Nastaw z krówek
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2020, 20:38
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw z krówek
Wydaje się że w krówkach sporo słodyczy jest nie fermentowalna - w czasie ich produkcji obróbka cieplna zmienia część cukru na karmel, którego drożdże nie lubią. Ja bym pokusił się o próbę fermentacji - powiedzmy litr pół litra rozbełtanych krówek na 15-20blg + drożdże piekarnicze w sporej ilości. To by pokazało czy warto się tym zajmować.
Problemem może być też spora zawartość tłuszczu w surowcu.
Problemem może być też spora zawartość tłuszczu w surowcu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Nastaw z krówek
Z krówek to się dobre steki robi... , zobacz to: https://www.youtube.com/watch?v=ovdlob0oxm8 może Cię natchnie
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
Autor tematu - Posty: 2
- Rejestracja: poniedziałek, 7 gru 2020, 20:38
- Podziękował: 2 razy
Re: Nastaw z krówek
a jakiej ilości drożdży użyć??
rastro pisze:Wydaje się że w krówkach sporo słodyczy jest nie fermentowalna - w czasie ich produkcji obróbka cieplna zmienia część cukru na karmel, którego drożdże nie lubią. Ja bym pokusił się o próbę fermentacji - powiedzmy litr pół litra rozbełtanych krówek na 15-20blg + drożdże piekarnicze w sporej ilości. To by pokazało czy warto się tym zajmować.
Problemem może być też spora zawartość tłuszczu w surowcu.
a jakiej ilości drożdży użyć??
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw z krówek
Co prawda tylko teoretyzuje... ale jak bym miał robić taką próbę to dał bym na 0,5 litra brei dał bym z 20-30g drożdży w kostce - generalnie czym więcej tym szybciej odpalą. i raczej ustawił blg. bliżej 15 niż 20.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
-
- Posty: 2680
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Nastaw z krówek
Pytający pewnie ma tego tyle że i na nalewkę wystarczy mleko raczej nie powinno przeszkadzać... problematyczny może być tłuszcz raz fakt że część cukru jest skarmelizowana a więc tego raczej drożdże nie ruszą - niemniej jednak próbę na małą skalę zawsze można zrobić żeby ocenić czy warto się tym zajmować.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett