Mój proces. Proszę o uwagi
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Dzisiaj prowadziłem pierwszy raz rektyfikację metodą 2.5
Wcześniej wykonałem 3 zwykle procesy.
Chciałbym prosić o przejrzenie zapisu mojego procesu. Chętnie poznam uwagi, sugestie, spostrzeżenia bardziej doświadczonych kolegów.
Sprzęt na jakim prostuje:
-Rura fi 50
-Keg 50l ocieplony 10mm pianka pod panele, -katalizator 21cm zasypany sprężynkami, ocieplony 2 warstwami otuliny do rur,
-kolumna 1m że zmywakami z Lidla, ocieplona 2 warstwami otuliny do rur,
- OVM
A poniżej mój dzisiejszy proces
Metoda 2.5
9l spirytusu 96%+6l wódki 40%
Otrzymasz 13608 ml wódki o mocy 77% obj
+5l wody
Otrzymasz 18087 ml wódki o mocy 57% obj. To jest rozcieńczenie startowe.
7.30 start grzałek. 3.5k W
Keg 12.5°C
Głowica 11.5°C
10 półka 9.25°C
8.00 Skok temperatury
Keg 79.25°C
Głowica 77.15°c
10 półka 76.25°C
8.13 rozpoczęcie stabilizacji 2kw
Keg 78.60°C
Głowica 76.75°C
10 półka 76.13°C
8.55 odbiór przedgonu
Keg 79.0°C
10 półka 76.25°C
Głowica 77.25°C
Odbierane 200ml
9.18 stop grzanie i woda
Otrzymasz 18087 ml wódki o mocy 57% obj.
+Dolane 26l wody
Otrzymasz 42853 ml wódki o mocy 24% obj.
To jest rozcieńczenie końcowe
9.50 start grzanie 3.5kw
Keg 47.60°C
Głowica 10.75°C
10 półka 12.13°C
10.33 skok temperatury
Keg 84.62°C
10 półka 76.65°C
Głowica 77.50°C
10.45 rozpoczęcie stabilizacji 2kW
Keg 84.74°C
10 półka 76.40°C
Głowica 77.37°C
11.25 odbiór przedgonu
Keg 84.62°C
10 półka 76.30°C
Głowica 77.25°C
Odebrano 150ml
11.35 odbiór serca z OVM | butelki 0.5l
1_11.35-12.15 | 40min | 12.5ml/min
Keg 84.62°C
10 półka 76.37°C
Głowica 77.62°C
2_12.15-12.46 |31min| 16.2ml/min
Keg 85°C
10 półka 76.25°C
Głowica 77.55°C
3_ 12.46-13.10|26min | 19.2ml/min
Keg 85.25°C
10 półka 76.50°C
Głowica 77.65°C
4_ 13.10-13.35 |25min | 20ml/min
Keg 85.50°C
10 półka 76.50°C
Głowica 77.62°C
5-9 butelka nic się nie zmienia poza delikatnie rosnąca temp w kegu
10_ 15.40-16.05|25min | 20ml/min
Keg 87.75°C
10 półka 76.50°C
Głowica 77.65°C
11-14 butelka nic się nie zmienia poza temperatura w Keg
15_ 18.05-18.35 |30min | 16.6ml/min
Keg 89.25°C
10 półka 76.67°C
Głowica 77.62°C
16_ 18.35-19.05|30min | 16.6ml/min
Keg 91.25°C
10 półka 76.75°C
Głowica 77.62°C
17_ 19.05-19.35 |30min | 16.6ml/min
Keg 92.12°C
10 półka 76.87°C
Głowica 77.62°C
18_ 19.35-20.05 |30min | 16.6ml/min
Keg 92.87°C
10 półka 77.37°C
Głowica 77.75°C
19_ 20.05-20.45 |40min | 12.5ml/min
Keg 94.62°C
10 półka 77.75°C
Głowica 77.75°C
20_ 20.45-21.35 |50min | 10ml/min
Keg 95.87°C
10 półka 82.50°C
Głowica 78°C
21_ 21.35-21.45 | 300ml pogonow
Keg 96.12
10 Półka 96.25
Głowica 78.5
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Wcześniej wykonałem 3 zwykle procesy.
