Ocena sprzętu i metody prowadzenia procesu

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
Kogut1709
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2018, 21:56

Post autor: Kogut1709 »

Witam zbudowałem taką oto aparaturę jak na zdj. Patrząc od dołu:
Keg 30l ocieplony + 2 grzałki 2kw i 1,5kw
Każda z grzałek mogę sterować mocą ( chyba za bardzo mi się nudziło)
1m kolumny w tym 20cm sprężynek miedzianych i 80cm nierdzewnych.
Deflegmator shotgun
Odstojnik
Drugi z funkcja aromatyzera
Chłodnica
Wstawiłem 3 termometry, Keg, 40cm nad kegiem i na głowicy. Wszystko rozkręcane ze mogę modyfikować w rożny sposób. Z czasem myśle aby robić na samej kolumnie z chłodnica.

Pytanie odnośnie prowadzenia procesu.
Po osiągnięciu na kegu temp ok 70 załączyłem jedna grzałkę 1.5kw i czekałem aż temp dojdzie na głowice. Nie włączając shotgun. Gdy temp wzrastała na głowicy włączyłem chłodnice na odbiorze i odebrałem 200ml następnie wylałem odstojniki i włączyłem shodgun i ponownie odebrałem 200 jako przedgony później próbowałem regulować przepływ wody w shodgun aby była stabilna temp. Osiągałem 78.3 nad kegiem a na głowicy 76.4. I tak leciało 93% po odebraniu jakiś 1,5l gdy temp zaczęła wzrastać o 0.2 na pierwszym termometrze zwiększyłem przepływ wody w shotgun i tak regulowałem aby temp było ok 78.3 natomiast na szczycie kolumny temp ciagle była 76.4
Skończyłem odbierać jak już było ciężko utrzymać temp. Na kegu miałem 96. Przez cały proces urobek 93% następnie wyłączyłem shodgun włączyłem 2 grzałki i odebrałem 0.5l pogonu.

1 co zrobiłem dobrze a co źle
2 jak poprawnie na moim sprzęcie zalać na początku kolumnę
3 do kiedy prowadzić odbiór serca
Dodam ze urobek wyszedł całkiem smaczny 2,5l 93%
Dzięki wszystkim za chęć przeczytania moich wypocin
koncentraty wina
online
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2925
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Ocena sprzętu i metody prowadzenia procesu

Post autor: Góral bagienny »

Prawie 3lata na forum i odstojniki zamontowałeś :angry:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

użytkownik usunięty
Re: Ocena sprzętu i metody prowadzenia procesu

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Kogut1709 pisze: Wszystko rozkręcane ze mogę modyfikować w rożny sposób. Z czasem myśle aby robić na samej kolumnie z chłodnica.
Myślę, że głupio nie zrobisz, ponieważ z tymi odstojnikami, różnie bywa. Generalnie jest to raczej niepotrzebny gadżet. No więc, jeśli posiadasz produkt po pierwszym tłoczeniu, który Ci smakuje, zbieraj odpowiednią ilość tej surówki do nastepnej rektyfikacji. Rozcieńcz do max 20% i grzej ponownie, uczciwie tnąc frakcje. Uważam, że efekt Cię mile zaskoczy.
Sądzę, że odpowiedzi na zadane pytania znajdziesz czytając to https://alkohole-domowe.com/forum/jak-o ... ml#p101177

slaw369
20
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 22 sie 2019, 18:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ocena sprzętu i metody prowadzenia procesu

Post autor: slaw369 »

Ja na swoim CMie, nie zalewam kolumny
Prowadzę długą stabilizację (1h) przed kropelkowym odbiorem przedgonów
około 300ml.
Serce do 96 stopni na kotle , później do osobnej butelki i na węch lub język.
Z tym , że działam bez odstojników.
Nie piszesz , jaka grubość rury i z jaką prędkością i mocą odbierasz.

Autor tematu
Kogut1709
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2018, 21:56
Re: Ocena sprzętu i metody prowadzenia procesu

Post autor: Kogut1709 »

3 lata na forum lecz wcześniej bardziej winem się zajmowałem. Mój projekt powstawał w dość długim odstępie czasowym i modyfikowałem go wraz z wiedza która wyczytałem, dlatego wszystko jest rozkręcane tez po to bo jak już ogarnę cukrówke chciałbym zacząć robić tez owocówki.
Rura 50mm a z czasem odbioru nie mierzyłem dokładnie ale całość od początku załączenia trwała 5 godz. Pierwszy litr ok godz. drugi z 1,5 i tak czas się wydłużał. Mi przedgony od razu ciurkiem zaczęły lecieć. Nie mogłem ustabilizować kolumny.
Ostatnio zmieniony czwartek, 7 sty 2021, 22:29 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

slaw369
20
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 22 sie 2019, 18:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ocena sprzętu i metody prowadzenia procesu

Post autor: slaw369 »

Następnym razem spróbuj tak;
Wywal odstojniki.
Jak temperatura na 10tej rośnie, dajesz wodę na shotguna.I tak kręcisz wodą żeby z z głowicy (sześćdziesiąt pare stopni) nie kapało.
Utrzymujesz ten stan 30min do godziny.
Następnie odbierasz przedgon zmniejszając ilość wody na shodguna, lepiej nie za szybko.
Później już z górki.
Jeśli sterowanie wodą nie wydala, to regulujesz grzaniem.

Autor tematu
Kogut1709
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2018, 21:56
Re: Ocena sprzętu i metody prowadzenia procesu

Post autor: Kogut1709 »

Tak tez zrobię. Powiedz mi jeszcze jak z grzaniem. Gdy temperatura na 10 tej będzie rosnąć zmniejszyć grzanie na 1,5kw? Czy może jechać na 3,5 kw aż na szczycie zacznie rosnąć i wtedy przełączyć na 1,5 lub mniej.? Mam zamiar jeszcze dodać 50cm kolumny i ja ocieplić. Co o tym sądzicie?

slaw369
20
Posty: 28
Rejestracja: czwartek, 22 sie 2019, 18:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Częstochowa
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ocena sprzętu i metody prowadzenia procesu

Post autor: slaw369 »

Lepiej wcześniej zmniejsz grzanie.
Stabilizację można prowadzić na mniejszej mocy niż robocza, są różne szkoły na ten temat.
Przy regulacji, staraj się kręcić tylko jednym medium. Jeśli masz dobre sterowanie mocą (i watomierz) to nią działaj, a przepływ wody zrób stały.
Jeśli tylko masz warunki, to oczywiście przedłużaj i ocieplaj kolumnę.
Ostatnio zmieniony sobota, 9 sty 2021, 14:19 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”