Jaki kanał dymowy??
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Cześć Koledzy i Koleżanki
Mam starą wędzarnię z kanałem ziemnym i chcę przerobić ją na bardziej mobilną. Jakiej wielkości przewód dymowy i palenisko radzicie dołożyć? Sama wędzarnia ma wymiary 50x50 i wys 100cm. Myślicie że takim kanale można zrobić dwa poziomy czy pozostać na jednym?
Z góry dzięki za pomoc
Mam starą wędzarnię z kanałem ziemnym i chcę przerobić ją na bardziej mobilną. Jakiej wielkości przewód dymowy i palenisko radzicie dołożyć? Sama wędzarnia ma wymiary 50x50 i wys 100cm. Myślicie że takim kanale można zrobić dwa poziomy czy pozostać na jednym?
Z góry dzięki za pomoc
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki kanał dymowy??
Mam wędzarnię, która stoi na ziemi i ma palenisko oraz kanał dolotowy dymu w ziemi. Teraz chcę ją przerobić: dobudować dno, kanał dymu z rury kominowej oraz dostawiane palenisko. Kwestia teraz jakie wymiary powinno mieć palenisko oraz przewód dymu żeby dymu było wystarczająco dużo i żeby temperatura była utrzymywana. Dodatkowo jaka ma być długość tego dolotu dymu i czy go np izolować? Pomysł z dymogeneratorem raczej odpada, jestem zwolennikiem tradycyjnego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 mar 2020, 21:52 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 530 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Jaki kanał dymowy??
Palenisko największe jakie możesz zrobić, im większe palenisko tym większa kontrola nad temperaturą spalania drewna, co przełoży się na "czyste" wędzenie, tzn. nie będzie dochodzić do pirolizy drewna.
A na kanał rura fi 150mm, co najmniej 1,5m długości - jeśli chcesz wędzić na zimno, jak planujesz tylko ciepłe wędzenie to 1m wystarczy.
Nie ma sensu ocieplać. No i postaraj się by rura była z nierdzewki, żadnego ocynku!!
A na kanał rura fi 150mm, co najmniej 1,5m długości - jeśli chcesz wędzić na zimno, jak planujesz tylko ciepłe wędzenie to 1m wystarczy.
Nie ma sensu ocieplać. No i postaraj się by rura była z nierdzewki, żadnego ocynku!!
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 1422
- Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
- Podziękował: 530 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Re: Jaki kanał dymowy??
Jak chcesz trochę o wędzeniu poczytać to tu z kolegami wymieniliśmy kilka ciekawych zdań: moje-domowe-wedliny-t5380.html - fakt minęło kilka lat, ale w podejściu niewiele się zmieniło, jedno co mocno poszło do przodu to doświadczenie. Także nie daj sobie wmówić o tych dymogeneratorach i podobnych cudach, przerabiałem to wszystko, ale nic nie zastąpi tradycyjnego wędzenia
Nie ma żadnych przeciwwskazań. Ja przy komorze z wysokością roboczą 1,1m mam 3 poziomy.gorzalka84 pisze:czy na wysokości komory wędzarniczej można wydzielić 2 półki dla wyrobów
Jak chcesz trochę o wędzeniu poczytać to tu z kolegami wymieniliśmy kilka ciekawych zdań: moje-domowe-wedliny-t5380.html - fakt minęło kilka lat, ale w podejściu niewiele się zmieniło, jedno co mocno poszło do przodu to doświadczenie. Także nie daj sobie wmówić o tych dymogeneratorach i podobnych cudach, przerabiałem to wszystko, ale nic nie zastąpi tradycyjnego wędzenia
Oczywiście masz racjestefunk pisze:Ci nie tkwiący w przeszłości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 31
- Rejestracja: poniedziałek, 21 gru 2015, 23:29
- Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! :)
- Lokalizacja: Czeladź
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki kanał dymowy??
Mam wędzarnie fi = 50 cm, wys. = 100 cm (beczka). W środku dwa poziomy. Rura dolotowa fi = 120 mm, dł. = 2 m, nieizolowana. Palenisko 30 x 40 x 30 cm ze zmodyfikowanej węglarki. Wędzenie w niej nie sprawia żadnych problemów Trzyma temperaturę, jest dym Jeśli chodzi Ci o mobilność to łączenie rur z paleniskiem i komorą polecam za pomocą rozet - prosty montaż i demontaż
-
Autor tematu - Posty: 37
- Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Jarosław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz