Nastaw z krówek

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
piotr2581-81
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2020, 20:38
Podziękował: 2 razy

Post autor: piotr2581-81 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Chciał bym zrobić nastaw z krówek. Jakieś propozycje jak się za to zabrać. Jakich drożdży użyć. Za wszystkie podpowiedzi bede wdzięczny.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

wingrul
150
Posty: 168
Rejestracja: czwartek, 3 wrz 2020, 15:18
Podziękował: 44 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw z krówek

Post autor: wingrul »

Co prawda nie pomogę ale ciekawi mnie czy to chęć eksperymentowania czy moze masz dostęp do źródła krówek A może Ci zalegają i chcesz "zutylizować" :D

rastro
2500
Posty: 2680
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw z krówek

Post autor: rastro »

Wydaje się że w krówkach sporo słodyczy jest nie fermentowalna - w czasie ich produkcji obróbka cieplna zmienia część cukru na karmel, którego drożdże nie lubią. Ja bym pokusił się o próbę fermentacji - powiedzmy litr pół litra rozbełtanych krówek na 15-20blg + drożdże piekarnicze w sporej ilości. To by pokazało czy warto się tym zajmować.

Problemem może być też spora zawartość tłuszczu w surowcu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Nastaw z krówek

Post autor: kiwitom23 »

Z krówek to się dobre steki robi... , zobacz to: https://www.youtube.com/watch?v=ovdlob0oxm8 może Cię natchnie :-)
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway

Autor tematu
piotr2581-81
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2020, 20:38
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z krówek

Post autor: piotr2581-81 »

rastro pisze:Wydaje się że w krówkach sporo słodyczy jest nie fermentowalna - w czasie ich produkcji obróbka cieplna zmienia część cukru na karmel, którego drożdże nie lubią. Ja bym pokusił się o próbę fermentacji - powiedzmy litr pół litra rozbełtanych krówek na 15-20blg + drożdże piekarnicze w sporej ilości. To by pokazało czy warto się tym zajmować.

Problemem może być też spora zawartość tłuszczu w surowcu.


a jakiej ilości drożdży użyć??

rastro
2500
Posty: 2680
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw z krówek

Post autor: rastro »

Co prawda tylko teoretyzuje... ale jak bym miał robić taką próbę to dał bym na 0,5 litra brei dał bym z 20-30g drożdży w kostce - generalnie czym więcej tym szybciej odpalą. i raczej ustawił blg. bliżej 15 niż 20.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

użytkownik usunięty
Re: Nastaw z krówek

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus.
Zarówno same cukierki jak i masa krówkowa, mają podobne składy. Zawierają m. in tłuszcz i mleko. Nie wiem czy drożdże zainteresowane będą takim blendem. Ale szacun za chęci i oczywiście 3mam kciuki :ok:
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Nastaw z krówek

Post autor: rozrywek »

Nalewkę krówkową lepiej zrobić.
Spiryt, krówki. Ewentualnie skondensowane mleko, niesłodzone.
Jp pewnie posmakuje.☺
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

rastro
2500
Posty: 2680
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw z krówek

Post autor: rastro »

Pytający pewnie ma tego tyle że i na nalewkę wystarczy ;) mleko raczej nie powinno przeszkadzać... problematyczny może być tłuszcz raz fakt że część cukru jest skarmelizowana a więc tego raczej drożdże nie ruszą - niemniej jednak próbę na małą skalę zawsze można zrobić żeby ocenić czy warto się tym zajmować.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

Kamyk12
50
Posty: 88
Rejestracja: niedziela, 30 lip 2017, 19:18
Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z krówek

Post autor: Kamyk12 »

Kolejna sprawa to na jakim aparacie będzie destylowane. Chyba tylko na PS da jakiś efekt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”