Witam, znalazłem przepis 10L na wino rodzynkowe (2kg cukru, 1,5-2.5kg rodzynek, 8.9l wody+kwasek cytronowy). Chciałbym wykonać swoje pierwsze wino rodzynkowe stąd proszę o pomoc czy dobrze wykonuję obliczenia. Mam butlę 20l i drożdze enovini do 18%, wino ma być słodkie.
Obliczony i przyjęty przepis na 20l:
4KG rodzynek
13L wody
3 kg Cukru
30g kwasku cytrynowego
drożdze ENOVINI sacharomes ceverisia
Dnia 10.02 do butli dałem:
4KG rodzynek
11L wody
1.5 kg Cukru
30g kwasku cytrynowego
Łyżeczka pożywki
drożdze ENOVINI sacharomes ceverisia
*Blg zmierzone - ok. 22-23.5
Dnia 15.02 dołożono w postaci syropu
1 kg cukru
1L wody
*Blg zmierzone przed dodaniem syropu ~7 . Po dodaniu syropu, zamieszaniu i odczekaniu 1h ~10BLg
Teraz chcę wykonać trzecie dodanie syropu cukrowego i pożywki. Chciałbym dosłodzić na tyle by dobić do tych ~17% alkoholu. Mam drożdże wysokoalkoholowe i chciałbym je ubić podczas fermentacj. By po zlaniu jak będę dosładzał wino nie wznowić fermentacji.
Problem w tym, czy dobrze wykonuje obliczenia z wzoru Px17xL=G
Przyjąłem
alkohol ma 17%, stała 17, objętość nastawu (woda+cukier = 16) co mi daje wynik 4,6KG cukru.
Zakładając że 4kg rodzynek ma 2kg cukru to przyjęte 3kg cukru to dobry wynik (zapas 0.4 na niecukry) ?
Teraz przed ostatnim dolaniem wystarczy, że dodam syrop z 1l wody i 0.5 kg cukru i odczekam aż blg spadnie do ~~-4 i zleje znad osadu?
Rodzynki są jednorazowego użytku czy można jak głóg dwa razy? Wtedy jakie przyjąć proporcje?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i wyrozumiałość.
Wino rodzynkowe - pomoc w obliczeniach
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Wino rodzynkowe - pomoc w obliczeniach
Nie zakładaj 17% tylko dodawaj cukier małymi porcjami tak długo aż drożdże przestaną go żreć. Mianowicie poczekaj aż wino zejdzie do 0Blg i dodaj odrobine cukru tak do 2 Blg. Odczekaj ze 3 tygodnie i powtórz pomiar. Jaz zeżrą dosładzaj. Oprócz poprawki na niecukry jest jeszcze poprawka na alkohol. Rodzynki są jednorazowym surowcem i zawierają ponad 60%cukru.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Wino rodzynkowe - pomoc w obliczeniach
Witam,
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam.
Wczoraj otwarłem butelkę wina rodzynkowego, które dostałem w prezencie. Niedawno butelkowane.
Ma silny zapach i smak pogonów - pseudosłodkich dodatków. Naprawdę nie wiem jak.. Ja wiem, że wyższe alkohole/estry są obecne w winie, ale aż tak? To nie jest tylko jakiś tam zapaszek, ale czułem to wyraźnie już po niuchnięciu się z butelki, nie mówiąc o smaku.
Ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego tak się stało? Wolę wiedzieć i nie powielać czyichś błędów.
Nie chcę zakładać nowego tematu, więc zapytam.
Wczoraj otwarłem butelkę wina rodzynkowego, które dostałem w prezencie. Niedawno butelkowane.
Ma silny zapach i smak pogonów - pseudosłodkich dodatków. Naprawdę nie wiem jak.. Ja wiem, że wyższe alkohole/estry są obecne w winie, ale aż tak? To nie jest tylko jakiś tam zapaszek, ale czułem to wyraźnie już po niuchnięciu się z butelki, nie mówiąc o smaku.
Ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego tak się stało? Wolę wiedzieć i nie powielać czyichś błędów.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 281
- Rejestracja: środa, 28 sty 2015, 22:47
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Paszczyna
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Wino rodzynkowe - pomoc w obliczeniach
A znasz jego procent? Bo 14% to już dużo. A jak ma 16 lub więcej to sikira. Wtedy wino kopie ale nie jest smaczne. Może kiepskie drożdże były. Ja zrobiłem swoje pierwsze wino z papierówek mocne i słodkie. Było super. Teraz kiedy je pije juz mi nie smakuje. Albo gusta inne albo z czasem się pogorszyło
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy