oczywiście przy założeniu, że to czysty mocznik, a nie techniczny dosyć zanieczyszczony.
Pozdrawiam cocaine