Chciałbym prosić o przejrzenie zapisu mojego procesu. Chętnie poznam uwagi, sugestie, spostrzeżenia bardziej doświadczonych kolegów.
Sprzęt na jakim prostuje:
-Rura fi 50
-Keg 50l ocieplony 10mm pianka pod panele, -katalizator 21cm zasypany sprężynkami, ocieplony 2 warstwami otuliny do rur,
-kolumna 1m że zmywakami z Lidla, ocieplona 2 warstwami otuliny do rur,
- OVM
A poniżej mój dzisiejszy proces
Metoda 2.5
9l spirytusu 96%+6l wódki 40%
Otrzymasz 13608 ml wódki o mocy 77% obj
+5l wody
Otrzymasz 18087 ml wódki o mocy 57% obj. To jest rozcieńczenie startowe.
7.30 start grzałek. 3.5k W
Keg 12.5°C
Głowica 11.5°C
10 półka 9.25°C
8.00 Skok temperatury
Keg 79.25°C
Głowica 77.15°c
10 półka 76.25°C
8.13 rozpoczęcie stabilizacji 2kw
Keg 78.60°C
Głowica 76.75°C
10 półka 76.13°C
8.55 odbiór przedgonu
Keg 79.0°C
10 półka 76.25°C
Głowica 77.25°C
Odbierane 200ml
9.18 stop grzanie i woda
Otrzymasz 18087 ml wódki o mocy 57% obj.
+Dolane 26l wody
Otrzymasz 42853 ml wódki o mocy 24% obj.
To jest rozcieńczenie końcowe
9.50 start grzanie 3.5kw
Keg 47.60°C
Głowica 10.75°C
10 półka 12.13°C
10.33 skok temperatury
Keg 84.62°C
10 półka 76.65°C
Głowica 77.50°C
10.45 rozpoczęcie stabilizacji 2kW
Keg 84.74°C
10 półka 76.40°C
Głowica 77.37°C
11.25 odbiór przedgonu
Keg 84.62°C
10 półka 76.30°C
Głowica 77.25°C
Odebrano 150ml
11.35 odbiór serca z OVM | butelki 0.5l
1_11.35-12.15 | 40min | 12.5ml/min
Keg 84.62°C
10 półka 76.37°C
Głowica 77.62°C
2_12.15-12.46 |31min| 16.2ml/min
Keg 85°C
10 półka 76.25°C
Głowica 77.55°C
3_ 12.46-13.10|26min | 19.2ml/min
Keg 85.25°C
10 półka 76.50°C
Głowica 77.65°C
4_ 13.10-13.35 |25min | 20ml/min
Keg 85.50°C
10 półka 76.50°C
Głowica 77.62°C
5-9 butelka nic się nie zmienia poza delikatnie rosnąca temp w kegu
10_ 15.40-16.05|25min | 20ml/min
Keg 87.75°C
10 półka 76.50°C
Głowica 77.65°C
11-14 butelka nic się nie zmienia poza temperatura w Keg
15_ 18.05-18.35 |30min | 16.6ml/min
Keg 89.25°C
10 półka 76.67°C
Głowica 77.62°C
16_ 18.35-19.05|30min | 16.6ml/min
Keg 91.25°C
10 półka 76.75°C
Głowica 77.62°C
17_ 19.05-19.35 |30min | 16.6ml/min
Keg 92.12°C
10 półka 76.87°C
Głowica 77.62°C
18_ 19.35-20.05 |30min | 16.6ml/min
Keg 92.87°C
10 półka 77.37°C
Głowica 77.75°C
19_ 20.05-20.45 |40min | 12.5ml/min
Keg 94.62°C
10 półka 77.75°C
Głowica 77.75°C
20_ 20.45-21.35 |50min | 10ml/min
Keg 95.87°C
10 półka 82.50°C
Głowica 78°C
21_ 21.35-21.45 | 300ml pogonow
Keg 96.12
10 Półka 96.25
Głowica 78.5
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 25 sty 2020, 22:20 przez george1255, łącznie zmieniany 3 razy.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Coś tu mi nie pasuje z procesem. Za wcześnie kończysz odbiór.
Powiedz, jak wysoko jest termometr 10 półki, czy rozczochrałeś zmywaki i ułożyłeś z gęstością ~260g/l.
U mnie w kolumnie nie muszę robić korekty odbioru do 97°C w kegu (2,5 kW, 25 ml/min, fi 63,5 mm i sprężynki pryzmatyczne)
Powiedz, jak wysoko jest termometr 10 półki, czy rozczochrałeś zmywaki i ułożyłeś z gęstością ~260g/l.
U mnie w kolumnie nie muszę robić korekty odbioru do 97°C w kegu (2,5 kW, 25 ml/min, fi 63,5 mm i sprężynki pryzmatyczne)
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
47cm nad Keg.
Zmywaki rozciągnięte, ale co do gęstości ułożenia nie jestem pewny
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Zmywaki rozciągnięte, ale co do gęstości ułożenia nie jestem pewny
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 25 sty 2020, 23:29 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
W tym podejrzewałbym problem rozstabilizowania się kolumny i zbyt wczesnego zakończenia odbioru. A próbowałeś ją ustabilizować po skoku temperatury?
Ostatnio zmieniony sobota, 25 sty 2020, 23:32 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Przez cały proces, temp jeżeli skoczy to o 0.2.
Jeżeli skacze więcej to delikatnie zmniejszam odbiór, i dalej jest stabilna.
Pod koniec procesu, gdy skok jest powyżej 1°C to muszę mocno zmniejszyć odbiór aby temp była stabilna i bliska temp dnia.
Dzisiaj po odebraniu 10l 94% destylatu nie miałem już siły ciągnąc do końca do 100C w keg, zmniejszając odbiór. 14godz przy tym spędziłem
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Jeżeli skacze więcej to delikatnie zmniejszam odbiór, i dalej jest stabilna.
Pod koniec procesu, gdy skok jest powyżej 1°C to muszę mocno zmniejszyć odbiór aby temp była stabilna i bliska temp dnia.
Dzisiaj po odebraniu 10l 94% destylatu nie miałem już siły ciągnąc do końca do 100C w keg, zmniejszając odbiór. 14godz przy tym spędziłem
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 25 sty 2020, 23:37 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Moje wypełnienie to 1.885L , 12.5szt zmywaka 40g.
Jutro rozkrece kolumnę i sprawdzę ile szt mam włożonych
A jak z prędkością odbioru? Za wolną, za szybka? Czy destylacja metoda 2.5 zawsze jest taka długa?
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Jutro rozkrece kolumnę i sprawdzę ile szt mam włożonych
A jak z prędkością odbioru? Za wolną, za szybka? Czy destylacja metoda 2.5 zawsze jest taka długa?
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 25 sty 2020, 23:46 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Mi się wydaje, że twój termometr w kegu znacznie zaniża wartość temperatury. Napisałeś że przy pierwszym rozcieńczaniu wsad miał 57%. Zgodnie z "rybką destylacyjną" taki roztwór powinien wrzeć w temperaturze 82*C (u ciebie było 79*C co odpowiada ok. 85%). Przy drugim rozcieńczaniu zgodnie z tym co napisałeś roztwór miał 24% i powinien gotować się w jakiś 87*C (u ciebie było 84,5 co odpowiada jakimś 37%). Wychodzi, że termometr zaniża jakieś 2,5-3 stopnie.
Aby sprawdzić kiedy kończyć proces najlepiej w kegu zagotować czystą wodę i zobaczyć ile stopni wtedy pokaże termometr i brać taką poprawkę.
Jak będziesz następny raz robił rektyfikację metodą 2,5 do rób mniejsze stężenia. Ja robię ok. 55% przy pierwszym odbiorze przedgonów i ok. 19% przy drugim.
Na koniec jeszcze takie moje spostrzeżenie co do mocy grzania i wypełnienia. Piszesz, że masz kolumnę fi50 (pewnie chodzi o rurę 50,8x1,5 - taka rura ma fi wewnętrzne 47,8 mm).
Kiedyś radius robił testy wypełnień i dla zmywaków (270g/l) wyszło mu obciążenie cieplne 125W/cm2. W przypadku twojej kolumny maksymalne grzanie to 2250W. Przy "dobrym prądzie" grzałka o mocy znamionowej 2 kW może pracować nawet z taką mocą. Dodatkowo zmywaki mogą być gdzieś bardziej upakowane i miejscowe zalanie gotowe.
Aby sprawdzić kiedy kończyć proces najlepiej w kegu zagotować czystą wodę i zobaczyć ile stopni wtedy pokaże termometr i brać taką poprawkę.
Jak będziesz następny raz robił rektyfikację metodą 2,5 do rób mniejsze stężenia. Ja robię ok. 55% przy pierwszym odbiorze przedgonów i ok. 19% przy drugim.
Na koniec jeszcze takie moje spostrzeżenie co do mocy grzania i wypełnienia. Piszesz, że masz kolumnę fi50 (pewnie chodzi o rurę 50,8x1,5 - taka rura ma fi wewnętrzne 47,8 mm).
Kiedyś radius robił testy wypełnień i dla zmywaków (270g/l) wyszło mu obciążenie cieplne 125W/cm2. W przypadku twojej kolumny maksymalne grzanie to 2250W. Przy "dobrym prądzie" grzałka o mocy znamionowej 2 kW może pracować nawet z taką mocą. Dodatkowo zmywaki mogą być gdzieś bardziej upakowane i miejscowe zalanie gotowe.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Nie mam wziernika a nie potrafię na słuch rozpoznać zalania. Przy grzaniu i po skoku temperatury poprostu ok 10min grzeję pełną mocą i później zostawiam 2kW i robię stabilizację.
Co do termometrów, są to sondy Ds18b20. Wrzuciłem 3szt do szklanki , to 10p i keg miały ta samą temp, głowica o 1.5C wyższa.
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Co do termometrów, są to sondy Ds18b20. Wrzuciłem 3szt do szklanki , to 10p i keg miały ta samą temp, głowica o 1.5C wyższa.
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Wdepnąłeś w to hobby i dlatego musisz przyjąć tylko jeden punkt widzenia - jakość.
Szybkość jest faktorem względnym i zależy ściśle od konfiguracji sprzętu. Reszta to umiejętność i doświadczenie operatora.
Elementy stałe - nie do przeskoczenia - to czas rozgrzewania i stabilizacja. Oczywiście można też optymalizować te elementy, ale jest to ściśle uzależnione od stanu sieci elektrycznej czy wielkości zbiornika.
Zaś sam proces rektyfikacji jest już elementem o dużych możliwościach konfiguracyjnych. W zależności jakiej jakości oczekujemy. Ty wspominasz o metodzie 2,5 co już samo w sobie niesie określone zachowania. Oczekujemy spirytusu o najwyższej czystości. Szybkość tego elementu jest uwarunkowana średnicą kolumny, rodzajem wypełnienia, przyłożoną mocą i wielkością wsadu. W Twoim przypadku - biorąc pod uwagę
Znam takich - którzy próbując oszczędzać na czym się da - otrzymują nawet 3 litry na godzinę. Ale nie odważyłbym się tego pić. I nie dlatego, że się otruję, ale dlatego, żeby nie mieć odruchów wymiotnych.
Jest w sam raz.george1255 pisze: Czy destylacja metoda 2.5 zawsze jest taka długa?
Wdepnąłeś w to hobby i dlatego musisz przyjąć tylko jeden punkt widzenia - jakość.
Szybkość jest faktorem względnym i zależy ściśle od konfiguracji sprzętu. Reszta to umiejętność i doświadczenie operatora.
Elementy stałe - nie do przeskoczenia - to czas rozgrzewania i stabilizacja. Oczywiście można też optymalizować te elementy, ale jest to ściśle uzależnione od stanu sieci elektrycznej czy wielkości zbiornika.
Zaś sam proces rektyfikacji jest już elementem o dużych możliwościach konfiguracyjnych. W zależności jakiej jakości oczekujemy. Ty wspominasz o metodzie 2,5 co już samo w sobie niesie określone zachowania. Oczekujemy spirytusu o najwyższej czystości. Szybkość tego elementu jest uwarunkowana średnicą kolumny, rodzajem wypełnienia, przyłożoną mocą i wielkością wsadu. W Twoim przypadku - biorąc pod uwagę
- do uzyskania litra spirytusu na gotowo wymagany czas to średnio ok. dwóch godzin. Jedna godzina to tzw. odpęd plus druga godzina spędzona przy drugim gotowaniu. Oczywiście można zoptymalizować ten czas korzystając z OLM i bufora. I to nawet minimum o 1/3 czasu w porównaniu do czasu spędzonego na gotowanie na zwykłej kolumnie.dwa gotowania
Znam takich - którzy próbując oszczędzać na czym się da - otrzymują nawet 3 litry na godzinę. Ale nie odważyłbym się tego pić. I nie dlatego, że się otruję, ale dlatego, żeby nie mieć odruchów wymiotnych.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: RE: Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Okazało się że mam 7zmywakow 40g czyli praktycznie o połowę mniej niż powinienem. Można jakoś przeczyscic zmywaki? Sprężynki wiem, kwasek i woda utleniona.Pablito pisze:Przelicz objętość kolumny, zważ zmywaki i zobacz, czy masz spełniony warunek z gęstością upakowania. Dobrze ułożone wypełnienie zapewnia bezobsługowość destylatora przez długi czas pracy.
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 792
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
- Kontakt:
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Hej zmywaki możesz zagotować w wodzie z ludwikiem lub tabletką do zmywarki.
Dokup zmywaki w lidlu te pakowane po 3 i dopakuj do kolumny
Sprawdź oporność grzałki i policz ile faktycznie ma watt znając życie ma w przedziale 1,8-1,9Kw.
Pozdrawiam Damian
Dokup zmywaki w lidlu te pakowane po 3 i dopakuj do kolumny
Sprawdź oporność grzałki i policz ile faktycznie ma watt znając życie ma w przedziale 1,8-1,9Kw.
Pozdrawiam Damian
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Mam podwójna, 2kW+1.5kW
Właśnie te zmywaki mam.
Ogólnie planuje zainwestować w sprężynki KO od plipka. Czy przy wyjściu na OVM dawać jakiś zmywak czy normalnie sypać całość tylko sprężynki? Chodzi mi o to czy ciśnienie nie zassie sprężynek
Drugie pytanie, destylowalem dla wujka wódkę, bo była śmierdząca i chciał się pozbyć zapachów. Akurat ja też miałem zanieczyszczony destylat substancjami z wężyka, sporo pogonow mi się przedostało do serca i wymieszalem wszystko na 2.5. Teraz kolumna, wypełnienie ma dziwny zapach, nie jest to zapach wódki od wujka ale taki dziwny, pogonowy.
Przegotować wode, wymyc Ludwikiem? Nie jest to jakiś straszny zapach ale nie chciałbym aby przedostał się do następnych destylatów
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Właśnie te zmywaki mam.
Ogólnie planuje zainwestować w sprężynki KO od plipka. Czy przy wyjściu na OVM dawać jakiś zmywak czy normalnie sypać całość tylko sprężynki? Chodzi mi o to czy ciśnienie nie zassie sprężynek
Drugie pytanie, destylowalem dla wujka wódkę, bo była śmierdząca i chciał się pozbyć zapachów. Akurat ja też miałem zanieczyszczony destylat substancjami z wężyka, sporo pogonow mi się przedostało do serca i wymieszalem wszystko na 2.5. Teraz kolumna, wypełnienie ma dziwny zapach, nie jest to zapach wódki od wujka ale taki dziwny, pogonowy.
Przegotować wode, wymyc Ludwikiem? Nie jest to jakiś straszny zapach ale nie chciałbym aby przedostał się do następnych destylatów
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony niedziela, 26 sty 2020, 20:33 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Nie zassie, spokojnie. Możesz jedynie urwać kawałek zmywaka i wcisnąć w nypel od strony zewnętrznej kolumny, ale tylko po to żeby się nie przesyłały przez otwór. Tego zmywaka to dosłownie kawałeczek tak żeby zablokować możliwość wysypania sprężynek...
I tak dla wyjaśnienia masz kolumnę na rurze 52x1,5mm, nie na 50.8mm
I tak dla wyjaśnienia masz kolumnę na rurze 52x1,5mm, nie na 50.8mm
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Pomysł nad sprezynkami od firmy Henitom. Maja podobne parametry a nie mają tyle odpadów co plipka. Są też z troszkę twardszego drutu wiec sie tak szybko nie ubijaja. Za tym znów idzie zadsze przesypywanie wypelnienia.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 6 sty 2019, 12:43
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódeczka smakowa
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Bierzesz garnek ( polecam taki nie potrzebny lubej ), wsypujesz sprężynki Cu ,dolewasz wody aby zakryły i dodajesz kwasku cytrynowego. Podgrzewasz i mieszasz. Ilość kwasku zależy od stopnia zabrudzenia. Mała paczka w porywach do dwóch wystarczy ...Po zabiegu płukasz sprężynki woda i wsypujesz na swoje miejsce w kolumnie.
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Dzisiaj sprawdziłem sondy przy gotowaniu wody w czajniku.
Później wrzucam filmik jakie temperatury otrzymałem.
https://youtu.be/oEqDpA9gb20
Przytrzymalem trochę guzik od czajnika bo się wyłączał ale żaden czujnik 100°C nie osiągnął
Czy zmywaki 270g/L muszą być tak mocno upchane? Bo musiałem mocno upychać, ale weszło 11 a nie jak było wcześniej 7
Później wrzucam filmik jakie temperatury otrzymałem.
https://youtu.be/oEqDpA9gb20
Przytrzymalem trochę guzik od czajnika bo się wyłączał ale żaden czujnik 100°C nie osiągnął
Czy zmywaki 270g/L muszą być tak mocno upchane? Bo musiałem mocno upychać, ale weszło 11 a nie jak było wcześniej 7
Ostatnio zmieniony środa, 29 sty 2020, 17:53 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 15
- Rejestracja: niedziela, 6 sty 2019, 12:43
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wódeczka smakowa
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Poczochraj, rozciągnij zmywak i upychaj w kolumnie (z wyczuciem, ale ciasno). Sondę można skalibrować... Przynajmniej ja przerzucam jedna sondę pomiędzy 10 półka a głowicą podczas procesu, daje jej czas na odczyt... możesz zrobić podobnie.
Ps. Temp wrzenia zależy od ciśnienia a odczyt ułatwia pasta termoprzewodząca, np do procesorów dostępna w każdym sklepie komputerowym .. pzdr
Następny tak niechlujnie pisany post poleci do kosza - MANOWAR
Ps. Temp wrzenia zależy od ciśnienia a odczyt ułatwia pasta termoprzewodząca, np do procesorów dostępna w każdym sklepie komputerowym .. pzdr
Następny tak niechlujnie pisany post poleci do kosza - MANOWAR
Ostatnio zmieniony środa, 29 sty 2020, 23:11 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Ostatnio można było mocno pogubić się z ciśnieniem atmosferycznym. Od 20 do 28 stycznia była zmiana o ponad 48 hPa
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Różnice ciśnienia z ostatnich dni to temperatury wrzenia wody w widełkach 100,5-99, 2 stopnia. Tutaj termometry przekłamują bardziej.
Tę sondę która pokazuje najwyższą temperaturę wrzuć do kega.
Z kolei w kolumnie tak naprawdę nie musisz znać dokładnej wartości temperatury. Ważne żeby była ona stała.
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Tę sondę która pokazuje najwyższą temperaturę wrzuć do kega.
Z kolei w kolumnie tak naprawdę nie musisz znać dokładnej wartości temperatury. Ważne żeby była ona stała.
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 298
- Rejestracja: poniedziałek, 30 wrz 2019, 02:14
- Ulubiony Alkohol: Nie ważne co, ważne z kim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 29 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
@psotamt @johnex Nie wiem skąd te wartości ciśnienia, ale w prognozie pogody nie podają wartości realnych, tylko znormalizowane, aby można je było porównywać na różnych wysokościach nad poziomem morza, bez podawania tych wysokości. Do tego jeśli autor tematu jest na innej wysokości niż pomiar (pomijam różną pogodę, bo to oczywiste) to ciśnienie też będzie się różnić.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Najwyższa pora aby użytkownicy tego forum zrozumieli że do prawidłowego prowadzenia procesu liczą się tylko zmiany temperatur a nie ich dokładny odczyt. Proces można idealnie kontrolować za pomocą zupełnie rozkalibrowanych termometrów oraz ludzkich zmysłów.
Jeżeli ktoś nie potrafi tego zrobić to w mojej opinii nie ma pojęcia o prawidłowym przeprowadzeniu procesu i nawet najdokładniejszy termometr mu nie pomoże.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Jeżeli ktoś nie potrafi tego zrobić to w mojej opinii nie ma pojęcia o prawidłowym przeprowadzeniu procesu i nawet najdokładniejszy termometr mu nie pomoże.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Wiesz co Robercie, ostatnio Twoje posty zajeżdżają mocno buractwem, czy to na tym czy na bialym forum. Jak masz wiedzę to albo się podziel w grzeczny sposoby albo nie udzielaj się wcale. Może powiedz konstruktorom kolumn aby robili jeden port na byle jaki termometr bo reszta jest niepotrzebna i wystarczą zmysły aby prowadzić proces poprawnie od A do Z.
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
1 Gdzie byłem niegrzeczny?
2 Gdzie pisałem że wystarczy jeden termometr?
Cała wiedza jest na tym forum wystarczy odrobina ochoty żeby ją znaleźć i przyswoić.
Pisanie po raz setny tego samego bo pojawił się ktoś nowy na forum i jest zbyt leniwy żeby trochę poczytać jest bez sensu.
Starym doświadczonym userom nie chce się pisać ciągle tego samego, a pojawiające się odpowiedzi nowicjuszy często mijają się z prawdą. A wszystko dlatego że ktoś woli zadać pytanie po raz setny niż poszukać odpowiedzi w strych postach.
Po prostu nie cierpię lenistwa i cwaniactwa i chodzenia na skróty.
Teraz sam sobie odpowiedz co jest na tym forum buractwem.
I mogę powiedzieć ci jeszcze jedno. Możesz zadać tu jeszcze setkę pytań i uzyskać setkę odpowiedzi że przy takiej czy innej temperaturze trzeba zrobić to czy tamto, to i tak jeżeli nie zrozumiesz zjawisk zachodzących w kolumnie nie doprowadzi cię do sukcesu. Jeżeli kiedykolwiek otrzymasz dobry produkt to będzie to tylko zbieg sprzyjających okoliczności.
Dodam tylko że to i białe forum zawiera setki postów które pomogą wszystkim zrozumieć działanie kolumny bez zadawania codziennie tych samych pytań.
Wystarczy tylko chcieć, a nie oczekiwać gotowych rozwiązań podanych na tacy.
PS
Dla twojej informacji - do prawidłowego przeprowadzenia procesu wystarczy jeden termometr, niestety nie może być byle jaki, ale jego dokładność nie ma żadnego znaczenia.
Mogę cię też zapewnić że czołowi producenci kolumn doskonale o tym wiedzą.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
2 Gdzie pisałem że wystarczy jeden termometr?
Cała wiedza jest na tym forum wystarczy odrobina ochoty żeby ją znaleźć i przyswoić.
Pisanie po raz setny tego samego bo pojawił się ktoś nowy na forum i jest zbyt leniwy żeby trochę poczytać jest bez sensu.
Starym doświadczonym userom nie chce się pisać ciągle tego samego, a pojawiające się odpowiedzi nowicjuszy często mijają się z prawdą. A wszystko dlatego że ktoś woli zadać pytanie po raz setny niż poszukać odpowiedzi w strych postach.
Po prostu nie cierpię lenistwa i cwaniactwa i chodzenia na skróty.
Teraz sam sobie odpowiedz co jest na tym forum buractwem.
I mogę powiedzieć ci jeszcze jedno. Możesz zadać tu jeszcze setkę pytań i uzyskać setkę odpowiedzi że przy takiej czy innej temperaturze trzeba zrobić to czy tamto, to i tak jeżeli nie zrozumiesz zjawisk zachodzących w kolumnie nie doprowadzi cię do sukcesu. Jeżeli kiedykolwiek otrzymasz dobry produkt to będzie to tylko zbieg sprzyjających okoliczności.
Dodam tylko że to i białe forum zawiera setki postów które pomogą wszystkim zrozumieć działanie kolumny bez zadawania codziennie tych samych pytań.
Wystarczy tylko chcieć, a nie oczekiwać gotowych rozwiązań podanych na tacy.
PS
Dla twojej informacji - do prawidłowego przeprowadzenia procesu wystarczy jeden termometr, niestety nie może być byle jaki, ale jego dokładność nie ma żadnego znaczenia.
Mogę cię też zapewnić że czołowi producenci kolumn doskonale o tym wiedzą.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 30 sty 2020, 22:48 przez robert4you, łącznie zmieniany 2 razy.
************************************************************************
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Na początku zadajesz pytanie, gdzie wspominales o jednym termometrze, na końcu o tym mówisz. Później piszesz że nie cierpisz lenistwa a po chwili piszesz że Ci się nie chce.
Świata nie zmienisz, jeżeli ktoś zadaje po raz setny pytanie to skoro znasz odpowiedź to jej udziel, może ta osoba udzieli później takiej odpowiedzi na kolejne 50 takich samych pytań. Tak to działa.
Może po kilkudziesięciu przeprowadzonych procesach, zadaniu 200 durnych pytań i otrzymaniu odpowiedzi mój produkt nie będzie dziełem przypadku i boskiej opatrzności, chociaż uważam że mój obecny produkt po przeprowadzeniu 4 procesów jest bardzo dobry, więc może coś zrozumiałem z działania kolumny
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten co nie zadawał pytań i od początku tylko czytał posty, przeszukiwał forum i wszytko wiedział.
Więcej dystansu i cierpliwości bo nie każdy 100% wiedzy wyssał z mlekiem matki
Pozdrawiam
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
Świata nie zmienisz, jeżeli ktoś zadaje po raz setny pytanie to skoro znasz odpowiedź to jej udziel, może ta osoba udzieli później takiej odpowiedzi na kolejne 50 takich samych pytań. Tak to działa.
Może po kilkudziesięciu przeprowadzonych procesach, zadaniu 200 durnych pytań i otrzymaniu odpowiedzi mój produkt nie będzie dziełem przypadku i boskiej opatrzności, chociaż uważam że mój obecny produkt po przeprowadzeniu 4 procesów jest bardzo dobry, więc może coś zrozumiałem z działania kolumny
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten co nie zadawał pytań i od początku tylko czytał posty, przeszukiwał forum i wszytko wiedział.
Więcej dystansu i cierpliwości bo nie każdy 100% wiedzy wyssał z mlekiem matki
Pozdrawiam
Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka
TERMOMETRY WIFI
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
https://www.facebook.com/TermometryWIFI/
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Mój proces. Proszę o uwagi
Cała moja wiedza pochodzi z forum. Z jego czytania, a nie z zadawania pytań. A o tym czy zadawałem pytania o podstawowe rzeczy zamiast samodzielnie poszukać odpowiedzi możesz się przekonać śledząc moja aktywność na forum od początku.
A teraz zacznij czytać że zrozumieniem posty moje i innych użytkowników, to dobrze zrobi zarówno na jakość twojego produktu jak i na twoje samopoczucie.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
A teraz zacznij czytać że zrozumieniem posty moje i innych użytkowników, to dobrze zrobi zarówno na jakość twojego produktu jak i na twoje samopoczucie.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony piątek, 31 sty 2020, 00:37 przez robert4you, łącznie zmieniany 1 raz.
************************************************************************
-
Autor tematu - Posty: 409
- Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy