Mocznik jako pożywka dla drożdży

Porozmawiajmy o poszczególnych częściach składowych zacierów.

Autor tematu
irek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 22 paź 2009, 01:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) lecz do czasu!!!!!!
Ulubiony Alkohol: przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: irek »

Witam wszystkich :) . Na wstępie cholernie się cieszę że nasza ziemia obiecana , nasze ukochane forum wróciło do życia za co dziękuję wszystkim współodpowiedzialnym za ten fakt :poklon; :respect: :klaszcze: . Drodzy pasjonaci Psotnicy mam pytanie , czy ktoś stosował mocznik jako źródło azotu do cukrówki i ile owego odczynnika zastosować na 120 l nastawu? Pytam ponieważ mam do niego dostęp a w skróconym kursie gorzelnictwa wyczytałem iż jak najbardziej się nadaje :? , tylko nie wiem w jakich proporcjach :( . Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję :piwo:
koncentraty wina

Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Mocznik

Post autor: Markizpucek »

Tutaj znajdziesz odpowiedź. http://alkohole-domowe.com/forum/post20397.html#p20397

Ja bym dał sobie spokój z nawozem - mocznikiem w domowym zaciszu. Pozdrawiam.

Autor tematu
irek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 22 paź 2009, 01:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) lecz do czasu!!!!!!
Ulubiony Alkohol: przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gliwice
Re: Mocznik

Post autor: irek »

Dięki Markizpucek,tyle mi wystarczy :D

cocaine
10
Posty: 12
Rejestracja: środa, 13 paź 2010, 20:31
Re: Mocznik jako pożywka dla drożdży

Post autor: cocaine »

Witam,
dorzucę jeszcze swoje dwa grosze, bo stosowanie mocznika jest całkiem niegłupie w zacierach. W "Technologi wódek" Cieślaka i Lasika z 1979r. wspomina się o próbach używania mocznika jako źródła azotu, ponieważ zmienia on sposób fermentacji i ogranicza ilość izobutanolu i izopentanolu, które mają negatywny wpływ na smak i zapach destylatu(wczesne pogony). Chociaż w cukrówce mniej się sprawdzi niż w nastawie owocowym.
Do cukrówki dodaj w ilości ok. 150 g / 100 l (poprawka, było 15g) , oczywiście przy założeniu, że to czysty mocznik, a nie techniczny dosyć zanieczyszczony.
Pozdrawiam cocaine

Autor tematu
irek
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 22 paź 2009, 01:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) lecz do czasu!!!!!!
Ulubiony Alkohol: przepalanka
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gliwice
Re: Mocznik jako pożywka dla drożdży

Post autor: irek »

No i to się nazywa konkretna odpowiedź :piwo: . Dzięki cocaine, mocznik jest absolutnie czysty, używamy go w pracy do analiz chemicznych składu kąpieli fosforanującej, więc nie ma mowy o jakimkolwiek zanieczyszczeniu :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Składniki zacierów”