Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Jaki kanał dymowy??

Postautor: gorzalka84 » czwartek, 26 mar 2020, 19:50

Cześć Koledzy i Koleżanki

Mam starą wędzarnię z kanałem ziemnym i chcę przerobić ją na bardziej mobilną. Jakiej wielkości przewód dymowy i palenisko radzicie dołożyć? Sama wędzarnia ma wymiary 50x50 i wys 100cm. Myślicie że takim kanale można zrobić dwa poziomy czy pozostać na jednym?

Z góry dzięki za pomoc


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

stefunk
50
Posty: 81
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: stefunk » czwartek, 26 mar 2020, 21:28

Radzimy kupić dymogenerator i grzałkę :)

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1233
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: mtx » czwartek, 26 mar 2020, 23:54

stefunk pisze:Radzimy

Ale kto jeszcze to radzi? Za kogo jeszcze mówisz?

@gorzalka84 - o co dokładnie pytasz, co chcesz uzyskać?? Bo z opisu nie za wiele można wywnioskować...


Autor tematu
gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: gorzalka84 » piątek, 27 mar 2020, 19:26

Mam wędzarnię, która stoi na ziemi i ma palenisko oraz kanał dolotowy dymu w ziemi. Teraz chcę ją przerobić: dobudować dno, kanał dymu z rury kominowej oraz dostawiane palenisko. Kwestia teraz jakie wymiary powinno mieć palenisko oraz przewód dymu żeby dymu było wystarczająco dużo i żeby temperatura była utrzymywana. Dodatkowo jaka ma być długość tego dolotu dymu i czy go np izolować? Pomysł z dymogeneratorem raczej odpada, jestem zwolennikiem tradycyjnego rozwiązania.
Ostatnio zmieniony piątek, 27 mar 2020, 21:52 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1233
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: mtx » piątek, 27 mar 2020, 19:37

Palenisko największe jakie możesz zrobić, im większe palenisko tym większa kontrola nad temperaturą spalania drewna, co przełoży się na "czyste" wędzenie, tzn. nie będzie dochodzić do pirolizy drewna.
A na kanał rura fi 150mm, co najmniej 1,5m długości - jeśli chcesz wędzić na zimno, jak planujesz tylko ciepłe wędzenie to 1m wystarczy.
Nie ma sensu ocieplać. No i postaraj się by rura była z nierdzewki, żadnego ocynku!!


Autor tematu
gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: gorzalka84 » piątek, 27 mar 2020, 19:55

Dzięki za precyzyjną odpowiedź


Autor tematu
gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: gorzalka84 » piątek, 27 mar 2020, 22:17

Jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła, czy na wysokości komory wędzarniczej można wydzielić 2 półki dla wyrobów czy jest to za mała wysokość i odpuścić?

Awatar użytkownika

stefunk
50
Posty: 81
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: stefunk » piątek, 27 mar 2020, 22:33

mtx pisze:
stefunk pisze:Radzimy

Ale kto jeszcze to radzi? Za kogo jeszcze mówisz


Ci nie tkwiący w przeszłości

Awatar użytkownika

mtx
1200
Posty: 1233
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Kontakt:
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: mtx » sobota, 28 mar 2020, 00:01

gorzalka84 pisze:czy na wysokości komory wędzarniczej można wydzielić 2 półki dla wyrobów

Nie ma żadnych przeciwwskazań. Ja przy komorze z wysokością roboczą 1,1m mam 3 poziomy.
Jak chcesz trochę o wędzeniu poczytać to tu z kolegami wymieniliśmy kilka ciekawych zdań: moje-domowe-wedliny-t5380.html - fakt minęło kilka lat, ale w podejściu niewiele się zmieniło, jedno co mocno poszło do przodu to doświadczenie. Także nie daj sobie wmówić o tych dymogeneratorach i podobnych cudach, przerabiałem to wszystko, ale nic nie zastąpi tradycyjnego wędzenia :ok:
stefunk pisze:Ci nie tkwiący w przeszłości

Oczywiście masz racje :!:
Głupiec.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Szlumf
1700
Posty: 1707
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: Szlumf » sobota, 28 mar 2020, 07:46

A tu https://www.cdr.gov.pl/images/Radom/pliki/17-12-14/wedzenie%20A5.pdf trochę bardziej naukowe podejście do wędzenia. Polecam szczególnej uwadze rozdział 17.


prodwin
20
Posty: 20
Rejestracja: poniedziałek, 21 gru 2015, 23:29
Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! Oczywiście miód i inne trunki również ;)
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Czeladź
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: prodwin » poniedziałek, 30 mar 2020, 09:00

Mam wędzarnie fi = 50 cm, wys. = 100 cm (beczka). W środku dwa poziomy. Rura dolotowa fi = 120 mm, dł. = 2 m, nieizolowana. Palenisko 30 x 40 x 30 cm ze zmodyfikowanej węglarki. Wędzenie w niej nie sprawia żadnych problemów :) Trzyma temperaturę, jest dym ;) Jeśli chodzi Ci o mobilność to łączenie rur z paleniskiem i komorą polecam za pomocą rozet - prosty montaż i demontaż


Autor tematu
gorzalka84
30
Posty: 37
Rejestracja: środa, 2 sty 2019, 22:54
Krótko o sobie: Jak łatwo jest rozbudzić w człowieku pragnienie i jak trudno je potem zaspokoić.

A. Sołżenicyn
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Jarosław
Załączniki
Re: Jaki kanał dymowy??

Postautor: gorzalka84 » poniedziałek, 30 mar 2020, 10:36

Dzięki wielkie jeszcze raz wszystkim za pomoc


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość