Jaki kanał dymowy??
-
Autor tematu - Posty: 37
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
A. Sołżenicyn - Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Cześć Koledzy i Koleżanki
Mam starą wędzarnię z kanałem ziemnym i chcę przerobić ją na bardziej mobilną. Jakiej wielkości przewód dymowy i palenisko radzicie dołożyć? Sama wędzarnia ma wymiary 50x50 i wys 100cm. Myślicie że takim kanale można zrobić dwa poziomy czy pozostać na jednym?
Z góry dzięki za pomoc
Mam starą wędzarnię z kanałem ziemnym i chcę przerobić ją na bardziej mobilną. Jakiej wielkości przewód dymowy i palenisko radzicie dołożyć? Sama wędzarnia ma wymiary 50x50 i wys 100cm. Myślicie że takim kanale można zrobić dwa poziomy czy pozostać na jednym?
Z góry dzięki za pomoc
-
- Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.
Re: Jaki kanał dymowy??
Mam wędzarnię, która stoi na ziemi i ma palenisko oraz kanał dolotowy dymu w ziemi. Teraz chcę ją przerobić: dobudować dno, kanał dymu z rury kominowej oraz dostawiane palenisko. Kwestia teraz jakie wymiary powinno mieć palenisko oraz przewód dymu żeby dymu było wystarczająco dużo i żeby temperatura była utrzymywana. Dodatkowo jaka ma być długość tego dolotu dymu i czy go np izolować? Pomysł z dymogeneratorem raczej odpada, jestem zwolennikiem tradycyjnego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 mar 2020, 21:52 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 530 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Palenisko największe jakie możesz zrobić, im większe palenisko tym większa kontrola nad temperaturą spalania drewna, co przełoży się na "czyste" wędzenie, tzn. nie będzie dochodzić do pirolizy drewna.
A na kanał rura fi 150mm, co najmniej 1,5m długości - jeśli chcesz wędzić na zimno, jak planujesz tylko ciepłe wędzenie to 1m wystarczy.
Nie ma sensu ocieplać. No i postaraj się by rura była z nierdzewki, żadnego ocynku!!
A na kanał rura fi 150mm, co najmniej 1,5m długości - jeśli chcesz wędzić na zimno, jak planujesz tylko ciepłe wędzenie to 1m wystarczy.
Nie ma sensu ocieplać. No i postaraj się by rura była z nierdzewki, żadnego ocynku!!
-
-
-
- Ulubiony Alkohol: Whiskey
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 530 razy
- Otrzymał podziękowanie: 127 razy
- Kontakt:
Jak chcesz trochę o wędzeniu poczytać to tu z kolegami wymieniliśmy kilka ciekawych zdań: moje-domowe-wedliny-t5380.html - fakt minęło kilka lat, ale w podejściu niewiele się zmieniło, jedno co mocno poszło do przodu to doświadczenie. Także nie daj sobie wmówić o tych dymogeneratorach i podobnych cudach, przerabiałem to wszystko, ale nic nie zastąpi tradycyjnego wędzenia
Nie ma żadnych przeciwwskazań. Ja przy komorze z wysokością roboczą 1,1m mam 3 poziomy.gorzalka84 pisze:czy na wysokości komory wędzarniczej można wydzielić 2 półki dla wyrobów
Jak chcesz trochę o wędzeniu poczytać to tu z kolegami wymieniliśmy kilka ciekawych zdań: moje-domowe-wedliny-t5380.html - fakt minęło kilka lat, ale w podejściu niewiele się zmieniło, jedno co mocno poszło do przodu to doświadczenie. Także nie daj sobie wmówić o tych dymogeneratorach i podobnych cudach, przerabiałem to wszystko, ale nic nie zastąpi tradycyjnego wędzenia
Oczywiście masz racjestefunk pisze:Ci nie tkwiący w przeszłości
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! :)
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Mam wędzarnie fi = 50 cm, wys. = 100 cm (beczka). W środku dwa poziomy. Rura dolotowa fi = 120 mm, dł. = 2 m, nieizolowana. Palenisko 30 x 40 x 30 cm ze zmodyfikowanej węglarki. Wędzenie w niej nie sprawia żadnych problemów Trzyma temperaturę, jest dym Jeśli chodzi Ci o mobilność to łączenie rur z paleniskiem i komorą polecam za pomocą rozet - prosty montaż i demontaż
-