-
-
Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.
Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Załączniki
Re: Fotowoltaika Małopolska - dobry wykonawca
Wstawiam fotkę na potwierdzenie tego, że warto przewymiarować falownik do paneli. Fakt to chwilowy pik był ale mamy końcówkę marca, jak będą piękne bezchmurne dni w kwietniu to 8 kW powinno się utrzymywać dłużej.
Moja instalacja 7.32 kWp w panelach i falownik 10 kW
Moja instalacja 7.32 kWp w panelach i falownik 10 kW
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
Autor tematu - Posty: 1241
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Pięknie to wygląda
Ja mam największą frajdę jak np. zacieram, tak jak w ostatnią sobotę i licznik stoi nic nie pobieram z sieci
Gotuję przeważnie wieczorem i wiem że prąd za free ale to już mniej cieszy
.
U mnie też jak słoneczko przygrzeje to mam więcej niż panele powinny dać

Gotuję przeważnie wieczorem i wiem że prąd za free ale to już mniej cieszy

U mnie też jak słoneczko przygrzeje to mam więcej niż panele powinny dać

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Załączniki
Czy ktoś ma lub będzie miał instalację FV zbudowaną w znaczącej części w ramach grantów z UE? Podobno są gminy, które załatwiają nawet 85% dofinansowania. Ktoś coś wie na ten temat?
-
- Załączniki
@Szlumf Jak założyłem u siebie siostra się zaczęła dopytywać w urzędzie o dofinansowanie
Ponoć można uzyskać dofinansowanie w granicy 50%. Ale już kasy nie było i zapisywali do kolejki
Okolice Krakowa

Ponoć można uzyskać dofinansowanie w granicy 50%. Ale już kasy nie było i zapisywali do kolejki

Okolice Krakowa

-
- Załączniki
Na Żywiecczyźnie działa związek międzygminny który uzyskał w ubiegłorocznym konkursie grant z urzędu Marszałkowskiego (kasa jest z UE) na 2600 instalacji FV i pomp ciepła.
Założenia pierwotne mówiły o 85% dofinansowania. Dokumenty które teraz opublikowali mówią już o 100% wartości netto - czyli grantobiorca płaci VAT i ponosi koszty które nie mieszczą w podstawowym katalogu czyli tzw. niekwalifikowane. Ostatnio okazało się, że gminy zażądały dodatkowo od grantobiorcow prawie 1,5 tys pln płatne z góry za obsługę monitorowania trwałości inwestycji przez 5 lat po jej zakończeniu, ale projekt i tak pozostaje bardzo korzystny.
Założenia pierwotne mówiły o 85% dofinansowania. Dokumenty które teraz opublikowali mówią już o 100% wartości netto - czyli grantobiorca płaci VAT i ponosi koszty które nie mieszczą w podstawowym katalogu czyli tzw. niekwalifikowane. Ostatnio okazało się, że gminy zażądały dodatkowo od grantobiorcow prawie 1,5 tys pln płatne z góry za obsługę monitorowania trwałości inwestycji przez 5 lat po jej zakończeniu, ale projekt i tak pozostaje bardzo korzystny.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 mar 2020, 16:15 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Załączniki
A dlaczego tylko na 3 kWp dostałem dofinansowanie z UE? Ano dlatego, że gdy trwał nabór, to jeszcze nie miałem sprzętu do obróbki tego, co drożdże wyprodukują i licznik znacznie wolniej niż teraz naliczał zużycie.
Marzec był w tym roku doskonały dla PV, moje instalacje zrobiły 720 kWh
Ja mam od 1,5 roku 3,0 kWp. Dofinansowanie wyniosło 80% wartości instalacji netto. Zapłaciłem pozostałe 20% + vat 8% od całości. Ale 3 kWp to było trochę za mało bym 100% prądu miał własnego, to dołożyłem drugą instalację, troszkę większą, już za własną kasę w 100%. Summa summarum wyszło nieźle. Większość paneli centralnie od południa, 1,85 kWp od zachodu. Długo jeszcze po południu latem panele pracują, właśnie wtedy, gdy jest autokonsumpcja.Szlumf pisze:Czy ktoś ma....
A dlaczego tylko na 3 kWp dostałem dofinansowanie z UE? Ano dlatego, że gdy trwał nabór, to jeszcze nie miałem sprzętu do obróbki tego, co drożdże wyprodukują i licznik znacznie wolniej niż teraz naliczał zużycie.
Marzec był w tym roku doskonały dla PV, moje instalacje zrobiły 720 kWh

Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Mnie udało się wykręcić 892 kWh w marcu. Raz przekroczyłem 50 kWh dziennie. Poza tym chyba z 7 dni powyżej 40. Było fajnie 

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Załączniki
Ja utłukłem od 4go marca 749 kWh. Nie udało mi się przekroczyć 50 kWh w ciągu jednego dnia- 44 kWh to był max.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Załączniki
-
- Załączniki
No to nic dziwnego, ze masz takie osiągi. A jakiej mocy masz falownik?
-
- Załączniki
Mam Zeversolara TLC 8000. Ma chyba 8800W i można po niego podpiąć 9250 kWp
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Załączniki
A czy to nie jest tak, że jak mamy pełne słońce dłuższy czas to panele nie osiągną max. mocy bo będą miały wyższą temperaturę tracąc tym samym na wydajności?
U mnie jak świeci od rana do wieczora osiągam w szczytowym momencie max. 5200W przy teoretycznej wydajności 5440W.
A jak słońce wychodzi co jakiś czas na kilka minut faktycznie przekraczam teoretyczną wydajność-5500W bo to max. falownika-na wejściu jest 5630W.
U mnie jak świeci od rana do wieczora osiągam w szczytowym momencie max. 5200W przy teoretycznej wydajności 5440W.
A jak słońce wychodzi co jakiś czas na kilka minut faktycznie przekraczam teoretyczną wydajność-5500W bo to max. falownika-na wejściu jest 5630W.
-
- Załączniki
@Gryzmo Sorry ale nic nie rozumiem, może moja wydajność spadła po ciężkim dniu... Napisz jaki masz Falownik, ile w panelach i gdzie zamontowane panele (dach/grunt).
-
- Załączniki
Też coś podobnego słyszałem
ponoć jak słońce mocno napierdziela to panele mniej mocy dają
Ale nigdzie nic na ten temat nie znalazłem

Ale nigdzie nic na ten temat nie znalazłem

-
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Teraz już własny
- Status Alkoholowy: Destylator
- Załączniki
I tak i nie. Ważna jest temperatura otoczenia. Takie dni jak teraz sprzyjają maksymalnym osiągom, bo jest zimno i słonecznie. Latem gdy będą upały i też będzie słonecznie, spadki mocy mogą dochodzić nawet do 20%. Tak więc istotna jest temperatura otoczenia.gryzmo pisze:A czy to nie jest tak, że jak mamy pełne słońce dłuższy czas to panele nie osiągną max. mocy...
Prawda. Gdyby nasłonecznienie utrzymało się jak w pierwszej chwili po wyjściu słońca, to moc instalacji by spadła do nominalnego poziomu. To tzw. "uderzenie słoneczne" którego efekt da się zaobserwować zwłaszcza w instalacjach gdzie moc zainstalowanych paneli jest większa niż moc znamionowa falownika. Zjawisko jest krótkotrwałe, ale elektronika potrafi je zarejestrować.gryzmo pisze:A jak słońce wychodzi co jakiś czas na kilka minut faktycznie przekraczam teoretyczną wydajność-5500W....
Ludzie głosujący na nieudaczników, złodziei, zdrajców i oszustów nie są ich ofiarami, są ich wspólnikami
George Orwell
George Orwell
-
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Kontakt:
- Załączniki
To ja coś powiem, panele które ja mam mają -0,49% mocy nominalnej na każdy Kelwin, a moc nominalna jest podawana zazwyczaj dla 20 albo 25*C, czyli jak słońce grzeje cały czas przez 12h, to panele bez problemu uzyskają 60*C (albo i więcej) czyli mają o 19,6% mniejsza moc nominalną, a to jest sporo.
Dlatego ja planuje zrobić aktywne chłodzenie paneli, wodą, ale nie natrysk a odbieranie ciepła od spodu czyli inaczej mówiąc, panele hybrydowe.
Dlatego ja planuje zrobić aktywne chłodzenie paneli, wodą, ale nie natrysk a odbieranie ciepła od spodu czyli inaczej mówiąc, panele hybrydowe.
Ostatnio zmieniony wtorek, 31 mar 2020, 20:35 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Załączniki
Prawdą jest to, że idealne warunki do produkcji to ujemna temperatura i ostre słoneczko. W takich warunkach miałem pik 8002 kW przy zainstalowanych 7880! W ciepły dzień pik w południe to okolice 7 kW.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Załączniki
Dobra jak już tak rozruszaliśmy temat
to pochwalcie się czy wystarcza wam mocy z fotowoltaiki?.
Np w skali 1 miesiąca

Np w skali 1 miesiąca

-
- Załączniki
Np w marcu zużyłem 496 kWh a wyprodukowałem 892 kWh. Ale w lutym zużyłem 509 a wyprodukowałem 440. Myślę, że latem nadrobię za słabe wyniki zimą.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Załączniki
No ładnie jedziesz z prądem
Ja za 2 miechy zużyłem 220kwh a wyprodukowałem 415kwh
Tak że spokojnie mogę zwiększyć zużycie

Tak że spokojnie mogę zwiększyć zużycie