Witam wstawiłem zacier 10L wody 2.5kg cukru i 3 słoiki konfitur, dolałem wody i wszyło 15L zacier.Dałem nato 1 kostkę drożdży, babuni czy nie zamało? proszę o odp.
Pozdrawiam
Nie za mało drożdży?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Niezamało drożdży
W/g mnie to sporo za dużo, konfiturki trochę może złagodzą zapach, ale i tak będzie śmierdziało drożdzami, prosta zasada: wiecej drożdzy, szybsza fermentacja, większy drożdzowy smrodek. Nie warto przesadzać, czas i cierpliwośc, te dwa aspekty są naszym sprzymierzeńcem. Co do ilości jaką uzyskasz - ok 6-7 flaszek 40% napitku ( dane orientacyjne)kropla pisze:Właśnie nie mam ale zacier na razie, pracuje bardzo dobrze. I jakiej ilości, mogę się spodziewać. Pozdrawiam
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 107
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2010, 21:59
- Krótko o sobie: Po ukończeniu kursu solówek na trójkącie i oboju wyegzekwowałem szkolenie z naczyń ręcznie dmuchanych w podmiejskiej cepelii. Doktorat i habituacje z metalurgii OKRUTNEJ zdobyłem przypadkowo kręcąc się nieopodal zakładów obuwniczych rożnych fasonów w szczególności butów lewych.. a potem poleciało....
- Ulubiony Alkohol: Jim Beam, VIP
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Niezamało drożdży
Literatura i Szanowni Koledzy na forum często wspominali, że nie powinno się przekraczać 0,3kg cukru na litr wody, jeśli u Ciebie konfitury to nie miodek powinno być ok.
Zaopatrz się w cukromierz bardzo ułatwia prace i nie jest kosztowny. A drożdży delikatnie za dużo. Ja na swojej aparaturze z takiej ilości zacieru uzyskuję około ~1,5 litra spirytusu 90%(alkoholomierz kalibrowany ze sklepowym spirytusem)
Pozdrawiam
Witam,kropla pisze:10L wody 2.5kg cukru i 3 słoiki konfitur, dolałem wody i wszyło 15L zacier.
Literatura i Szanowni Koledzy na forum często wspominali, że nie powinno się przekraczać 0,3kg cukru na litr wody, jeśli u Ciebie konfitury to nie miodek powinno być ok.
Zaopatrz się w cukromierz bardzo ułatwia prace i nie jest kosztowny. A drożdży delikatnie za dużo. Ja na swojej aparaturze z takiej ilości zacieru uzyskuję około ~1,5 litra spirytusu 90%(alkoholomierz kalibrowany ze sklepowym spirytusem)
Pozdrawiam
(...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje??
...hmm nie da się tyle wypić...
...hmm nie da się tyle wypić...
-
- Posty: 5
- Rejestracja: środa, 25 sie 2010, 23:38