Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: clapus »

Witam serdecznie.
Zlałem zacier z jabłek niedawno (calvados) i postanowiłem zalać go wodą z cukrem i powiem Wam, że cienko pracuje. Tak więc postanowiłem kupić aktywne drożdże winiarskie.
drożdżek.jpg
Mam 40 litrów tego nastawu, na opakowaniu napisane jest, żeby rozpuścić drożdże w 100ml wody i całość dodać do nastawu. Jest to porcja niby na 30 litrów.
Robiłem już tak wcześniej. Jeśli chodzi o nastawy owocowe sprawdza się znakomicie, szybciutko pracuje (tydzień), później kilka dni wolniej i cały cukier jest przerobiony. Jeśli chodzi o cukrówki dodawane do "fusów" z zacierów owocowych to już jest trochę gorzej. Drożdże nie chcą tak szybko pracować.
Tak więc postanowiłem rozmnożyć grzyby.
Najpierw rozpuściłem drożdże w 100ml wody tak jak jest napisane na opakowaniu i odstawiłem na 20minut. W tym czasie starłem 3 jabłka, zlałem 600ml nastawu (20blg) i dodałem 400ml wody z 4 łyżkami cukru. Wszystko wstawiłem w malutkim 5 litrowym baloniku, przykrywając górę gazą, żeby był dostęp powietrza.
Zastanawiam się po ilu będą już całkiem dobrze rozmnożone? Czy jak zaczyna się fermentacja to one dalej się rozmnażają, czy też w atmosferze CO2 tylko produkują alkohol? Rano już je dolać do głównego balonu, czy jeszcze czekać? Po 3 godzinach już widać, że ta matka pracuje, chodzi po baloniku i wytwarza CO2.
Czy można część z tego odlać to buteleczki 50ml i wstawić do lodówki, żeby było na przyszłe nastawy?
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: Calyx »

Clapus

Drozdze, ktore kupiles to nic innego tylko aktywne bayanusy.
One nie wymagaja przygotowania matki drozdzowej, mozna je po uwodnieniu
i odczekaniu okreslonego czasu chlupnac do beczki i ona zaczna swoja robote.
Rozmnazania, namnazanie nastepuje natychmiast jak te drozdzaki
w odpowiedniej temperaturze przy witaminach i pozywce dorwa sie do cukru.
I tak beda sie mnozyly i mnozyly, i mnozyly, dopoki nie przerobia cukru
na alkohol i wtedy zdechna opadajac wdziecznie na samo dno dymiona :)
Zrobienie matki drozdzowej na pewno im nie zaszkodzilo, ale to dzialanie
w przypadku akurat tych drozdzy to sport dla sportu.
Co do przetrzymania matki w lodowce to nie mam pojecia, nie praktykowalem.
Teoria glosi, ze drozdze w niskich temperaturach zasypiaja
a jak sie zrobi cieplej to moga sie zbudzic i zabrac znow do pracy ale...
Czy te zasna? Nie wiem bo to drozdzaki toleruja niskie temperatury
(choc bez przesady). A z drugiej strony czy warto, skoro jedna paczka
kosztuje w Biowinie 2,80 a w marketach do 4 zl
Mysle, ze winiarze moga dopowiedziec jeszcze wiecej do tego tematu.

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: Juliusz »

Z postów Mimy (http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... -t135.html) winika, że wie o drożdżach sporo. Myślę, że należy się do Niego przykłonić aby Go nakłonić to napisze jak prawidłowo rozmnażać drożdże.

Ja też mam wiele luk i niejasności w dziedzinie drożdży. Niby z opisów wygląda/sugeruje, że jak wsypiemy nawet małą ilość drożdży to one się rozmnożą i będzie dobrze ale tak nie jest.

Dam PM do Mimy niech się zlituje...

Temat jest ważny choćby tylko dla naszej wiedzy.

Juliusz
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

Witam kolegów!! :D

Odsyłam Was do moich postów o drożdżacn w temacie zacier.

Odradzam wstawiania drożdży do lodówki chyba ze na tydzień - 10 dni.
Paczka drożdży Zamoiskich kosztuje 1.20. więc o czym mówimy?

Matka drożdżowa w wielkim skrócie.

1. Pamiętajmy o higienie!! :krzycze:

2. Drozdże winne, czy gorzelnicze rozmnażamy - uwadniając je w ok. min. 10 x więcej wody niż drożdży.

3. Po ok. 20 min. dolewamy je do,- najlepiej soku, bez konserwantów.
Może być kompot. Może być 1-2, starte jabłka. Najlepiej taki sok zagotowac i gotować 5-10 min.
Chodzi o to, że gdyby były tam jakieś małe zarodki pleśni, drożdży jednym słowem innych grzybków, to zeby je szlag trafił.

4. Nastepnie dosypujemy do tego cukru, np. do pół litra 1 łyżkę stołową.

5. Trzymamy to w temp ok. 30 st. nallepiej do trzech dni.

6. Zależy ile drożdży wsypaliśmy i do jak dużego nastawu chcemy to dolać. Jeżeli np. do 100l., To zalecam po1- 2 dniach dolać litr wody i dosypać 3 łyżki st. cukru. A po nst. 2 dniach 2-3 l. wody dosypać pół kilo cukru i po następnuch 1-2 dniach do beki.

PAMIĘTAJMY!!! Nie dajemy za dużo cukru bo wtedy, nie będą się nam mnożyły drożdże, tylko jadły cukier a mnożyły się niejako przy okazji.

Czym więcej cukru, lub alkoholu , tym środowisko staje się gorsze dla drożdży. Oczywiście cukru musi być zawsze jakieś 2-4 blg
tzn. 2-4 deko na litr.

Pamiętajmy o ph i o dodawaniu pożywki do nastawu!!

Tak naprawdę jest o czym mówić, jest wiele niuansów i żeby komuś to dokładnie wytłumaczyć to trzeba litra na głowę zniszczyć.

Czas zacząć rozmawiać o zjeździe.

Pozdrawiam Kolegów Juliusza ;) , Clapusa i Calyxa.


Jakieś pytania???..... - Chętnie odpowiem.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

marer
200
Posty: 210
Rejestracja: sobota, 15 lis 2008, 21:18
Krótko o sobie: Ja nie wielbłąd , napić się muszę :)
Ulubiony Alkohol: whisky , winiak , koniak , brendy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: marer »

Dzięki wielkie Mima
O to właśnie chodziło
Pozdrawiam Marer.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: Calyx »

mima pisze:...Drozdże winne, czy gorzelnicze rozmnażamy - uwadniając je w ok. min. 10 x więcej wody niż drożdży....
...Po ok. 20 min. dolewamy je do,- najlepiej soku, bez konserwantów.
Może być kompot. Może być 1-2, starte jabłka. Najlepiej taki sok zagotowac i gotować 5-10 min.
Chodzi o to, że gdyby były tam jakieś małe zarodki pleśni, drożdży jednym słowem innych grzybków, to zeby je szlag trafił.
Jakieś pytania???..... - Chętnie odpowiem.
Witam :)

Mima, nie, nie rozmnazamy drozdzy aktywnych czyli nie robimy matki drozdzowej.
Wymienione przez ciebie tricki dotycza drozdzy suchych.
Zarowno Bayanusy jak i wszelkiego rodzaju drozdze gorzelniane Cobry, Srobry
i inne cos tam, cos tam T Y L K O UWADNIAMY
zachowujac okreslony dla danych drozdzy przedzial temperatury.
Nie ma potrzeby dosypywania czy dodawania czegokolwiek oprocz pozywki.
Jak nazwa wskazuje, sa to drozdze aktywne.
Zreszta nawet na fotce, ktora wstawil Clapus jest wyraznie widac napis
"Bez namnazania". Tak wiec w przypadku drozdzy aktywnych tylko uwadniamy
przez czas zalecony przez producenta.
Jesli oczywiscie ktos chce robic inaczej, to jego wola i nic na przeszkodzie nie stoi :)

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Autor tematu
clapus
150
Posty: 187
Rejestracja: sobota, 1 lis 2008, 00:42
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: clapus »

Czyli generalnie trzeba kierować się zasadą, że przy namnażaniu nie wolno dawać za dużo cukru, bo mogą go przerobić i się pozabijać od alkoholu. Tak to zrozumiałem :)
Lepiej dać do 4blg na początek.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: Calyx »

clapus pisze:Czyli generalnie trzeba kierować się zasadą..i.
:) Nie badzmy zbyt zasadniczy :)

Jesli robisz matke drozdzowa z drozdzy np Zamojskich albo takich w plynie (Bio-win) to:

- wyparz wrzatkiem litrowa butle (po Kubusiu albo Pysiu)
- wlej ok pol litra letniej wody
- dodaj lyzke stolowa cukru lub dolej 1/3 szklanki soku
- wsyp szczypte pozywki (fosforan diamonu) na czubku lyzeczki od herbaty
- dodaj jedno starte jablko
- wsyp ew. wlej drozdze i dokladnie zabeblaj.
- zakryj butle klebkiem waty lub przykryj folia z zalozona recepturka
- postaw butle w cieplym, obok kaloryfera lub za lodowka

W ciagu 24h mama bedzie sie chciala wyrwac z butli
Mozesz zaszczepic nia ok 25 - 30L nastawu.

Blg czyli gestosc roztworu cukru jest wazne przy projektowaniu
mocy procentowej nastawu. Tu tez jest wazne jego zakwaszenie
dla uzyskania odpowiedniego ph.
Przy drozdzach aktywnych stosuje sie tylko uwadnianie z zastosowaniem
jakiejs kompleksowej pozywki. Np super jest Activit.
Sa tez zestawy drozdzy gorzelnianych, ktore zawieraja w paczce wszystko.
Tylko uwodnic i wlac do nastawu.
Przy takich kombinacjach wazne jest zeby drozdze nie przezyly
szoku termicznego :) bo moga nie przezyc i ich parcie na tarcie zdecydowanie oslabnie.
Dobra metoda jest przygotowanie nastawu z cukrem i pozywka.
Kiedy osiagnie okreslona temperature czesc wlewamy w Pysia lub Kubusia :)
i w tym roztworze uwadniamy drozdze, wstawiajac butle do pojemnika
z nastawem. Po ok 20- 30 min widac jak w butli drozdzaki pienia sie
i chca juz wyskoczyc. Wlewamy wtedy calosc a temperaturki sa rowne
wiec naszym chlopakom nie grozi zaden termo-szok.
Reszta juz nie do nas nalezy na tym etapie :D

Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

@ Calyx. Chyba mnie nie zrozumiałeś??

Napisałem M.D. w wielkim skrócie.

Dotyczyło to wszystkich drożdży, a jeżeli myślisz ze drożdże akytwne jeżeli namoczysz 20 min. w wodzie to szlag je trafi,
no to chyba jestes w błedzie.
Panowie!! Widzę że nie wszyscy mnie zrozumieli miedzy innymi z pożywkami, ( a mowiłem ze to nie prosty temat i że trzeba o tym dlugo rozmawiać przy wodzie Rozmownej) ;)

Przykład!!
Mowa tu była o drożdżacch Cobra np. 24.
Instrukcja mówi drożdże te są do nastawu 25l. A co jak chcesz wstawić 100l. To myślisz że musisz kupić 4 paczki i dac 100 zł?
Nie,- Możesz też je rozmnożyć, ale pożywkę i witaminy musisz dodać, bo tam jest tylko na 25 litrów nie?

No ale firmom, które sprzedaja drożdze b., nie w smak własnie, by było, gdyby pisać prawdę -,,Można rozmnażać! "
A Ty jeżeli bierzesz to za prawdę tzw. dobra monetę - to płać, im o to właśnie chodzi << bez namnażania hahahahaha. No cóż ocencie sami, ktorych drożdży nie można rozmnożyć?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: Calyx »

mima pisze:...A Ty jeżeli bierzesz to za prawdę tzw. dobra monetę - to płać, im o to właśnie chodzi << bez namnażania hahahahaha. No cóż ocencie sami, ktorych drożdży nie można rozmnożyć?
:) Witaj Mima :)

Nie nabijam nikomu kabzy bo glownie jade na drozdzach babuni
a jest dokladnie ta sama rodzina drozdzy co rzeczone gorzelniane.
Gorzelniane (kiedy czasem mam i stosuje) to i tak rozpuszczam
polowe paczki na nastaw z przepisu.
Pracuje chwile dluzej ale przerabiaja wszystko.
Nigdny nie stosowalem do nich zadnych sokow a jedynie uwadnialem
w przygotowanym juz nastawie.

Moze sie nie do konca zayorgalismy ale chodzi mi o to,
ze drozdze pokazane przez Clapusa tylko sie uwadnia i nic wiecej.
A paczka kosztuje 2,80zl co tu wiec oszczedzac?
Natomiast wszystkie suche tzw szlachetne, jak najbardziej,
trzeba robic z nich mateczke :) i tu Ci racji absolutnie
odmowic nie moge i nie chce :)

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Ostatnio zmieniony piątek, 19 gru 2008, 18:58 przez Calyx, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

Cieszę się bardzo że sie ze mną zgadzasz, chociaż ja Alfą i Omegą, też nie jestem i oczywiście nieraz nie mam racji ;) . Ale to już inna bajeczka.
A sok, jabłko, kompot, lub inne - to wlaśnie przedewszystkim stosujemy do tych 5g. torebek drożdży winnych.
Wiadomo, czym wiecej wiemy o drożdżach i dbamy, aby miały odp. ph. pożywkę, witaminy, jednym słowem bogate środowisko w którym przyjdzie in żyć,- tym są one zdrowsze silniejsze, a co za tym idzie, szybciej pracują, namnażają się i są bardziej odporne na alkohol, który je przecież później zabija.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: Calyx »

mima pisze:...Ale to już inna bajeczka...
Mima :) fayowy ten Twoj tekst :) Pare razy go uzyles na foremce :)

Ja bardzo lubie bajki, zwlaszcza takie dla duzych chlopcow (heh)
i koniecznie ze szczesliwym zakonczeniem.

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

Ciągnąc ;) temat Calyx to Ty nie dajesz pożywki, do babumi bo widzisz w jakich konsystencjach sa one sprzedawane.
Są tu chyba wszystkie skladniki potrzebne drożdżom do życia, no może oprócz witamin, które zawsze możma podać, chociażby multiwitamine , witaminy z serii f, lub koncentrat pomidorowy.
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: Calyx »

mima pisze:...nie dajesz pożywki, do babumi bo widzisz w jakich konsystencjach sa one sprzedawane. Są tu chyba wszystkie skladniki potrzebne drożdżom do życia, no może oprócz witamin, które zawsze możma podać, chociażby multiwitamine , witaminy z serii f, lub koncentrat pomidorowy.
Nie daje, koncentrat jest wystarczajaca pozywka. Zawiera witamine H i B,
a takie sa potrzebne dla rozwoju drozdzy. Babuni uzywam ale konkretnego rodzaju.
Jest babunia i babunia, taka z obrazkie ciasta jest kicha, za to z obrazkiem babci...
wow, szalenstwo w baniaku. Zreszta jest to dokladnie ta sama rodzina drozdzy
co drozdze gorzelniane, (ktore rowniez czasem uzywam, choc czesciej stosuje bayanusy).

Zwolennicy gorzelnianych mowia piekarnicze do piekarni, gorzelniane do gorzelni.
Coz, maja racje, bo one odfermentowuja nastawy do wyzszej zawartosci alkoholu.
Tyle ze doprowadzanie do duzych stezen w nastawach powoduje rowniez
wieksze stezenia wszelkiego rodzaju fuzli.
Przepuszczalem przez moje insttrumenty roznych zalog Saccharomyces.
Naprawde przy kilkakrotnym psoceniu, w tym rektyfikowaniu,
nie zauwazylem roznicy w otrzymanym produkcie. Jedyna roznica jest ilosc.
Fakt, ze kiedy uzywam drozdzy gorzelnianych to jakos sumienie sie nie odzywa.
Kiedy zas po babuni sie odezwie, to zwilzam migdaly jakas psota i wtedy milknie :)


Pozdrawiam
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

Ach tak! Przepraszam jest to seria wit. H zdaje sie że H1, h2 i H7 + B.

Ja też sporo pracowałem na babuni i smaki miałem dobre, ale teraz eksperymentuję na gorzelnianych.
Następne miesiące pokażą na co się zdecyduje. Zostało jeszcze ich troszkę do wypróbowania, ale już nie dużo.
Widzę, że ty też dodajesz z marketu. Ja nie byłem z nich za dowolony.
No ale nie dodawałem ich nigdy tak dużo ja musiałbym wkładać tego przeszło 2 kilo.
Robiłem też z ryżu. Smakowo tak sobie.
Za to rodzynki sprawdzały się u mnie.
Teraz robię z dodatkiem brzoskwiń, co z tego wyjdzie zobaczymy?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

annastan
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 12:06
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: annastan »

Witam wszystkich !!!

Ja robię tak:
Biorę trochę letniej wody, garstkę cukru, 2 garstki mąki żytniej, dodaję drożdże, mieszam i czekam aż podwoją swoją objętość i dodaję do letniej wody z cukrem.
Zawsze się udaje. :)

Pozdrawiam wszystkich!!

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

Witamy Cię NCK, annastan!
Myślę że dowiemy się od Ciebie ciekawych rzeczy, a Ty od nas też się czegoś może nauczysz.

Powiedz nam jeszcze ile to jest - garstka?
Ile jest tych drożdży?
Ile to jest - trochę wody?
Po czym poznać, że drożdżaki podwajają swoją obiętość?
I do ilu litrów letniej wody to dodajesz, i ile tego cukru jest w tej wodzie?
Jak widzisz post Twój jest krótki, a ile pytań on stworzył? :D :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

annastan
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 12:06
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: annastan »

Witam ponownie !!
No to tak:
W 20litrach wody przegotowanej rozpuszczam 4kg cukru gdy to przestygnie dodaje drożdże tylko trzeba uważać żeby woda nie była za gorąca bo można ''zaparzyć" drożdże.
Zaczyn drożdżowy:
1 szklanka letniej wody
20dag drożdży
5 łyżek cukru
10 łyżek mąki żytniej
i to wszystko wymieszać i odstawić w cieple miejsce. Gdy zaczyn podwoi objętość dodać do wody z cukrem.
I to wszystko odstawiam w cieple miejsce na 2 tygodnie.po tych 2 tygodniach spuszczam wężykiem aby nie łapać "zmętnień" mąki od spodu.
Myślę, że teraz rozumiecie. :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

Rozumiem że są to drożdże piekarnicze?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

annastan
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 12:06
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: annastan »

Tak do takich mam dostęp, a na naukę dla początkującej wystarcza .Pozdrawiam...

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

O nie tylko dla początkujących. Zobacz mój ostatni post, w dziale zacier,- tamat - Drożdże podstawowy jakże ważny składnik zacieru

http://alkohole-domowe.com/forum/post3126.html#p3126
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

annastan
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 12:06
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: annastan »

Proszę mi napisać , czy te proporcje moje są dobre czy złe mam je od taty , on jedzie na tym przepisie ok.35lat .Pozdrawiam :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

KRÓCIUTKO.
Przepis na nastaw z drożdży piekarniczych.
Podaję przykładowy przepis na nastaw - powiedzmy w beczce 120l.

Według przepisu Grunwaldzkiego - 1410 wychodzi tak:
25 kilo cukru,
2.5 kilo drożdży
100 litrów wody.

25 kilo cukru to 15 l. płynu, więc razem 115 l + drożdże ok. 2l.

Ja daje 1.5 kilo uwodnionych drożdży.

Robię to tak:
W garku z pięcioma litrami gorącej wody rozpuszczam 5 kg. cukru i do beki. Tak żeby razem wyszło 12 kilo.
Dolewam do ok 80 l. wody
Dodaję drożdże.

5 deko pożywki nie zaszkodzi. Jakiś koncentrat pomidorowy nie zaszkodzi. 2 paczki rodzynek - witaminki nie zaszkodzą.
5 deko kwasku cytrynowego,- POWINIEN BYĆ

Czekam ze 3 dni i dodaję rozpuszczonego cukru do 22 kilo.
Dodaje wody do 115- 120 litrów.
Teoretycznie nastaw powinien się wyrobić - 14.2 % i tyle drożdżaki piek. wytrzymują.
Wódy powinno z tego być, też teoretycznie ok 24l. 60%, wychodzi różnie - różnym. :D
i tyle tak pokrótce :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

annastan
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 12:06
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: annastan »

dzięki ,będę próbować .Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: Calyx »

annastan pisze:Proszę mi napisać , czy te proporcje moje są dobre czy złe mam je od taty , on jedzie na tym przepisie ok.35lat .Pozdrawiam :)
Przepisow jest sporo :) ale tn Twojego Ojca tez jest OK.
Zreszta 35 lat stosowania samo za siebie swiadczy.
Mozesz smialo kontynuowac rodzinna tradycje :)

Pozdr. Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

Mozesz smialo kontynuowac rodzinna tradycje
Ja powiem tak, jak Julek do mnie.

,,Powiedziałeś tu mądre słowo"

Masz racje - rodzinne tradycje są najważniejsze. :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

annastan
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 12:06
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: annastan »

Dzięki :D ,ale z tego co widzę na forum to jestem jedyna :D :D Pozdrawiam

mima
700
Posty: 715
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 23:21
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Kontakt:
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: mima »

Tak Aniu! Jesteś Pierwsza i na razie Jedyna! Dlatego będziemy starali się, Ciebie tu chołubić, jak tylko będziemy umieli. ;) :D :D
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.

annastan
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 12:06
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: annastan »

MIło mi :D ;)

annastan
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 11 sty 2009, 12:06
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: annastan »

Witam dodałam rodzynek do zacieru wyszła super zapraszam do degustacji :poklon;
Awatar użytkownika

stuf
300
Posty: 303
Rejestracja: piątek, 6 wrz 2013, 16:33
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: stuf »

Witam.
Czy jest na sali specjalista - seksuolog od rozmnażania grzybów ? :)
Może na początek wypowiem się co chciałbym osiągnąć.
Uprzedzając komentarze w stylu że drożdże `Turbo` są tanie chciałbym mimo wszystko dowiedzieć się jak rozmnożyć oraz przechowywać drożdże ` alcotec vodka star ` ? Wiem już że na pewno należy dodać pożywkę , witaminy itp.. ale właśnie nie mam pojęcia ile ml MD do 42 litrów wody z 12 kg cukru oraz ile pożywki i witamin. Po jakim czasie MD będzie gotowa do dodania oraz jak ją przygotować w wypadku stosowania właśnie tych drożdży ?
Z góry przepraszam za być może trywialne pytanie ale pomimo poczytania na ten temat za bardzo nie rozumiem tych zawiłości :(
Pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie.

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: aronia »

Jeżeli chodzi o drożdże Turbo to one, że tak powiem wolą od razu wiedzieć jak "jak dużo jest postawione na stole" czyli paczkę dozujesz bezpośrednio do nastawu o odpowiedniej temperaturze. W paczce z drożdżami masz od razu pożywkę itp. ale jeżeli nadal chcesz coś dodawać to przeczytaj to: http://alkohole-domowe.com/forum/drozdz ... tml#p81552 nie jest stricte o tych drożdżach, ale myślę, że można uogólnić. Z bardziej istotnych rzeczy ważne jest też odpowiednie napowietrzenie(natlenienie) nastawu na początek, nie przesadzanie z Blg początkowym(najlepiej około 22) i nie za wysoka temperatura fermentacji(przeczytaj ten post: http://alkohole-domowe.com/forum/post23833.html#p23833 ).

MikeB
150
Posty: 159
Rejestracja: wtorek, 31 sty 2012, 17:16
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Jak fachowo rozmnożyć drożdże?

Post autor: MikeB »

Co ci da rozmnożenie drożdży tubro, skoro one do działania tak jak oryginały potrzebują dokładnie wyliczonych przez producentów dawek pożywki i innych składników.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”